Columns & Artikelen

Einde van de GDXJ

by Maarten Verheyen on 19 juni 2017

De herbalancering van de “Market Vectors Junior Goldminers ETF” van VanEck zit erop.

Het verhaal van GDXJ is inmiddels bekend, maar toch nog even een snelle samenvatting voor de nieuwe lezers van deze nieuwsbrief.

GDXJ is een ETF die belegt in junior goudmijnen. Door de invloed van kapitaal, werd VanEck (de uitgever in GDXJ) echter grootaandeelhouder van heel wat goudmijnen. En aangezien je in Canada een bod moet opbrengen op het volledige bedrijf wanneer je boven de 20% gaat, moest GDXJ wat aanpassingen doen.

Zo zal deze ETF niet meer strikt in juniors beleggen, maar ook in de iets grotere mijnaandelen.

Gevolg: de weging van de juniors werd verlaagd en dat zorgde voor verkoopdruk in illiquide aandelen.

Klondex Mines werd gehalveerd.  Ik zag recent een interview met Paul Huet, CEO van Klondex. Hij gaf aan dat er fundamenteel niets mis is met Klondex. Integendeel, het bedrijf presteert zelfs beter dan verwacht. In het eerste kwartaal werden er 57.000 ounces goud geproduceerd. Een record. Voor het volledige boekjaar verwacht men 210.000 tot 225.000 ounces te produceren tegen een cash cost van $680 tot $710 per ounce.

De koersdruk is louter en alleen een gevolg van de herbalancering binnen de ETF. Een koopkans met andere woorden.

Al kan ik me voorstellen dat de meeste beleggers er stilaan genoeg van hebben. Het is altijd wel iets anders met de goudmijnen en iedere keer als je denkt dat de trend gekeerd is, gaan de koersen weer terug naar af.

Een CEO maakte recent de opmerking dat de juniors de voorbije 6,5 jaar maar een half jaar stijgende koersen hebben gekend. De rest was kommer en kwel.

Onderstaande grafiek geeft dat goed weer. Hij heeft gelijk. We hebben al die tijd maar één rally van betekenis gezien.

Het is de ultieme contrarian play.

(hetzelfde geldt voor uranium. Niet toevallig de twee sectoren waar ik hard op focus voor mijn trading portefeuille).

Maar wie wil nog? Wie heeft nog de moed?

Yours truly 🙂

De aandelen gewoon in portefeuille houden, is voor de meeste beleggers al een lijdensweg.

Het zijn allemaal typische signalen voor een bodem, maar het duurt nu allemaal zo lang dat zelfs de die-hards hun geloof verliezen.

Ik laat er mij niet aan vangen.

Maarten Verheyen, Aandelen.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenEinde van de GDXJ