Columns & Artikelen

Gevraagd aan Eric Mecking en Elmer Hogervorst

by Wilge on 26 oktober 2016

Op Edelmetaal-Info zijn we een nieuwe serie vraaggesprekken gestart. Niet aan alle ondervraagden dezelfde vragen zoals in ‘De toekomst van goud‘ serie of de ‘10 vragen aan‘-serie van een paar jaar geleden, maar meer op de man af.

In een nieuwe serie vraaggesprekken trappen Eric Mecking en Elmer Hogervorst af. Beide heren zijn bekend van verschillende publicaties, maar vooral van hun boeken: ‘Deflatie in aantocht’ en ‘Geld, goud en zilver‘.

deflatieDeflatie in aantocht. De ene analist zegt dat we al over de periode van deflatie heen zijn, de ander dat het nog moet beginnen. (als ze het al over deflatie hebben). Hoe zitten we volgens jullie nu op de tijdlijn van deflatie…

Er is sinds 2008 sprake van forse vraaguitval. Er wordt in de grote steden weer wat meer geleend voor o.i. vaak overgewaardeerde huizen. De hypotheekschulden nemen sinds 2013 weer toe. Sommigen zijn de crisis alweer vergeten, terwijl veel Nederlanders dat crisisgevoel nooit zijn kwijtgeraakt. Het feit dat we nu rond het nulpunt schommelen (inflatie/deflatie) is een teken dat de trend sinds 1981 nog steeds neerwaarts is: afnemende inflatie en gewoon regelrechte deflatie. Bovendien zijn de schulden wereldwijd sinds 2008 met 40 procent gestegen. Zolang er nog een grote schuldenlast boven de markt hangt, kan het einde van deflatie niet aan de orde zijn. Schulden werken per definitie deflatoir. Er komt nog veel meer deflatie in  2017. Dit is het begin en niet het einde.

De 3 grote D’s Deflatie, Demografie, Depressie. Moeten we ons echt zorgen maken, of zal het wel meevallen? Waar liggen de gevaarlijkste triggers die de D’s kunnen aanwakkeren momenteel?

We moeten ons zorgen maken ALS we niet voorbereid zijn. Mentale voorbereiding is misschien wel net zo belangrijk als fysieke voorbereiding. Toenemende vergrijzing en verkiezingen in Italië, Nederland, Duitsland en Frankrijk zullen een nieuwe euro-/EU-crisis veroorzaken en daardoor de D’s aanwakkeren.

Kunnen we ons beschermen? Wat moeten we vooral niet doen en wat eventueel juist wel?

Uiteraard kunnen we ons beschermen. Vooral niet doen: nieuwe schulden maken, nieuwe huizen kopen. Wel doen: flexibel opstellen, goud en zilver kopen en bij iedere dip bijkopen.

Geld, goud en zilver! Moet we in cash, of juist in goud? In het boek zeggen jullie dat we een ‘greintje goud moeten bezitten’, maar wat is een greintje… Is zilver een alternatief voor goud of een totaal andere asset?

Teveel cash kan zorgwekkend zijn, ook bij deflatie. Return on the money is minder belangrijk dan return of the money, met andere woorden u moet niet zozeer kijken hoeveel rendement u maakt op uw inleg, maar of u uw inleg nog wel terugkrijgt. Edelmetalen vormen daarom  een prima alternatief. Er komt dit najaar nog een dip in goud en zilver, die u kunt gebruiken om te kopen. De jaren  2017 en 2018 zullen grote prijsstijgingen in goud en zilver laten zien. In ons boek zeggen wij dat je toch zeker 25% van je vermogen in edelmetalen mag stoppen, maar dat iedereen op z’n minst iets aan goud of zilver dient te bezitten.

De markt bepaalt de goudprijs. De prijs die nu voor goud betaald wordt, is dat historisch gezien de juiste?

De markt heeft altijd gelijk. Historisch gezien en gecorrigeerd voor inflatie bevinden de goudprijs en zeker ook de zilverprijs zich nog altijd ver beneden de top van 1980. Anders dan de banken momenteel beweren zitten edelmetalen dichterbij een bodem dan bij een top, die pas over een aantal jaren wordt verwacht.

Dank heren voor de heldere antwoorden.

Eric Mecking (1959) is historicus en financieel-economisch analist. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde in 2005 Deflatie in aantocht en in 2006 Het drama van 1918.

Elmer Hogervorst (1965) is fiscaal jurist. Hij studeerde Nederlands recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en fiscaal recht aan de Universiteit van Leiden. Hij schrijft financiële columns en begeleidt vermogende particulieren.

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeGevraagd aan Eric Mecking en Elmer Hogervorst