Columns & Artikelen

Kocht JP Morgan 675 miljoen ounces zilver?

by Maarten Verheyen on 16/01/2018

Heeft JP Morgan de voorbije jaren op zijn minst 675 miljoen ounces aan zilver naar de eigen kluizen gesleept?

Ted Butler meent van wel.

Butler volgt de zilvermarkt al enkele decennia op de voet en hij komt met een sterke case waaruit moet blijken dat JP Morgan 45% van de bovengrondse zilvermarkt controleert.

Een opmerkelijke zet.

Butler verwijst naar de acties van de broertjes Hunt die in de jaren ’70 een positie van 100 miljoen ounces opbouwden in zilver. Dat was genoeg om de prijs van $2 naar $50 te brengen.

In de jaren ’90 accumuleerde Berkshire Hathaway (Buffett) 129 miljoen ounces fysiek zilver en de prijs verdubbelde toen de markt er lucht van kreeg.

Wel, JP Morgan kocht volgens Ted Butler een voorraad die vijf keer zo groot is en de zilverprijs geeft geen krimp!

Hoe speelden ze dit klaar?

Eerst en vooral houdt JP Morgan 133 miljoen ounces aan via Comex.

Verder kocht de bank 150 miljoen zilveren munten in de vorm van Silver Eagles en Silver Maple Leafs. Deze munten werden gesmolten naar baren van 1.000 ounces.

En er worden ook nog 250 tot 300 miljoen ounces zilver gekocht via SLV, de zilver ETF.

Grote partijen kunnen namelijk deelbewijzen omzetten naar fysiek zilver en JP Morgan heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt om een gigantische hoeveelheid zilver te accumuleren.

 

Als je het verhaal van Butler graag eens naleest, kan je hier terecht.

Butler kan een deel van het verhaal makkelijk aantonen, de rest is een “educated guess”.

Maar of het nu gaat om 200 miljoen … 400 miljoen … of 675 miljoen ounces, zeker is dat JP Morgan de grootste zilvervoorraad van de voorbije 50 jaar heeft verzameld.

Dat is bijzonder opmerkelijk. JP Morgan stond namelijk al eens voor de rechter in verband met manipulaties van de zilvermarkt.

De bullion bank is altijd één van de meest actieve partijen geweest in de zilvermarkt en ik vermoed dat ze voldoende factoren zien om een gigantische rally te verwachten.

Ik volg persoonlijk het voorbeeld van JP Morgan en accumuleer ook al enkele jaren posities in fysiek zilver.

Ik heb bijvoorbeeld recent nog de opbrengst van mijn crypto’s geconverteerd naar ounces zilver.

Maarten Verheyen, Aandelen.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenKocht JP Morgan 675 miljoen ounces zilver?