Columns & Artikelen

Gevraagd aan Diederik Schmull

by Wilge on 1 maart 2017

Het wordt tijd om weer een andere columnist vragen te stellen in de serie ‘Gevraagd aan. Ditmaal Diederik Schmull.

Diederik, je schrijft al weer enkele jaren columns die we ook plaatsen op Edelmetaal-Info. Wat is je drijfveer om deze columns te schrijven?

De reden, dat ik nog steeds, zelfs 7 jaar na mijn pensionering, columns schrijf over financiële en politieke onderwerpen, is, dat ik het niet kan laten. Het is voor mij nu eenmaal een passie om betrokken te blijven bij een wereld, die voortdurend verandert. Iets, wat boeit, laat een mens niet los. Bovendien heb ik het voordeel van een langdurige ervaring, waardoor ik misschien ook wijzer ben geworden. Er is niets opwindender dan het gevoel te hebben van te kunnen vooruitzien.

Je bent al ruim 48 jaar betrokken bij de financiële sector. Je zegt zelf dat je je vaak een ‘roepende in de woestijn’ vindt. Hoe is dat zo gekomen, en waarom vind je dat je een roepende bent in de woestijn?

Ik voel mij vaak ‘roepende in de woestijn’, omdat ik bijzonder op mijn hoede ben, zodra de algemene mening een bepaalde richting schijnt op te gaan. Kuddegeest van de massa is een gegarandeerde manier om uiteindelijk onheil op de hals te halen. Natuurlijk trek ik vaak te vroeg aan de bel, maar daar zit ik niet mee.

Je hebt bij diverse financiële instellingen gewerkt. Vonden ze het niet vervelend dat je een sterk afwijkende mening had?

Tijdens mijn 40-jarige loopbaan bij financiële topfirma’s moest ik de officiële boodschap van mijn werkgevers overbrengen naar de cliënten, die echter vaak vroegen: ‘wat denk jij nu zelf?’ Toch moest ik me destijds inhouden, want de loopbaan was belangrijker dan een persoonlijke mening. Sinds mijn pensionering echter, kan ik er ronduit voor uitkomen, wat ik er werkelijk van denk.

Voor een habbekrats kunnen mensen de Schmullbeleggingssuggesties** in handen krijgen. Wat is er zo uniek aan deze suggesties. Zijn er trends in de suggesties? Blijven deze suggesties ook overeind als we een halvering van de stockmarket krijgen?

De Schmullbeleggingssuggesties bestaan voornamelijk uit belangen, die op langere termijn kunnen worden aangehouden. Het zijn dus geen ‘tips’ voor de kortere termijn. Ik probeer sectorrotatie te vermijden. Als men eenmaal belegt, dan neem ik aan, dat men als belegger weinig aandacht besteedt aan ‘timing’, omdat men regelmatig maandelijks of per kwartaal belegt, wat, over een gehele cyclus, een aantrekkelijke gemiddelde koers oplevert. Tenslotte is het gemiddelde aandelenrendement, inclusief herbelegging van het dividend, sinds 1789, jaarlijks 8% geweest. Ik heb altijd een behoorlijk belang (40%) aanbevolen in kwaliteitsobligaties, vooral Amerikaanse Treasuries, als buffer tegen een eventuele neergaande markt. Zelfs in de inflatoire jaren ’70, kon men geld verdienen met obligaties, door steeds maar op hogere rendementen door te rollen.

Goud en zilver. Zo af en toe komen die ook in de columns voor. Hoe zie je de rol voor deze edelmetalen op dit moment in het monetaire stelsel?

Zodra de koppeling van de Dollar aan het Goud in 1971 werd verbroken en inflatie dus vrij baan kreeg, was ik al positief op Goud en Zilver. De hoofdreden was, dat alle zogenaamde deskundigen beweerden, dat de edele metalen toen voorgoed hadden afgedaan. Maar de geschiedenis leert ons, dat, met name Goud, het enige is, dat sinds mensenheugenis, het vertrouwen geniet van de mensheid. Daarom is er altijd een terugkeer van Goud in het monetaire systeem geweest, omdat de mensheid dat nu eenmaal heeft bepaald.

Denk je dat de rol voor deze edelmetalen in de komende tijd zal veranderen? In welke richting zou dat gaan, dan wel moeten gaan?

Na inflatie en de daarop volgende superkredietcyclus, volgt altijd lagere groei en dus deflatie en depressie. Bij deflatie stijgt de reële rente, wat leidt tot schuldsanering en lagere prijzen voor activa (aandelen, grondstoffen en onroerend goed), inclusief de edele metalen. Goud is daarom een essentieel onderdeel van een vermogen, als verzekering tegen het ‘ondenkbare’ (een ‘Reset’), ondanks het risico van een voortgaande prijsdaling. De ‘Reset’ komt meestal alleen als het echt ‘moet’, namelijk NA de Crash en tijdens de depressie. Een eventuele hyperinflatie komt zelden voor, zeker in ontwikkelde landen, maar mocht zoiets weer plaatsvinden, dan wordt het bezit van Goud weer strafbaar, zodra de democratie is gesneuveld.

Rente ontwikkeling: is dat ‘koffiedik kijken’ of zijn er toch duidelijke aanwijzingen welk kant het op gaat, dan wel moet gaan?

Elke rente- en inflatiestijging in de ontwikkelde landen lijkt tijdelijk. Alle massieve monetaire stimulering hield juist verdere deflatie tegen! Een maatschappij met excessieve schuld als percentage van de economie en toenemende vergrijzing, laat staan minder globalisering en meer protectionisme, komt terecht in een structurele economische stagnatie. De naoorlogse generatie kan zich dat niet eens voorstellen, maar zal weldra ontdekken, dat ze zeer ‘verwend’ is geweest. Vele landen en bevolkingsgroepen verkeren al 10 jaar in een depressie, net zoals dat het geval was tijdens de jaren ’20 (1922: crash van de grondstoffenprijzen), voorafgaande aan de Grote Depressie in de jaren ’30. Het rendement van de 10-jarige Amerikaanse Treasury kan later NEGATIEF worden.

Monetair is er veel aan de hand. Het digitale geld, cashloze samenleving, mega schulden, geldcreatie, negatieve rente. Denk je dat het tot een harde reset komt van het monetaire systeem, of zal het met horten en stoten gaan. Zal Bitcoin of een ander vergelijkbaar digitaal geld daar een belangrijke rol in gaan spelen?

Bitcoin en digitaal geld lijken overal snel ingang te vinden, maar ik blijf sceptisch. Het vertrouwen daarin lijkt misplaatst, want echt geld moet voldoen aan bepaalde nationale, militaire en juridische voorwaarden. Digitaal geld lijkt een wazige nevelmassa, een Fata Morgana, wat tot grote verliezen zou kunnen leiden. Centrale Banken dulden geen concurrentie en trekken op een gegeven moment de stekker eruit.

Behalve columns, suggesties en videoboodschappen, organiseer je een paar keer per jaar de RIVA SCHMULL – beleggersbijeenkomst*** in Amsterdam. Vrijdag 10 maart staat er weer eentje gepland. Er is een lunch en een borrel, maar wat staat er inhoudelijk op het programma?

De aanstaande lunch- en borrelbijeenkomst op 10 Maart (RIVA-restaurant, Amsterdam) is vooral gewijd aan de risico’s van markten, waar ‘dierlijke instincten’ hoogtij vieren. De nadruk ligt op de noodzaak om schuld te verminderen en kasreserves te vergroten, zodat men zich ten volle kan voorbereiden op een unieke koopgelegenheid NA de uiteenspatting van de talloze zeepbellen. Na kunstmatigheid volgt altijd de harde realiteit.

Wat wil je nog graag kwijt aan de lezers van edelmetaal-Info?

De edele metalen moet men beschouwen als schilderijen van Rembrandt, als wegleggertjes, die soms uit de mode geraken, maar nooit mogen worden verkocht, ongeacht de prijs.  ‘Remember the GOLDEN RULE: whoever has the GOLD, makes the rules.‘ Wat kennelijk solide is voor de gemiddelde Centrale Bank, moet ook solide zijn voor de gemiddelde belegger.

Zilver is ‘poor man’s Gold’ en is daarom in zwakkere handen. Persoonlijk zie ik Zilver als vrij riskant, maar het verdient toch een plaats in een portefeuille, als tweede keus.

Dank Diederik, voor je heldere uiteenzetting en wellicht tot 10 maart of een van de volgende bijeenkomsten.

Wil je de bijeenkomst bijwonen?

***) DE SCHMULL-BELEGGERSBIJEENKOMSTEN: U bent van harte welkom!

Bereidt u zich voor op ondenkbare tijden!

THEMA: NA ALLE EUFORIE, VOLGT EEN DALING VAN 50%

Spreker: Diederik Schmull, 48 jaar betrokken bij de financiële sector als stockbroker, directeur, adviseur, schrijver en spreker. Vaak met een sterk afwijkende mening, als een roepende in de woestijn.

– VRIJDAG, 10 Maart, 2017: De ZEVENDE RIVA-LUNCHBIJEENKOMST (incl. analyse)

(Welkom om 12.00, presentatie vanaf 12.30. Kosten: 125 Euro.)

Of:

– VRIJDAG, 10 Maart, 2017:

De tweede RIVA-BELEGGERSBORREL (inclusief analyse)

(welkom om 15.00, presentatie vanaf 15.30. Kosten: 50 Euro.)

THEMA: DE ECONOMISCHE DEPRESSIE IS ONVERMIJDELIJK, ONDANKS TRUMPONOMICS

– COMBINATIE LUNCH & BELEGGERSBORREL (Kosten: 150 Euro, inclusief analyse)

Overboeking: (IBAN): NL07ABNA0413515508 t.n.v. D.H. SCHMULL of via donatie-knop op zijn blog Gaarne uw e-mail adres vermelden.

Locatie: Cafe-restaurant RIVA (Amstelboulevard 1. 1096 HH, AMSTERDAM, achter het Amstelstation; parkeren garage Dauphine: 5 minuten lopen: http://caferestaurantriva.nl/ )
U ontvangt een bevestiging van uw reservering. Gaarne uw e-mail adres vermelden of reserveer via: dschmull@gmail.com . Zie ook: zijn blog

**) BESTEL NU! DE NIEUWE SCHMULL BELEGGINGSSUGGESTIES (FEBRUARI, 2017)

28 pagina’s  ( 190 namen, waarvan 5 nieuwe)

Donatie: 4.90 Euro of meer

Uw E-MAIL adres vermelden a.u.b.

Donaties via de donatie-knop of: (IBAN) rek.no. NL07 ABNA0413515508 t.n.v. D.H.Schmull;

Diederik blogt in zowel in het Nederlands als Engels op de volgende blogs:

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

WilgeGevraagd aan Diederik Schmull