Columns & Artikelen

Gevraagd aan Leo Nelissen

by Wilge on 1 december 2016

extra_large_picVoor de 4e Q&A heb ik contact opgenomen met Leo Nelissen.
Hem stelde ik de volgende vragen:

 

Je schrijft via Seeking Alpha. Mensen kunnen je daar volgen.

Recentelijke schreef je een artikel ‘Don’t buy gold (Miners)’. Dat roept een paar vragen op.

 1. Je bent nog jong en toch schrijf je over goud. Is dit een passie of ‘hoort het er gewoon bij’.
  Ik zou niet zeggen dat het tegenstrijdig is om jong te zijn en over goud te schrijven. Goud is een van de macro economische thema’s waar ik over schrijf, en een goede manier om rendement te behalen. Zowel long als ook short. Het is een van de vele ‘dingen’ die ik in de gaten houd. Naast olie is het een van de meest transparante grondstoffen en ideaal om te analyseren.

 1. Waarom staat ‘Miners’ tussen haakjes.
  Goudmijn aandelen hebben een zeer hoge correlatie met goud (>95%). Het is vergelijkbaar met olie en gas gerelateerde bedrijven en de prijs van olie. Als goud valt is de kans zeer groot dat miners ook vallen. Daarom heb ik het tussen haakjes gezet. Mijn artikel ging over beide soorten.
 1. In het artikel zien we een groot aantal grafiekjes. Zie je technische analyse als bruikbaar hulpmiddel voor goud? Of zijn de grafieken meer een hulpmiddel voor fundamentele analyse.
  Geen van mijn grafieken is gebaseerd op technische analyse. In mijn grafiek die aangeeft hoeveel procent van de aandelen in de goudmijn industrie een positief signaal geven, laat ik een paar punten zien die in de geschiedenis positief waren. Ik handel nooit op een technische basis en raad dat ook niemand aan. Technische analyse is 100% oude data. Technische analyse kan alleen gebruikt worden om een goede instapkoers te vinden voor een trade waar al veel research in zit.
 1. Je schrijft dat je ‘fan bent’ van de GDX ETF. Waarom dat zo?
  Deze ETF volgt de prijs van goudmijnen zeer goed en heeft een zeer hoog volume. Ik negeer ETF’s met een laag volume of ETF’s met hefboom zoals bijv. NUGT. Ook kun je op deze manier inspelen op goudmijnen zonder zelf het individuele risico van een enkel aandeel te hebben.

Je bent betrokken bij het bedrijf BN Capital, waar jullie onder andere helpen mensen te leren beleggen. 

 1. Krijgen de edelmetalen daarin ook een plaats?
  Ik heb BN Capital opgericht met het doel om mensen te helpen bij alles wat met beleggen te maken heeft. Wij verkopen de beste cursus voor beleggers ter wereld van mijn kennis Anton Kreil, oprichter van het Institute of Trading & Portfolio Management. Edelmetalen hebben daarin zeker een plaats. We leren beleggers om te begrijpen wat edelmetalen doet bewegen op de beurs en hoe deze kennis kan worden toegepast.
 1. Zie jij (of jullie als bedrijf), goud als grondstof, save haven of als monetair instrument?
  Ik vergelijk het graag met de wapenwet in de VS. Het is altijd handig om een pistool te hebben. Ook als je nooit verwacht hem ooit nodig te hebben. Het is altijd goed om goud te hebben. Vooral als je buiten de VS woont in verband met de Dollar. In landen met een volatielere munt wil je geen groot risico hebben. Persoonlijk koop ik geen goud om me te verdedigen tegen lagere koersen op de beurs. Goud is ‘alleen’ een veilige haven tegen een zwakke Dollar. Goud en goudmijnen kunnen net zo hard vallen als de beurs op sommige dagen.
 1. Zie je een correlatie tussen rente, dollar en goud?
  Ja, de beste indicator is een combinatie tussen rente en de dollar. Ik kijk naar treasury inflation protected bonds. Die heten tips en zijn als het ware gewoon obligaties die beveiligd zijn tegen inflatie. De ticker hiervoor is TIP. De korte termijn correlatie tussen goud en tip’s is 94%.

Dank Leo voor je bijdrage.  Lezers die meer van Leo willen weten kunnen met hem contact opnemen via de website van BN Capital

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeGevraagd aan Leo Nelissen