September 2019

Access to water one of miners’ biggest challenges ahead — study

Stricter environmental regulations and changing climate patterns resulting in the worst droughts in more than half a century, have multiplied the mining industry’s challenges to secure water supplies, Moody’s Investors Service says in a new report.

Lees hier verder

23 miljard liter. Iedere dag!

Geschreven door Jack Hoogland, september 2019

De komende jaren moeten er héél veel miljarden worden geïnvesteerd in de Amerikaanse infrastructuur van waterleidingen.

De meeste leidingen zijn in de eerste helft van de vorige eeuw aangelegd en zijn nog nooit vervangen. Waardoor in de VS dagelijks maar liefst 23 miljard(!) liter water verloren gaat.

En dat in tijden van toenemende extreme droogte!

Duizend miljard
Zonder forse investeringen zal het probleem van lekkende waterleidingen onhoudbaar worden. Forse investeringen zijn daarom bittere noodzaak.

Naar schatting is er ongeveer $1000 miljard nodig om het waternet volledig te vernieuwen.

De komende jaren zal er daarom een grote berg (vers geprint) geld richting het vernieuwen van deze cruciale infrastructuur gaan.

Het spotgoedkope aandeel dat wij selecteerden is van een financieel ijzersterk, superwinstgevend bedrijf, wiens orderportefeuille nu al uitpuilt.

Koers moet 100% omhoog. Binnen een jaar.
De komende jaren zullen er alleen maar méér opdrachten binnenstromen om lekkende waterleidingen te vervangen.

Daar gaan we als beleggers enorm van profiteren, want je koopt dit aandeel voor slechts 9,6 keer de voor komend jaar verwachte winst.

Dat betekent dat de koers binnen een jaar met 100% moet stijgen om het aandeel als normaal gewaardeerd te kunnen beschouwen.

Voor de lange termijn is het koerspotentieel véél hoger
Klik hier om het nieuwe “Super Rendement Rapport” te bestellen!

Nieuws

Op deze pagina vind je links naar recent nieuws over water en beleggen in water.

Maart 2019

Waterschaarste wordt een wereldprobleem

Vorige week vrijdag was de Internationale Dag van het Water. Toch hebben meer dan twee miljard mensen geen permanente toegang tot veilig drinkwater. Om het tekort te verminderen, zijn miljarden dollars nodig. Met waterfondsen kunnen beleggers helpen de wereld te redden – en zelfs geld verdienen.

Als website hebben wij verschillende keren aandacht besteed aan water als beleggingsobject. Water wordt een schaars goed . Ongeveer een derde van de wereldbevolking lijdt onder “waterstress”. Ze hebben gedurende een paar maanden te kampen met beperkte watertoevoer. Erger nog is de situatie in de sanitaire voorzieningen. Een goede 2,4 miljard mensen – iets meer dan een derde van de wereldbevolking – heeft geen adequate en schone sanitaire voorzieningen. Volgens de Wereldwaterraad sterven 4.500 kinderen elke dag aan de gevolgen van vuil water.

[Lees hier verder op “De Kritische Belegger”]

 

Maart 2019

Aqua Nederland vakbeurs: Aanbieders watertechnologie willen circulaire economie aanjagen

De Nederlandse watersector staat onder druk om steeds efficiënter drinkwater te bereiden en afvalwater te zuiveren. De druk om steeds grotere installaties te bouwen die economisch nog beter presteren is groot. Toch zien watertechnologieleveranciers op de vakbeurs Aqua Nederland een groeiende aandacht voor kleinschalige waterbehandeling.

[Lees hier verder]

Augustus 2018

Beursbrink presenteert in haar nieuwsbrief wat stellingen over water:

Dat we zo positief zijn op water, voor de lange termijn, is iets wat we heel goed kunnen verantwoorden.

Water is namelijk interessant, alleen al vanwege een simpele economische wet van tel. Er is veel meer vraag dan aanbod.

Tegen 2030 wordt een vraag voorzien die 40% hoger ligt dan het aanbod.


Denk daar even over na.

Je kunt hier de gehele brief lezen.

Ze verwijzen overigens ook naar deze pagina: De ultieme langetermijnbelegging: het blauwe goud. Deze “gids” heeft in 2018 een update gekregen. Waarvan acte.

juli 2018:

Het blauwe goud van de 21ste eeuw. Zo’n 4 miljard mensen hebben een tekort aan zoetwater. De oplossing? Ontzilting van zeewater. Hoe werkt dat? Door een proces dat omgekeerde osmose heet.

Luister hier naar de reportage op BNR!

In een notendop: zet zout water onder hoge druk en er ontstaat een soort zeef die het filtert van vuil, zout en virussen. En klaar is uw drinkwater. Kost natuurlijk enorm veel energie, maar dat wek je duurzaam op. Sinds 6 jaar produceert Elemental Water Makers op kleine schaal H2O (1.000 kuub per dag) daar waar het nodig is. Dat voorkomt transport in, jawel, plastic flessen. En zo snijdt het ecologisch verantwoorde mes weer aan twee kanten. Op dit moment heeft het bedrijf zeven projecten lopen. ‘Een turn-key-oplossing,’ zegt Vollebregt: ‘We verschepen de componenten, vliegen erachteraan, doen de installatie en leiden de mensen op.’ Tot zover de werkwijze, nu wat andere specs: ontzilten is 70 procent goedkoper dan het kopen en transporteren van water, de terugverdientijd van een installatie ligt tussen de drie en de vijf jaar. Vollebregt’s bedrijf is de startup-fase voorbij, nu is het tijd voor groei. Elemental Water Makers is nu bezig met groeifinanciering om de schaal van opereren te vergroten en om de uitdaging van de distributie het hoofd te bieden. Maker van het Blauwe Goud, te gast in Zakendoen.

Juni 2018

Deze kostbare grondstof die we iedere dag gebruiken, wordt waardevoller dan olie

We staan er niet bij stil, maar een van de meest kostbare grondstoffen ter wereld komt iedere dag zonder problemen ons huis binnen. Waar in het verleden oorlog werd gevoerd voor de macht en controle over olie, zal in de toekomst oorlog worden gevoerd voor de macht en controle over … water. Water is een van de meest kostbare grondstoffen ter wereld en zal zelfs waardevoller worden dan olie.

70% van de oppervlakte van onze planeet bestaat uit water. Toch is water schaars. 97% van het water dat beschikbaar is op aarde, kan men niet gebruiken. Van de overige 3% is 70% bevroren en bevindt 29% zich in onbereikbare ‘tanks’ onder de grond. Slechts 1% van de 3% van al het vers water ter wereld kunnen we dus gebruiken.

Daarnaast is het beschikbare water nog niet gelijk verdeeld. Er is bijvoorbeeld veel vers water in Siberië, waar bijna niemand woont. En 70% van het verse water dat beschikbaar is, gaat naar de landbouw om de hongerige wereldbevolking te voeden.

Tekort aan water

Volgens de Verenigde Naties hebben 1,6 miljard mensen geen toegang tot vers water. Tegen 2025 zou 2/3 van de wereldbevolking in gebieden leven waar water schaars is. Het Wereld Economisch Forum noemt de schaarsheid van water het grootste economische probleem van de toekomst. Waterschaarste is een even grote economische dreiging als terrorisme.

Tel daarbij op dat de vraag naar water tegen 2035 nog eens met 85% zal toenemen volgens het Internationaal Energie Agentschap. In 50% van de ziekenhuisbedden in de wereld liggen mensen die een aan water gerelateerde ziekte hebben., voornamelijk door een tekort aan vers water.

Het Blauwe Goud

Water waardevoller dan olie

Waar er schaarste heerst, is er ook geld. Een van de grootste waterbedrijven ter wereld is het Franse Suez. CEO  Jean-Louis Chaussade voorspelt dat water waardevoller zal worden dan olie. De waterindustrie is nu al $600 miljard groot en zal tegen 2020 al boven $1.000 miljard uitkomen.

Onderzoeksbureau McKinsey berekende dat er tussen nu en 2030 zo’n $7.500 miljard nodig zal zijn aan investeringen om de stijgende vraag naar water aan te kunnen. En volgens de Wereldbank moet er jaarlijks $114 miljard geïnvesteerd worden in waterinfrastructuur.

Dat zijn bedragen waar veel beleggers van watertanden.

Bron: Investors Ally

Beleggen in de belangrijkste trend van dit decennium

Ontdek hoe de toekomst van energie eruitziet en hoe jij hier het best van kan profiteren. Lees Gratis: De Grote Groene Energie Gids

Deze bijdrage komt van Slim Beleggen

April 2018

Slimme water-tech is beleggers geld waard

Voor beleggers is waterbeheer lang een saaie sector geweest. Maar dat verandert. Tergende droogte drijft beleggers naar bedrijven met slimme oplossingen. Gespecialiseerde fondsen, waaronder dat van Hollywood-sterren als Matt Damon, jagen de vernieuwing overal aan.

[Lees hier verder]

Maart 2018:

Vlakwa lanceert grote Vlaamse waterenquête

Het Vlaams Kenniscentrum Water (VLAKWA) lanceerde op 22 maart, Wereldwaterdag, zijn ‘Waterenquête’ om zo veel mogelijk bedrijven, landbouwers, gemeenten, beleidsmakers en ook burgers te bevragen. Bedoeling is inzicht krijgen in de mogelijkheden om nieuwe beleidsopties en technologie voor duurzaam watergebruik te integreren in ons dagelijks leven en onze bedrijfsprocessen. “Onze omgang met het blauwe goud moet veranderen”, aldus VLAKWA.

[Lees hier verder]

Van het Waterforum:

KWR-onderzoeker betrokken bij Singaporees project nanofiltratie membraanbioreactor

Op 1 maart start bij het Singapore Membrane Technology Centre (SMTC) een project naar waterhergebruik met een nanofiltratie membraanbioreactor. Hiermee kan volgens de betrokken partijen tot meer dan 90 procent van het afvalwater worden hergebruikt. Gastprofessor aan de Universiteit van Gent dr.ir. Emile Cornelissen (KWR) treedt op als medeonderzoeker.

Het project vindt plaats binnen het Competitive Research Programme (CRP) van de National Research Foundation (NRF). Het CRP-subsidietraject is gericht op multidisciplinair, innovatief onderzoek dat relevant is voor de Singaporese situatie. Het project is eind vorig jaar toegekend aan het onderzoeksteam van Singapore Membrane Technology Centre (SMTC).

Februari 2018:

VIDEO: Current Water Technologies is Using Their Patents to Clean Public Water Around the World

Fondsportret: Parvest Aqua

Regelgeving zorgt voor boost waterbedrijven

In Californië gebruiken inwoners minder water na vele jaren droogte. In Kaapstad leven de inwoners op waterrantsoen. Onderwijl investeren landen als China grote bedragen in het schoonmaken van afvalwater. Bedrijven die testapparatuur, membraanmakers en pompen leveren, doen goede zaken, aldus Hubert Aarts van het Parvest Aqua-fonds.

Drie jaar geleden spraken wij al eens met Hubert Aarts, fondsmanager van het Parvest Aqua-fonds. Toen ging ons gesprek vooral over het gebrek aan goede watermeters in ontwikkelde markten en de opkomst van milieumaatregelen op het gebied van drink- en afvalwater in opkomende markten.Hoe is de water(beleggings)markt in de tussentijd veranderd?“Nieuwe regelgeving heeft gezorgd voor veel verandering, vooral in opkomende markten. Ik zal China als voorbeeld nemen. In hun nieuwste vijfjarenplan gaan ze veel meer investeren in het schoonmaken van vervuild water. Nu wordt slechts 60% van het vervuilde water schoongemaakt voordat het weer in de meren en rivieren terug wordt gestort. Dat betekent dat 40% van het water zwaar vervuild is met bacteriën en chemicaliën. Dat is vooral voor boeren een groot probleem. Zij gebruiken het water om hun land te irrigeren.”
[Lees hier verder]

Januari 2018:

Water als het nieuwe goud in VS

Het zuidwesten van de Verenigde Staten kampt al jaren met droogte. De Colorado droogt langzaam op. „Als we moeten vechten om het water, zijn er alleen maar verliezers.”

De gietijzeren Ocean to Ocean-brug in Yuma in het zuiden van de staat Arizona ligt al ruim honderd jaar over de Colorado. Ooit een brede, ruim te bevaren rivier. Van die machtige Colorado is vandaag de dag niet veel meer over dan een flinke sloot. En dan moet het water het buurland Mexico nog in.

De Colorado is ruim 2300 kilometer lang. De rivier ontspringt in de gelijknamige Amerikaanse staat en stroomt door Utah, Arizona, Nevada en Californië, alvorens te eindigen in de Golf van Mexico. Het meest iconische landschap dat de rivier onderweg passeert, is ongetwijfeld de Grand Canyon.

[Lees verder bij het RD]

Waterforum meldt: Pensioenfondsen gaan beleggen in de watersector

Pensioenfondsen willen meer geld gaan beleggen in de watersector. Zij zien vooral kansen in de financiering van internationale publiek-private projecten. Op 23 januari organiseerden pensioenbelegger PGGM en het Financieele Dagblad het tweede Impact Investment Initiative in op het PGGM-hoofdkantoor in Zeist. Tijdens deze editie stond de Nederlandse watersector centraal.

Op projecten voor schoon drinkwater of het beperken van overstromingsrisico’s valt weinig te verdienen en van een gegarandeerd rendement is geen sprake. Dit soort projecten worden vaak uitgevoerd door overheden en ze vereisen ook veel specialistische kennis en een langere beleggingshorizon. Dat stelde Chris Limbach, directeur beleggingsadvies bij PGGM, deze week in een artikel in het Financieele Dagblad.

[Lees het hele artikel]

Donderdag 31 augustus

Het blauwe goud: investeren in een MEGA trend

Beste belegger,

Warren Buffett, Micheal Burry, de grootste zakenbanken van Wall Street en zelfs voormalige Amerikaanse presidenten, kopen de laatste jaren massaal één grondstof.

Water.

Toegegeven, het klinkt weinig sexy. Maar water is een investering die eigenlijk in iedere portefeuille thuishoort.

Waarom? Omdat het nu al schaars is, en steeds schaarser wordt:

Met een groeiende wereldbevolking en steeds moeilijker bereikbaar water, zijn de rijkste beleggers ter wereld, de grootste zakenbanken en andere slimme beleggers op zoek naar de beste manieren om te investeren in water.

En vandaag hebben we goed nieuws voor je. In onze watergids, laten we je precies zien met welke 4 manieren je kan investeren in water.

Bovendien geven we concrete namen, zodat je direct aan de slag kan met een water-investering.

Het rapport is vandaag gratis te downloaden. Laat hier je mailadres achter, en dan sturen we het je direct toe!

24 augustus 2017

De waarde van water

De blauwe planeet, zo wordt onze aarde vaak genoemd. Water op overschot zou men denken! Helaas is het omgekeerde waar, proper en drinkbaar water is met schaarste bedreigd. Waar komt ons drinkbaar water vandaan? Gaan we hier spaarzaam mee om? Hechten we voldoende belang aan water? Wat kunnen wij doen om de toekomst veilig te stellen?

Maak op 26 november op een interactieve manier kennis met de echte waarde van water en hoe iedereen zijn druppeltje op de hete plaat kan bijdragen, want vele druppels maken een koele plaat! Ga naar huis met een goed gevoel en geniet er van een fris glas van dat blauwe goud!

Het volledig programma vind je op www.wooowfestival.be

Nieuws van  26 april 2017:

Water maken in de woestijn

Veel nieuws over de kunstenaar die water kon generen in een woestijn. Hij is niet de enige die daarmee aan het experimenteren is: Zie hieronder: Drinkbaar water uit lucht

Ovrigens lijkt het alsof Verheggen, de kustenaar, recent is begonnen met dit project. Echter: hij was er al veel eerder mee bezig, getuige zijn ideën om een waterval in de woestijn te creeren.

Water maken in de woestijn, op een plek waar het extreem warm en droog is. Dat lijkt onmogelijk, maar beeldend kunstenaar Ap Verheggen had er wel ideeën over. Vorige week testte hij verschillende systemen in Mali.

“En we hebben goed nieuws: het is gelukt”, zegt Verheggen in Nieuws en Co op NPO Radio 1, op de dag van terugkeer. Hij wist water uit de lucht te halen met behulp van zonne-energie. “Dit is een duidelijk teken dat deze technologie een toekomst heeft.”

Verheggen doelt dan onder meer op zijn ontwerp Desert Twins. “Het is een klein systeem dat werkt op 12 volt en 30 watt. Dat is vergelijkbaar met een autolampje. Uiteindelijk hebben we daarmee een half glas water gemaakt.”

[Lees hier verder]

Nieuws van woensdag 21 april:

Drinkbaar water uit lucht

Onderzoekers vangen drinkbaar water uit lucht

Wereldwijd hebben miljoenen mensen een tekort aan schoon drinkwater. Amerikaanse onderzoekers hopen dit watertekort op te lossen door water uit de atmosfeer te halen met een beetje zonlicht en een speciaal materiaal: een Metaal-Organisch Framework (MOF).

Je kunt ze op veel verschillende manieren maken en gebruiken, maar de basis van Metaal-Organische Frameworks is altijd hetzelfde: een metalen geraamte (framework) waar onderzoekers organische moleculen aan verbinden. Op deze manier ontstaat er een open structuur, ongeveer zoals een spons. Afhankelijk van welke organische moleculen je gebruikt, laat je het MOF een reactie versnellen, gebruik je het als een filter of zorg je dat het bepaalde stoffen detecteert.

Omar Yaghi van de Universiteit van Berkeley en Evelyn Wang van MIT hebben nu een MOF gemaakt dat water uit lucht haalt. Ze gebruikten hiervoor de zogenoemde MOF-801, een geraamte van zirkonium met daartussen fumaraat-moleculen (C4H2O4). “Van deze MOF wisten we al dat het goed water op kon nemen”, legt Wang uit. “Maar of het water ook weer los kon komen was nog onbekend. En dat is natuurlijk wel nodig als je het uiteindelijk wil drinken.”

[Lees hier verder]

Hoe kun je beleggen in water? Lees hier alles over beleggen in het Blauwe Goud.
LEES: Hoe beleggen in water?

Een wereldwijd irrigatiesysteem

Een idee. Alle tegenstellingen worden alleen maar groter in de wereld. En dat geldt ook voor water. Watertekort, Water teveel.

Zien we overal op de wereld overstromingen recentelijk in Peru, grote delen van Afrika wordt geteisterd door juist weer watertekorten.

Ik snap – als leek – niet, dat het waterbeheer op de wereld niet beter geregeld wordt. Water kon weleens het allerbelangrijkste worden wat we bezitten – zolang het we het nog bezitten. Er komt een tijd dat water belangrijker zal zijn dan olie. Gaan we dan ook eindelijk pijpleidingen aanleggen voor water. Gaan gaan we dan al het zoete water opvangen en verdelen over de wereld?

Waarom laten we het smeltwater uit de bergen zo de zee inlopen? Dit is niet een project wat je als bedrijf kunt gaan oplossen zoals bij oliepijpleidingen. Je hebt niet alleen één land of meerdere landen nodig, maar de hele wereld en dus de moet deze operatie ook onder de vlag van de VN vallen. Immers van wie is het water eigenlijk dat opborrelt, dat smelt, dat door de rivier stroomt, dat naar beneden valt .

Als we al het zoete water opvangen in bekkens, of daarnaar toe pompen, kunnen we dat weer herverdelen over plekken op de wereld waar watertekort is. Zo gezegd: een wereldwijd irrigatiesysteem. Naar mijn idee zal het ook helpen tegen de opwarming van de aarde, omdat je grond dat nu de warmte opzuigt, kunt gaan bebouwen met bossen, die de CO2 uitstoot kan opnemen en nieuwe zuurstof de lucht in kan pompen.

Is dit echt zo gek idee van een leek?

Nederland met je waterkennis: neem het voortouw!

Blauwegoud-Info volg je via user Edelmetaalinfo:

Follow edelmetaalinfo on Twitter


WilgeBeleggen in Water