Columns & Artikelen

Zilver: vraag en aanbod

by Wilge on 9 maart 2017

De wanverhouding tussen vraag en aanbod

Door: Jos Sterk, Redactie BeleggersPlaats

Zilverprijs kan exploderen als gevolg van de wanverhouding tussen vraag en aanbod

Zowat elk bedrijf maakte bij de publicatie van de jaarcijfers melding van de onzekere omstandigheden. De wereldeconomie werd in 2016 met een groot aantal onzekerheden geconfronteerd. We vermelden voor de vuist weg de Brexit, het Italiaans referendum, de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe Amerikaanse president, de opnieuw opflakkerende onrust in de eurozone en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De wereld is vorig jaar niet bepaald een veiligere plaats geworden.

Onzekerheid

Het is misschien een levensgroot cliché, maar de onzekerheid is in 2017 zelfs nog groter dan ze vorig jaar was. Nooit eerder waren er zoveel factoren die het boeltje op eender welk moment op zijn kop kunnen zetten. Griekenland staat weer opnieuw met de rug tegen de muur, de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland doen de spanningen hoog oplopen en Donald Trump neemt als president geen woord terug van zijn verkiezingsbeloften. De financiële markten kunnen zich maar beter schrap zetten.

De obligatiemarkten en aandelenbeurzen hebben beiden al een best case scenario ingecalculeerd en zijn dus beiden vatbaar voor slecht nieuws. En dat slecht nieuws kan van overal komen. De tocht die de wereldeconomie moet maken valt te vergelijken met die het gezelschap uit “In de Ban van de Ring” moest afleggen. We voelen nog de huiveringen op de rug wanneer we denken aan de vreemde creaturen waarmee de Britse schrijver Tolkien zijn lezers confronteerde.

Maar laten we met ons hoofd bij de zaken blijven.

 

Zilver

Welke activaklassen zullen in 2017 zich van hun beste zijde laten zien? Analisten Nitesh Shah en Maxwell Gold hebben een duidelijk antwoord op die vraag: 2017 kan het jaar van het zilver worden. Traditioneel voelen edelmetalen zich in een onzekere omgeving prima in hun vel. De meeste beleggers zullen echter spontaan naar goud kijken wanneer ze op zoek zijn naar een veilige vluchthaven. Zilver wordt in het beste geval als een goede tweede beschouwd. Ten onrechte, zoals we zullen zien.

Grondstof

Het verschil tussen goud en zilver is dat het gele metaal als een munt en het witte metaal vooral als een grondstof wordt beschouwd. Shah en Gold geloven voor dit jaar in een stijging van de goudprijs richting 1400 tot 1450 dollar, waarbij zilver het duidelijk beter kan doen dan goud. Er is een correlatie van 80% tussen beiden, maar de sterke dollar speelt ditmaal in het voordeel van het zilver. Shah en Gold voorspellen dat de zilverprijs dit jaar kan stijgen tot een range van 22 tot 24 dollar. Vanaf de huidige prijsniveaus is er dus nog een stevig hausse-potentieel beschikbaar. Maar er is een factor die beide analisten over het hoofd hebben gezien, die de zilverprijs nog veel hoger kan katapulteren.

De zilvermarkt is een markt die de meesten onder ons waarschijnlijk minder goed kennen. Zo weten de beleggers niet wie de zilvermarkt domineert. De markt ziet er namelijk heel anders uit dan de goudmarkt, precies omdat zilver zowel een edel- als een industrieel metaal is.

 

Drie spelers

Eenvoudig uitgelegd zijn er 3 soorten spelers op deze markt actief: de beleggers, de grote industriële gebruikers van zilver en de grote speculanten. In het verleden waren de zogenaamde ‘technische’ hedge funds de belangrijkste prijsbepalende sector. Met hun gewicht versterkten ze de bewegingen van de zilverprijs. Concreet kwam dit er op neer dat de fondsbeheerders long gingen als de zilverprijs steeg en short als die prijs daalde. Uiteraard probeerden ze steeds vooruit te lopen op de verwachte bewegingen in de prijs. Maar op Silver Seek verscheen recent een artikel onder de titel Another Unique Blow-Off Factor van de hand van Theodore Butler. Deze man is niet de eerste de beste. Hij heeft zijn sporen op de zilvermarkt meer dan verdiend. Butler signaleert de opkomst van een nieuwe speler op de markt die zilverprijs kan doen ontploffen.

Het betreft meer bepaald de ‘niet-technische’ hedge funds die in de afgelopen 3 jaar snel aan populariteit hebben gewonnen. Het opmerkelijke aan deze fondsen is dat ze niet voortdurend kopen en verkopen. Ze volgen een buy-and-hold strategie, wat toch enigszins opmerkelijk genoemd mag worden. En inderdaad, deze ‘niet-technische’ hedge funds hebben zich ook op de zilvermarkt gestort.

Tussen eind 2013 en de zomer van 2015 bouwden ze op COMEX (de belangrijkste beurs waar zilver wordt verhandeld) long posities in zilver op voor een totale hoeveelheid van 40.000 futures contracten. Inmiddels is dat aantal in versneld tempo opgelopen tot 60.000 contracten. Daarnaast hebben gewone fondsen nog eens 20.000 long contracten openstaan, waardoor de totale hoeveelheid uitstaande long contracten oploopt tot circa 80.000 contracten, waarvan de tegenwaarde 400 miljoen troy ounce zilver bedraagt. Het probleem is echter dat een dergelijke hoeveelheid zilver simpelweg niet beschikbaar is. De jaarlijkse productie bedraagt maar 100 miljoen ton en een deel van die productie is noodzakelijk om de industrie draaiende te houden.

Er is met andere woorden een grote wanverhouding tussen de uitstaande long posities en het zilver dat beschikbaar is op de markt.

De uitstaande long posities van de fondsen hebben betrekking op papieren zilver, want een futurescontract is in feite niet meer dan een papieren verplichting. Meestal gebeurt de afhandeling op de futuresmarkten in cash, de bezitter van het contract zal zelden fysieke levering vragen. Een logische vraag is wie dan wel de tegenpartij is van de fondsbeheerder met long posities. Wel, dat blijken 8 short traders op de COMEX te zijn. Volgens het laatste COT rapport van de CFTC blijken deze met bijna 100.000 contracten short te staan. Alleen JP Morgan Chase, één van de 8, beschikt over voldoende zilver om de openstaande short positie te dekken. Bij de andere short traders is de dekking verre van voldoende.

Deze 7 kunnen in de problemen komen wanneer ze fysiek zilver moeten gaan zoeken om aan hun verplichtingen te voldoen. Wanneer de buy-and-hold fondsen hun zilver opvragen, kan het er op de zilvermarkt warmpjes aan toegaan. De shorters kunnen alleen maar leveren aan fors hogere prijzen, want de bezitters van zilver zullen niet snel bereid zijn om hun kostbaar bezit te lossen. Ze zullen in ieder geval fors hogere prijzen vragen. En die prijzen zullen sneller en sneller stijgen naarmate er minder en minder fysiek zilver voor levering beschikbaar is.

De conclusie is dan ook snel gemaakt, de zilverprijs kan tegen deze achtergrond alleen maar door het dak vliegen.

Jos Sterk
Redactie BeleggersPlaats

Redactie Edelmetaal-Info. Bovenstaand artikel is overgenomen uit de thema brief van Beleggersplaats:

Welkom bij de eerste Maandeditie van BeleggersPlaats. U was wellicht al bekend met de Weekend Editie, maar deze wordt vanaf nu vervangen door een maandeditie. Net als in de vorige opzet willen we onze lezers graag informeren en inspireren, met dit verschil dat het maandelijks gebeurt en enkel over één centraal thema handelt. Elke maand komt er daarom weer een ander thema aan bod. Deze maand staat het thema zilver centraal.

Net als de Weekend Editie, verspreiden we deze nieuwsbrief gratis onder onze lezers. Daar hoort u ook bij en we hopen dan ook dat deze nieuwe opzet u eveneens bevalt.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeZilver: vraag en aanbod