Columns & Artikelen

“Grave dancer” koopt goud

by Maarten Verheyen on 18 januari 2019

Voeg de naam “Sam Zell” maar toe aan de groeiende lijst van miljardairs die goud kopen.

Zell liet zich gisteren tijdens een interview met Bloomberg ontvallen dat hij voor het eerst in zijn leven goud koopt.

“Het is een goede hedge”, geeft hij mee.

De interviewer is niet alert genoeg om te vragen tegen wat hij dan precies bescherming zoekt, maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat Zell zich bewust is van het eindspel.

Zell is goed voor een vermogen van $5,5 miljard en staat bekend als een slimme value investor.

Lees hier verder
Maarten Verheyen“Grave dancer” koopt goud

Andere tijden XIV

by Robert Broncel on 17 januari 2019

Alvorens in te gaan op de ontwikkelingen in 2019 is het goed eerst nog een terugblik te werpen op 2018, met opvallende turbulenties in de tweede helft. Waren deze turbulenties weergegeven in onderstaande VIX grafiek na alle voorgaande rust voorzien?

De onderliggende oorzaken kennen we intussen genoegzaam en de vraag is hoe met name de centrale bankiers hiermee in de toekomst zullen weten om te gaan. In een recent artikel maakte het IMF duidelijk welke trends vorig jaar het meest zichtbaar werden.

Lees hier verder
Robert BroncelAndere tijden XIV

Goud flirt opnieuw met $1.300

by Nico Pantelis on 17 januari 2019

Obligaties zijn niet meer in trek, aandelen hebben het moeilijk en crypto likt z’n wonden.

Toch is er in de huidige markten wel iets dat werkt: GOUD!

De prijs van het gele edelmetaal blijft tegen de negatieve trend in, stijgen. Inmiddels komt de kaap van 1.300 USD/ounce weer zeer dichtbij.

De kracht van de beweging is van die mate, dat we opnieuw afstevenen op een ‘Golden Cross’ formatie in de grafiek. Deze formatie ontstaat wanneer het 50-daags gemiddelde opwaarts het 200-daags gemiddelde kruist.

Lees hier verder
Nico PantelisGoud flirt opnieuw met $1.300

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 14 januari 2019

Tip: Start het jaar goed, meld u aan voor hét congres  Forecast 2019 & Beyond  op zaterdag 19 januari dat u niet wilt missen!

Evaluatie en terugblik

Federal Reserve’s voorzitter Jerome Powell is bezorgd over de groei van de Amerikaanse schuld. “Ik ben er zeer ongerust over”, zei Powell op de Economic Club of Washington, D.C. het jaarlijkse tekort van de VS bereikt nieuwe hoogtes boven 1 biljoen dollar, een feit dat volgens veel economen toekomstige generaties grote moeilijkheden zal opleveren. Het tekort op jaarbasis is al eerder boven 1 biljoen geweest, maar nooit tijdens economische groei zoals nu, wat de vraag oproept wat er zou gebeuren als er een recessie uitbreekt… De totale schuld van de VS is ongeveer $ 21,9 biljoen. Fitch Ratings — een van de beste kredietbeoordelaars die bedrijven en overheden op dezelfde wijze analyseert – zei woensdag dat de huidige overheidssluiting een effect zal hebben op het vermogen om een budget vast te stellen en invloed kan hebben op de triple-A soevereine score van de regering. – Thomas Frank, “Fedvoorzitter “Erg bezorgd” over groei VS-schuld”, https://www.cnbc.com, 10 januari 2019.

Lees hier verder
Irma SchogtVooruitblik op de week

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 14 januari 2019

De vorige update van de korte termijn $ dag-grafiek werd afgesloten met de zin: “ Na 7 dagen stijging werd er aldus een minimaal verlies geboekt maar een iets verder stapje terug om wat adem te happen zou geen kwaad kunnen”

In de afgelopen week zien we dat dit verdere stapje terug inderdaad vorm heeft gekregen. Het stapje terug ging op een gecontroleerde manier zodat het er alle schijn van heeft dat de stieren het koersverloop onder controle hebben. Na het licht lagere slot van vorige week vrijdag werd maandag nog getracht een daling af te wenden maar uiteindelijk moest ook toen iets lager worden afgesloten.

Lees hier verder
Roy MartensTechnische analyse Zilver

Monetaire dictatuur

by Brecht Arnaert on 14 januari 2019

In januari 1999 werd de derde fase van de Economische en Monetaire Unie officieel gestart, wat maakt dat de euro vandaag twintig jaar oud is. Het monetair beleid van de 11 oorspronkelijke lidstaten werd vanaf dan door de ECB bepaald. Drie jaar later, in januari 2002, werden dan cash euro’s ingevoerd, waarmee dit nieuw monetair project ook meteen tastbaar werd voor de bevolking.

Mijn oordeel over de euro is ronduit negatief, en dit om meerdere redenen. Zo is het een feit – géén mening – dat sinds de euro alles duurder is geworden. Van de omzetting van de nationale munt – BEF in België en NLG in Nederland – werd handig gebruik gemaakt om in één keer ook een devaluatie door te voeren, wat maakt dat de koopkracht per euro institutioneel werd afgezwakt. Handig voor overheden die zwaar in de schulden zaten, want zo leenden ze goedkoper.

Lees hier verder
Brecht ArnaertMonetaire dictatuur

Belangrijke lessen voor beleggers

by Nico Pantelis on 14 januari 2019

De beurzen zijn aan de betere hand. De markten klommen in de voorbije week gemiddeld 2,5%. Hierdoor is wat schade van de voorbije correctie weggewerkt.

We merken het ook meteen aan het sentiment: terwijl de beurscorrectie nog volop in het nieuws was rond de jaarwisseling, hoor of zie je er weer niets meer over.

Alles is weer terug bij het oude, zou je haast denken…

Wel, vergeet het maar!

Lees hier verder
Nico PantelisBelangrijke lessen voor beleggers

Onze adviezen voor 2019

by Beleggers Plaats on 14 januari 2019

Deel I: Een terugblik die ons helpt vooruit te kijken

De beurzen lijken in rustiger vaarwater te komen, maar dat zegt natuurlijk nog niets. We hebben de afgelopen drie jaar te maken gehad met sterk stijgende beurskoersen. Kijken we wat verder terug, dan memoreer ik aan de schijnbewegingen op de beurs zoals die van oktober 2014, augustus 2015 en de valse start in januari 2016. Het bleken schijnbewegingen te zijn, want precies drie jaar geleden zijn de beurzen excessief gaan stijgen. Die sterke groei hebben we twee jaar vol kunnen houden, tot in januari 2018, een jaar geleden dus. De technologie-aandelen liepen nog een stukje verder op de muziek vooruit, maar in het najaar van 2018 deden ook zij, net als de rest, een flinke stap terug. Het hele gezelschap moest terug naar ‘af’ en in de laatste maand van het jaar werden er uiteindelijk flinke verliezen opgetekend tussen de 5% en 10%. De complete winst van 2018 was daarmee volledig verdampt.

Lees hier verder
Beleggers PlaatsOnze adviezen voor 2019

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 7 januari 2019

Op de laatste dag van 2018 (afgelopen maandag) stond de zilverkoers op een interessant punt, met een slotkoers van de vrijdag ervoor die pal op het 200 d. MA tot stand kwam. De laatste dag van het jaar kon daarmee zorgen dat er een mooi koopsignaal kon worden afgegeven voor de start in 2019.

Op 31 december is er traditiegetrouw een verkorte handelsdag van kracht met een lage omzet zodat de stieren hun kans konden grijpen en dat deden ze dus ook. Er was een kort gevecht om het 200 d. MA waarbij de beren probeerden de koers er beneden te houden maar al snel namen de stieren de koers bij de hand en wisten tot boven het MA door te dringen om daar vervolgens ook af te sluiten.

Lees hier verder
Roy MartensTechnische analyse Zilver

Het gaat hard

by Jack Hoogland on 6 januari 2019

Het gaat hard. Wacht niet te lang meer!

Het gaat nu écht hard met goud en zilver. Op de koersgrafiek hieronder zien we hoe hard de goudprijs nu aan het stijgen is.

Dit doet denken aan de eerste helft van 2016, toen de goudprijs met 30% steeg en de koersen van goudaandelen met gemiddeld 170% stegen.

Maar er zijn toch belangrijke verschillen, die de kans vergroten dat goud en zilver nu sneller zullen stijgen én voor een veel langere periode.

Lees hier verder
Jack HooglandHet gaat hard