Columns & Artikelen

Vooruitzichten 2018: 3 vragen

by Wilge on 15/12/2017

We kijken met een aantal mensen – welbekend hier op Edelmetaal-Info – vooruit naar het volgende jaar: 2018

Ik heb hen 3 vragen gesteld, die in ongeveer 300 woorden beantwoord mochten worden. Dat is lastig gebleken. Zie de resultaten, en dan bedoel ik het aantal woorden. Dank op voorhand aan allen die “zich bloot willen geven”.

Dit zijn de 3 vragen:

In drie afzonderlijke artikelen heb ik per vraag de antwoorden gepubliceerd. Klik op de vragen hierboven om het afzonderlijke artikel te lezen. Hieronder vind je per persoon de antwoorden, zodat je de antwoorden ook in het verband met elkaar kan lezen.

Alexander Sassen van Elsloo – TradeIdee

 1. Ik heb nog nooit in rhodium gehandeld, maar het is een leuk goedje. Echter, net als met zilver, palladium en platinum het geval is, is er een stevige link met wereldwijde BBP omdat een groot gedeelte een industriële toepassing kent. Als je edelmetalen ziet als een hedge op een systeemcrisis, dan zijn deze minder geschikt dan goud. Geloof je echter in mean reversion, dan kan zilver ten opzichte van goud interessant zijn, gezien die twee nog uit de pas lopen. De Technische analyse beleggers zullen rhodium wel zien zitten denk ik, gezien de uitbraak en terugtest. Ik bezit goud puur als brandverzekering, dus ik heb het en kijk er niet naar om; pas als er een systeemcrisis is, ga ik met de schep het bos in.
 2. Crypto’s zijn hot en aardig wat marktvorsers dichten de koersexplosie toe aan situaties zoals in Venezuela, waar mensen op een snelle en anonieme manier het geld uit de klauwen van een op hol geslagen overheid kunnen houden. Ik denk echter niet dat dit de drijvende kracht is achter crypto’s; alhoewel ze wel in dit soort scenario’s een rol kunnen spelen. Echter, er is nog steeds een soort counterparty risico bij crypto’s: met de exchanges, de wallets en de crypto’s zelf kan toch aardig wat ongein gebeuren. Ook als het digitale netwerk door overheden wordt gesaboteerd, is het de vraag hoe bruikbaar crypto’s kunnen zijn. Verder zijn ze door de enorme koersschommelingen niet bijster interessant als store of value of means of payment. Leuk om mee te speculeren, maar niet voor de normale beleggingsportefeuille. Gezien iedereen het over crypto’s heeft, krijg ik een unheimliches gefühl. Het kan best hoger, nu de grootbanken er zich mee bemoeien, maar fundamenteel kan ik er weinig mee. Dus nee, crypto’s zijn geen vervanger van goud.
 3. Het is inderdaad opmerkelijk dat goud nauwelijks heeft gereageerd op bepaalde geopolitieke ontwikkelingen en men zou daaraan de conclusie kunnen verbinden dat het een safe-haven af is. Ikzelf heb meer moeite met het feit dat papiergoud de prijs bepaalt van fysiek goud (wat ik het goudparadox noem) en wat dus een verklaring kan zijn voor de bovengenoemde prijsreactie. Feit is en blijft dat fysiek goud in wezen geen counterparty risico kent en daarom een goed safe-haven zou moeten zijn. Maar the proof of the pudding is in the eating! Ergens blijf ik hopen dat dit desert nooit geserveerd gaat worden want dat is beter voor iedereen. Ik kan mij dan ook vinden in het adagium hope for the best, plan for the worst.

Nico Pantelis – Slim Beleggen

 1. Goud: de sector van de edelmetalen zit momenteel in een consolidatiefase van de eerdere uitbraak van de meerjarige berenmarkt. Na zo’n consolidatie, is het meestal eerst goud dat vooruitloopt op de rest. Daarom dat ik verwacht dat goud weer als eerst kan beginnen met stijgen in 2018, en in een latere fase dan weer zilver.
 2. Cryptocurrencies zijn wat mij betreft een nieuwe activaklasse, die naast edelmetalen staan, net zoals andere activa aandelen, obligaties, vastgoed, … Ze bewegen binnen hun eigen cyclus met hun eigen ritme, en hebben (momenteel) nog geen relatie met andere prijsontwikkeling.
 3. Ik zie het net iets anders. Ik kijk naar een actief en de fase van de (seculaire) cyclus. Momenteel zit het complex van de edelmetalen in een consolidatie, en dit heeft tijd nodig. Pas wanneer de metalen uit hun consolidatiefase kom kan het complex weer verder stijgen. Ik denk overigens dat goud (en zilver) vooral reageren op de reële inflatie, en in mindere mate op financiële of geopolitieke turbulentie. Meer nog, meestal leveren dit soort evenementen een vals signaal op. Ik verwacht in de toekomst een oplopende inflatie, wat positief uitwerkt voor de prijzen van de edelmetalen.

Koen Lauwers – Element79.be

 1. Het ging in 2017 wel erg hard voor palladium dat dit najaar voor het eerst sinds 2001 duurder werd dan platina en dit prijsverschil de voorbije weken nog verder uitbouwde. De vraag neemt toe en er is al 5 jaar een aanbodtekort maar dit is allemaal al lang gekend. Nu is het aantal speculatieve longs op de relatief kleine markt van palladium termijncontracten wel erg hoog opgelopen. Platina presteert een stuk minder goed maar is wat industriële toepassingen betreft een perfect substituut voor palladium. Indien het prijsverschil verder toeneemt, zullen de productieprocessen zich onvermijdelijk aanpassen. Ik voorzie voor palladium in 2018 in het beste geval een consolidatie. Platina kan eventueel wat terrein terugwinnen.Voor zilver was het nog maar eens doffe ellende met in euro voor de vierde keer in 5 jaar een negatief rendement. Hoewel het industriële gebruik bij zilver domineert, profiteerde het metaal niet van de hausse bij de basismetalen. Zilver gedraagt zich alleen als een industrieel metaal wanneer de prijzen dalen maar niet wanneer ze stijgen. Dan is het voor de markt ineens weer een edelmetaal. Of dit in 2018 anders wordt, zal nog moeten blijken. Het neerwaartse prijspotentieel lijkt me vanaf de huidige niveaus in elk geval eerder beperkt. Wat goud betreft, verwijs ik naar de derde vraag.
 2. Met de rentes op historische dieptepunten zijn crypto’s zijn een exponent van de wanhopige zoektocht naar rendement door zowel de grootste institutionelen als de kleinste beleggers. Daardoor konden deze virtuele munten uitgroeien tot de grootste uitwas van de overigens perfect legitieme en baanbrekende blockchain technologie. Maar puur op zichzelf staand hebben crypto’s geen enkele intrinsieke waarde. Ze zijn wat het bovengrondse financiële systeem betreft een antwoord op een kunstmatig gecreëerde behoefte. Ik wacht nog altijd op een sluitend verhaal over de intrinsieke waarde van crypto’s. Halfslachtige pogingen waren er al meer dan genoeg, maar tot nader order zie ik enkel de ‘greater fool theorie’ die speelt bij de prijsvorming.Dit neemt niet weg dat je ook vragen kan stellen bij de intrinsieke waarde van fiat valuta’s indien de onderliggende economie niet meer in staat is om met de groeiende schulden en toekomstige verplichtingen om te gaan. Daar denken investeerders best ook eens over na.
 3. Het safe-haven verhaal is een element dat maar op de heel korte termijn speelt. Tijdens de financiële crisis in 2008 ging goud met andere activa mee onderuit. Maar daar gaat het bij goud ook helemaal niet over. Het metaal is nu al ruim 6 jaar op de sukkel. Dit komt in hoofdzaak omdat de partijen met een grote prijszettingskracht op dit moment nog geen belang hebben bij een hogere goudprijs. Of dit in 2018 zal, veranderen kan ik niet zeggen. Analisten sloven zich uit om de huidige waarderingen op de aandelen-, obligatie- en vastgoedmarkten te verantwoorden. Er is altijd wel ergens een model te vinden dat je gelijk bewijst. Alles hangt af van de parameters die je erin stopt. Of deze realistisch zijn, is een andere zaak. Anderzijds kun je er niet om heen dat de absurditeiten op de financiële markten met de dag groter worden. Eens houdt dit opbod natuurlijk wel op.

Irma Schogt – Market Timing

 1. Op Goud en Zilver ben ik het meest georiënteerd, mijn keuze is een mix van beide, met overweging op Zilver. Hieronder leg ik uit waarom. Ondanks de tijdelijke tegenwind in edelmetalen tot dit begin december geschreven wordt, ben ik bullish op lange termijn voor beide metalen.Op basis van prijsontwikkelingen uit de historie die zich veelal neigen te herhalen (cyclusanalyse), aangevuld met fundamentele gebeurtenissen valt te verwachten dat edelmetalen nog een mooie toekomst tegemoet gaan. Bij fundamentele gebeurtenissen denk ik aan het plan van VS-president Donald Trump, en de “hard money advocates” (goud-gedekt-geld-bepleiters) in zijn regering. En de dreiging van een onderzoek van de Fed’s wandel en administratie waar de heer Trump zijn zinnen op heeft gezet. Vergeet niet de druk vanuit het oosten waar de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) niet alleen enorme goudvoorraden aanleggen, maar nu ook in overleg zijn om in 2018 hun eigen handelssysteem op te zetten voor de handel in goud. Elk of een van deze factoren zou een prijsopdrijvend effect kunnen hebben – en wellicht bijdragen aan de druk die ontstaat die ertoe kan leiden dat het wereldwijde monetaire (machts)systeem uiteindelijk een switch maakt, een ‘grote bijstelling’.
 2. Cryptocurrencies zijn relatief nieuw, daar is weinig prijshistorie van om cycli uit te kunnen destilleren. Ik zie ze als alternatieve risicovolle beleggingen, waar men zich goed in moet verdiepen alvorens een zeer klein deel van de portefeuille dast eventueel gemist kan worden erin kan worden gestoken.
 3. De periode 2017-2020 wordt door Raymond Merriman sinds enige jaren de tijd van ‘de grote bijstelling’ (The Great Reset) genoemd. Het tijdvak komt overeen met andere periodes waarin steeds belangrijke monetaire ontwikkelingen plaatsvonden. Broeit er op het ogenblik ergens iets? Denk bijvoorbeeld aan de US-dollar, kan deze zijn status als wereldreservevaluta blijvend handhaven?
  Goud en Zilver zijn op het ogenblik (7 december) in een daling tot onder de laagtes van begin oktober gekomen. Als Goud spoedig een bodem kan maken – boven 1200 -, dan is het interessant te weten dat er een 68%-kansfactor in de lucht hangt van een scherpe stijging van 9 december – 26 januari. Het hangt van de markt af of het die opwaartse impuls kan oppakken. Als het niveau 1200 houdt, verwacht ik dat in 2018 een prijsstijging van mogelijk 10 procent of meer mogelijk is in Goudprijzen en een grotere prijsstijging in die van Zilver. Onze analyse wordt uitgebreid besproken in het 15 december uitkomende ‘Financiële Vooruitzichten 2018’. Kortetermijntraders worden via onze daily en weekly reports uitgebreider gegidst.

Francis D. Schutte – Goldopnomic.com & Goldonomic.be

 1. Ons favoriet edelmetaal is Goud omdat het qua volume de hoogste koopkracht in de compakste vorm biedt.
  Platinum, Palladium en Rhodium zijn minder gekend, dus moeilijker verhandelbaar. Bij Zilver zijn ‘volume en gewicht’ groter. Ook wordt bij levering tot 21% BTW geheven.Zelf al ligt het winstpotentieel voor andere edelmetalen hoger, dan nog verkiezen wij Goud en Zilver omwille van het gemak van verhandelen. Goldonomic weet weg met ALLE SOORTEN GOUD: staven, munten, korrels,…wij zitten niet te wachten op de standaard staven zoals veel handelaars. Bij verkoop vereisen wij nooit certificaten. Makkelijker kan niet.
  Goud is al 6.000 jaar een super-veilige manier om koopkracht te bewaren en veilig te stellen. Tenminste als men het bewaart in een VERZEKERDE-NIET-BANK-VAULT met ‘persoonlijke box’ buiten buiten politiek bereik.
 2. Cryto-currencies zijn de TULPEN-MANIA van de 21st eeuw.
  In de wolken huist een duivel die zeepbellen blaast…de bellen worden bewonderd door de menigte. De burgers denken te laat te komen. Op elkaars schouders reiken ze uit naar de zeepbellen…
  Crypto-currencies zijn geen vorm van fiat money. Per definitie helemaal geen vervanger van Goud en Zilver…en zelf niet van Fiat Money en/of bankbiljetten.
  Crypto-currencies zijn in het beste geval een betaalmiddel, een digitale versie van SWIFT…met een groot verschil: op het einde van de rit moet de bitcoin-houder zijn digitale munt in een currency omzetten (Dollars, Euro’s,…) . En net dit wordt straks een probleem. Als men gaat verkopen…komt de kat op de koord….dan zal de prijs gaan dalen en wordt de groep kopers steeds maar kleiner.
 3. Goud heeft geenszins zijn +6.000 jaar status van safehaven verloren. Het is niet omdat de koers tijdelijk niet stijgt, dat Goud daarom minder interessant is. Zeker niet als men weet dat de Goudkoers EXTREEM gecontroleerd wordt door de Centrale Banken (zoals in de jaren 1960) en dat een exponentieel stijgende hoeveelheden papier-goud gedumpt worden teneinde een Goudprijs-stijging te vermijden. Trouwens de Centrale banken kopen “met reden” sinds 2009 massaal fysiek goud aan.
  Uitgedrukt is vele currencies is de Goudprijs wel gestegen: Rand (+10%), Brits Pond (+ 5%), Can$ (+8%), Aussie (+9%), Turkish Lira (+27.5%), in Euro’s (+3%).

Maarten Verheyen – Aandelen.com

 1. Zilver. Goud/Zilver ratio weer dicht tegen de 80 en dat is historisch een goed moment om zilver te kopen.
 2. Bitcoin heeft veel eigenschappen van goud, en ook specifieke voordelen. Maar om in bitcoin een volwaardige vervanger van goud te zien, is behoorlijk optimistisch gezien het toch eerder beperkte track-record. Zie ook laatste column.
 3. Daar heb ik hier over geschreven: https://aandelen.com/confirmation-bias/

Robert Broncel – Robertbroncel.com

 1. Mijn voorkeur gaat uit naar zilver daar dit metaal al lange tijd met een slordige factor 5 is ondergewaardeerd t/o goud, dit op basis van de historische relatie 1 : 16; niettemin blijft goud “de bakermat” van een (nieuw) monetair systeem en als zodanig de belangrijkste ‘store of value’ waarop met name de Aziaten met China en India alsmede Rusland voorop – (deze landen hebben zojuist een onderling goudhandelsnetwerk opgezet, waarbij Zuid-Afrika en Brazilië zullen aansluiten) – zie ook de grote populariteit van de edelmetaal retail sector in Azië; gezien de huidige prijsstelling zijn beide metalen spotgoedkoop afgezet tegen het mondiaal volstrekt “uitgewoonde” monetaire systeem; platinum, en rhodium zijn eveneens achterblijvers met de aantekening dat palladium eindelijk een vlucht naar voren begint te nemen gezien de vele toepassingsmogelijkheden o.m. in nanocomposieten, membraan in brandstofcellen, elektronica en grondwaterbehandeling.
 2. De crypto’s zullen het huidige systeem nooit kunnen vervangen maar geven wel een duidelijk signaal af, zie mijn laatste column “BITCOIN BUBBEL(?)”; voorts worden er thans van overheidswege in de V.S. alsook in de U.K. en de rest van Europa plannen gesmeed om op korte termijn de crypto’s te reguleren en traders te dwingen “namen en rugnummers” van hun cliënten bekend te maken met als doel om het voor criminelen (witwassen) en belastingontwijkers/ontduikers onaantrekkelijk te maken; domweg verbieden (Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz) lijkt vooralsnog een station te ver, wel belastingheffing maar koerswinsten zijn in Nederland belastingvrij behalve bij opname in het vermogen. Zie ook laatste column.
 3. De edelmetaalprijs “zit in de tas” bij de B.I.S. (Bank of International Settlements of bank der centrale banken) en wordt sinds september 2011 niet langer bepaald door de fysieke markt van vraag en aanbod (in Londen) maar middels ‘backwardation’ op de futures markt Comex in New York; het lijkt er op dat de marktprijs vooralsnog “mag” blijven vigeren rond het niveau van $1.275 per ounce ongeacht welke financieel/monetaire of geopolitieke spanningen of ontwikkelingen zich voordoen.

Tom Lassing –Beursboxwww.goudaandelen.com www.zilveraandelen.nl

 1. Mijn favoriete edelmetaal is in 2018 goud. Misschien niet eens zo zeer omdat het de beste resultaten gaat laten zien, maar simpelweg omdat ik me er het lekkerst bij voel. Rendement is mooi, maar ik heb mijn goud omdat het in mijn ogen veiliger is dan spaargeld op de bank.
 2. Crypto’s zijn pertinent geen vervanger van goud of zilver. Daar gaan de nodige mensen nog wel achter komen. Met de blockchain zijn er veel nieuwe mogelijkheden ontstaan en een cryptomunt is slechts één van de mogelijkheden. Echter zijn er ondertussen al meer dan 1000 verschillende munten ontstaan en niet één wordt er echt als munt gebruikt. Het is daarmee in mijn ogen één van de gektes geworden die we vaker zien als een bullmarkt oud wordt. Ook hier komen de onervaren particuliere beleggers er wel achter dat bitcoin in feite niet meer dan een eerste experiment met de blockchain is. Het is leuk om er nu in de gekte even op mee te doen, maar meer dan af en toe een snel ritje doe ik er nu niet meer mee. Blockchain is de revolutie en bitcoin is slechts de bekendste eerste toepassing als munt die ondertussen dus niet als munt, maar meer als een aandeel bespeeld wordt. (Zie ook deze column van Tom.)
 3. Wacht maar tot de eerste echte beurscorrectie… Gemiddeld zijn beleggers slechts drie jaar actief. In een langer durende bullmarkt wat langer… tot ze in de correctie massaal weer stoppen met beleggen. Op dit moment zie ik heel wat mensen hun eerste belegging doen in bitcoin. Ze zien nu bitcoin in feite als vervanger van goud. Dat is het niet, maar het gaat even duren tot ze daar hardhandig op gewezen zullen worden. Degenen die nu instappen zijn geheid binnenkort degenen die gekipt en geschoten gaan worden. Ze doen niets aan risicobeperking en gaan straks vol het schip in.

Jack Hoogland – Topaandelen.nlStocktradingnieuws

 1. Mijn favoriete edelmetaal voor 2018 is goud. Ik verwacht dat de beurs in 2018 een forse tik zal krijgen. In het verleden hebben we gezien dat goud tijdens een forse beursdaling als veilige haven dient, dus juist in prijs stijgt.
  Ook het feit dat centrale banken bij oplopende inflatie de rente niet of veel te traag verhogen, is op termijn zeer gunstig voor goud.
 2. Ik zie cryptomunten als een aanvulling op goud en zilver. Alleen geldt volgens mij dat er maar één goud is, terwijl er nu al enorm veel cryptomunten zijn. Nu is Bitcoin de grootste, maar hoe weet ik als crypto-leek dat andere cryptomunten over een jaar niet veel populairder zullen zijn?Op basis van de koersgrafieken heb ik nu in ieder geval véél liever goud en zilver. Ik zag op twitter zelfs een bericht voorbij komen over een paaldanseres die zich heeft gespecialiseerd in Bitcoin. Voor eender welke belegging geldt in mijn ogen dat als iedereen het erover heeft en als iedereen er verstand van denkt te hebben, het de hoogste tijd wordt voor een forse daling. Het omgekeerde geldt uiteraard voor beleggingen waar niemand het nu over heeft (zoals goud).
 3. Ook de aandelen- en obligatiemarkten reageren niet of nauwelijks op een Noord-Koreaanse raket die over Japan vliegt. Het lijkt erop dat niemand zich interesseert voor incidenten. Een dag later is een incident alweer vergeten.Mijn stelling is echter dat de goudprijs niet afhankelijk is van geopolitieke incidenten (behalve daadwerkelijke oorlog), maar vooral van welk monetair beleid centrale banken voeren. Goud zal als veilige haven dienen zodra inflatie de kop opsteekt, en zodra daarna de volgende crisis zich aandient en centrale banken nog rigoureuzere maatregelen (moeten) nemen om de boel overeind te houden. De échte run op goud en zilver zal komen zodra de gemiddelde burger in de gaten krijgt dat centrale bankiers de boel aan het opblazen zijn.

Willem Middelkoop – Commodity Discovery Fund De Tesla Revolutie

 1. Zilver blijft een favoriet, na 6 jaar van delen en uitbodemen wordt de kans steeds groter voor echt vuurwerk. Vergeet niet dat zilver tussen 2009 en 2011 van 10 naar 50 dollar sprong. Een dergelijke beweging kan zo weer gebeuren en zilver naar mijn koersdoel van 100 dollar brengen.
 2. Ik heb Bitcoin vaak digitaal goud genoemd aangezien en niet meer Bitcoins kunnen komen dan 21 miljoen. Bovendien raken er nog wel eens wat kwijt omdat mensen, zoals ik, geen goede back-up hebben gemaakt.
  Daarnaast heeft bitcoin als voordeel dat je je vermogen locatie-onafhankelijk op kan slaan. Maar na de recente parabolische stijging nu even vanaf blijven lijkt me. Goud en zilver zijn voor mij veel interessanter gezien de intrinsieke waarde.
 3. Grote onzin. Rusland, China en veel anderen kopen de markt helemaal leeg. Het is dat de VS met het verkopen van paper-gold de stijging heeft weten te voorkomen anders hadden er al lang veel hogere prijzen gestaan. Mijn koersdoel voor goud blijft $5000 rond 2020.

Rolf van Zanten – The Silver Mountain

 1. Wij blijven goud en zilver als absolute favorieten zien. Qua rendement zullen veel beleggers naar palladium en rhodium kijken omdat beide metalen in 2017 een mooie koersstijging hebben laten zien. Wij zien goud en zilver echter als echt geld en het kopen van (fysiek) edelmetaal doet men in eerste instantie met als doel om koopkracht te behouden en als een vorm van risicospreiding.
 2. Crypto currencies zijn in een sneltreinvaart opgekomen. Ik denk dat de populariteit mede te danken is door het gegeven dat veel mensen inzien dat het huidige fiatsysteem niet langer voldoet en dat er iets moet veranderen. Iets zo moderns als crypto currencies spreekt erg aan wat dat betreft. Wij hebben ook van veel klanten gehoord dat ze met een schuin oog kijken naar bitcoins maar nu de koersen zo volatiel zijn lijkt het erg risicovol om nog in te stappen. Het kan elke dag tientallen procenten meer of minder waard worden en daarmee zijn crypto currencies niet te vergelijken met goud, wat al sinds mensheugenis een bepaalde waarde heeft vertegenwoordigd en ook wereldwijd verhandelbaar is tegen dezelfde prijs. Als je kijkt naar het koersverloop van bitcoin en alle verhalen dat je destijds voor enkele dollars had kunnen instappen en nu miljonair had kunnen zijn dan is ook wel duidelijk dat er veel mensen getriggerd worden om ook in te stappen zonder dat men verstand heeft van de materie. Niemand lijkt te weten wat de daadwerkelijke waarde is van bitcoins en wij zien bitcoins dan ook als een bubble.
 3. Alle correlaties van 5 a 10 jaar geleden spelen niet meer zo. Voorheen wist je dat bij een stijgende dollarkoers de goudprijs zou dalen. Een stijgende olieprijs betekende een stijgende goudprijs. Een stijging van de goudprijs werd vaak gevolg door een stijging van de zilverprijs en zo waren er meerdere verbanden. Nu lijkt het alle kanten op te kunnen. Negatief nieuws kan worden uitgelegd als “minder negatief dan verwacht” en zodoende een stijging van beurskoersen tot gevolg te hebben. We schrikken nu ook niet meer op van negatieve berichten zoals we dat voorheen deden. Tegelijkertijd is het vertrouwen in ons fiatsysteem flinterdun. Dat blijkt ook uit de opkomst van crypto currencies.
  De kans bestaat dat contanten worden afgeschaft en het ECB heeft plannen om het depositogarantiestelsel af te schaffen. Het aanhouden van spaargeld is met de huidige rente sowieso al oninteressant. Voor spaarders zijn het wat dat betreft spannende tijden en is het belangrijk om risico’s te spreiden. Het is een teken aan de wand dat landen als Duitsland hun nationale goudreserve volledig terug naar eigen land hebben gebracht en dat China en Rusland actief goud blijven opkopen. Dat zouden deze landen niet doen als goud geen status van safehaven zou hebben.

Diederik Schmull – Schmull addertje onder het gras

 1. Mijn favoriete edelmetaal voor 2018 is fysiek GOUD op eigen naam en niet op die van een intermediair, zoals een financiële instelling. Fysiek GOUD is geen belegging, maar een essentieel onderdeel van een vermogen (10 – 15%) als een verzekering tegen het schijnbaar ondenkbare (‘reset’, hyperinflatie, revolutie, oorlog), ongeacht de prijs.
  Een eventuele superbelasting op Goudbezit of (gedeeltelijke) confiscatie in de toekomst, moet men op de koop toe nemen en is niet het einde van de wereld. Verder moet men het bezit van Goud nooit aan de grote klok hangen, ook niet binnen de kring van familieleden en vrienden. ‘He who has the Gold, makes the rules’. Vroeger werden degenen, die Goud bezaten, in sommige landen, strafrechtelijk vervolgd of zelfs veroordeeld tot de doodstraf.
  De fysieke Goudmarkt is piepklein en grotendeels in vaste handen. De Goudhandel is daarom uitsluitend mogelijk, vanwege papiergoud en derivaten, waardoor de Goudprijs, om politieke en financiële redenen, structureel ondergewaardeerd lijkt. De huidige Goudprijs (in USD) staat 33% lager dan 7 jaar geleden en lijkt daarom aantrekkelijk voor de langere termijn. Eventuele verdere zwakte op kortere termijn, vooral naar $ 1000 of lager, vanwege een hogere reële rente, oplopende obligatie-rendementen, een sterke Amerikaanse Dollar of nog lagere inflatie, is een koopgelegenheid, maar zuiver als ‘appeltje voor de dorst’. De algemene beleggingsvraag naar Goud is sinds 2011, met onderbrekingen, scherp bergafwaarts gegaan. De vraag van Centrale Banken nam weliswaar toe, maar de totale vraag-aanbod verhouding (minder vraag, groter aanbod) werd daardoor nauwelijks positief beïnvloed.
  Er zijn talloze verschillende factoren, die de Goudprijs kunnen bepalen. In de afgelopen 15 jaar is de jaarlijkse inflatiestijging (consumptieprijsindex) steeds verminderd, maar de Goudprijs ging toch omhoog, met onderbrekingen, vooral sinds 2000. Tegelijkertijd daalde de Goudprijs met 31% tijdens de crisis van 2008, toen er vrees bestond voor een schulddeflatie. Daarom is de conclusie, dat Goud automatisch bescherming biedt tegen inflatie of deflatie, voorbarig en al te eenvoudig. In het laatste geval, zijn kasgeld en staatsobligaties een veel betere toevlucht gebleken. Toch heeft Goud bewezen, dat het, gedurende een periode van vele eeuwen, zijn koopkracht behoudt, in tegenstelling tot de gemiddelde grondstof, die al eeuwenlang een neergaande reële prijstrend vertoont, al naar gelang de vraag en het aanbod. Hogere prijzen veroorzaken regelmatig overproductie en instorting van de vraag.
 2. De waarde van een digitale munteenheid, CRYPTOGELD, is ‘wat een gek ervoor geeft’ en kan daardoor enorm fluctueren. De cryptografische versleuteling zorgt ervoor, dat ontcijfering enorm veel tijd en geld kost, terwijl de benodigde energie om hiervoor computers in te zetten, ook een grote rol speelt. Bovendien is er tijd mee gemoeid om alle transactie-informatie in het keten van blokken (blockchain) te verwerken. Het is een betaalsysteem zonder schijnbare inflatie, omdat er geen nieuw geld bijkomt en het is gebaseerd op peer-to-peer verbindingen, is gedecentraliseerd en is zo ontworpen, dat alle transacties pseudo-anoniem schijnen te blijven.
  Cryptogeld is geen echt geld, maar een symptoom van de wereldwijde populistische trend om in opstand te komen tegen de autoriteiten en hun gevestigde instellingen en systemen, die verantwoordelijk werden geacht voor de Grote Financiële Crisis van 2008. Het wantrouwen tegenover het bankwezen is nog nooit zo groot geweest als nu.
  De blockchain is een gedecentraliseerd kasboek-verwerkingssysteem, dat cryptogeld aan de gang houdt. Deze snelgroeiende technologie voorziet de deelnemers ervan om informatie met elkaar te delen door middel van moderne versleutelingstechnieken (encryptie) en kan daardoor de efficiëntie van alles verhogen. De potentie is waarschijnlijk net zo belangrijk als de invoering van de methode van dubbel boekhouden destijds. De beste blockchain ingenieurs genieten nu al een beginsalaris van zo’n $ 250.000, wat het tekort aan expertise in deze sector weergeeft.
  Helaas is Cryptogeld echter niet meer een goedkope manier van geldoverdracht. Elke transactie kan $ 5.00 to $ 20.00 kosten, vergt vaak 24 uur voor afwikkeling en 10 minuten voor controle, waardoor banktransacties nog verreweg superieur zijn. Maar Cryptogeld is voor de echte gelovigen, die in de waan verkeren, dat alle transacties anoniem zullen blijven en dat de schijnbare schaarste zal leiden tot ongekend hoge waarderingen. Maar belastingontwijking en het witwassen van geld, de voornaamste redenen om Cryptogeld te gebruiken, zijn nooit een lang leven beschoren. De overheden overal ter wereld zitten niet stil. In Amerika wordt Cryptogeld al beschouwd als bezit, dat onderhevig is aan belasting bij elke transactie en niet als een valuta.
  Maar voorlopig lijkt de manie rondom Cryptogeld, ondanks de toenemende diefstal en zwendel, zoals ‘pump-and-dump’ en ‘pre-mining’, veel groter te worden, voordat het doek definitief valt. Psychologie leidt een eigen leven en is nu eenmaal niet logisch uit te leggen.
 3. Er is niets veranderd aan fysiek Goud als veilige haven, wat door de mens nu eenmaal, door de eeuwen heen, zo is bepaald. Maar Goud ondervindt tegenwind, als de reële rente, gecorrigeerd voor inflatie/deflatie, stijgt, wat sinds 2011 het geval is geweest, vooral in landen met tekenen van deflatie. Verder is de grote club van speculanten momenteel druk bezig met Cryptogeld, totdat die grootste zeepbel aller tijden barst, eventueel doordat de stekker er, op een gegeven moment, uit wordt getrokken. In 1637, tijdens de tulpenmanie, die ook was gebaseerd op peer-to-peer verbindingen buiten de beurs om, annuleerden de toenmalige autoriteiten feitelijk ook opeens alle tulpencontracten, waardoor de ‘windhandel’ in tulpen tot een abrupt einde kwam.

Edin Mujagic – Geldmoord

 1. Zilver. 2018 is het eerste jaar in een lange tijd waarin het monetaire beleid overal minder ruim wordt gemaakt. Het zou me niet verbazen als dat slecht uitpakt voor edelmetalen. Dat gezegd hebbende: zilver heeft, in mijn ogen, rake klappen gekregen, is harder geraakt dan andere metalen. Dat icm het feit dat zilver behoorlijk profiteert van economische opleving, is voor mij de reden zilver als mijn favoriet voor 2018 te bestempelen.

Rik Roorda – Zilvergoudwinkel.nl

 1. 1. Zilver is naar mijn idee het meest ondergewaardeerde edelmetaal van dit moment en kun je als beleggers het meeste spektakel van verwachten in 2018. In verhouding tot goud noteert zilver momenteel 79 keer lager dan goud. Deze goudzilverratio is historisch gezien erg laag. De onderstaande economische omstandigheden kunnen als katalysator dienen voor sterk stijgende zilverprijs in 2018 en de jaren daarna:
  – Extreem lage rente
  – Hoog gewaardeerde aandelenmarkt
  – Hoge staatsschulden en private schulden
  – Kwetsbaar financieel en monetair systeem
  Bovenstaande economische omstandigheden maken de kans op volgende financiële crisis groot. Wat uiteindelijke een nieuwe bullmarkt voor goud en zilver moet gaan veroorzaken is een nieuwe deuk in vertrouwen in banken en overheden. Pas als men het vertrouwen massaal opzegt stijgen goud en zilver pas sterk. Net als in 2008/2009 als gevolg van de kredietcrisis daalde het vertrouwen in banken en overheden sterkt en ontstond er een run op goud en zilver. Zo lang de meeste mensen ”fat and happy” zijn zal de goud en zilverprijs weinig doen. Het omslagpunt lijkt echter steeds dichterbij te komen en dan kan het sentiment snel omslaan. Vertrouwen komt immers te voet en gaat te paard. 2018 zou wel eens het jaar kunnen zijn waar goud en zilver weer in een bullmarkt terecht kunnen komen. Zilver stijgt dan doorgaans het hardste en lijkt het meest interessant.
  Het model van Martin Armstrong dat ik erg serieus neem voorspelt ook een deuk in het economisch vertrouwen 2018. In de periode daarna zie je goud en zilver vaak hard stijgen en in de aanloop er naar toe kunnen er forse prijscorrectie zijn waar je als belegger altijd rekening mee moet houden.
 2. Cryptocurrencies zijn hot, maar zijn niet direct vervangers van edelmetalen. Maar is er momenteel sprake van bubbelvorming? Er is veel gebeurd sinds 2013 toen ik voor het eerst Bitcoin kocht. Op een gegeven moment dacht ik, nu moeten alleen mijn schoonmoeder en ‘’de taxichauffeur’’ nog instappen. Ik dacht bij mijzelf is dit de bubbletop voor crypto’s en moet ik nu alles verkopen en omzetten in edelmetaal? Bitcoin stond toen op 3000 Dollar. Aan de andere kant was de mainstream media vrij negatief en werd overal geroepen (en nog steeds) dat Bitcoin in een nieuwe bubbel zou zitten net als de tulpenbollen manie in 1637. Mijn gedachte daarbij was, wanneer werden er voor laatst bubbels correct ‘’gecalled’’ in de mainstream media? Was het niet zo dat wanneer critici hun mond houden en de mainstream alleen maar met berichten komt dat je moet instappen, nu! De koers kan alleen maar hoger! Voor mij was het duidelijk, bijkopen op dips, dit kan allemaal verschrikkelijk veel hoger.
  Mensen vergelijken veel koersen en waarderingen vaak met tientallen jaren geleden, aandelen zouden zo bijvoorbeeld overgewaardeerd zijn. Men vergeet echter vaak dat de rente historisch extreem laag staat en dat dit bubbelvorming over de volle breedte veroorzaakt. Vastgoed, aandelen, crypto’s, staatsobligaties alles gaat omhoog behalve edelmetaal tot nu toe. Het goedkope geld is tot nu toe slechts beperkt naar edelmetaal gestroomd, maar dit kan snel omslaan samen met vertrouwen in de ‘’gratis geld bubbel economie’’. Edelmetalen zouden dan kunnen gaan stralen als nooit te voren. Er was immers nog nooit zo veel geld in omloop als nu. Een vergelijkbare analyse gaat op voor crypto’s. Crypto’s, goud, zilver het gaat perfect samen.
 3. Goud heeft deze status zeer zeker niet verloren alleen stroomt het geld nu met name naar aandelen, vastgoed en staatsobligaties. Centrale banken zijn nooit gestopt met goud kopen dan wel met het aanhouden ervan. Deze trend kan snel omslaan wat betreft staatsobligaties en vastgoed als de rente stijgt. Aandelen zullen altijd een grote concurrent van goud blijven en ik zie deze trend van stijgende aandelen nog lang niet stoppen. Na een eventuele flinke correctie zal het grote geld waarschijnlijk toch zijn toevlucht weer zoeken in aandelen. Ik neem de trends zoals Martin Armstrong zijn Economic Confidence Model die voorspelt wat dat betreft zeer serieus. Goud zal voorlopig nog een monetaire en safehaven status houden en met name als er een ‘’nieuwe financiële crisis’’ uitbreekt. Ik zie goud vooral als ‘’’personal asset’’ om je te beschermen tegen financieel en monetaire instabiele situaties. Als belegger focus ik mij persoonlijk op een combinatie van goud, zilver, aandelen (Dow Jones, S&P), goud en zilver mijnbouw ETF’s en crypto’s.

Elmer Hogervorst en Erik Mekking auteurs: Deflatie in aantocht en Geld, goud en zilver

 1. Mijn favoriet blijft zilver. Zilver is schaars en minder gevoelig voor overheidsmaatregelen (nationalisatie e.d.) in crisisjaren. Een nieuwe, grotere, crisis komt namelijk vanaf 2018 weer als een boemerang terug. Eric geeft de voorkeur aan goud omdat deze er charttechnisch het beste bij ligt. Bovendien is het grote geld vooral geïnteresseerd in goud. Goud zal gaan stijgen wanneer de overheden volgend jaar in de problemen komen en het volk het vertrouwen in deze instellingen begint te verliezen.
 2. Het voordeel van crypto’s is dat ze zich buiten het banksysteem bevinden. Het zijn geen vervangers, eerder aanvullers voor oplossingen buiten het banksysteem. In crisistijden blijkt de overheid keer op keer een zeer onbetrouwbare partij, de grote vraag is daarom ‘gaan crypto’s de overheid overleven?’. Bitcoin is in elk geval een zeepbel van historische proporties. Die klap zal over niet al te lange tijd wel komen en dan vloeien er ongetwijfeld weer tranen. De koers van Bitcoin vertoont alle kenmerken van een klassieke zeepbel.
 3. Nee, goud is zeker zijn safehavenstatus niet kwijtgeraakt. Het verband tussen nieuws en gebeurtenissen enerzijds en de koers van goud anderzijds is een andere dan geschetst. Integendeel zelfs, bekijk de geschiedenis hoe vaak goud wel opveert terwijl er geen geopolitiek of financieel nieuws is en omgekeerd. Zolang DNB nog steeds goud in haar kluizen heeft en Rusland en China ook dit jaar nog altijd met grote regelmaat goud blijven kopen, is er niets veranderd. Goud maakt naar verwachting, zie de grafiek hieronder, voor het derde jaar op rij in de maand december (zie december 2015, december 2016 en december 2017), een hogere bodem. Voor 2018 verwacht ik nog steeds hogere koersen voor goud. Oók zonder geopolitieke conflicten. Eerder verwacht ik nieuwe problemen in de eurozone. Ook die kunnen een aanleiding zijn om goud hoger te zetten. Volgend jaar zullen de obligaties wereldwijd keihard onderuitgaan en overheden en de Europese Bank in de problemen komen en zelfs failliet kunnen gaan waardoor iedereen gaat vluchten in de edelmetalen die dan sterk gaan stijgen. Vooral gerekend in euro’s omdat de euro in 2018 gaat kelderen.

Brecht Arnaert – Macro Trends

 1. Goud, zoals steeds. Zilver vind ik minder interessant. Er wordt dikwijls gezegd dat de bewegingen daarin heftiger zijn, en dat is waar, maar korte termijnbewegingen interesseren mij niet zo. Ik zie goud vooral als een verzekering tegen een fout en falend monetair systeem, niet eens als belegging. Het is de basis van onze portefeuille bij MT, en al onze winsten rekenen wij terug in goud.
  Ik moet wel zeggen dat ik pessimistisch ben voor goud in dollar. Dat komt omdat heel wat geld uit de obligatiemarkten wegens stijgende rente-tarieven richting de korte termijn is opgeschoven. Bekijk je de yield curve, dan zie je dat die steeds vlakker wordt. Stijgt de rente nog verder, dan zal er een moment komen waarop al dat opgehoopte geld kiest voor de kortste termijn obligatie ter wereld: de dollar. Maturiteit nul, en par-waarde oneindig.
  Wat ik dus verwacht is niet een imploderende dollar, zoals veel goldbugs doen, maar daarentegen een exploderende dollar. Ik zie dus niet in hoe dollargoud daarvan kan profiteren, temeer daar het argument inzake inflatie dan helemaal van de baan is. Wat je zult zien is net een koopkrachtstijging van de dollar, dus deflatie. Voor goud in euro is dit net heel goed: hoe sterker de dollar, hoe zwakker de euro, en hoe sterker eurogoud.
 2. In 2014 gaf ik een lezing op je “Goud&Zilver-Event” waarbij ik de vraag probeerde te beantwoorden of Bitcoin beter geld is dan goud. Ik besloot toen dat het antwoord ja was, maar sindsdien ben ik van mening veranderd. Eén van de belangrijkste kenmerken van geld, namelijk, is dat de koopkracht ervan stabiel is, of dat die, bij gebrek daaraan, tenminste stabiel afwaardeert. De euro heeft ons heel wat koopkracht gekost, maar fluctueerde tenminste niet 20 % op een dag.
  Bitcoin, noch enige andere crypto, kan de functie als reken-eenheid voorlopig waarmaken. Het is en blijft een speculatieve trade, en zoals ik in één van mijn laatste edito’s aangaf, zal dat wellicht ook zo blijven. Dé stabiliserende factor voor de geldmarkt, namelijk, is de kredietmarkt, en die is volledig in handen van de centrale banken. Zélfs al zou iedereen dus met BTC betalen, dan nog zou je de koopkracht niet stabiel krijgen. En dat is het kernprobleem.
  Wat je nodig hebt, wil je iets tot geld verklaren, is vooral zeer diepe markten. Markten met een enorme liquiditeit en tegelijkertijd een kleine spread. Door alleen maar appels en citroenen te kopen en te verkopen, kom je er niet. De enige markt waar genoeg kapitaal in en uitvloeit op een dagelijkse basis is de kredietmarkt. De ware opdracht is een kredietmarkt in BTC op te zetten. Ziet u dat gebeuren? Ik niet. Zolang de centrale banken daar het monopolie op hebben, wordt BTC dus geen geld.
  Noot: ik herinner uw lezers er graag aan dat www.macrotrends.be het eerste blad was dat crypto’s zelfs nog maar signaleerde. Zo hebben wij een abonnee die in 2012 enkele BTC aankocht aan 12 EUR per stuk en in de jaren nadien 2 BTC van zijn oorspronkelijke aantal omzette in 960 XMR, beide op ons aanraden. Een paar dagen geleden mailde hij ons dat die belegging de grens van 200 000 EUR overschreden had, een rendement van maar liefst 1 000 000 %.
 3. De markt wordt al lang niet meer geregeerd door vraag en aanbod, maar door deceptie en manipulatie. De tijd dat goud een barometer was voor geopolitiek conflict is al lang achter de rug. Dat neemt echter niet weg dat het ook in de toekomst nog een belangrijke functie zal vervullen. Mocht dat niet zo zijn, waarom zie je dan dat vrijwel alle centrale banken ter wereld massaal goud inslaan? Goud kopen, dat is een geopolitieke daad op zich: tegen het dollar-regime.
  De grote vraag, voor mij, is of we in 2018 de apotheose zullen zien van dit hele schulden-verhaal. Met de rentes op een historisch laag peil zien we dat er in de afgelopen 40 jaar enorme hoeveelheden van het vers gedrukte geld in de obligatiemarkten is gelopen, en wel omdat bij consistent dalende rentes de meerwaarde op schuldpapier gestaag toeneemt. Maar nu zien we tegelijk ook dat de Federal Reserve haar rentes weer optrekt. Waar moet dat geld dus heen?
  Zoals ik eerder al zei: volgens mij richting dollar en Dow. De goudmarkt is daarvoor veel te klein. Het zou dus zelfs kunnen dat goud in dollar in 2018, onder invloed van een snel stijgende dow, als positie nog veel meer verlaten wordt dan nu. Maar finaal, wanneer de dollar dan zo hoog gevlogen is dat de aflossing van schulden in dollar onder crisis komt, en dus het globale monetaire systeem, zie ik goud toch aan de einder schitteren.

Alexander Soeters – GoldRepublic

 1. Als men uit één van de bovenstaande metalen zou moeten kiezen dan zou ik altijd voor zilver kiezen. Maar om een investering in zilver te overwegen zou men eerst moeten begrijpen waarom een investering in edelmetaal überhaupt een goed idee is. Wat we dit jaar gezien hebben in de opkomst van bitcoin is dat steeds meer beleggers erkennen dat er problemen zijn met het huidige monetaire systeem. Ik hoor u al denken, “maar de meeste bitcoin beleggers zijn ordinair op zoek naar hoge winsten!” Klopt, maar de initiële beleggers in bitcoin deden dit omdat ze doorhadden dat bitcoin een decentrale belegging was. Dit houdt in dat een crypto koper niet langer afhankelijk is van een derde partij, omdat de bitcoins in een “cold wallet” op te slaan zijn.
  Ditzelfde eigenschap is datgene waar goud investeerders in geloven. Zij willen graag een deel van hun belegging buiten het systeem hebben. Mocht dit systeem instorten dan hebben edelmetaal beleggers een deel van hun vermogen veiliggesteld. Tot zover edelmetaal als veilige haven. Gaat men vervolgens bekijken welke edelmetaal het best gaat presteren dan zou ik, zoals al geschreven, altijd voor zilver kiezen. De vele industriële toepassingen zorgen ervoor dat zilver niet alleen onmisbaar is, maar, ironisch genoeg, ook “opgegeten” wordt.
  Daarnaast is de zilvermarkt simpelweg heel klein. Mensen die op zoek zijn naar een ondergewaardeerde sector die ook nog eens de potentie heeft om omhoog te schieten zouden de zilver markt niet over het hoofd moeten zien. Tot slot, zilver heeft in het verleden al bijna de $50 per ounce aangetikt, maar zit daar nu weer een stuk onder. Deze “all time high” zou zeker weer op korte termijn haalbaar moeten zijn!
 2. Cryptocurrencies staan momenteel vol in de schijnwerpers vanwege de stijgende prijzen. Daardoor lijken crypto´s tijdelijk de rol van oppotmiddel of inflatie hedge te hebben overgenomen van edelmetaal.
  Ik zie bitcoin als het hebben van overeenkomsten en verschillen in vergelijking met edelmetaal.  Zoals ik gisteren al opmerkte is bitcoin een “decentrale belegging”. Men kan echt in het bezit zijn van bitcoin zonder afhankelijk te zijn van een derde partij. Ditzelfde geldt ook voor fysiek goud en zilver.
  Toch denk ik dat edelmetaal iets verder gaat dan bitcoin als ultieme oppotmiddel. Bitcoin is afhankelijk van elektriciteit en internet. Zonder deze componenten zal bitcoin geen waarde hebben, omdat het simpelweg geen gebruiksnut heeft. Goud heeft dit probleem niet.
  Tevens dient een belegger zich af te vragen wat hij liever over honderd jaar aan zijn toekomstige familie schenkt. Sommigen zouden misschien voor bitcoin kiezen, maar wellicht is tegen die tijd een betere cryptomunt voorhanden. Daarentegen zal goud over 100 jaar zeker nog van waarde zijn.
 3. Tegenwoordig ligt de focus teveel op de prijs van edelmetaal uitgedrukt in euro’s of dollars. Zoals we weten is er een groot verschil tussen de prijs van “papieren” edelmetaal en fysiek edelmetaal. Zodra een belegger door heeft hoe schaars goud en zilver zijn en hoeveel edelmetaal er dagelijks op papier wordt verhandeld, dan gaat het dagen dat een aankoop van fysiek edelmetaal een fantastische bescherming van zijn of haar vermogen is.
  Daarbij zien we dat landen als Rusland en China nog altijd hun goudreserves aan het uitbreiden zijn. Edelmetaal zal daarom altijd een safehaven blijven, want haar waarde zal nooit naar nul gaan. 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

WilgeVooruitzichten 2018: 3 vragen