Columns & Artikelen

We schrijven geschiedenis

by Nico Pantelis on 24 september 2020

De prijs van een troy ounce goud heeft de symbolische grens van $2.000 doorbroken. Hiermee begint de goudprijs aan een nieuw tijdperk…Het Gouden Tijdperk!

We komen van ver.

Goud was in de afgelopen jaren niet zo geliefd. Goud behoorde zelfs tot de meeste ‘gehate’ activa onder beleggers.

Praat over goud, en je kreeg gegarandeerd de wind van voren. We hebben dit al die jaren met lede ogen moeten aanschouwen. Want de feiten spraken nochtans in het voordeel van het gele edelmetaal.

Lees hier verder
Nico PantelisWe schrijven geschiedenis

Oproep aan de goudmijnsector!

by Nico Pantelis on 22 september 2020

Er borrelt van alles in de goudmijnsector.

Nu de prijs van goud naar nieuwe records is doorgebroken, roeren steeds meer investeerders en andere belanghebbenden zich in de goud- en zilversector.

Een groep investeerders heeft de krachten gebundeld in de Shareholders’s Gold Council.

Deze organisatie moet dienen om de nodige hervormingen en andere veranderingen door te drukken in de sector. De lijst van participanten is indrukwekkend. Enkele namen zijn:

Lees hier verder
Nico PantelisOproep aan de goudmijnsector!

De grootste winsten behaal je door…

by Jack Hoogland on 22 september 2020

Na de forse stijging sinds maart, zitten goudaandelen nu al anderhalve maand in een zijwaartse fase.

Zie onderstaande grafiek.

Na een sterke stijging is dat normaal en gezond. Een correctie richting de in mei bereikte top zou ook normaal en gezond zijn.

Lees hier verder
Jack HooglandDe grootste winsten behaal je door…

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 21 september 2020

De trading range in de zilverkoers wordt steeds kleiner, vorige week werd nog gesproken over een range van $26 tot $28. De afgelopen week is deze versmald naar $27 tot $28.

Op maandag wisten de stieren de zilverprijs terug te tillen tot boven de $27 maar een verdere opmars dan dat zat er niet in. De lage omzet op die dag gaf al aan dat het geen breed gedragen stijging betrof zodat er op dinsdag niet veel te verwachten viel.

Lees hier verder
Roy MartensTechnische analyse Zilver

{Advertorial} Nieuwe kans!

by Nico Pantelis on 21 september 2020

{Advertorial} De kansen liggen (weer) voor het grijpen!

We hebben het hier al enkele malen opgemerkt: beleggers worden momenteel in sliep gewiegd.

De markt wacht op… Ja, waar wacht de markt eigenlijk op?!

Ze weet het zelf niet zo goed.

Op de Fed hoeft ze niet te wachten. Die gaf in de voorbije week de garantie om de rente op 0% te houden tot – gaat u even goed zitten – minimaal 2023!

Er moet en zal inflatie komen, laat hier vooral geen misverstand over bestaan. En iedere toekomstige meeting van de Fed zal gebruikt worden om het financiële systeem verder op te krikken, tot er daadwerkelijk inflatie uit de machine komt.

Of om het in de gevatte woorden van voormalig ECB-voorzitter Draghi uit te drukken:

Lees hier verder
Nico Pantelis{Advertorial} Nieuwe kans!

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 21 september 2020

Korte evaluatie 

De werelds aandelenmarkten gleden donderdag verder weg nadat de VS Federal Reserve nalieten veranderingen aan hun forse obligatie-opkoopprogramma te beloven…. Beleggers ongemakkelijk zelfs nadat de Fed woensdag signaleerde dat het de VS-rente tenminste tot eind 2023 op historisch lage niveaus zou handhaven – Adam Samson en Camilla Hodgson, “Global Equities Slip After Federal Reserve Comes Up Short on QE Plans,” Financial Times, 17 september 17, 2020.

Vechten tegen de Fed heeft geen winnaars opgeleverd sinds de samenkomst van de Pandemiecrisis met de marktbodem in eind maart. Maar toen de Fed afgelopen week aankondigde dat het de rentes ongewijzigd zou laten, rond 0 procent t/m eind 2023, juichten de werelds aandelenmarkten niet. Is de Fed door zijn wapens heen om de aandelenmarkt te stimuleren, nu op weg naar de Amerikaanse verkiezingen? Of is dit gewoon Mars retrograde in zijn eigen teken Ram die doet wat hij normaliter doet als hij retrograde loopt in zijn eigen teken? Wat een draai van stevige agressie en vertrouwen naar vrees en angst voor ongewenste gevolgen van een te agressieve en zelfverzekerde houding. Onder Mars retrograde is de agressor meestal de verliezer. Dat zal zo blijven tot 13 november. Begin niet aan iets als je twijfelt of het wel zal lukken.

Lees hier verder
Irma SchogtVooruitblik op de week

Ze doen er nog een schepje bovenop!

by Jack Hoogland on 19 september 2020

Ik liet u  een simpele berekening zien dat de goudprijs tijdens de hype fase van de huidige bull markt tot zelfs $63.000 kan stijgen.

Een lezer schreef mij dat de bull markt over een jaar of twee ook zomaar voorbij kan zijn als centrale bankiers de rente verhogen. Als de reële rente dus stijgt.

Tot en met 2023 is de Federal Reserve dat alvast niet van plan. Zie onderstaande tweet van econoom David Rosenberg.

De reden is eenvoudig. Schulden zijn nu zó hoog dat een renteverhoging direct zal leiden tot faillissementen, recessie en deflatie.

Lees hier verder
Jack HooglandZe doen er nog een schepje bovenop!

Hoeveel hoger zal het nog gaan?

by Jack Hoogland on 15 september 2020

Goud kan naar $18.000
De tweet hieronder geeft goed aan hoe hard goud de komende jaren kan stijgen.

Jan Nieuwenhuijs geeft aan dat de totale waarde van de Amerikaanse goudreserve twee keer in de geschiedenis even hoog was als de basishoeveelheid geld in omloop (monetary base).

Lees hier verder
Jack HooglandHoeveel hoger zal het nog gaan?

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 14 september 2020

Korte evaluatie 

Analisten verwachten nu vast en zeker voor het einde van het jaar meer stimuleringsmaatregelen. “De ECB kan in december besluiten, indien de inflatie zeer laag blijft, haar aankoopprogramma van activa uit te breiden, e.e.a. in het kader van de Covid-19-crisis”, aldus Florian Hense, econoom uit de eurozone. – Silvia Amara, “Schokkende gegevens uit de eurozone doen vragen rijzen over wat de ECB nu van plan is te gaan doen”, www.cnbc.com, 1 september 2020.

Binnenkort kan de race weer beginnen om de goedkoopste wereldvaluta, het blijft namelijk een lastige opgave om de inflatie te laten stijgen. Niemand wil deflatie, en zelfs met een rente die rond nul schommelt, blijft de inflatie ook onder het doel van 2%. De wereldaandelenmarkten, die de afgelopen week een duidelijke daling hebben ingezet, beginnen zich hier nu steeds meer zorgen over te maken. Deze daling past goed bij onze markttiming-studies, daar verschillende aandelenmarkten binnen twee dagen van onze geokosmische cruciale omkeerdatum van 4 september een nieuwe cyclushoogte bereikten.

Lees hier verder
Irma SchogtVooruitblik op de week