Columns & Artikelen

Reacties op verkiezing Trump

by Wilge on 10 november 2016

Enkele van de columnisten die regelmatig op Edelmetaal-Info publiceren schreven een reactie op de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS. Zie hier onder de bijdragen van Koen Lauwers, Maarten Verheyen, Diederik Schmull en Jack Hoogland.

Koen Lauwers: To Trump: (werkwoord): aftroeven, overtreffen

Alea iacta est. De teerlingen zijn geworpen: Donald J. Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika. De verkiezing is in de eerste plaats een dikke middelvinger van het Amerikaanse kiespubliek naar het establishment.

Dit establishment werd in deze tragi-komische verkiezingssoap vertegenwoordigd door het Clinton-kamp, die God, klein Pierke, de Obama’s en een hele rits Hollywoodsterren voor hun kar spanden.

Tevergeefs, want ‘the deplorables’ (vrij vertaald, ‘de miserabelen’ of ook nog ‘de marginalen’), zoals Clinton de Trump-aanhangers omschreef, hebben gewonnen.

De verkiezingsoverwinning van Trump zal de komende dagen en weken in verschillende media nog uitgebreid worden geanalyseerd. Diezelfde media die Trump tot de dag van de verkiezing geen schijn van een kans gaven. Wij staan nu al kort even stil bij de impact van de verkiezing op de financiële markten.

De anti-Trump lobby had vooraf gewaarschuwd voor een bloedbad op de globale financiële markten. Ook zou de waarde van de Amerikaanse dollar kelderen.

Niets daarvan, zo blijkt. De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover de valuta van de belangrijkste handelspartners, noteert enkele uren na de bekendmaking van Trump’s overwinning alweer op hetzelfde peil als ervoor.dxy091116-300x268

 

Er werden in de verkiezingscampagne tal van sterke uitspraken gedaan over protectionisme, belastingverlagingen, defensie, gezondheidszorg en infrastructuurwerken, om er maar enkele te noemen. Maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend.

De nieuwe president zal moeten rekening houden met een Congres dat hem in toom zal houden en zal zich ook moeten plooien naar de financiële realiteit die maakt dat de budgettaire manoeuvreerruimte eerder beperkt is.

Het is bijgevolg nog veel te vroeg om de concrete impact op verschillende sectoren te becijferen. Er is dan ook geen enkele reden waarom de beurswaarde van individuele bedrijven van de ene op de andere dag sterk zou moeten schommelen als gevolg van de verkiezing van Trump.

Op korte termijn zijn het met name de wisselkoersevoluties die de beurskoersen bepalen. De stijging van de Japanse yen (JPY) was dan ook de reden waarom de aandelen van de Japanse exporteurs vannacht in een eerste reactie zo sterk daalden. We legden eerder hier al uitgebreid uit waarom uitgerekend de JPY een ‘safe-haven currency’ is.jpy091116-300x268

 

Ook goud klom initieel hoger maar de prijs van het gele metaal kwam niet eens in de buurt van het jaarhoogtepunt dat in juli werd neergezet. Na enkele uren was het grootste deel van de winst al terug weggesmolten.gold09116-300x268

Voorlopige conclusie: de financiële mallemolen blijft ook met Trump gewoon doordraaien.

Koen Lauwers

Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire wetenschappen en heeft een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel).

Hij is sinds 1999 actief op de financiële markten en werkt als onafhankelijk financieel analist voor verschillende financiële en niet-financiële bedrijven in de Benelux. Koen is met name gespecialiseerd in goud en de grondstoffenmarkten. Zijn website heeft de veelzeggende naam: element79.be

Diederik Schmull: NU DE VERKOZEN PRESIDENT TRUMP IS NEERGEDAALD!
Nu de verkozen President TRUMP, tegen de algemene verwachting in, is neergedaald in zijn eigen 747, die hij straks zal verwisselen voor de echte Air Force One, als Commander-in-Chief van de Verenigde Staten, zal er ongetwijfeld een periode van enige onzekerheid aanbreken. Dat is reusachtig positief voor ‘veilige havens’, zoals Amerikaanse Treasuries en de Amerikaanse Dollar. Maar riskante activa, zoals aandelen, grondstoffen en onroerend goed, zouden, in eerste instantie, een flinke veer kunnen laten. Het kunstmatige oppompbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve van de laatste 25 jaar, zou immers wel eens opnieuw onder de loep kunnen worden genomen. De onafhankelijkheid van Centrale Banken is tegenwoordig ook niet zo vanzelfsprekend meer.

Tegelijkertijd kan men verwachten, dat de toenemende volkswoede over de ongelijke inkomens- en vermogensverdeling vanwege de globalisering, zal moeten worden beantwoord met massieve fiscale stimuleringen om met name o.a. de binnenlandse infrastructuur-investeringen op gang te brengen. Vrijhandel lijkt echter de Kop van Jut te worden, omdat de slinger te ver was doorgeslagen. Het devies van ‘iedereen moet zijn eigen boontjes maar doppen’ zal weer opgang maken.

Genoeg is genoeg. Het Obamacare-gezondheidsplan was zonder steun van de Republikeinen er doorheen gejaagd. De gemiddelde Amerikaan was geconfronteerd met aanzienlijke premie-verhogingen voor gezondheidszorg. En wat te denken van de reusachtige militaire blunders in het Midden-Oosten, etc? Men was ook ziek van de bevooroordeelde en elitaire media, die, over het algemeen, geen idee hadden van wat er echt onder de algemene bevolking leeft. De zucht naar verandering van koers, heeft uiteindelijk de doorslag gegeven, ondanks alles.

Net zoals BREXIT, wat voor de uitslag, slechts 32% kans zou hebben. Maar het is meer dan ooit duidelijk geworden, dat vele stemmers, in het geval van een controversiële kandidaat of een omstreden beleid, weigeren ervoor uit te komen om een bepaald stigma te vermijden. Net zoals BREXIT, voelden de stemmers zich niet extremistisch of racistisch. Integendeel, men wilde gewoon het roer omgooien, om talloze redenen. Zal de gevestigde orde (‘establishment’) nu haar macht over het stuur verliezen? Het is vaker gebeurd. Lees de geschiedenis er maar op na. Toch is de speelruimte van een President in Amerika vrij beperkt. De veronderstelde politieke aardverschuiving blijft voorlopig zeker uit.

Bijna iedereen hield zijn hart vast, als Trump hetzelfde voor elkaar zou krijgen als in de Republikeinse voorverkiezingen, waar hij onverwacht 16 andere kandidaten versloeg. Maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als die wordt opgediend. Trump is vrij flexibel en pragmatisch, getuige zijn boek: ‘The Art of the Deal’ (1987). Hij spreekt daarom, tegen de verwachting in, vele verschillende groepen van stemmers aan. Hij lijkt ook niet isolationistisch. Dat is een voorbarige conclusie. Verder is hij weliswaar een ‘buitenstaander’, maar zeker niet onervaren. Hij heeft zich, gedurende zijn gehele leven, bewogen onder de machtigen der aarde. Hij neemt geen blad voor de mond, dus men weet meteen waar men aan toe is. Vooral dit laatste is een teken des tijds: men heeft zijn buik vol van huichelachtige politici, die niet hetzelfde doen als wat ze zeggen. De verkiezing van een anti-politicus, die nog nooit een politiek ambt heeft bekleed, spreekt boekdelen. Go TRUMP!

Diederik Schmull blogt in zowel in het Nederlands als Engels op de volgende blogs: Schmulladdertjeonderhetgras

 

Maarten Verheyen: Trump won dankzij de media

Maar liefst 57 kranten schaarden zich achter Clinton.  Trump moest het met 2 stellen.
Elders was het al niet beter.

CNN werd herdoopt in the Clinton News Network. Niet ééns ver gezocht als je ziet hoe journalisten debatvragen doorstuurden naar de democratische kandidaat.
Trump heeft de verkiezingen gewonnen ondanks de enorme tegenkanting die hij kreeg van de media. Of moet ik zeggen “dankzij” die tegenkanting?

Volgens mij heeft Trump de media handig gebruikt om zijn slag thuis te halen. Dat gevoel heb ik gehad sinds dag één en werkt sterker naarmate de verkiezing vorderde. Trump jaagde de media bewust de gordijnen in. Had hij lang voor anderen gezien hoe iedere verkiezing in het Westen gewonnen wordt door dezelfde anti-establishment trend?

Waar het vroeger belangrijker was om de media achter je te hebben, is dat nu eerder een blok aan je been. Mensen geloven de media niet meer. Ze maken deel uit van het establishment dat ze verwerpen. Hoe meer die media dan hun best doen om een bepaalde kandidaat met de grond gelijk te maken, hoe aantrekkelijker hij wordt.

Neem nu de polls.

De media spenderen miljoenen dollars aan het verzamelen van data en niet één van hen hield zelfs maar rekening met een overwinning van Trump. De Washington Post schreef recent nog: “Donald Trump’s chances of winning are approaching zero”. Op een gegeven moment tijdens de zomer was er sprake van een voorsprong van 12% (!) En begin deze week was dat nog steeds 3%-4%.

Ik heb het altijd moeilijk gehad om die peilingen serieus te nemen en toen ik er wat onderzoek naar deed, merkte ik een aantal interessante zaken op:

  1. Bepaalde onafhankelijke peilingen gaven een ander beeld. Anonymous deed een brede peiling die Trump een enorme voorsprong gaf bijvoorbeeld.
  2. De animo op social media was veel groter voor Trump dan voor Clinton
  3. Er verscheen weinig volk op bijéénkomsten van Clinton terwijl Trump een massa op de been kreeg.
  4. De peilingen hielden geen rekening met “shy-voters” (kiezers die niet willen aangeven voor Trump te stemmen)enz.

Dit klopt totaal niet met het beeld dat de media probeerde op te hangen. Het beeld dat Clinton met een landslide zou winnen.

Waarom kon ik een overwinning van Trump voorspellen terwijl de media miljoenen spendeerden aan polls en niet ééns in de buurt kwamen? Simpel: de media geeft geen bal meer om correcte informatie.

Ze gebruiken de data om hun eigen agenda te pushen. (het is bewezen dat journalisten van CNN debatvragen doorspeelden aan Clinton) Ging recent al fout met Brexit en nu dus ook met de verkiezingen in de VS.

Hopelijk een signaal om weer feiten te gaan rapporteren in plaats van de bevolking te manipuleren? Ik vrees ervoor.

Dezelfde personen die je anderhalf jaar aan een stuk blaasjes hebben wijs gemaakt over de winstkansen van Trump menen nu al te weten wat voor president hij zal zijn. De propagandamachine blijft gewoon doordraaien. Als je een correcter beeld wil van hetgeen gaande is in de wereld, kan je niet meer rekenen op de media alleen.

Dat is de reden waarom ik diverse bronnen gebruik, kritisch ben ten opzichte van alles en iedereen en mijn eigen denkwerk doe. Niet dat ik daarom altijd gelijk zal hebben, maar ik weiger in ieder geval om te geloven wat de media wil dat ik geloof.

In ieder geval: Trump krijgt een waanzinnig slechte hand gedeeld en ik maak me geen illusie dat dit nog recht te trekken is. (al heeft hij wel ruime ervaring met een teveel aan schulden)  De fundamentele case voor goud blijft dan ook ijzersterk.  De prijs knalt vanmorgen fors de hoogte in en daarmee is de toon voor de komende maanden misschien reeds gezet? Zilver blijft initieel wat achter op de stijging. Dat zagen we ook bij Brexit. De inhaalbeweging volgde toen enkele dagen later.

Doe er je voordeel mee om nog snel wat fysiek zilver in te slaan.

Maarten Verheyen, uit zijn persoonlijke nieuwsbrief. Aandelen.com

 

Jack Hoogland:  Deze Trump-belofte zal de goudprijs omhoog jagen

Wat een beursdag gisteren! Van grote paniek tot ongebreideld optimisme. In minder dan 12 uur tijd. Gisteren vertelde ik u in dit artikel al waarom Trump’s meest concrete én meest uitvoerbare verkiezingsbelofte zal leiden tot een snelle, forse stijging van de goudprijs.

Vandaag wil ik het even met u hebben over Trump’s meest gevaarlijke verkiezingsbelofte. En die heeft alles te maken met China.

trumpchinaHier gaat Trump faliekant in de fout
Op de grafiek hieronder zien we dat de dollar de afgelopen tijd weer fors aan het stijgen is tegenover de Chinese Yuan. En dus dat de Yuan fors aan het dalen is.usdcnh20161110

Dit is nu juist waar Trump zich zo aan ergert. Omdat China volgens Trump haar Yuan bewust véél te laag houdt, zijn miljoenen banen uit de VS verdwenen en richting China gegaan.

En dat is precies waar Trump faliekant de fout in gaat.

Dalende munt. Dalende valutareserves.
Als een land meer exporteert dan importeert, dan komen er buitenlandse valuta (vooral dollars) het land binnen, en bouwt het dus valutareserves op.

Iedereen weet dat China een exportland is. En dus zouden China’s valutareserves maand na maand moeten stijgen.

Maar als je op het plaatje hieronder naar China’s valutareserves kijkt, dan zie je dat vanaf medio 2014 juist het omgekeerde aan het gebeuren is.chinafxreserves201610

Ondanks dat er via export iedere maand miljarden dollars binnenkomen, dalen China’s valutareserves. Dit jaar stokte de daling aanvankelijk. Maar vanaf augustus werd de daling weer ingezet. En afgelopen maand versnelde de daling.

China probeert koersdaling te vertragen
Valutareserves dalen omdat China’s centrale bank iedere maand voor tientallen miljarden aan Chinese Yuans aankoopt om de koers te ondersteunen. Maar ondanks die ondersteuning daalt de Yuan in koers! Terwijl Trump denkt dat China haar munt kunstmatig laag houdt, is de werkelijkheid dat China de daling van haar munt juist probeert te vertragen.

Da’s geen goed nieuws.

Als Trump écht gaat dreigen
Als Trump straks daadwerkelijk met importheffingen dreigt, dan is de kans groot dat China direct stopt met het ondersteunen van haar munt. En dat de Yuan in vrije val gaat. Maar ook zonder Trump’s dreiging zal de Yuan fors verder dalen. Want China heeft haar valutareserves hard nodig en kan de Yuan daarom niet kunstmatig blijven ondersteunen.

De Yuan zál fors verder dalen. Trump of geen Trump.

Grote economische gevolgen
Een dalende Chinese Yuan is zéér nadelig voor exportlanden als Japan en Zuid-Korea. Die zullen hun munten ook in koers willen laten dalen, omdat anders hun export teveel daalt. En om diezelfde reden zal de euro óók mee omlaag moeten.

Hoe verder de Yuan daalt, hoe meer fysiek goud de Chinezen (en vele andere Aziaten) zullen kopen.

Tweede reden voor forse stijging goudprijs
In het artikel van gisteren gaf ik u al een concrete reden waarom de goudprijs de komende tijd enorm hard kan stijgen. De niet te stoppen daling van de Chinese Yuan is een tweede, belangrijke reden voor een enorme stijging van de goudprijs. En als Trump straks daadwerkelijk begint te dreigen met importheffingen, dan kan de goudprijs zelfs in één dag tijd ongekend hard stijgen.

Als de goudprijs fors stijgt…
Als de goudprijs fors stijgt, dan stijgen de koersen van goud- en zilveraandelen nog véél harder. Die zullen door het dak gaan! Eerder deze week stuurden we al een extra zilvertip naar onze TopAandelen-jaarabonees. Gisteren stuurden we er nóg een extra zilvertip uit. De kans is zéér groot dat we de komende dagen nog meer extra goud- en zilvertips zullen uitsturen. Van de allerbeste goud- en zilveraandelen.

Als je nu te lang wacht…
Als je nu te lang wacht, dan ga je misschien wel de koersstijging van je leven missen. Als TopAandelen-abonnee ontvangt u al onze extra goud- en zilvertips. Als extra bonus.

Grijp deze megakans!
Klik hier om TopAandelen-abonnee te worden

De koersen van goud- en zilveraandelen zullen door het dak gaan!

 

Jack Hoogland

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeReacties op verkiezing Trump