Columns & Artikelen

Gevraagd aan Rolf van Zanten

by Wilge on 18 januari 2017

De eerste die in 2017 antwoorden geeft op de vragen in de serie ‘Gevraagd aan’ is Rolf van Zanten, directeur van The Silver Mountain en Inkoop Edelmetaal.

Rolf, je bent al jaren de man achter de The Silver Mountain. Ooit begonnen als stagiaire bij Willem Middelkoop toch? Waarom toen voor je zelf begonnen met The Silver Mountain?

rolfMijn interesse voor zilver en goud gaat eigenlijk al heel wat jaren terug en komt enerzijds voort uit persoonlijke belangstelling en anderzijds uit een zakelijk onderbuikgevoel. Door mij te verdiepen in de financiële crisis en zaken als inflatie en geldontwaarding merkte ik dat een grote groep mensen behoefte had om hun vermogen om te zetten in fysiek edelmetaal. In tegenstelling tot landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Amerika waren beleggingsmunten in Nederland nog maar slecht verkrijgbaar.

Om in deze behoefte te kunnen voorzien heb ik begin 2008 The Silver Mountain als echte start-up in de markt gezet. Ik was de eerste aanbieder in Nederland om zilveren beleggingsmunten zoals de Maple Leaf en de Philharmoniker aan te bieden. Mijn onderbuikgevoel bleek goed want het liep meteen al storm! Destijds studeerde ik ook nog en in 2010 kwam er een uitgelezen kans om mijn afstudeerscriptie te verbinden aan mijn ondernemerschap: Willem Middelkoop benaderde me namelijk voor een samenwerking met zijn AmsterdamGold. Hij wilde eigenlijk dat ik zijn bedrijf verder vorm zou geven maar ik zat nog met mijn afstudeerstage en moest dus eerst nog mijn opleiding afronden. Ik heb toen voor hem een scriptie geschreven over de Europese edelmetaalmarkt terwijl ik tegelijkertijd mijn eigen bedrijf The Silver Mountain verder uitbouwde.

Eind 2010 waren de volumes van The Silver Mountain al dusdanig hoog dat ik het niet meer alleen aan kon. De volgende stap in het ondernemerschap was aangebroken; ik moest uitbreiden! Om de groei in goede banen te kunnen leiden ben ik gaan samenwerken met een logistieke dienstverlener op Schiphol. Tegelijkertijd werd de samenwerking met Middelkoop steeds nauwer, mede gezien de afronding van mijn scriptie en de uitkomsten daarvan. In 2011 fuseerden onze bedrijven en volgde AmsterdamGold naar Schiphol.

Sinds begin 2016 is The Silver Mountain afgesplitst en ben je weer terug gegaan met je eigen label in een nieuwe omgeving in Baarn. Wat zijn zoal voor jou de redenen geweest om weer terug te gaan in de oorspronkelijke vorm?

Enkele maanden na de fusie besloot Middelkoop zijn aandelenbelang te verkopen aan Value8, een investeringsmaatschappij geleid door Peter Paul de Vries. In eerste instantie zag ik daar wel meerwaarde in en liep alles goed, echter ontstond er in 2014 een conflict dat zowel op directieniveau als tussen aandeelhouders niet opgelost kon worden. Ik ben toen naar de rechter gestapt om de impasse te doorbreken en uiteindelijk is dat uitgemond in een splitsing waarbij ik mijn onderdelen The Silver Mountain en Inkoop Edelmetaal heb afgesplitst en mijn belang in Amsterdamgold heb verkocht.

tsm-huisDe splitsing is afgerond per 1 januari 2016 en sindsdien ben ik weer zelfstandig ondernemer. We zijn nu gevestigd in een prachtig rijksmonument in Baarn, wat voor mij op fietsafstand is, en vanwaar ik met veel plezier de vernieuwde organisatie leid. Voor onze klanten is er naast de verhuizing an sich niet veel veranderd en ik krijg erg veel positieve reacties.

Naast The Silver Mountain heb je ook een inkoopkanaal middels ‘Inkoop Edelmetaal’. Waarom en wanneer heb je dat opgericht?

logo inkoop edelmetaalKlopt! Inkoop Edelmetaal heb ik opgericht in 2009. Klanten kunnen hier terecht om hun goud en zilver te verkopen als ze hier behoefte aan hebben. Inkoop Edelmetaal koopt courante baren en beleggingsmunten zoals de Maple Leaf of de Krugerrand, maar ook voor de verkoop van verzamelmunten kan men bij ons terecht. De kracht van Inkoop Edelmetaal zit in de scherpe biedgaranties ongeacht het aangeboden volume of de dan geldende koers.

2016 was een roerig jaar. Een sterke stijging van de edelmetalen, maar dan toch weer een flinke correctie. Al met al waren de koerssaldo’s aan het eind van 2016 positief. Valt uit je inkoop- en verkoopkanalen iets op te merken betreft de stijgingen en de daarbij behoren correcties. Zijn er momenten dat het bij het ene of andere kanaal juist extra druk is?

Wat in ieder geval heel duidelijk merkbaar is, is de invloed van zaken zoals de Brexit en de verkiezing van Trump. Toen de goudprijs steeg met zo’n 10% door de Brexit stond de telefoon bij ons roodgloeiend en werd er door veel klanten goud gekocht. Er waren ook een aantal klanten die juist hun goud op de hoge koers hebben verkocht, en daarmee een mooie winst hebben gemaakt.

Geopolitieke invloeden zijn dus duidelijk merkbaar en hoe meer volatiliteit (beweging) in de goud- en zilverprijs, hoe drukker het is. De meeste klanten kopen edelmetaal als een vorm van kapitaalbescherming, ongeacht de hoogte van de koers, en voor de lange termijn.

Wat tot slot opvalt is dat de doelgroep steeds breder wordt. Toen ik begon met de handel in 2008 hadden we vrijwel uitsluitend mannelijke klanten, vaak 50+ en al actief als belegger. Sinds de kredietcrisis en alle bankschandalen verdiepen steeds meer mensen zich in het financiële systeem en de (on)mogelijkheden daarvan. We krijgen nu bijvoorbeeld ook steeds vaker studenten als klant die een deel van hun vermogen omzetten in goud en zilver.

Wat zijn voor klanten belangrijke redenen om te kopen of heb je daar niet zoveel gegevens over? Dezelfde vraag over het verkopen aan Inkoop Edelmetaal.

In eerste instantie koopt men fysiek edelmetaal als kapitaalbescherming. Zowel goud als zilver hebben een rijke historie als ‘echt geld’ en altijd een bepaalde waarde behouden. Bij toenemende onzekerheid wordt er veel goud en zilver gekocht, bijvoorbeeld in 2013 toen in Cyprus banksaldi werden bevroren en men een deel van het spaargeld kwijtraakte, de levertijd voor goudbaren liep toen op tot 6 weken of meer.

Het algemene advies is om een beperkt deel van je vermogen om te zetten in fysiek edelmetaal, bijvoorbeeld 10%. Dit dient dan als een verzekering voor de rest van je vermogen. Het voordeel van fysiek edelmetaal is dat je niet afhankelijk bent van derden en dat je vermogen weer letterlijk binnen handbereik is.

Bij Inkoop Edelmetaal zien we klanten die verkopen omdat ze tijdelijk geld nodig hebben, of als de koersen zijn gestegen. mapleleafrevOok kopen we veel oude munten in uit erfenissen e.d. waarbij gouden tientjes en ouden zilveren guldens en rijksdaalders vaak wordt aangeboden. Wij geven voor dit soort munten de beste prijs van Nederland en gebruiken deze munten om zakken zilver muntgeld te vormen die we bij The Silver Mountain weer verkopen.

Wat wordt vooral veel verkocht? Baartjes, munten, andere stukken? De zelfde vraag over de inkoop?

The Silver Mountain richt zich voornamelijk op de verkoop van zilver en ons meest verkochte product is de zilveren Maple Leaf munt. Het voordeel van zilver is dat het heel veel industriële toepassingen heeft, waardoor de vraag naar zilver heel hoog is: zowel uit de industrie als voor beleggingsdoeleinden. Goud wordt ook wel vaak gekocht maar is een stuk duurder en daardoor niet voor iedereen toegankelijk.

Bij de inkoop zien we zowel veel goud als zilver, als je echter naar de omzet kijkt en niet naar het aantal transacties dan is het voornamelijk goud – logisch, want goud is zo’n 70x duurder dan zilver!

Heb je zelf een verwachting tav van de edelmetalen van 2017? Zitten er dan ook verschillen in de verschillende edelmetalen?

Als handelaar in edelmetaal spreken we zelf geen koersverwachtingen uit, mede omdat we niet objectief zijn en vooral omdat het heel moeilijk is om te voorspellen wat de koersen doen. Veelal zijn onverwachte ontwikkelingen, zoals de Brexit, bepalend voor het verloop van de koers. En als de koers eenmaal stijgt of daalt zien we dat het heel hard kan gaan omdat er dan een grote groep instapt of juist uitstapt.

In 2016 heeft Deutsche Bank schuld bekend voor wat betreft het manipuleren van de goud- en zilverprijs. Samen met een aantal andere grote commerciële banken hebben zij structureel de zilverprijs gemanipuleerd om daar zelf aan te verdienen. Zo zagen we afgelopen jaren vaak onverklaarbare dalingen in de zilverprijs van vele procenten en ik hoop dat we dat in de toekomst in ieder geval niet meer zullen zien, nu deze banken schuld hebben bekend. Juist de zilvermarkt is wat dat betreft extra gevoelig hiervoor omdat het zo’n kleine markt is en omdat naar schatting er 140x meer op papier wordt verhandeld dan wat er fysiek beschikbaar is.

Wat wil je nog graag kwijt aan de lezers van Edelmetaal-Info?

Ik zou adviseren om je goed te oriënteren als je edelmetaal wilt aankopen. Op onze website hebben we een kieswijzer staan voor meer informatie over de verschillende munten en baren die gekocht kunnen worden, btw-tarieven en de verhandelbaarheid. Ook houden we een blog bij met veel informatie over goud en zilver en dan is er natuurlijk nog de nuttige website Edelmetaal-info.nl

Bedankt Rolf voor dit kijkje in de keuken van een goud- en zilverhandelaar.

NB. The Silver Mountain organiseert op 25 januari 2017 een seminar met Edin Mujagic met als titel: Seminar met Edin Mujagic over de goudprijs en rente in 2017. Meer info vind je hier, en “Gevraagd aan Edin Mujagic” vind je hier.

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

WilgeGevraagd aan Rolf van Zanten