Columns & Artikelen

Vooruitblik 2018 deel 1

by Wilge on 12/12/2017

We kijken met een aantal mensen  – welbekend hier op Edelmetaal-Info – vooruit naar het volgende jaar: 2018

Ik heb hen 3 vragen gesteld, die in ongeveer 300 woorden beantwoord mochten worden. Dat is lastig gebleken. Zie de resultaten, en dan bedoel ik het aantal woorden. Dank op voorhand aan allen die “zich bloot willen geven”.

Dit zijn de 3 vragen:

  • Welk edelmetaal is jouw favoriet in 2018 en waarom. (keuze uit Goud, Zilver, Platinum, Palladium en Rhodium)
  • Zijn crypto currencies vervangers, aanvullers of tegenpolen of iets anders tov goud en eventueel zilver.
  • Het lijkt er op dat goud z’n monetaire en safehaven status een beetje aan het kwijtraken is. De koers veerde nauwelijks op bij een financieel of geopolitiek conflict/incident in 2017. Hoe zie jij dat in de toekomst

Vandaag de antwoorden van vraag 1 “Welk edelmetaal is jouw favoriet in 2018 en waarom. (keuze uit Goud, Zilver, Platinum, Palladium en Rhodium)” in willekeurige volgorde. Morgen de antwoorden van vraag 2!

Alexander Sassen van Elsloo – TradeIdee

Ik heb nog nooit in rhodium gehandeld, maar het is een leuk goedje. Echter, net als met zilver, palladium en platinum het geval is, is er een stevige link met wereldwijde BBP omdat een groot gedeelte een industriële toepassing kent. Als je edelmetalen ziet als een hedge op een systeemcrisis, dan zijn deze minder geschikt dan goud. Geloof je echter in mean reversion, dan kan zilver ten opzichte van goud interessant zijn, gezien die twee nog uit de pas lopen. De Technische analyse beleggers zullen rhodium wel zien zitten denk ik, gezien de uitbraak en terugtest. Ik bezit goud puur als brandverzekering, dus ik heb het en kijk er niet naar om; pas als er een systeemcrisis is, ga ik met de schep het bos in.

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Goud: de sector van de edelmetalen zit momenteel in een consolidatiefase van de eerdere uitbraak van de meerjarige berenmarkt. Na zo’n consolidatie, is het meestal eerst goud dat vooruitloopt op de rest. Daarom dat ik verwacht dat goud weer als eerst kan beginnen met stijgen in 2018, en in een latere fase dan weer zilver.

Koen Lauwers – Element79.be

Het ging in 2017 wel erg hard voor palladium dat dit najaar voor het eerst sinds 2001 duurder werd dan platina en dit prijsverschil de voorbije weken nog verder uitbouwde. De vraag neemt toe en er is al 5 jaar een aanbodtekort maar dit is allemaal al lang gekend. Nu is het aantal speculatieve longs op de relatief kleine markt van palladium termijncontracten wel erg hoog opgelopen. Platina presteert een stuk minder goed maar is wat industriële toepassingen betreft een perfect substituut voor palladium. Indien het prijsverschil verder toeneemt, zullen de productieprocessen zich onvermijdelijk aanpassen. Ik voorzie voor palladium in 2018 in het beste geval een consolidatie. Platina kan eventueel wat terrein terugwinnen.

Voor zilver was het nog maar eens doffe ellende met in euro voor de vierde keer in 5 jaar een negatief rendement. Hoewel het industriële gebruik bij zilver domineert, profiteerde het metaal niet van de hausse bij de basismetalen. Zilver gedraagt zich alleen als een industrieel metaal wanneer de prijzen dalen maar niet wanneer ze stijgen. Dan is het voor de markt ineens weer een edelmetaal. Of dit in 2018 anders wordt, zal nog moeten blijken. Het neerwaartse prijspotentieel lijkt me vanaf de huidige niveaus in elk geval eerder beperkt.

Wat goud betreft, verwijs ik naar de derde vraag.

Irma Schogt – Market Timing

Op Goud en Zilver ben ik het meest georiënteerd, mijn keuze is een mix van beide, met overweging op Zilver.  Hieronder leg ik uit waarom. Ondanks de tijdelijke tegenwind in edelmetalen tot dit begin december geschreven wordt, ben ik bullish op lange termijn voor beide metalen.

Op basis van prijsontwikkelingen uit de historie die zich veelal neigen te herhalen (cyclusanalyse), aangevuld met fundamentele gebeurtenissen valt te verwachten dat edelmetalen nog een mooie toekomst tegemoet gaan. Bij fundamentele gebeurtenissen denk ik aan het plan van VS-president Donald Trump, en de “hard money advocates” (goud-gedekt-geld-bepleiters) in zijn regering. En de dreiging van een onderzoek van de Fed’s wandel en administratie waar de heer Trump zijn zinnen op heeft gezet. Vergeet niet de druk vanuit het oosten waar de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) niet alleen enorme goudvoorraden aanleggen, maar nu ook in overleg zijn om in 2018 hun eigen handelssysteem op te zetten voor de handel in goud. Elk of een van deze factoren zou een prijsopdrijvend effect kunnen hebben – en wellicht bijdragen aan de druk die ontstaat die ertoe kan leiden dat het wereldwijde monetaire (machts)systeem uiteindelijk een switch maakt, een ‘grote bijstelling’.

Francis D. Schutte – Goldopnomic.com & Goldonomic.be

Ons favoriet edelmetaal is Goud omdat het qua volume de hoogste koopkracht in de compakste vorm biedt.

Platinum, Palladium en Rhodium zijn minder gekend, dus moeilijker verhandelbaar. Bij Zilver zijn ‘volume en gewicht’ groter. Ook wordt bij levering tot 21% BTW geheven.

Zelf al ligt het winstpotentieel voor andere edelmetalen hoger, dan nog verkiezen wij Goud en Zilver omwille van het gemak van verhandelen. Goldonomic weet weg met ALLE SOORTEN GOUD: staven, munten, korrels,…wij zitten niet te wachten op de standaard staven zoals veel handelaars. Bij verkoop vereisen wij nooit certificaten. Makkelijker kan niet.

Goud is al 6.000 jaar een super-veilige manier om koopkracht te bewaren en veilig te stellen. Tenminste als men het bewaart in een VERZEKERDE-NIET-BANK-VAULT met ‘persoonlijke box’ buiten buiten politiek bereik.

Maarten Verheyen – Aandelen.com

Zilver. Goud/Zilver ratio weer dicht tegen de 80 en dat is historisch een goed moment om zilver te kopen.

Robert Broncel – Robertbroncel.com

Mijn voorkeur gaat uit naar zilver daar dit metaal al lange tijd met een slordige factor 5 is ondergewaardeerd t/o goud, dit op basis van de historische relatie 1 : 16; niettemin blijft goud “de bakermat” van een (nieuw)  monetair systeem en als zodanig de belangrijkste ‘store of value’ waarop met name de Aziaten met China en India alsmede Rusland voorop – (deze landen hebben zojuist een onderling goudhandelsnetwerk opgezet, waarbij Zuid-Afrika en Brazilië zullen aansluiten) – zie ook de grote populariteit van de edelmetaal retail sector in Azië;  gezien de huidige prijsstelling zijn beide metalen spotgoedkoop afgezet tegen het mondiaal volstrekt “uitgewoonde” monetaire systeem; platinum, en rhodium zijn eveneens achterblijvers met de aantekening dat palladium eindelijk een vlucht naar voren begint te nemen gezien de vele toepassingsmogelijkheden o.m. in nanocomposieten, membraan in brandstofcellen, elektronica en grondwaterbehandeling

Tom Lassing –Beursbox www.goudaandelen.com www.zilveraandelen.nl

Mijn favoriete edelmetaal is in 2018 goud. Misschien niet eens zo zeer omdat het de beste resultaten gaat laten zien, maar simpelweg omdat ik me er het lekkerst bij voel. Rendement is mooi, maar ik heb mijn goud omdat het in mijn ogen veiliger is dan spaargeld op de bank.

Jack Hoogland – Topaandelen.nlStocktradingnieuws

Mijn favoriete edelmetaal voor 2018 is goud. Ik verwacht dat de beurs in 2018 een forse tik zal krijgen. In het verleden hebben we gezien dat goud tijdens een forse beursdaling als veilige haven dient, dus juist in prijs stijgt.
Ook het feit dat centrale banken bij oplopende inflatie de rente niet of veel te traag verhogen, is op termijn zeer gunstig voor goud.

Willem Middelkoop – Commodity Discovery Fund  De Tesla Revolutie 

Zilver blijft een favoriet, na 6 jaar van delen en uitbodemen wordt de kans steeds groter voor echt vuurwerk. Vergeet niet dat zilver tussen 2009 en 2011 van 10 naar 50 dollar sprong. Een dergelijke beweging kan zo weer gebeuren en zilver naar mijn koersdoel van 100 dollar brengen.

Rolf van Zanten – The Silver Mountain

Wij blijven goud en zilver als absolute favorieten zien. Qua rendement zullen veel beleggers naar palladium en rhodium kijken omdat beide metalen in 2017 een mooie koersstijging hebben laten zien. Wij zien goud en zilver echter als echt geld en het kopen van (fysiek) edelmetaal doet men in eerste instantie met als doel om koopkracht te behouden en als een vorm van risicospreiding.

Diederik Schmull – Schmull addertje onder het gras

Mijn favoriete edelmetaal voor 2018 is fysiek GOUD op eigen naam en niet op die van een intermediair, zoals een financiële instelling. Fysiek GOUD is geen belegging, maar een essentieel onderdeel van een vermogen (10 – 15%) als een verzekering tegen het schijnbaar ondenkbare (‘reset’, hyperinflatie, revolutie, oorlog), ongeacht de prijs.

Een eventuele superbelasting op Goudbezit of (gedeeltelijke) confiscatie in de toekomst, moet men op de koop toe nemen en is niet het einde van de wereld. Verder moet men het bezit van Goud nooit aan de grote klok hangen, ook niet binnen de kring van familieleden en vrienden. ‘He who has the Gold, makes the rules’. Vroeger werden degenen, die Goud bezaten, in sommige landen, strafrechtelijk vervolgd of zelfs veroordeeld tot de doodstraf.

De fysieke Goudmarkt is piepklein en grotendeels in vaste handen. De Goudhandel is daarom uitsluitend mogelijk, vanwege papiergoud en derivaten, waardoor de Goudprijs, om politieke en financiële redenen, structureel ondergewaardeerd lijkt. De huidige Goudprijs (in USD) staat 33% lager dan 7 jaar geleden en lijkt daarom aantrekkelijk voor de langere termijn. Eventuele verdere zwakte op kortere termijn, vooral naar $ 1000 of lager, vanwege een hogere reële rente, oplopende obligatie-rendementen, een sterke Amerikaanse Dollar of nog lagere inflatie, is een koopgelegenheid, maar zuiver als ‘appeltje voor de dorst’. De algemene beleggingsvraag naar Goud is sinds 2011, met onderbrekingen, scherp bergafwaarts gegaan. De vraag van Centrale Banken nam weliswaar toe, maar de totale vraag-aanbod verhouding (minder vraag, groter aanbod) werd daardoor nauwelijks positief beïnvloed.

Er zijn talloze verschillende factoren, die de Goudprijs kunnen bepalen. In de afgelopen 15 jaar is de jaarlijkse inflatiestijging (consumptieprijsindex) steeds verminderd, maar de Goudprijs ging toch omhoog, met onderbrekingen, vooral sinds 2000. Tegelijkertijd daalde de Goudprijs met 31% tijdens de crisis van 2008, toen er vrees bestond voor een schulddeflatie. Daarom is de conclusie, dat Goud automatisch bescherming biedt tegen inflatie of deflatie, voorbarig en al te eenvoudig. In het laatste geval, zijn kasgeld en staatsobligaties een veel betere toevlucht gebleken. Toch heeft Goud bewezen, dat het, gedurende een periode van vele eeuwen, zijn koopkracht behoudt, in tegenstelling tot de gemiddelde grondstof, die al eeuwenlang een neergaande reële prijstrend vertoont, al naar gelang de vraag en het aanbod. Hogere prijzen veroorzaken regelmatig overproductie en instorting van de vraag.

Edin Mujagic – Geldmoord

Zilver. 2018 is het eerste jaar in een lange tijd waarin het monetaire beleid overal minder ruim wordt gemaakt. Het zou me niet verbazen als dat slecht uitpakt voor edelmetalen. Dat gezegd hebbende: zilver heeft, in mijn ogen, rake klappen gekregen, is harder geraakt dan andere metalen. Dat icm het feit dat zilver behoorlijk profiteert van economische opleving, is voor mij de reden zilver als mijn favoriet voor 2018 te bestempelen.

Rik Roorda – Zilvergoudwinkel.nl

Zilver is naar mijn idee het meest ondergewaardeerde edelmetaal van dit moment en kun je als beleggers het meeste spektakel van verwachten in 2018. In verhouding tot goud noteert zilver momenteel 79 keer lager dan goud. Deze goudzilverratio is historisch gezien erg laag. De onderstaande economische omstandigheden kunnen als katalysator dienen voor sterk stijgende zilverprijs in 2018 en de jaren daarna:

– Extreem lage rente
– Hoog gewaardeerde aandelenmarkt
– Hoge staatsschulden en private schulden
– Kwetsbaar financieel en monetair systeem

Bovenstaande economische omstandigheden maken de kans op volgende financiële crisis groot. Wat uiteindelijke een nieuwe bullmarkt voor goud en zilver moet gaan veroorzaken is een nieuwe deuk in vertrouwen in banken en overheden. Pas als men het vertrouwen massaal opzegt stijgen goud en zilver pas sterk. Net als in 2008/2009 als gevolg van de kredietcrisis daalde het vertrouwen in banken en overheden sterkt en ontstond er een run op goud en zilver. Zo lang de meeste mensen ”fat and happy” zijn zal de goud en zilverprijs weinig doen. Het omslagpunt lijkt echter steeds dichterbij te komen en dan kan het sentiment snel omslaan. Vertrouwen komt immers te voet en gaat te paard. 2018 zou wel eens het jaar kunnen zijn waar goud en zilver weer in een bullmarkt terecht kunnen komen. Zilver stijgt dan doorgaans het hardste en lijkt het meest interessant.

Het model van Martin Armstrong dat ik erg serieus neem voorspelt ook een deuk in het economisch vertrouwen 2018. In de periode daarna zie je goud en zilver vaak hard stijgen en in de aanloop er naar toe kunnen er forse prijscorrecties zijn waar je als belegger altijd rekening mee moet houden.

Elmer Hogervorst en Erik Mekking auteurs: Deflatie in aantocht en Geld, goud en zilver

Welk edelmetaal is jouw favoriet in 2018 en waarom. (keuze uit Goud, Zilver, Platinum, Palladium en Rhodium). Mijn favoriet blijft zilver. Zilver is schaars en minder gevoelig voor overheidsmaatregelen (nationalisatie e.d.) in crisisjaren. Een nieuwe, grotere, crisis komt namelijk vanaf 2018 weer als een boemerang terug. Eric geeft de voorkeur aan goud omdat deze er charttechnisch het beste bij ligt. Bovendien is het grote geld vooral geïnteresseerd in goud. Goud zal gaan stijgen wanneer de overheden volgend jaar in de problemen komen en het volk het vertrouwen in deze instellingen begint te verliezen.

Brecht Arnaert – Macro Trends

Goud, zoals steeds. Zilver vind ik minder interessant. Er wordt dikwijls gezegd dat de bewegingen daarin heftiger zijn, en dat is waar, maar korte termijnbewegingen interesseren mij niet zo. Ik zie goud vooral als een verzekering tegen een fout en falend monetair systeem, niet eens als belegging. Het is de basis van onze portefeuille bij MT, en al onze winsten rekenen wij terug in goud.

Ik moet wel zeggen dat ik pessimistisch ben voor goud in dollar. Dat komt omdat heel wat geld uit de obligatiemarkten wegens stijgende rente-tarieven richting de korte termijn is opgeschoven. Bekijk je de yield curve, dan zie je dat die steeds vlakker wordt. Stijgt de rente nog verder, dan zal er een moment komen waarop al dat opgehoopte geld kiest voor de kortste termijn obligatie ter wereld: de dollar. Maturiteit nul, en par-waarde oneindig.

Wat ik dus verwacht is niet een imploderende dollar, zoals veel goldbugs doen, maar daarentegen een exploderende dollar. Ik zie dus niet in hoe dollargoud daarvan kan profiteren, temeer daar het argument inzake inflatie dan helemaal van de baan is. Wat je zult zien is net een koopkrachtstijging van de dollar, dus deflatie. Voor goud in euro is dit net heel goed: hoe sterker de dollar, hoe zwakker de euro, en hoe sterker eurogoud.

Alexander Soeters – GoldRepublic

Als men uit één van de bovenstaande metalen zou moeten kiezen dan zou ik altijd voor zilver kiezen. Maar om een investering in zilver te overwegen zou men eerst moeten begrijpen waarom een investering in edelmetaal überhaupt een goed idee is. Wat we dit jaar gezien hebben in de opkomst van bitcoin is dat steeds meer beleggers erkennen dat er problemen zijn met het huidige monetaire systeem. Ik hoor u al denken, “maar de meeste bitcoin beleggers zijn ordinair op zoek naar hoge winsten!” Klopt, maar de initiële beleggers in bitcoin deden dit omdat ze doorhadden dat bitcoin een decentrale belegging was. Dit houdt in dat een crypto koper niet langer afhankelijk is van een derde partij, omdat de bitcoins in een “cold wallet” op te slaan zijn.

Ditzelfde eigenschap is datgene waar goud investeerders in geloven. Zij willen graag een deel van hun belegging buiten het systeem hebben. Mocht dit systeem instorten dan hebben edelmetaal beleggers een deel van hun vermogen veiliggesteld. Tot zover edelmetaal als veilige haven. Gaat men vervolgens bekijken welke edelmetaal het best gaat presteren dan zou ik, zoals al geschreven, altijd voor zilver kiezen. De vele industriële toepassingen zorgen ervoor dat zilver niet alleen onmisbaar is, maar, ironisch genoeg, ook “opgegeten” wordt.

Daarnaast is de zilvermarkt simpelweg heel klein. Mensen die op zoek zijn naar een ondergewaardeerde sector die ook nog eens de potentie heeft om omhoog te schieten zouden de zilver markt niet over het hoofd moeten zien. Tot slot, zilver heeft in het verleden al bijna de $50 per ounce aangetikt, maar zit daar nu weer een stuk onder. Deze “all time high” zou zeker weer op korte termijn haalbaar moeten zijn!

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

WilgeVooruitblik 2018 deel 1