Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 15/01/2018

Beknopte evaluatie

Jerome Powell (binnenkort de nieuwe Fed-voorzitter) zal de komende twee jaren te maken krijgen met een aantal pijnlijke beslissingen. Wat als de lage inflatie vraagt om lage rentetarieven maar dat die lage rentetarieven uiteindelijk ook een destructieve waardevermindering van bezittingen waarschijnlijker maakt? Moet hij tegen een beginnende zeepbel aanleunen door nu sneller de rente te verhogen of de rommel op ruimen als de waarde van de bezittingen later instorten? – Greg Ip, “Voor de Fed, Aandelen hausse brengt zeepbel Déjà Vu”, Wall Street Journal, 11 januari 2018.

Zal 20 december de politieke geschiedenis in gaan als een dag van schande of absurditeit? Waarschijnlijk beide. Na het passeren van een gigantische belastingwet zonder een enkele democratische stem – iets wat hoogst ongebruikelijk is – kwamen de Republikeinse Congresleden met president Trump bijeen om een orgie aan zelf felicitaties in ontvangst te nemen over de te nemen stappen van het Witte Huis … Het is niet de grootste verlaging in de Amerikaanse geschiedenis maar het zorgt voor een groot gat in het federale tekort. – Alan S. Binder, “Bijna alles is fout aan de nieuwe belastingwet”, Wall Street Journal, 28 december 2017.

Het werkloosheidspercentage voor zwarte Amerikanen daalde tot 6,8% het laagste percentage ooit.. De werkloosheid voor Afro-Amerikanen is voor sinds 1972 niet meer zo laag geweest, de oudste datum die we konden vinden in het Bureau of Labor Statistics … de neerwaartse trend is zo duidelijk als de politieke en economische boodschap: zorg dat de economie sneller groeit en iedereen zal ervan profiteren. – “mooi Mooi banennieuws,” Opiniepagina, Wall Street Journal, 6 januari 2018.

Een serie van nieuwe hoogterecords in veel wereldaandelenindexen vorige week – vooral in de VS – lijken de kritische opmerkingen van de voormalige Fed-vicevoorzitter Alan Binder te ondermijnen op het onderdeel van 20 december van de grote belastinghervormingswet. Echter zijn verwijzing naar 20 december 2017 als “… politieke geschiedenis als een dag van schande”ondersteunt wel het commentaar in de Financiële Vooruitzichten 2017- en Financiële Vooruitzichten 2018-boeken, dat 20-21 december 2017 het centrale tijdstip zou zijn in “de grote bijstelling. “Dat was de dag dat zowel de zon als de Saturnus tijdens de winterzonnestilstand Steenbok binnendrongen, iets wat niet voorgekomen is sinds 1870 en slechts 2 jaren later leidde tot de langste economische depressie in de geschiedenis van de VS. Maar dat is een discussie voor een andere keer, als lezers meer cyclische en geokosmische analyses van die vooruitzichten wensen, kunnen ze de eerste secties van het Financiële Vooruitzichten 2018 boek raadplegen.

De vurige rally van vorige week in de Amerikaanse (en andere wereld-) aandelenmarkten is een continuering sinds het 4-jaarscyclusdieptepunt van augustus 2015 en de dubbele bodem in februari 2016, samenvallend met de periode van het beweeglijke T – vierkant van Jupiter, Saturnus en Neptunus .

Krachtige rally’s waren vorige week ook te zien in edelmetalen, ruwe olie en de Euro. Goud steeg naar 1340, het hoogste punt sinds half november, niet ver verwijderd van de top van 1377,50 op 6 juli 2016, wat het hoogste punt was sinds maart 2014. Deze rally in goud kan worden toegeschreven aan Mars-in-Schorpioen, een planeet- tekencombinatie die uitvoerig als bullish wordt beschreven in het boek Financiële Vooruitzichten 2018. Overigens vond het hoogtepunt van 1377,50 van 6 juli 2016 plaats tijdens de vorige passage van Mars in Schorpioen. Ruwe olie werd eind vorige week verhandeld boven $ 64,75 per vat, het hoogste punt in meer dan drie jaar, in overeenstemming met onze analyse in Financiële Vooruitzichten 2018, er vanuit gaande dat de 9-jaarscyclus begin 2016 haar bodem zag. Het eindigt hier niet. De Euro test nu 1.2200, iets wat het sinds eind 2014 niet heeft gedaan. Dit ondersteunt ook onze opvatting dat het 16,5-jaars langetermijncyclus-dieptepunt in de Euro en het hoogtepunt in de Amerikaanse dollar plaatsvond op 3 januari 2017, zoals ruim voor die tijd voorzien, wederom gebaseerd op een combinatie van cyclusstudies en geokosmische tekens. Cryptocurrencies waren vorige week gemengd, waarbij Bitcoin daalde met 3092 tot $ 13.463 en Ethereum steeg met 2244 tot $ 10.082.

 

Kortetermijnverwachtingen en Langetermijngedachten

Deze week wordt interessant omdat het het einde zal markeren van een lange periode van 13 belangrijke geokosmische aspecten met correlaties van omkeringen op de aandelenmarkten, met dicht bij elkaar liggende opeenvolgende aspecten (10 december – 14 januari). De laatste twee aspecten zijn de Zon en Venus die een vierkant vormen met Uranus op zaterdag en zondag 13 en 14 januari. Zoals meerdere keren in de marktvooruitblik geschreven, met Uranus weet je het nooit of het een omkering of een uitbraak van de steun of weerstand is. De beurs is sinds september zo vaak boven de weerstand gebroken dat we niet kunnen uitsluiten dat dit zal doorgaan, hoewel historisch gezien ongeveer 80% van deze Uranus-signalen omkeringen zijn en slechts 20% verband houdt met uitbraken.

Volgende week zijn er opmerkelijke andere geokosmische factoren waar te nemen, ook wel ingressies, wat betekent dat planeten het ene teken verlaten en een ander binnengaan. Deze vertegenwoordigen periodes van verandering in de collectieve psychologie, die zich kunnen vertalen in veranderingen in het beleggerssentiment. De belangrijkste voor ons is de heliocentrische Mercurius die Boogschutter binnengaat van 19-30 januari, wat ook samenvalt met het einde van het geocentrische Mars in Schorpioen op 26 januari. Elk van deze planetencombinaties heeft een sterke historische samenhang met grote prijsbewegingen in veel markten, vooral in edelmetalen en valuta, vaker bullish dan bearish. We zien het bullishe effect in edelmetalen sinds Mars op 8 december Schorpioen binnentrad. Het wordt interessant om te zien of goud en zilver na deze maand blijven stijgen, nadat Mars Schorpioen verlaat en heliocentrische Mercurius Boogschutter verlaat.

Op 16-17 januari is er een Nieuwe Maan in Steenbok, dezelfde dag dat Venus Waterman binnengaat en net voordat de Zon op 19 januari Waterman binnenkomt. Uranus regeert over Waterman en de laatste twee aspecten met betrekking tot Uranus eindigen dit weekend. Aangezien Uranus en Waterman behoren tot de non-conformistische, originele, onafhankelijke, onorthodoxe en opstandige aard van mensen, kunnen we een week van afwijkend en politiek incorrect gedrag verwachten. Als we geluk hebben, kunnen we in plaats daarvan (of ook) twee weken van originele en briljante nieuwe gedachten en ontdekkingen ervaren. Maar wees niet verbaasd als markten tegen het einde van deze maand behoorlijk volatiel worden als we de krachtige maansverduistering op 31 januari naderen. Evenzo kunnen individuele leiders van de wereld zich ook meer volatiel, grillig of hopelijk geïnspireerd en vriendelijk gedragen. De laatste twee kwaliteiten vertegenwoordigen de aantrekkelijke kwaliteiten van Waterman en zijn heerser Uranus.

De markten in de VS zijn op maandag 15 januari gesloten in verband Martin Luther King-dag.

Mededelingen

RAY MERRIMAN’S 2018 WORLDWIDE “FORECAST 2018” LIVE WEBINARRAY MERRIMAN’S 2018 WORLDWIDE “FORECAST 2018” LIVE WEBINAR

… zal worden gehouden op 3 februari 2018, 19.45 uur Europese tijd, 18.45 uur GMT. Dit is Raymond Merriman’s jaarlijkse wereldwijde webinar over Financiële Vooruitzichten 2018 (“Forecast 2018”)! Deze uitzending gaat in op onderwerpen die in dit jaars boek Financiële Vooruitzichten 2018 worden besproken, met updates van financiële markten vanaf november 2017, toen het boek werd geschreven. Outlooks worden besproken over de VS aandelenmarkt, Goud en Zilver en valuta’s, met beantwoording van vragen van deelnemers. Deelname is inclusief de presentatie-afbeeldingen en een te downloaden MP4-opname van de event, binnen 72 uur erna. Reserveer op tijd, want eerdere webinars met ruimte voor 100 live deelnemers waren steeds uitverkocht. Als u het niet live kunt bijwonen, kunt u wel de MP4-opnames bestellen die zodra ze geleverd kunnen worden verzonden worden, binnen 72 uur na de webinar. U kunt u nu online inschrijven>>

 

Lees hier meer over: Financiële Vooruitzichten 2018

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week