Columns & Artikelen

Goud verviervoudigde na Tech-crash

by Nico Pantelis on 15/01/2018

Voor we van wal steken met onze nieuwste bevindingen, toch nog even wijzen op het volgende.

Gisteren stuurden we een mailing over de problemen bij Kraken, en dat dit nadeel wel eens een groot voordeel zou kunnen vormen voor cryptobeleggers.

Opnieuw kregen we aardig wat tegenwind met deze opmerkelijke voorspellingen.

Maar onze mail was nog niet goed de deur uit, of Kraken stelde haar platform weer open. Precies zoals we aangekondigd hadden, en bovendien sneuvelden al meteen enkele cryptorecords. Het toont andermaal aan dat we een erg goede neus hebben voor de ontwikkelingen in de cryptomarkt.

Toch blijven de meningen over crypto grondig verdeeld. 

Dat bleek wel, toen we onlangs feedback kregen van een van onze technologie-analisten, die in een felle discussie met een Amerikaanse hedgefund manager terecht kwam.

Deze hedgefund manager is een goede relatie van de analist, maar de man schat de markten al jaren fout in. Nu hoeft het natuurlijk niet zo zeer te verrassen: een hedger handelt risico-avers.

Daar is op zich niets mis mee, als je maar je hedges minimaliseert in een stierenmarkt, en weer maximaliseert in een berenmarkt. Helaas vergeten deze ‘beren’ om die flexibiliteit in te bouwen.

Plots ging hun gesprek over crypto. En opnieuw vlogen de bekende verwijten naar het hoofd van de analist: bubbel, lege doos, waardeloze techniek, vergelijkingen met de tulpenmanie,…

Kortom, het volledige rijtje aan bekende negatieve punten passeerde weer de revue.

Toen onze analist vroeg: ‘En hoe denken jouw klanten hierover?’ Werd hij bijna boos. Want dan raak je de gevoelige snaar. Namelijk het mislopen van al die fenomenale cryptowinsten.

Tot letterlijk duizenden procenten op jaarbasis!

Onze analist legde hem nogmaals uit waarom we deze stierenmarkt in crypto zien: ‘We kijken naar de digitalisering van vertrouwen’. Dat is een concept dat bij heel wat beleggers er nog niet goed ingaat.

Maar dat is wel wat de blockchain en cryptomunten uiteindelijk vertegenwoordigen.

Het digitaal ontsluiten van vertrouwen. Alle transacties waar vandaag een tussenpartij bij te pas moet komen, kunnen in de toekomst via een blockchain gaan.

  • Accountants,
  • notarissen,
  • advocaten,
  • groothandelaars,
  • consultants,
  • verzekeraars,
  • bankiers,

Het zijn allemaal beroepen die straks op de schop gaan.

Sta er maar eens bij stil: crypto kan verstrekkende gevolgen gaan krijgen voor grote delen van onze economie. Blijkbaar is dat concept bij nog maar weinig beleggers goed doorgedrongen.

Op het einde van het gesprek was het sentiment van de hedgefund manager in positieve zin gekeerd, en ging hij de sector eens nader onderzoeken, ‘… als dit zo het geval is’.

Crypto spreekt tot de verbeelding. Net zoals internet tot de verbeelding sprak, decennia geleden.

En alles wat de visionairs destijds voor ogen hadden, is uitgekomen met het internet. Zelfs nog veel meer dan de ‘wilde’ verhalen van toen.

Maar toch hebben de beren ook een goed punt. Namelijk, op een gegeven ogenblik stopt het dromen. Dan slaat de realiteit in. Dat was zo in de technologiebubbel van de jaren ’90, en dat zal ditmaal niet anders worden met de cryptobubbel.

Wat deze critici niet realiseren, is dat het beste deel van de bubbel, altijd in het laatste fase ontstaat.

Wie in 1997 naar internetaandelen keek, kon ook amper geloven wat er gaande was. Koersen die soms tientallen procenten op dagbasis omhoog schoten.

Toch duurde het nog jaren vooraleer de finale top geplaatst werd.

De bovenstaande grafiek van de Nasdaq sinds 1990 illustreert dit effect perfect: de beste rendementen kon je destijds behalen in het laatste deel van de rally. Ook dat zal vandaag niet anders worden bij crypto.

Wat we destijds niet hadden, en vandaag wel, is onze mailbox!

Bij Slim Beleggen krijgen we immers niet enkel mails van abonnees binnen, maar ook (en steeds meer) vragen van nieuwkomers. Steeds meer beleggers raken geïnteresseerd in het cryptoverhaal, en zoeken nu uit hoe men erin kan beleggen.

Maar dat is precies het punt: een groot deel van de beleggers heeft vandaag nog altijd geen positie in crypto! De bulk aan geld moet nog starten met crypto. En dat deel van de markt, vertegenwoordigt het grootste vermogen.

Als dat deel van beleggers gaat instappen, zie je wat er op het einde van de bullmarkt in technologie gebeurde: een onstuimige rally.

Als onze mailbox enige indicator mag vormen, dan is de cryptobubbel in volle ontwikkeling, maar zijn we nog niet op het einde van deze rit. Naar onze inzichten kan dit nog weken, mogelijk maanden en misschien zelfs jaren duren.

Toch bljift het koffiedik kijken, waar dit verhaal gaat eindigen.

De clue van dit verhaal: niemand heeft een glazen bol. Ook wij niet. Dus moet je met een goed plan in deze cryptomarkt zitten, zodat je volop profiteert van het potentieel, maar de risico reduceert tot een absoluut minimum.

In het Technologie Rapport staan deze adviezen allemaal tot in details uitgelegd. Handig voor wie al in crypto zit, maar van levensbelang voor wie nog in crypto gaat beleggen.

Want een ding staat vast; als deze markt piekt, dan wil je een minimaal risico bij een maximale hedge.

>>> ONTDEK ONZE CRYPTO STRATEGIE

Een deel van zo’n hedge wordt bepaald door de methodes hoe in crypto te investeren.

 

Een ander deel bestaat uit diversificatie, met name richting onderdelen in de financiële markten, waar vandaag niemand in geïnteresseerd is.

En dan blijven we hameren op goud en zilver!

We begrijpen dat veel beleggers nu zullen afhaken bij deze mail, maar wie slim is, leest nu vooral mee. Want wie echt rijk wil worden met beleggen, moet nu even z’n volle aandacht hierop vestigen.

Stel jezelf eens de volgende vraag: wat was hét actief dat je moest hebben, na de technologiecrash?

Juist, het edelmetalencomplex!

Op dat moment, in 2001, kon je goud kopen aan amper $250. Zilver was te koop aan $4. De HUI-index, een korf met goud- en zilvermijnaandelen, noteerde onder 40.

7 jaar later stonden de koersen op de volgende niveaus:

• Goud: >$900
• Zilver: >$20
• HUI: >500

Goud verviervoudigde, zilver ging x5 de lucht in en de HUI-index explodeerde met maar liefst 1.250%!

Een geweldige reeks resultaten, maar die cijfers staan niet meer op het netvlies bij beleggers. Helaas.

Kijk, het feest in de cryptomarkten gaat natuurlijk niet blijven duren. Er gaat een keer een flinke crash komen. Dat is geen gok, dat is natuurkundige logica. Als iets met duizenden procenten is gestegen, ga je een keer een enorme terugval krijgen.

Die terugval kan grote schokken veroorzaken. Sterker nog, we denken dat crypto wel eens de detonatie van de volgende beurscrash kan veroorzaken. Zo ver zijn we vandaag nog niet, maar een slimme belegger die kijkt vandaag verder vooruit. En handelt er ook naar.

Vandaag moet je al de nodige voorbereidingen treffen, voor als het een keer fout gaat. Want nogmaals, de cryptobubbel kan nog maanden of zelfs jaren doorgaan, maar we verwachten niet dat dit nog 10 jaar gaat duren.

Slimme beleggers nemen nu al een voorschot op de boeg, en positioneren een deel van hun vermogen richting edelmetalen. Fysiek goud én zilver, maar vooral ook de mijnaandelen.

Nu krijgen we wel vaker verwijten naar ons hoofd geslingerd, als we deze thesis naar voren schuiven. Want ‘waar was de hedge van mijnaandelen, tijdens de beurscrash van 2008?!’

En die critici hebben in eerste opzicht gelijk. Goud- en zilvermijnaandelen corrigeerden even zo zwaar tijdens de kredietcrisis, als de rest van de aandelenmarkten. Maar ze vergeten natuurlijk wel naar het perspectief te kijken, waarin dit ontstond.

De HUI kwam uit een periode van onstuimige koersstijgingen. Zoals net voorgesteld, ging de HUI 12x over de kop in de jaren na het uiteenspatten van de technologiebubbel. In 2008 sloeg de markt om, en verdampten de winsten, ook voor de mijnaandelen.

Maar ook in 2008 bood het edelmetalencomplex een bijzonder hedge: goud verdubbelde en zilver verdrievoudige wederom, ondanks de koersstijgingen voor 2008. De fysieke edelmetalen bleven blazen!

En eerlijk gezegd, ook de goud- en zilvermijnaandelen maakten een stevige comeback, maar de forse aderlating in 2008. Ze stonden in geen tijd op het hoogtepunt van voor de crash. Op de volgende grafiek kan u goed zien, wat de HUI heeft gedaan in de betreffende periode (gouden grafiek).

Pas na het hoogtepunt in 2011, ging het bergafwaarts voor de sector.

Vandaag zitten we in een vergelijkbare periode, als in de technologiebubbel pre-2000. Waar ergens, valt moeilijk te zeggen, maar u kan al best wat voorbereidingen nemen. En we denken dat mijnaandelen, naast fysieke edelmetalen, opnieuw ‘the place to be’ zullen worden.

De ultieme hedge, voor als het een keer grondig fout gaat.

Vergeet niet, de HUI komt opnieuw uit een langdurige berenmarkt, net zoals in de jaren negentig. De set-up is bijna identiek aan de pre-2000-crash. Tja, je moet het willen zien, natuurlijk. Maar ons is het alvast niet ontgaan.

Want wie goudmijnaandelen kocht na de eeuwwisseling, die mag dan wel op een figuurlijke achtbaan hebben gezeten met z’n vermogen, uiteindelijk – zelfs na de forse correctie sinds 2011 – heb je met deze investering nog steeds veel beter rendement behaald dan aandelen, over dezelfde periode.

De HUI staat 367% hoger, terwijl de S&P 500 ‘slechts’ in waarde verdubbelde. Dat zou je niet zeggen hé, na al die jaren van steile opmars van de aandelenmarkten. Goud- en zilvermijnaandelen deden het nog altijd vele malen beter, dan eerder welke sector.

Gaat u daar nog maar eens even rustig over nadenken…

En wat ons ook niet is ontgaan, is dat het edelmetalencomplex aan een geweldige jaarstart is begonnen, terwijl niemand het is opgevallen. Een erg opmerkelijk, maar niet onbekende ontwikkeling. Als niemand kijkt, moet je juist opletten als belegger.

Goud handelt op $1.335, zilver noteert boven $17 en de HUI vatte weer post boven de weerstand van 200. Mooie cijfers, die smaken naar meer, maar de appetijt bij beleggers is er niet meer.

Wij trekken onze conclusies en houden dit marktsegment warm aanbevolen. U kan het zichzelf niet beklagen als u een aantal procenten van uw portefeuille blootstelt aan dit segment.

Abonnees van het Goud & Zilver Rapport weten hier alle ins & outs over.

Ook worden zij aanstaande maandag weer op hun wenken bediend met een gloednieuwe editie van het Goud & Zilver Rapport. De analisten van dienst pakken uit met enkele stevige upgrades in de Selectielijst, want deze goede marktomstandigheden werken als een hefboom op hun waarderingsmodellen.

Er worden maandag vier mijnaandelen onder het vergrootglas gelegd:

• Mid Tier Goudmijnaandeel
• Junior Goudmijnaandeel
• Spin-out operatie Goudmijnaandeel
• Mid Tier Zilvermijnaandeel

We geven onze abonnees weer waar voor hun geld.

>>> ONTDEK MAANDAG ONZE VIER GOUD & ZILVER AANDELEN

En deze unieke research kan ook de uwe zijn, voor weinig geld. Want in principe kan u starten vanaf 29,95 euro per maand, maar wie wat verder voor zich uit durft te kijken, zal zien dat het maandbedrag wegzakt tot slechts 16,63 euro per maand, voor wie 24 maanden intekent.

Wie echt optimaal wil profiteren van maximale kortingen, die kan het COMBI-pakket overwegen.

Kan krijg je niet enkel het Goud & Zilver Rapport, maar ook nog eens de Crypto Research van het Technologie Rapport toegestuurd. Zo krijgt u eveneens al onze CRYPTO KOOPTIPS toegestuurd, naast onze BESTE GOUD & ZILVER KOOPTIPS.

Alsof dit nog niet voldoende is, krijgt u ook nog eens het Grondstoffen Rapport & het Groeimarkten Rapport in het COMBI-pakket.

Met het Grondstoffen Rapport ontdekt u de beste grondstoffenbeleggingen in verste uithoeken van de wereld, terwijl het Groeimarkten Rapport top research aanbiedt, rechtstreeks vanuit Hongkong!

Vier vliegen in één klap!

En dat voor slechts 9,9 euro per maand, per rapport. Tenminste, als u kiest om de volgende 24 maanden onze research te ontvangen. Maar dan weet u wel dat u steeds de beste tips ontvangt, als eerste in de markt. Inclusief de maximale 40% korting!

Wees de massa te snel af, en kies voor Slim Beleggen:

 

JA! Ik wil de maximale COMBI korting

 

Nico Pantelis

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Nico PantelisGoud verviervoudigde na Tech-crash