Columns & Artikelen

Wat bedoel je nu eigenlijk?

by Tom Lassing on 13/12/2017

Wat ik bedoel, is dat bitcoin in mijn ogen geen zekere belegging is. Want zo zien de meeste particulieren het nu wel. Ze denken dat het een loterij zonder nieten is.
Bitcoin gaat naar een miljoen en met één bitcoin zijn ze dus over een jaar miljonair. Dat is wat ze nu hopen en soms zelfs verwachten.

Mijn idee daarover is echt wel anders. In mijn ogen gaat de blockchain heel mooi worden en misschien komt er ooit ook wel een bruikbare variant van een cryptomunt. Dat is dan meegenomen, maar het hoeft pertinent bitcoin niet te zijn. Hoeveel is bitcoin dan waard als het niet ‘de’ munt gaat worden? Als straks veel bruikbaarder munten veel goedkoper te verhandelen zijn? Is bitcoin dan niet gewoon een digitale bloembol?

Men is in de economie de blockchain steeds breder aan het adopteren, niet zo zeer de bitcoin. Kijk maar naar ethereum. Die heeft zakelijk al een brede basis. De introductie van futures op bitcoin zegt niets over de acceptatie van bitcoin. De financiële wereld in de VS wil nu gewoon profiteren van de gekte rondom bitcoin door totaal niet gekoppelde derivaten te introduceren. De bitcoin future geeft de handelaar geen enkele recht op bitcoins. Het rekent slechts af in dollars op basis van een bitcoin koers die hoe ook alweer tot stand komt?

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Wat is het verschil tussen bitcoin en goud en zilver?
Goud en zilver zijn 3000 jaar geld geweest en zijn nog altijd gangbaar in de wereld. Waar je ook komt, je kan in ieder land je goud en zilver voor (lokaal) geld inwisselen. Het is dus zelf geen geld, maar het is wel een breed gedragen middel om kapitaal in vast te leggen.

Dáár gebruikt men nu bitcoin ook voor, maar dan niet om het in te kunnen wisselen, maar vooral om te profiteren van de verwachte waardestijging van bitcoin. Dat terwijl goud en zilver veel meer een bescherming tegen de afkalving van andere fiat munten zijn en veel minder gebruikt worden als speculatie richting (veel) meer waarde.
Wat we nu zien, is dat iedereen en zijn schoonmoeder in bitcoins willen vanwege de verwachte waardestijging.

Waarom?
Waarom verwacht je een stijging?
Omdat meer mensen bitcoin willen kopen!
Wat gaan ze doen met die bitcoins?
Niets!

Ze hopen slechts op een volgende gek die nog meer wil betalen!
Deze gekte ontstaat door massale hebzucht. Dit is de tulpenbol van de 21e eeuw.
Iedereen wil een hapje van die koek die de bitcoinhype nu is. Dat er ‘ergens’ de laatste schakel in de hype is, dat is even jammer… De vraag is namelijk wanneer de laatste greater fool gevonden is. Wat dat betreft is er misschien nog wel even te gaan… Maar niemand die dat zeker weet.

Daarom druk ik iedereen op het hart, doe mee in deze gekte, maar neem zo snel mogelijk minstens je investering uit de markt en speculeer alleen met (een stukje van) je winst door!
Er is niets tegen die speculatie, maar bescherm jezelf met discipline tegen domme hebzucht.

Tom Lassing

NB Redactie Edelmetaal-Info. Dit artikel sluit wat mij betreft mooi aan de Vooruitzichten van 2018 deel 2.

Beursbox goud- en zilverrapporten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Tom LassingWat bedoel je nu eigenlijk?