Columns & Artikelen

Een nieuwe asymmetrische belegging

by Maarten Verheyen on 10 maart 2017

Bitcoin was een asymmetrische belegging. Het kan 100% dalen, maar 1.000% of meer stijgen.

Qua risk/reward zat dat goed. Ideaal om een paar procent van de portefeuille in te stoppen.

Op die manier blijft je verlies beperkt als het niks wordt. Komt de stijging er wel maak je een klapper die het rendement van je totale portefeuille fors opkrikt.Ik zou graag een deel van mijn bitcoinwinst herinvesteren in een nieuwe asymmetrische belegging. Groot verschil met bitcoin is dat deze in ieder geval niet 100% kan dalen.

Dit is een belegging die altijd iets waard zal zijn. Misschien minder dan vandaag, dat wel.

Ik ga niet langer rond de pot draaien en vertellen dat het over rhodium gaat.

(Ere wie ere toekomt: ik heb deze belegging leren kennen via de nieuwsbrief van Analyse)

Rhodium is een metaal dat voornamelijk wordt gebruikt in katalysatoren. Er zijn ook andere toepassingen, maar de autosector is zondermeer de grootste afnemer.

Een ounce kost momenteel $920. Dat was ooit $10.000. Er ging dus 90,8% van de prijs af.


Je kan dat ook zien als: de prijs kan grosso modo maal twaalf als we terugkeren naar die top.

Fundamentals dan.

Iedere katalysator gebruikt rhodium. Kan je niet om heen. Er is geen alternatief.

Van twee dingen kunnen we de komende jaren wel zeker zijn.

Eén: de vraag naar auto’s in China zal blijven stijgen

Twee: auto’s moeten steeds milieuvriendelijker worden.

Wat dit betekent voor de vraag naar rhodium laat ik in het midden, maar het zal wel duidelijk zijn dat de vraag niet meteen zal afnemen.

Stijgende vraag betekent niet noodzakelijk een hogere prijs.  Als het aanbod harder toeneemt dan de vraag bijvoorbeeld. Alleen is de aanbodzijde nog een stuk interessanter dan de vraagkant.

 

Rhodium is namelijk een bijproduct van platina. Het wordt samen met platina uit de grond gehaald. Er zijn geen pure rhodiummijnen. De productie van platina zit voor 80% in Zuid-Afrika. Niet meteen een toonbeeld van stabiliteit. Politieke of sociale onrust kan zorgen voor een aanbodtekort.

Op zo’n moment schiet de prijs omhoog. Als het tekort ernstig genoeg is, kan de prijs zelfs honderden procenten omhoog. Een lange termijn grafiek laat zien dat dergelijke spikes regelmatig voorkomen.

Dus dat is mijn idee hier. Ik koop een beetje en bij de volgende spike incasseer ik een paar honderd procent winst. Bovendien noteert de prijs momenteel lager dan die van platina. Dat komt zelden voor en geeft je een goed instapmoment.

Ik stop er een paar procent van mijn portefeuille in en ik ga er verder niet al te veel naar omkijken. Het is gewoon wachten tot de markt een onevenwicht bereikt en het is kassa.

Hoe koop je rhodium? Dat kan sinds kort via Goud999. Er zijn baren beschikbaar van 1 en 5 ounce.  Als particulier betaal je wel 21% btw die je bij verkoop niet kan recuperen. So be it. Als de prijs vermenigvuldigt, komt het daar echt niet meer op aan.

Bestel hier je rhodium

Maarten Verheyen, Aandelen.com

Redactie Edelmetaal: je hoort niet vaak over dit “Vijfde Edelmetaal”. Als het je niet gaat om fysiek, maar vooral voor de speculatie, dan kun je ook bijvoorbeeld handelen in deze Exchange Traded Commoditie: db Physical Rhodium ETC

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenEen nieuwe asymmetrische belegging