Columns & Artikelen

TA Zilver Analyse Roy

by Roy Martens on 15/01/2018

De ontwikkelingen in de zilverprijs van afgelopen week vertonen een mooi technisch plaatje. Na de doorbraak van het 200 d. MA, die tijdens de kerstvakantie plaatsvond, zien we nu een terugval naar datzelfde MA. Zoals in de vorige update al aangegeven en eigenlijk verwacht ondernamen de beren inderdaad een poging om de doorbraak van het MA, en het daarmee gepaard gaande koopsignaal, terug te draaien.

Direct op maandag werd de aanval ingezet om de koers terug te brengen richting het 200 d. MA. De omzet was vrijwel gelijk aan die van de vrijdag ervoor en het lukte de beren inderdaad om de vrijdag candle te neutraliseren. De eerste stap was daarmee gezet. De tweede stap volgende op dinsdag toen de beren de koers verder onder druk wisten te zetten en de zilverprijs zelfs weer even beneden het MA konden duwen. De omzet liep bij deze verlengde aanval wat verder omhoog, tot iets boven het gemiddelde, maar de stieren konden het slot toch nog boven het MA tot stand brengen.

De woensdag werd zo heel belangrijk, drukten de beren door of konden de stieren standhouden? De opening volgde op $16.98, beneden het slot van de dinsdag en pal op het 200 d. MA. Vanaf de opening werd een laagste punt bereikt van $16.93 waarna de stieren het welletjes vonden en het herstel werd ingezet. Het leek erop dat de beren zich gewonnen gaven toen een hoogste stand van $17.22 werd bereikt maar ook dat bleek ijdele hoop te zijn. De beren konden het optimisme temperen en de zilverprijs toch weer omlaag duwen naar een slotstand van $17.04, ruim beneden het hoogste punt van de dag. De omzet tijdens deze schermutselingen liep gestaag op tot ruim boven het gemiddelde.

 

Op de donderdag werd de strijd voortgezet, de opening kwam iets hoger tot stand en er volgde een hoogste stand van $17.07. Nu waren het de beren die gestaag het heft in handen namen en de koers opnieuw beneden het 200 d. MA drukten. Met een stand van $16.88 werd er zelfs ruim beneden het MA gehandeld zodat een slot beneden het MA voor de hand lag. Daar dachten de stieren echter anders over, zij gingen in de tegenaanval en wisten een slotstand te forceren op $ 16.97 nipt boven het MA. Het MA had daarmee opnieuw standgehouden en de stieren gaven een duidelijk signaal af dat ze bereid waren het MA te verdedigen. Zoals zo vaak moest de vrijdag dan maar de beslissing brengen in deze wekelijkse strijd. De stieren kwamen in elk geval goed gemutst naar het strijdtoneel. Ze openden op $17,- (wat tevens praktisch de low van de dag werd) en daarna werd de aanval gekozen naar een hoogste punt van $17.30. Dit niveau kon uiteindelijk niet worden vastgehouden maar het slot kwam tot stand op $17.14 ruim boven het 200 d. MA. Met een omzet die op het hoogste punt lag van de afgelopen 2 maanden hebben de stieren hun intenties zeer duidelijk gemaakt. Komende week moet hieraan een mooi vervolg worden gegeven.

In de € grafiek zien we dat de € beleggers wederom in de steek worden gelaten door de valuta verhouding, het mooie beeld van de $ grafiek zien we hier niet terug. Vooral de candle van afgelopen vrijdag gooit fors roet in het eten. In de € grafiek verschijnt een rode candle waarvan zowel de opening als het slot beneden het 50 d. MA tot stand komen.

De € beren zijn er hier dus wel in geslaagd om het koopsignaal terug te draaien waardoor het beeld een stuk grimmiger oogt. De € beleggers hebben dus een krachtige steun nodig van de $ beleggers in zilver om terug te kunnen keren boven het MA.

 

Alles stond vorige week al in de startblokken om voor een mogelijke doorbraak van de steunzone te zorgen maar het pakte toch weer anders uit. De weerstand bleef intact en de beren zorgden dat de koers terugviel tot op het 14 d. MA. Vanaf dat 14 d. MA werd vervolgens een nieuwe aanval gestart op de weerstandzone waarbij de onderste lijn zelfs werd gebroken maar dit hield geen stand.

Uiteraard hadden de zilverbeleggers liever de doorbraak gezien maar het stapje terug kan mogelijk dienen als aanloop voor een nieuwe poging. Vanaf de bodem medio december is er nog geen correctie of terugval geweest zodat dit vroeg of laat toch te verwachten viel. De vraag is nu of het met dit kleine stapje terug achter de rug is of dat er nog meer correctie te verwachten is.

Indien we de interne gesteldheid bekijken dan kunnen we constateren dat:

  • De RSI zich nog ruim in positief trendgebied bevindt en een bodempje lijkt af te ronden
  • De Koopkracht een dipje laat zien maar de weg naar boven weer is ingeslagen
  • De MACD nu zijwaarts beweegt maar nog steeds boven de signaallijn ligt in pos. trendgebied
  • De Geldinstroom van extreem gebied is teruggevallen maar boven de 50 een bodem lijkt te gaan maken
  • Het Sentiment/Momentum is ook teruggevallen vanuit extreem gebied maar heeft de signaallijn alweer opwaarts gekruist.

De staat van de grafiek is positief gestemd en het lijkt erop dat er ruimte is geschapen voor een aanval en daarna verdere stijging van de zilverkoers. Het is nu aan de stieren om de weerstandzone in deze 2de poging te slechten.

 

In de Bollinger Bandengrafiek konden we in de vorige update zien dat de koers zich had losgemaakt van de bovenste band hetgeen kon duiden op een adempauze of kleine terugslag. Die adempauze/terugslag is er inderdaad gekomen en het is mooi om te zien dat deze niet eens de midden-band heeft kunnen bereiken. Blijkbaar waren de stieren te gretig om de terugslag te groot te laten worden. De laatste candle in de grafiek kan aangeven dat de terugslag al teneinde is en dat er opnieuw een beweging naar de bovenste band wordt ingezet (thans rond het $17,66 niveau).

Mochten de beren anders denken dan zal de midden-band alsnog getest kunnen gaan worden. Omdat deze band echter sterk stijgend is zal de speelruimte van de beren elke dag verder krimpen.

 

In de slotstandengrafiek konden de stieren de weerstandzone niet bereiken en is de lange zwarte lijn nu onderbroken door een stukje rood. De bodem van dat stukje rood vindt mooi plaats rond het $17 niveau waar we in de grafiek al vaker haperingen (topje en bodems) terugvinden, een logisch niveau derhalve. Hier geldt hetzelfde als in de grafieken hierboven, kunnen de stieren aanstaande week een nieuwe aanval opzetten om de weerstandzone aan te vallen of zijn de beren weer te sterk?

In de weekgrafiek zien we eveneens een vrij logische reactie op de stijging van de laatste weken.

Na een serie van 4 zwarte candles en een stijging van $15.64 naar $17.33 (10,8 %) volgt er nu een rode candle, een stapje terug.

De rode candle past in het technische plaatje en ook de vorm van de candle is acceptabel. Na een doorbraak van een belangrijk niveau wordt een terug-test van dat niveau verwacht en dat is eigenlijk wat we hier zien. De lower shadow van de candle op $16.88 test het 34 w. MA (op $16.87 ) nu als steun en aan het slot te zien op $17.14 is deze (eerste?) test geslaagd.

De omzet van de afgelopen week mag er zijn, deze is hoger dan het gehele jaar 2017 en toont daarmee aan dat er een zeer serieus gevecht heeft plaatsgevonden rond de beide MA. Hoewel er een rode candle staat hebben de stieren zich dus kranig geweerd door de koers boven de beide MA te handhaven. De stieren hebben nu een zwarte candle nodig om ook in de weekgrafiek een krachtig signaal af te geven.

Net als in de € dag-grafiek stelt ook de weekgrafiek teleur.

Na het slot net beneden het 34 w. MA van vorige week werd op een doorbraak gehoopt maar de negatieve modus van de interne gesteldheid gaf uiteindelijk toch de doorslag. De rode candle van deze week heeft de koers zelfs weer teruggebracht tot beneden het 17 w. MA waarmee een nieuw verkoopsignaal is afgegeven.

Het zal dus aan de $ zilverbeleggers liggen of ze genoeg veerkracht kunnen produceren om ook de € beleggers op sleeptouw te kunnen nemen zodat de beide MA alsnog worden heroverd.

 

Wat in de € dag en weekgrafiek al duidelijk werd is te zien in de $-€ grafiek, opnieuw een verdere verslechtering in de valutaverhouding in het nadeel van de $.

De bodem die werd aangeduid met de blauwe steunlijn is gebroken en dat is zeer negatief voor het verdere verloop de komende weken. Nu de laatste bodem is gebroken is de herstelpoging definitief ten einde gekomen en zullen lagere koersen het logische vervolg moeten zijn.

De opmars van de $ die in 2014 gestalte kreeg heeft in dat jaar weinig steunpunten opgebouwd, de enige mogelijke serieuze steun is pas te vinden rond het 0.70 niveau zodat er nog wat duikeling in de valutaverhouding mogelijk is. Willen de stieren nog wat doen dan zullen ze aanstaande week meteen op de rem moeten gaan staan en een zwarte candle produceren om zo te proberen de doorbraak beneden de bodem terug te draaien.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

Roy MartensTA Zilver Analyse Roy