Columns & Artikelen

Vooruitblik 2018 deel 3

by Wilge on 14/12/2017

We kijken met een aantal mensen – welbekend hier op Edelmetaal-Info – vooruit naar het volgende jaar: 2018

Ik heb hen 3 vragen gesteld, die in ongeveer 300 woorden beantwoord mochten worden. Dat is lastig gebleken. Zie de resultaten, en dan bedoel ik het aantal woorden. Dank op voorhand aan allen die “zich bloot willen geven”.

Dit zijn de 3 vragen:

  • Welk edelmetaal is jouw favoriet in 2018 en waarom.
  • Zijn cryptocurrencies vervangers, aanvullers of tegenpolen of iets anders tov goud en eventueel zilver.
  • Het lijkt er op dat goud z’n monetaire en safehaven status een beetje aan het kwijtraken is. De koers veerde nauwelijks op bij een financieel of geopolitiek conflict/incident in 2017. Hoe zie jij dat in de toekomst

Vandaag dus de antwoorden van vraag 3 in willekeurige volgorde.

Het lijkt er op dat goud z’n monetaire en safehaven status een beetje aan het kwijtraken is. De koers veerde nauwelijks op bij een financieel of geopolitiek conflict/incident in 2017. Hoe zie jij dat in de toekomst

Alexander Sassen van Elsloo – TradeIdee

Het is inderdaad opmerkelijk dat goud nauwelijks heeft gereageerd op bepaalde geopolitieke ontwikkelingen en men zou daaraan de conclusie kunnen verbinden dat het een safe-haven af is. Ikzelf heb meer moeite met het feit dat papiergoud de prijs bepaalt van fysiek goud (wat ik het goudparadox noem) en wat dus een verklaring kan zijn voor de bovengenoemde prijsreactie. Feit is en blijft dat fysiek goud in wezen geen counterparty risico kent en daarom een goed safe-haven zou moeten zijn. Maar the proof of the pudding is in the eating! Ergens blijf ik hopen dat dit desert nooit geserveerd gaat worden want dat is beter voor iedereen. Ik kan mij dan ook vinden in het adagium hope for the best, plan for the worst.

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Ik zie het net iets anders. Ik kijk naar een actief en de fase van de (seculaire) cyclus. Momenteel zit het complex van de edelmetalen in een consolidatie, en dit heeft tijd nodig. Pas wanneer de metalen uit hun consolidatiefase kom kan het complex weer verder stijgen. Ik denk overigens dat goud (en zilver) vooral reageren op de reële inflatie, en in mindere mate op financiële of geopolitieke turbulentie. Meer nog, meestal leveren dit soort evenementen een vals signaal op. Ik verwacht in de toekomst een oplopende inflatie, wat positief uitwerkt voor de prijzen van de edelmetalen.

Koen Lauwers – Element79.be

Het safe-haven verhaal is een element dat maar op de heel korte termijn speelt. Tijdens de financiële crisis in 2008 ging goud met andere activa mee onderuit. Maar daar gaat het bij goud ook helemaal niet over. Het metaal is nu al ruim 6 jaar op de sukkel. Dit komt in hoofdzaak omdat de partijen met een grote prijszettingskracht op dit moment nog geen belang hebben bij een hogere goudprijs. Of dit in 2018 zal, veranderen kan ik niet zeggen. Analisten sloven zich uit om de huidige waarderingen op de aandelen-, obligatie- en vastgoedmarkten te verantwoorden. Er is altijd wel ergens een model te vinden dat je gelijk bewijst. Alles hangt af van de parameters die je erin stopt. Of deze realistisch zijn, is een andere zaak. Anderzijds kun je er niet om heen dat de absurditeiten op de financiële markten met de dag groter worden. Eens houdt dit opbod natuurlijk wel op.

Irma Schogt – Market Timing

De periode 2017-2020 wordt door Raymond Merriman sinds enige jaren de tijd van ‘de grote bijstelling’ (The Great Reset) genoemd. Het tijdvak komt overeen met andere periodes waarin steeds belangrijke monetaire ontwikkelingen plaatsvonden. Broeit er op het ogenblik ergens iets? Denk bijvoorbeeld aan de US-dollar, kan deze zijn status als wereldreservevaluta blijvend handhaven?
Goud en Zilver zijn op het ogenblik (7 december) in een daling tot onder de laagtes van begin oktober gekomen. Als Goud spoedig een bodem kan maken – boven 1200 -, dan is het interessant te weten dat er een 68%-kansfactor in de lucht hangt van een scherpe stijging van 9 december – 26 januari. Het hangt van de markt af of het die opwaartse impuls kan oppakken. Als het niveau 1200 houdt, verwacht ik dat in 2018 een prijsstijging van mogelijk 10 procent of meer mogelijk is in Goudprijzen en een grotere prijsstijging in die van Zilver. Onze analyse wordt uitgebreid besproken in het 15 december uitkomende ‘Financiële Vooruitzichten 2018’. Kortetermijntraders worden via onze daily en weekly reports uitgebreider gegidst.

Francis D. Schutte – Goldopnomic.com & Goldonomic.be

Goud heeft geenszins zijn +6.000 jaar status van safehaven verloren. Het is niet omdat de koers tijdelijk niet stijgt, dat Goud daarom minder interessant is. Zeker niet als men weet dat de Goudkoers EXTREEM gecontroleerd wordt door de Centrale Banken (zoals in de jaren 1960) en dat een exponentieel stijgende hoeveelheden papier-goud gedumpt worden teneinde een Goudprijs-stijging te vermijden. Trouwens de Centrale banken kopen “met reden” sinds 2009 massaal fysiek goud aan.

Uitgedrukt is vele currencies is de Goudprijs wel gestegen: Rand (+10%), Brits Pond (+ 5%), Can$ (+8%), Aussie (+9%), Turkish Lira (+27.5%), in Euro’s (+3%).

Maarten Verheyen – Aandelen.com

daar heb ik hier over geschreven

Robert Broncel – Robertbroncel.com

De edelmetaalprijs “zit in de tas” bij de B.I.S. (Bank of International Settlements of bank der centrale banken) en wordt sinds september 2011 niet langer bepaald door de fysieke markt van vraag en aanbod (in Londen) maar middels ‘backwardation’ op de futures markt Comex in New York; het lijkt er op dat de marktprijs vooralsnog “mag” blijven vigeren rond het niveau van $1.275 per ounce ongeacht welke financieel/monetaire of geopolitieke spanningen of ontwikkelingen zich voordoen.

Tom Lassing –Beursboxwww.goudaandelen.com www.zilveraandelen.nl

Wacht maar tot de eerste echte beurscorrectie… Gemiddeld zijn beleggers slechts drie jaar actief. In een langer durende bullmarkt wat langer… tot ze in de correctie massaal weer stoppen met beleggen. Op dit moment zie ik heel wat mensen hun eerste belegging doen in bitcoin. Ze zien nu bitcoin in feite als vervanger van goud. Dat is het niet, maar het gaat even duren tot ze daar hardhandig op gewezen zullen worden. Degenen die nu instappen zijn geheid binnenkort degenen die gekipt en geschoten gaan worden. Ze doen niets aan risicobeperking en gaan straks vol het schip in.

Jack Hoogland – Topaandelen.nlStocktradingnieuws

Ook de aandelen- en obligatiemarkten reageren niet of nauwelijks op een Noord-Koreaanse raket die over Japan vliegt. Het lijkt erop dat niemand zich interesseert voor incidenten. Een dag later is een incident alweer vergeten.

Mijn stelling is echter dat de goudprijs niet afhankelijk is van geopolitieke incidenten (behalve daadwerkelijke oorlog), maar vooral van welk monetair beleid centrale banken voeren. Goud zal als veilige haven dienen zodra inflatie de kop opsteekt, en zodra daarna de volgende crisis zich aandient en centrale banken nog rigoureuzere maatregelen (moeten) nemen om de boel overeind te houden. De échte run op goud en zilver zal komen zodra de gemiddelde burger in de gaten krijgt dat centrale bankiers de boel aan het opblazen zijn.

Willem Middelkoop – Commodity Discovery Fund De Tesla Revolutie

Grote onzin. Rusland, China en veel anderen kopen de markt helemaal leeg. Het is dat de VS met het verkopen van paper-gold de stijging heeft weten te voorkomen anders hadden er al lang veel hogere prijzen gestaan. Mijn koersdoel voor goud blijft $5000 rond 2020.

Rolf van Zanten – The Silver Mountain

Alle correlaties van 5 a 10 jaar geleden spelen niet meer zo. Voorheen wist je dat bij een stijgende dollarkoers de goudprijs zou dalen. Een stijgende olieprijs betekende een stijgende goudprijs. Een stijging van de goudprijs werd vaak gevolg door een stijging van de zilverprijs en zo waren er meerdere verbanden. Nu lijkt het alle kanten op te kunnen. Negatief nieuws kan worden uitgelegd als “minder negatief dan verwacht” en zodoende een stijging van beurskoersen tot gevolg te hebben. We schrikken nu ook niet meer op van negatieve berichten zoals we dat voorheen deden. Tegelijkertijd is het vertrouwen in ons fiatsysteem flinterdun. Dat blijkt ook uit de opkomst van cryptocurrencies. De kans bestaat dat contanten worden afgeschaft en het ECB heeft plannen om het depositogarantiestelsel af te schaffen. Het aanhouden van spaargeld is met de huidige rente sowieso al oninteressant. Voor spaarders zijn het wat dat betreft spannende tijden en is het belangrijk om risico’s te spreiden. Het is een teken aan de wand dat landen als Duitsland hun nationale goudreserve volledig terug naar eigen land hebben gebracht en dat China en Rusland actief goud blijven opkopen. Dat zouden deze landen niet doen als goud geen status van safehaven zou hebben.

Diederik Schmull – Schmull addertje onder het gras

Er is niets veranderd aan fysiek Goud als veilige haven, wat door de mens nu eenmaal, door de eeuwen heen, zo is bepaald. Maar Goud ondervindt tegenwind, als de reële rente, gecorrigeerd voor inflatie/deflatie, stijgt, wat sinds 2011 het geval is geweest, vooral in landen met tekenen van deflatie. Verder is de grote club van speculanten momenteel druk bezig met Cryptogeld, totdat die grootste zeepbel aller tijden barst, eventueel doordat de stekker er, op een gegeven moment, uit wordt getrokken. In 1637, tijdens de tulpenmanie, die ook was gebaseerd op peer-to-peer verbindingen buiten de beurs om, annuleerden de toenmalige autoriteiten feitelijk ook opeens alle tulpencontracten, waardoor de ‘windhandel’ in tulpen tot een abrupt einde kwam.

Rik Roorda – Zilvergoudwinkel.nl

Goud heeft deze status zeer zeker niet verloren alleen stroomt het geld nu met name naar aandelen, vastgoed en staatsobligaties. Centrale banken zijn nooit gestopt met goud kopen dan wel met het aanhouden ervan. Deze trend kan snel omslaan wat betreft staatsobligaties en vastgoed als de rente stijgt. Aandelen zullen altijd een grote concurrent van goud blijven en ik zie deze trend van stijgende aandelen nog lang niet stoppen. Na een eventuele flinke correctie zal het grote geld waarschijnlijk toch zijn toevlucht weer zoeken in aandelen. Ik neem de trends zoals Martin Armstrong zijn Economic Confidence Model die voorspelt wat dat betreft zeer serieus.

Goud zal voorlopig nog een monetaire en safehaven status houden en met name als er een ‘’nieuwe financiële crisis’’ uitbreekt. Ik zie goud vooral als ‘’’personal asset’’ om je te beschermen tegen financieel en monetaire instabiele situaties. Als belegger focus ik mij persoonlijk op een combinatie van goud, zilver, aandelen (Dow Jones, S&P), goud en zilver mijnbouw ETF’s en crypto’s.

Elmer Hogervorst en Erik Mekking auteurs: Deflatie in aantocht en Geld, goud en zilver

Het lijkt er op dat goud z’n monetaire en safehavenstatus een beetje aan het kwijtraken is. De koers veerde nauwelijks op bij een financieel of geopolitiek conflict/incident in 2017. Hoe zie jij dat in de toekomst? Nee, goud is zeker zijn safehavenstatus niet kwijtgeraakt. Het verband tussen nieuws en gebeurtenissen enerzijds en de koers van goud anderzijds is een andere dan geschetst. Integendeel zelfs, bekijk de geschiedenis hoe vaak goud wel opveert terwijl er geen geopolitiek of financieel nieuws is en omgekeerd. Zolang DNB nog steeds goud in haar kluizen heeft en Rusland en China ook dit jaar nog altijd met grote regelmaat goud blijven kopen, is er niets veranderd. Goud maakt naar verwachting, zie de grafiek hieronder, voor het derde jaar op rij in de maand december (zie december 2015, december 2016 en december 2017), een hogere bodem. Voor 2018 verwacht ik nog steeds hogere koersen voor goud. Oók zonder geopolitieke conflicten. Eerder verwacht ik nieuwe problemen in de eurozone. Ook die kunnen een aanleiding zijn om goud hoger te zetten. Volgend jaar zullen de obligaties wereldwijd keihard onderuitgaan en overheden en de Europese Bank in de problemen komen en zelfs failliet kunnen gaan waardoor iedereen gaat vluchten in de edelmetalen die dan sterk gaan stijgen. Vooral gerekend in euro’s omdat de euro in 2018 gaat kelderen.

 

Brecht Arnaert – Macro Trends

De markt wordt al lang niet meer geregeerd door vraag en aanbod, maar door deceptie en manipulatie. De tijd dat goud een barometer was voor geopolitiek conflict is al lang achter de rug. Dat neemt echter niet weg dat het ook in de toekomst nog een belangrijke functie zal vervullen. Mocht dat niet zo zijn, waarom zie je dan dat vrijwel alle centrale banken ter wereld massaal goud inslaan? Goud kopen, dat is een geopolitieke daad op zich: tegen het dollar-regime.

De grote vraag, voor mij, is of we in 2018 de apotheose zullen zien van dit hele schulden-verhaal. Met de rentes op een historisch laag peil zien we dat er in de afgelopen 40 jaar enorme hoeveelheden van het vers gedrukte geld in de obligatiemarkten is gelopen, en wel omdat bij consistent dalende rentes de meerwaarde op schuldpapier gestaag toeneemt. Maar nu zien we tegelijk ook dat de Federal Reserve haar rentes weer optrekt. Waar moet dat geld dus heen?

Zoals ik eerder al zei: volgens mij richting dollar en Dow. De goudmarkt is daarvoor veel te klein. Het zou dus zelfs kunnen dat goud in dollar in 2018, onder invloed van een snel stijgende dow, als positie nog veel meer verlaten wordt dan nu. Maar finaal, wanneer de dollar dan zo hoog gevlogen is dat de aflossing van schulden in dollar onder crisis komt, en dus het globale monetaire systeem, zie ik goud toch aan de einder schitteren.

Alexander Soeters – GoldRepublic

Tegenwoordig ligt de focus teveel op de prijs van edelmetaal uitgedrukt in euro’s of dollars. Zoals we weten is er een groot verschil tussen de prijs van “papieren” edelmetaal en fysiek edelmetaal. Zodra een belegger door heeft hoe schaars goud en zilver zijn en hoeveel edelmetaal er dagelijks op papier wordt verhandeld, dan gaat het dagen dat een aankoop van fysiek edelmetaal een fantastische bescherming van zijn of haar vermogen is.

Daarbij zien we dat landen als Rusland en China nog altijd hun goudreserves aan het uitbreiden zijn. Edelmetaal zal daarom altijd een safehaven blijven, want haar waarde zal nooit naar nul gaan. 

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

WilgeVooruitblik 2018 deel 3