Columns & Artikelen

Gevraagd aan Rik Roorda

by Wilge on 27 juni 2017

Rik, je bent al ruim 10 jaar actief in het edelmetaalwereldje. Vanwaar kwam toentertijd opeens die belangstelling voor de edele metalen? Wat was de trigger?

Ik was tijdens mijn studie op zoek naar interessante beleggingen voor mijn spaargeld. Beleggen heeft mij altijd gefascineerd. Dit was in 2005. Na mij kort te hebben verdiept in AEX gerelateerde aandelen kwam ik al snel goud en zilver tegen. De link tussen goud, zilver en diverse monetaire systemen die je tegenkomt in de geschiedenis vond ik zeer interessant. Van hieruit ben ik steeds meer over het huidige monetaire systeem gaan lezen. De miljarden die verdiend worden met het in omloop brengen van geld in de vorm van schuld verbaasden mij enorm en dit riep bij mij steeds meer vragen op.

Er ontstond voor mij een soort oneindig lijkende zoektocht naar informatie over hoe het monetaire systeem de politieke structuren, bedrijven maar ook particulier huishoudens beïnvloed en vooral welke risico’s hieraan kleven. Dit fascineert mij vandaag nog steeds.

Naast dat ik het interessant vond om hier veel over te lezen ging ik mij ook steeds meer zorgen maken over het systeem waar wij in leven. In 2005 deed ik mijn eerste goud en zilver gerelateerde beleggingen. Tijdens het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 begon ik voor het eerst fysiek zilver en goud te kopen. Het fysiek vasthouden van de producten gaf mij een extra gevoel van vertrouwen en controle.

Je richtte 2 webshops op en een facebookgroep. Allereerst de webshop waar edelmetalen worden verkocht. Waarom een webshop voor edelmetalen terwijl er al aardig wat zijn. Waar zit jullie kracht.

In 2010 waren er nog relatief weinig webshops waar je goud en zilver kon kopen. Toen ik in 2008 zilveren munten wilde kopen bleken deze overal uitverkocht te zijn. De koers was net 40 % gezakt waardoor de vraag enorm was. Ik kwam toen uit bij een partij zonder goede webshop waar je nog wel zilverbaren kon kopen. De afhandeling was dermate klantonvriendelijk dat ik hier uitgebreid op een verjaardagsfeestje over vertelde. Ik zei toen tegen een vriend van mij gekscherend, dit kunnen wij zelf ook wel! Deze vriend was Wibo Lageveen, hij nam dit vrij letterlijk op en wilde wel eens een webshop laten maken. En zo geschiede. De shop ging begin 2011 live en het liep meteen storm. Achteraf bleek dat wij in een (voorlopige?) top van de markt waren gestart.

 

Kopen jullie ook edelmetalen in?

Wij kopen ook goud en zilver in tegen scherpe tarieven, ook als mensen die elders hebben gekocht. De meeste mensen kopen goud en zilver voor de lange termijn (10 jaar of meer). Heftige koersuitslagen of financiële tegenslag zorgt er regelmatig voor dat mensen toch willen verkopen om verlies of winst te nemen. Op deze pagina vindt u meer informatie.

Momenteel staat palladium in de belangstelling, merk je dat ook aan de verkoop van de palladium munten? Met platina gaat het niet zo goed, het kan zijn dat dan juist mensen zeggen, “hé, dat is goedkoop, dus dan willen die graag kopen. Wat kun je daarover zeggen.

Wij merkten vooral in 2016 veel vraag naar platina en palladium munten. De koers begon na een lange periode van dalingen weer te stijgen. Daarnaast waren wij de eerste aanbieder die de Maple Leaf Platina onder de fiscaal gunstige margeregeling konden verkopen. Je betaalt dat slechts 21% BTW over de winstmarge van enkele procenten. Ik zie deze metalen echt als industriële metalen die extra gevoelig zijn voor conjunctuurgolven in de economie.

Praat je weleens met klanten over de redenen waarom ze kopen. Wat zijn volgens jou de belangrijkste redenen van de mensen om edelmetaal te kopen?

Wat wij vaak horen van onze klanten in dat zij enerzijds goud en zilver kopen omdat geld op een spaarrekening zetten te riskant vinden en anderzijds dat dit erg weinig rente oplevert. Daarnaast zien zij het als interessante lange termijn belegging. Ze vinden het fijn om iets fysieks te kopen. Vooral zilveren munten zoals de Maple Leaf Zilver wordt veel gekocht.

De tweede webshop die je hebt geopend heeft de naam Allprepare.com. Zou je dat een typische webshop voor preppers kunnen noemen?
Waarom heb je deze webshop geopend? Welke artikelen gaan het hardst over de digitale toonbank?

Vanuit mijn kritische visie en de werking van het huidige monetaire systeem begon ik mij ik mij steeds meer zorgen te maken over een noodsituatie waarin dit systeem niet goed meer zou werken. Wat als er geen geld meer uit de pinautomaat komt? Wat als supermarkten tijdelijk niet meer beleverd kunnen worden? Ik begon in 2012 voedsel en water in te slaan, maar merkte dat dit maximaal maar een aantal jaar houdbaar was en de producten die langer houdbaar waren wil je niet de hele week eten. Ik ging op zoek op internet en vond in Amerika tal van shops waar je 25 jaar houdbare gevriesdroogde maaltijden kon kopen. Heet water toevoegen, paar minuten wachten en je hebt een goede pasta of rijst maaltijd. Rond die tijd ontstond het idee om zelf een dergelijke webshop te beginnen. In 2014 zag www.allprepare.com het daglicht.

Het idee is om uit een soort verzekeringsgedachte producten aan te bieden die meer zekerheid kunnen bieden in een noodsituatie waarbij in de economie tekorten ontstaan. Onze focus ligt met name op langhoudbare noodrantsoenen en waterfilters.

Ik zie dat er bij jullie ook in bitcoin afgerekend kan worden. Hebben jullie een bepaalde visie op de Cryptocurrencies of is dit puur voor betaalgemak van de klant.

Wij zien Cryptocurrencies als een prachtige vrije markt oplossing om wereldwijd snel en met zeer lage transactie kosten betalingen te doen zonder tussenkomt van een bank. Er wordt in de mainstream media veel gesproken over de grote koersschommelingen en de risico’s. Je hoeft echter niet continue geld aan te houden in een Cryptomunt. Op het moment dat je geld wilt overmaken koop je Bitcoins en doe je de betaling. Als je wilt speculeren dan kan dat natuurlijk ook. Ik kocht zelf in 2014 mijn eerste Bitcoins. Cryptomunten en crypto oplossingen die ik nu onderzoek zijn Monero, Ethereum, Ripple, Iconomi en Litecoin. De blockchain technologie biedt geweldige kansen en staat nog steeds in de kinderschoenen denk ik. Ik verwacht de komende weken eert een verder correctie van diverse cryptomunten alvorens wij een volgende forse beweging omhoog kunnen zien. Ik short momenteel Monero , Ethereum en Bitcoin.

Wat nu als ik graag in een van de andere cryptocurrencies wil afrekenen?

Momenteel houden wij het bij Bitcoin. Mensen kunnen over het algemeen op een Bitcoin Exchange als www.kraken.com eenvoudig andere cryptomunten omzetten in Bitcoin en dan een betaling aan ons voldoen.

 

Ook is er een actieve Facebookgroep: Beleggen in goud en zilver en Bitcoin . Je bent daar oprichter van. Wat is het doel van deze groep en kan iedereen daar lid van worden?

In de groep Beleggen in goud en zilver op Facebook wordt veel beleggingsinformatie gedeeld en er zijn veel succesvolle beleggers lid. De kennis en informatie die gedeeld wordt gaat niet alleen maar over goud en zilver. Ook andere grondstoffen worden belicht zoals Uranium. Daarnaast deel ik zelf veel informatie van Economic Confidence Model van Martin Armstrong. Ik deel updates van hem over zowel aandelen, vastgoed, obligaties en de Dollar.

In 2011 werden veel mensen moe van al mijn goud en zilver posts op Facebook. Ik kwam toen op het idee om een groep op Facebook op te richten waar ‘’goud gekkies’’ lekker los konden gaan. Inmiddels is mijn visie qua interessante beleggingen een stuk breder geworden. Goud en zilver zijn interessant, maar er is natuurlijk veel meer. Denk aan aandelen, vastgoed, obligaties, valuta. Ik probeer deze markten allemaal te volgen. Al deze markten beïnvloeden elkaar waardoor het denk ik weinig zin heeft om bijvoorbeeld alleen naar goud te kijken.

Voor je werk, maar natuurlijk ook voor jezelf lees en volg je bepaalde columnisten/auteurs en denkers. Kun je er een paar noemen, en dan met name welke mensen je interessant vindt en waarom?

Veel analisten, vaak met een commercieel belang, kiezen één markt die zij vervolgens enorm promoten. Niet altijd met even goede tips en de timing laat vaak te wensen over. Veel goud- en zilverbeleggers kwamen in de periode 2011-2015 bedrogen uit. Zij misten de enorme stijging van aandelen en obligaties 2009-2017. Ik heb in de periode 2005-2015 analisten gevolgd die voornamelijk goud, zilver en grondstoffen georiënteerd waren. De lezers hier kennen ze vast ook allemaal: Peter Schiff, Mike Maloney, Willem Middelkoop, Jim Rogers, Marc Faber. Stuk voor stuk kwamen zij met waardevolle informatie alleen was de strekking vaak: De Dollar gaat instorten, hyperinflatie ligt op de loer, aandelen zitten in een bubbel, vastgoed zit in een bubbel, goud en zilver kunnen elk moment ‘’sky high’’ gaan en de banken kunnen elk moment omvallen, koop goud en zilver! Het bleek dat het allemaal wat genuanceerder lag. Ik wil overigens niet stellen dat bovenstaande zaken niet kloppen, alleen is het timen hiervan heel lastig. Bovendien kan de beurs 30 tot 50 % zakken, maar dit wil niet zeggen dat in de periode die daarop volgt je niet in aandelen moet zitten en alles in goud moet stoppen. Ik ga er vanuit dat er een grote crisis op de loer ligt in de periode 2017-2033. Wanneer en hoe dit er precies uit gaat zien is lastig te bepalen. De vorige heftige crisis situatie was in 2008/2009, de volgende crisis lijkt dan ook steeds dichterbij te komen. Je weet alleen niet hoe lang de centrale banken, met een lage rente en door het opkopen van schulden, het financiële systeem nog draaiende kunnen houden.

 • In aandelen zat je goed tussen 2009 en nu
 • Vastgoed heeft goed gerendeerd in de periode 2012-2017
 • Goud en zilver daalden fors in 2011 en tot nu vandaag de dag heb je weinig rendement geboekt als goud- en zilverbelegger
 • De Dollar is in Euro’s uitgedrukt 30 % gestegen in de periode eind 2009-2017. Geen slechte belegging in deze periode dus.
 • Hyperinflatie hebben we niet gezien behalve in Zimbabwe. De vergelijking tussen Quantitative Easing (QE) en fysiek vers geld printen blijkt geen goede vergelijking te zijn. Het geld dat Centrale banken creëert, wordt immers voornamelijk oude schulden mee opgekocht (staatsschulden en corporate schulden). Dit heeft eerder een deflatoir effect op veel markten. Je ziet wel bubbelvorming in de obligatiemarkt, in aandelen en in vastgoed.
 • Er zijn wel diverse banken in de problemen gekomen Bron Dollar koers

Het laatste jaar volg ik met name Martin Armstrong, hij is een voormalig zeer succesvolle hedge fund manager en trader. Hij is één van de weinige analisten met een zelf gebouwd aantoonbaar werkend model die onder andere aandelen crashes, de Eurocrisis en de kredietcrisis ruim op tijd voorspelden. Ook waarschuwde hij ruim op tijd voor een mogelijk top van goud in 2010-2011. Veel ‘’Goldbugs’’ hebben hier nooit voor gewaarschuwd. De veelgebruikte woorden ‘Collapse of de Dollar’ of onder Nederlandse analisten ‘De val van de Dollar’ bleken ook weinig waarheid te bevatten. Ik acht de kans groot dat de Dollar de munt is die als laatste overeind zal blijven. Dit aangezien het de wereldreservemunt is en alle grondstoffen vrijwel altijd afgerekend worden in Dollars. Een stevig fundament onder deze munt. Het monetaire systeem als geheel bevindt zich naar mijn idee in een enorme bubbel die denk ik niet zonder slag of stoot zal leeglopen. De Dollar is vooralsnog één van de plekken waar veel kapitaal in zal vluchten. Net als naar de beurs en dan vooral de Dow Jones. Mijn belangrijkste bron voor deze visie is het model van Martin Armstrong.

Ik heb een uitgebreid blog geschreven over zijn Economic Confidence Model: Scenario 2017-2033 (bullmarkt voor goud, USD en aandelen)

Wat wil je nog graag kwijt aan de lezers van Edelmetaal-Info.nl

Mijn advies is:  focus je als goud- en zilverbeleggers op meerdere markten. De realiteit zit vaak veel genuanceerder en complexer in elkaar dan je van de meeste analisten te horen krijgt. Volg meerdere analisten en niet alleen analisten die goud en zilver promoten. En al helemaal niet als zij een commercieel belang hebben. Het onderscheidende van Martin Armstrong is dat zijn marktanalyses voortkomen uit een model dat enorm veel data bevat en verwerkt. Wat ik zelf doe is het volgende:

 • Schulden afbouwen
 • Ik heb mijn huis vorig jaar verkocht
 • Verdiepen in diverse Crypto Currencies en beleggen in een aantal hiervan. Momenteel zijn cryptomunten als Bitcoin, Monero, Etherium, Economi hard opgelopen en heb ik zelf een shortpositie maar na een forse daling zijn deze munten mogelijk weer zeer interessant voor de wat langere termijn. Je handelt eenvoudig op www.kraken.com. Je kan zowel long als short gaan en werken met hefbomen van 2 tot 5. Pas wel op en verdiep je in het offline opslaan van cryptomunten, een Trezor is een handig apparaat hiervoor.
 • Goud en zilver kopen doe ik al sinds 2008 maar ik ben nu voorzichtig. Het wordt weer interessant zodra èn een heftige correctie is geweest èn een combinatie van  paniek op de financiële markten, bij een bankencrisis gecombineerd met sterk afnemend vertrouwen in banken en de politiek. Dit stimuleert veel mensen hun geld om te zetten in goud en zilver. Al zijn veel zilveren en gouden munten vaak slecht leverbaar als de massa eenmaal wakker wordt. Als je nog niks hebt, zou ik zeker vast een positie innemen. Het grote geld vlucht vaak ook in aandelen en in de USD.
 • Voorbereiden op een noodsituatie waar er tijdelijke tekorten in de economie ontstaan. Denk aan een noodrantsoen en een waterfilter.

Dank Rik voor je uiteenzetting en beantwoorden van de vragen.

Dit is een interview uit de serie Gevraagd aan. Meer interviews lezen ? Zie hier!

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeGevraagd aan Rik Roorda