Columns & Artikelen

Van bitcoin naar zilver

by Maarten Verheyen on 3 februari 2017

Een goed jaar geleden vroeg mijn zoontje (toen 9) me uitleg over bitcoin. Hij had mij er wel ééns over bezig gehoord en wou weten hoe dat werkte.

Ik omschreef het een beetje als “cash geld van het internet” en somde de voordelen op. Ik zei ‘m ook dat de prijs hard was gestegen de voorbije jaren en inmiddels van $1200 was teruggevallen naar (op dat moment) $400.

“$400? Dan staan het nu laag he papa. En als het laag staat, moet je kopen. Mag ik van jou 1 bitcoin kopen?”. “Natuurlijk mag dat maar jij neemt dan het risico. $400 is misschien wel laag maar het kan altijd nog lager. Misschien kan zelfs je hele investering weg zijn als het niks wordt met bitcoin”

Die bitcoin heeft hij een paar weken geleden verkocht aan $1100. Een winst van 175% met zijn eerste investering.
Ik heb ‘m dan uitgelegd dat hij eventueel die winst kan herbeleggen in zilver.  Ik gaf ‘m in het kort het basisverhaal van zilver mee.  Zilver noteerde ooit $50, nu maar $17-$18. Bovendien is zilver zeer goedkoop in verhouding met goud. Vroeger had je 16 ounces zilver nodig om 1 ounce goud te kopen, nu 70.  Zilver zou $75 moeten kosten als we teruggaan naar die historische verhouding.

Hij was snel overtuigd. We stoppen de winst in zilver.

Gisteren hoorde hij dan hoeveel geld hij op zijn spaarrekening had staan.  Meteen daarna de vraag: “mag ik daar allemaal zilver van kopen?”. “Dat mag zeker maar besef dan wel dat je de helft van al het geld waar je zo voor gespaard hebt, kan verliezen. Zilver noteerde in 2008 maar $8”. “Ok, ik ga dan voor de helft van mijn geld zilver kopen. Zo kan ik nog bijkopen als we terug naar $8 gaan”

Tien jaar en hij snapt beter dan 80% van de beleggers hoe het werkt. Je koopt als het goedkoop is. Simpel.

Ik heb eind vorig jaar nogal gehamerd op het feit dat GDX weer behoorlijk goedkoop was geworden. GDX is de ETF van de goudmijnaandelen en de koers was van $32 terug gevallen naar minder dan $19. Een geweldige opportuniteit en ik nam een monsterpositie en adviseerde je om hetzelfde te doen.

Hier is wat ik schreef op 15 december:

“Ik heb gisteren tegen het slot alvast de helft van mijn cash in de markt geduwd en een flinke brok “GDX” in portefeuille genomen.

Waarschijnlijk ben ik iets te vroeg, maar dat is niet erg. Ik ben graag iets te vroeg in dit soort situaties.

Beter te vroeger dan te laat in ieder geval.

Bijna niemand zat in de mijnen toen de rally vorig jaar begon en de koersen stegen nadien zo snel dat laatkomers niet ééns de kans kregen om aan boord te springen.”

Heb je gekocht? Kans is groot van niet.

We staan inmiddels weer boven de $24. Dat is 20%-25% erbij op een maand (afhankelijk van wanneer je precies kocht) Eind 2015 noteerde GDX $13. Ik heb toen fors ingekocht (week na week op gehamerd in deze nieuwsbrief) en tussen de $26 en de $32 verkocht. 95% van de beleggers hebben de rally gemist. Deze beweging zorgde alvast voor mijn resultaat in 2016.

Toen GDX daarna weer corrigeerde en koersen beneden de $20 op de tabellen verschenen, kregen beleggers een nieuwe kans. Ze hadden de gigantische rally in 2016 gemist maar hadden zichzelf beloofd dat ze gingen kopen wanneer de koersen zouden terugvallen.

Wel, ze zijn teruggevallen. En hard.

Hebben ze gekocht? Natuurlijk niet, want nu lazen ze overal in de media dat goud naar $800 ging. Opééns bleef er niks meer over van hun plan om laag te kopen.

Ze blijven die fout maar herhalen. Keer op keer op keer.

Als je de rally in GDX hebt gemist, doe jezelf dan een plezier om profiteer net als mijn zoontje van de (nog steeds) lage zilverprijzen. De koers breekt uit en de rally lijkt te versnellen. Als je beneden de $18 wil kopen, is het nu of nooit denk ik.  Dit zijn de munten die ik mijn zoontje adviseerde.

mvg,

Maarten Verheyen – Aandelen.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenVan bitcoin naar zilver