Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 18 december 2017

Korte evaluatie

“Een verlaging van de winstbelasting vanaf begin 2018 samen met de voortgaande deregulatie is een goede ondersteuning voor de bedrijfswinsten,” aldus Ed Yardeni president en hoofdstrateeg bij Yardeni research. “Industriële analisten verwachten de komende jaren winsten van 10,9%, 11,4% en 10,1% . Veronderstelt wordt dat deze cijfers niet geheel de positieve impact van het verlagen van de winstbelasting reflecteren.” De hoofdindices bereikten hun sessie hoogten op het nieuws dat de Republikeinen hadden ingestemd met het uitbreiden van de kinderbijslag. Dit betekende namelijk een positieve stem van Senator Marco Rubio voor de herziening van het belastingplan om de winstbelasting te verlagen. Fred Imbert, “Aandelenmarkten sluiten op all-time hoogten nu de kansen op het passeren van de belastingherzieningswet toenemen” www.cnbc.com, 15 dec, 2017.

In de VS werden de afgelopen week, in tegenstelling met de rest van de wereld, de records op de aandelenmarkten weer gebroken. Investeerders geloven dat de VS, ondanks de verwatering door alle oponthoud, op het punt staat een historische herziening van het belastingensysteem door te voeren. De Dow bereikte bijv. op donderdag alweer een nieuwe all-time hoogte. Maar toen meldde Senator Marco Rubio dat hij het plan niet zou ondersteunen. De Dow viel 200 punten terug. Maar op vrijdag kreeg de Senator ondersteuning voor zijn bedenkingen en stemde toen voor. De prijzen gingen daarop omhoog naar nieuwe all-time hoogten. Het was een klassiek voorbeeld van Mercurius retrograde: als je me geeft wat ik wil dan verander ik van mening en geef jou wat jij wilt. Het doet je je afvragen wat Mercurius de grappenmaker de komende week nog voor ons in petto heeft. Dan moet de stemming namelijk plaatsvinden.

De andere wereldaandelenmarkten probeerden de afgelopen week wel een rally te starten maar de meeste gingen na dinsdag 12 december als een nachtkaars uit. Het lukte ze niet om boven de hoogten van november uit te komen en in het geval van China gingen de prijzen zo ver naar beneden dat ze hun laagste niveau van de afgelopen 4 maanden testten.

De afgelopen week waren Goud en Zilver ook belangrijk. Beiden gingen tot 12 december naar hun laagste niveaus sinds juli. Goud viel naar 1238,30 en Zilver naar 15,63. Dit was binnen een dag van het Mercurius retrograde middelpunt. Vaak is dit in veel markten een belangrijke laagte of hoogte. De volgende dag 13 december gingen beide sterk omhoog, maar het lukte niet om het opwaartse momentum de laatste 2 dagen van de week voort te zetten. Het lijkt erop dat Mercurius retrograde deze keer meer valse uitbraken laat zien dan gemiddeld. Nou ja, nog een week dan gaat de grappenmaker terug naar zijn normale richting. Precies op tijd voor het vakantieseizoen als de markten twee maandagen op rij gesloten zijn. Misschien slaagt het Congres erin om tegen die tijd de wet voor de belastingherziening er door te hebben. Ondertussen heeft deze cyclus zich bewezen als een met een aantal verrassingen. De burgers van Alabama bewezen weer dat de opiniepeilingen ook deze keer niet klopten. Niet de republikein Roy Moore maar de democraat Doug Jones werd verkozen tot nieuwe Senator.

 

 

Kortetermijnverwachtingen en Langetermijngedachten

Om geaccepteerd te worden als een geloofwaardige valuta moet een cryptomunt ten minste twee basis functies van geld vertegenwoordigen. Een stabiele waardeberging en een wereldwijd ruilmiddel. De wilde rit van de Bitcoin laat zien dat geen van beide van toepassing is. – Greg Ip, “Bitcoin is een manie, geen valuta”. Wall Street Journal, 14 december, 2017.

Sinds ik een paar weken geleden mijn eerste opmerkingen over de Bitcoin maakte, heb ik een grote hoeveelheid brieven ontvangen. Het lijkt erop dat lezers, nu Uranus de planeet van revoluties en verstoring voorwaarts gaat naar Stier (het teken van geld en valuta), steeds meer willen weten over cryptomunten.

De vorige week schreef ik over mijn gedachte dat de explosie van de bitcoin door kon gaan tot in de eerste fase ( 2018-2020) van deze 7 jarige doorgang om tegen het einde van deze periode niet meer te bestaan. In alle eerlijkheid, ik weet natuurlijk niet precies dat dat gaat gebeuren. In de geschiedenis zijn natuurlijk niet alle sectoren die geregeerd worden door Uranus en in een bubbel zaten, uitgestorven. Deze sectoren ondergaan normaal gesproken behoorlijke verliezen van 77-93% vanaf hun hoogste punt dat word neergezet in de eerste helft van de Uranus doorgang. Maar binnen de sectoren zijn er wel diverse bedrijven die failliet gaan. In de nasleep van de dot-com bubbel eind van de vorige eeuw, toen Uranus in Waterman stond, hield de Nasdaq niet op te bestaan. Hij verloor binnen 30 maanden van zijn top van maart 2000, 78% van zijn waarde. Vele dot-com bedrijven hielden op te bestaan. Toen Uranus naar Vissen ging en ruwe olie in juli 2008 steeg naar $ 147/vat gingen de oliebedrijven niet compleet op de fles. Ruwe olie verloor in de volgende 6 maanden 77% van zijn waarde. Na die tijd gingen veel olie bedrijven failliet.

Uranus zal voor het eerst Stier binnengaan in mei 2018 om daar het grootste gedeelte van 2019 tot en met 2025 te blijven. Stier gaat niet alleen over valuta maar ook over banken en vee (vlees). Ik verwacht dat een, twee of alle drie van deze sectoren tegen 2020 een speculatieve top neerzetten om daarna 77-93% terug te vallen, waarbij veel bedrijven in deze sectoren failliet gaan. Dat is waarom ik zei: “Moeders, laat je kinderen geen bankier worden. Laat ze opgroeien tot cowboys.” Nu ik er wat beter over nadenk is cowboy ook geen wenselijk beroep. Cowboys verdienen hun geld namelijk met koeien en koeien worden geregeerd door Stier.

Ik maak me echter meer zorgen over banken. En deze bezorgdheid gaat komende week al spelen. Dan gaan de Zon en Saturnus tijdens de winter zonnewende beide Steenbok binnen. Iets was in bijna 150 jaar niet is gebeurd. Steenbok gaat over structuren en systemen, zoals regeringen en het banken systeem. Saturnus en Steenbok zijn gemotiveerd om dingen onder controle te krijgen. Ik verwacht dus de komende drie jaar een sterke beweging richting de wet en regelgeving en nationale veiligheid. Maar hoe meer de dingen gestuurd worden om onder controle te worden gehouden, hoe kwetsbaarder ze worden voor grote problemen als er zich plotselinge verstoringen voordoen. En tegen de tijd dat Saturnus conjunct Pluto staat in januari 2020 om daarna in 2021-2022 gevolgd te worden door Saturnus in een vierkantsaspect met Uranus, zouden de controle instrumenten die nu worden ingesteld weleens uit de bocht kunnen vliegen. Traditionele structuren en verwachtingen van het collectief op basis van deze structuren kunnen weleens door elkaar geschud worden.

Met Uranus in Stier is de bankensector een van de gebieden waar we ons zorgen over maken. Het binnengaan van de Zon en Saturnus in Steenbok tijdens de komende winterzonnewende kan het begin zijn van een nieuwe dynamiek op het gebied van regeren en bankieren. En dat kan dan weer consequenties hebben in 2020-2022. Velen (ook ikzelf) zijn aangemoedigd door Donald Trump`s vermindering van vele lastige overheidsregels op het gebied van bedrijven en banken die onder de vorige regering zijn ingevoerd en die geleid hebben tot een lang en zwak economisch herstel. Ik maak me zorgen dat deze nieuwe beweging van deregulatie zichzelf weer gaat inhalen. We zullen snel nieuwe types van controle (en misschien censuur) zien. Dat wordt dan regelgeving onder een andere naam.

Er is natuurlijk ook een positieve expressie van deze dynamiek mogelijk. Het heeft te maken van een groeiend collectief bewustzijn van het belang van ethiek en eerlijkheid, respect en verantwoordelijkheid. Als deze principes tijdens het binnengaan van Saturnus in Steenbok zwaar wegen dan is er hoop – zelfs grote hoop – voor de veranderingen die op komst zijn wegens Uranus die Stier binnengaat. Dit geld dan ook voor het vierkant met Saturnus in 2021-2022. De verkiezingsuitslag van vorige week in Alabama kan een aanwijzing zijn dat deze principes meer uitgelicht worden in de collectieve psyche van Amerika.

Lees hier meer over: Financiële Vooruitzichten 2018

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week