Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 3 april 2018

Korte evaluatie

De prijs van bitcoin is op schema voor de slechtste kwartaalprestatie ooit. De prijs van de cryptovaluta is op 1 januari vanaf $ 13.412 gedaald naar $ 7266 op 30 maart, wat neerkomt op een daling van meer dan 45% … Tijdens een vergadering van de G-20 deze maand, heeft de president van de centrale bank van Argentinië een zomer-tijdslimiet opgesteld voor haar leden met “specifieke aanbevelingen over wat te doen” en zei dat de taakgroepen werken aan het indienen van voorstellen in juli. De centrale bankleider van Italië vertelde verslaggevers na de bijeenkomst in Buenos Aires, Argentinië, dat cryptovaluta’s risico’s met zich meebrengen, maar niet mogen worden verboden, aldus Reuters. – Arjun Kharpal, “Bitcoin is op schema voor zijn slechtste eerste kwartaal ooit, meer dan $ 114 miljard van zijn waarde is verloren”, www.cnbc.com, 30 maart 2018

We hebben een gezegde in financiële marktkringen dat wanneer de ontwikkeling van een aandeel of grondstof het nieuws bereikt, de koersstijging of daling bijna ten einde is. Het bovenstaande artikel dekt nog niet de volledige omvang van de bitcoins narigheid. Als je bedenkt dat het op 18 december 2017 zijn hoogste punt ooit bereikte op $ 19.458 en vervolgens daalde tot $ 5911 op 6 februari 2018 dan was dat een daling van 70% in slechts zeven weken; een veel grotere dan de daling in het eerste kwartaal van 2018. Het dieptepunt van vrijdag 30 maart was $ 6553, nog steeds boven het $ 5911-dieptepunt van 6 februari, maar het komt wel dichtbij. Onze historische onderzoeken gedaan bij MMA laten zien dat na het uiteenspatten van een “bubbel” de meeste financiële markten 77 tot 93% van hun waarde verliezen, voordat ze weer opveren. Bitcoin is niet zo ver van dit punt verwijderd en naarmate het dit niveau nadert, begint het media-aandacht te krijgen. Op het dieptepunt zullen er waarschijnlijk berichten zijn over de naderende teloorgang. Maar als de geschiedenis zijn gebruikelijke patroon herhaalt, zal dat ongeveer het moment zijn waarop het zich begint te herstellen.

Niemand voorspelt dat de aandelenmarkt “buikje omhoog” gaat. Er is echter geen gebrek aan overtuiging dat de aandelenmarkt al in een vroeg stadium is beland van een nieuwe berenmarkt, vooral voor de technologie-zware NASDAQ die van een hoogste punt (7637) ooit op 13 maart daalde naar een 7 –weeks-laagtepunt (6901) in slechts 2 weken op 28 maart. Een snel verlies van bijna 10%. Het meest opmerkelijke aan deze gebeurtenis is hoe goed het past in onze geokosmische studies. Wellicht herinnert u zich nog dat deze kolom de periode van 1 tot 13 maart aanduidde als een “Jupiter-zware” periode waarin we verwachtten dat de aandelenmarkten zich zouden herstellen. 13 maart was de derde en laatste doorgang van Jupiter (Zon in een driehoek met Jupiter). De volgende geokosmische cruciale omkeerdatum van MMA was 27-28 maart, samenvallend met de Venus-Uranus-samenstand. Uranus regeert over technologieaandelen. Alsof het gewekt werd door zijn interne wekker, bereikte de NASDAQ het laagste punt op 28 maart – precies op de Venus-Uranus-samenstand en prompt de volgende dag herstelde het met drievoudige cijfers op donderdag, de laatste handelsdag van de week. Ik weet dat er veel investeerders zijn die denken dat astrologie onzin is, een bijgeloof en niet waardevol als een betrouwbaar marktinstrument. Maar hier komt het: dit soort gesynchroniseerde correlaties gebeuren veel te vaak om causaal afgedaan te worden als toeval, iets wat gemakkelijk gezegd wordt door diegenen die geen onderzoek hebben gedaan en die geen moeite hebben genomen om de geschiedenis van marktgedragingen te begrijpen.

Het patroon van de meeste wereldaandelenindices was vergelijkbaar met die van vorige week. Dat wil zeggen, alle maakten belangrijke dieptepunten gedurende de week en de meesten handelden hoger richting donderdag-vrijdag. Sommige haalden het dieptepunt van februari 2018, zoals de Japanse Nikkei, de Australische ASX, Nifty van India en alle Europese markten, behalve de AEX-index van Amsterdam. Andere bleven boven hun dieptepunt van 9 februari tijdens de daling van 26-28 maart, zoals in Noord- en Zuid-Amerika maar ook in China en Hong Kong. De wereldaandelenindices vertonen dus meerdere gevallen van onderling gerelateerde bullishe divergentiesignalen nu we aan het einde komen van deze geokosmische omkeerzone van 22 maart tot 2 april na het vorige week vormen van dieptepunten. Zal het koersherstel vanaf de bodem van vorige week zich doorzetten met deze bullishe signalen op de grafieken? Of zal Mercurius “de grappenmaker”, die nu retrograde gaat van 22 maart tot 14 april, ze negeren?

De marktactiviteit van vorige week was gunstig voor schatkistpapier en ruwe olie, die stegen naar nieuwe cyclushoogtes. Het was niet zo gunstig voor goud en zilver, die in onze cruciale omkeerzone van 27-28 maart een hoogtepunt bereikten en donderdag scherp daalden. Bitcoin, zoals vermeld bovenin deze column, leed de hele week en dreigt nu weg te spoelen naar $ 5000. Of zelfs lager als het nu niet omkeert aangezien Mars op 2 april een samenstand maakt met Saturnus.

 

Kortetermijnverwachtingen en langetermijngedachten

In het begin van de jaren 1970 splitsten de Amerikaanse beleidsmakers de link tussen de dollar en goud. Men stond toe dat de waarde van de dollar zweefde ten opzichte van andere valuta’s, in de hoop dat deze zou dalen en zo het handelstekort soepel zou doen verkleinen. Het tegenovergestelde gebeurde. Niet langer gebonden aan vaste wisselkoersen en de omwisseling van dollars, verbrokkelde de begrotingsdiscipline van de Amerikaanse overheid. De federale schuld …begon al snel gestaag … te stijgen. Als de Verenigde Staten het einde van hun rek hebben bereikt en niet bereid zijn om de wereldwijde vraag naar dollars te voeden via haar handelstekort, dan is internationale monetaire hervorming het enig mogelijke antwoord. Het zou de Amerikaanse handel op een meer gelijk speelveld brengen, de begrotingsdiscipline in Washington afdwingen en miljoenen Amerikaanse arbeiders helpen. – Sean Rushton, “Monetaire hervorming zou handel opnieuw in evenwicht brengen”, Wall Street Journal, 29 maart 2018.

Goud heeft een slechte reputatie in sommige geschiedenisboeken vanwege het misbruik in de 20e eeuw. Dit negeert zijn vredestijdrecord van hoge groei en nul inflatie tussen 1834-1913 (toen er geen centrale bank in de VS was, geen Federal Reserve) … Terugkeren naar de gouden standaard is een manier voor de president om zijn belofte van welvaart in de Amerikaanse arbeidersklasse waar te maken. -Alex X. Mooney, “Staal en aluminium? Laten we het over goud hebben, “Wall Street Journal, 26 maart 2018.

Na de Volle Maan van deze week (31 maart) en Mars conjunct Saturnus (2 april) slingert de kosmos heen en weer tussen momenten van harmonie en hoop, gevolgd door momenten van onzekerheid en aarzeling om toezeggingen te doen. Ideeën klinken goed, want Venus is in harmonie met Mars, Saturnus en Pluto tussen 7 en 17 april. Maar beloften wankelen als de Zon een vierkant vormt naar Uranus en Pluto, terwijl Mercurius, Saturnus en Pluto van richting veranderen tussen 10 en 22 april. Dit heeft betrekking op zaken van zowel liefde als geld, waarbij de laatste opduikt in het aandelenmarktgedrag. Terwijl het belastingseizoen eindigt tijdens de Nieuwe Maan en met Mercurius die op 15 april direct draait, verschuift de aandacht naar nieuwe zaken. Het is tenslotte een Nieuwe Maan in Ram en beide symboliseren een nieuw begin. Daar komt nog bij dat heliocentrische Mercurius Boogschutter zal binnentreden van 17 tot en met 27 april en dat markten (vooral edelmetalen) dan een nieuwe ronde van volatiliteit kunnen aanvangen. Dus, in de ware geest van het Ram-initiatief, wil ik een poging wagen om de richting te kiezen waarin ik denk dat de wereld haar geopolitieke aandacht zal verschuiven.

Vanaf 20 maart zijn we al in het teken van Ram en een aandachtspunt dat Ram bestuurt is de nationale veiligheid en militaire status. President Trump zou binnenkort een ontmoeting hebben met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, misschien in april. Vorige week heb ik de persoonlijkheidskenmerken en retorische vaardigheden van een Tweeling besproken, zoals Donald Trump. Xi Jinping van China is ook een Tweeling, zoals president Trump. Ze lijken elkaar te begrijpen, te bewonderen en ze houden zich goed bezig met internationale onderhandelingen (en handel). Beiden lijken ook de mede-luchtteken en -leider Vladimir Poetin van Rusland te begrijpen en te bewonderen, wiens geboorteZon in Weegschaal zich op Trump’s Jupiter bevindt en in harmonie is met zowel Trump’s als Jinping’s geboorteZon. Deze drie leiders kunnen het, eenvoudigweg gebaseerd op hun Zon- en Jupiter-tekens, goed met elkaar vinden. De vreemde eend in de bijt is Kim Jong-un, een Steenbok, geboren op 8 januari, maar het jaar van zijn geboorte is onzeker (1982, ‘83 of ‘84).

Ik breng deze zaken naar voren omdat ik geloof dat astrologie een belangrijke sleutel is om te begrijpen wat er binnenkort zal gebeuren met betrekking tot de eisen van Trump voor eerlijke handel en nationale veiligheid, waarschijnlijk ook twee belangrijke kwesties van zowel Xi Jinping (China) als Poetin (Rusland). Deze 2 belangrijke gebieden kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ik denk dat het mogelijk is dat elk van deze drie machtige mannen bekend willen staan als vredesmensen, niet als oorlogsmisdadigers, en een nieuw handelsbeleid met economische voordelen voor iedereen, de voorwaarde zal zijn om daar te komen. Maar eerst moeten ze hun oorlogsspelletjes spelen of retoriek laten zien dat het stoere leiders zijn die het militaire vermogen hebben om iedereen te vernietigen die zich met hun mensen bemoeit. Misschien is dat wat hen uiteindelijk naar de tafel brengt om de details uit te werken van iets heel groots dat de meesten van ons op dit moment gewoon niet kunnen zien. Of misschien is het iets dat we niet willen zien omdat er enorme vertrouwensproblemen zijn tussen onze leiders en hun bevolking. Zoals voormalig president Jimmy Carter ooit zei: iedereen wil wereldvrede. De enige belemmering voor de wereldvrede zijn de leiders van de wereld.

Gelukkige paasdagen voor degenen die deze religieuze feestdagen vieren. In het geval van Pasen is het een christelijke feestdag die het leven en de dood van hun Vredevorst herdenkt, wat zeer toepasselijk is, gezien de vele Venus-aspecten (vrede en harmonie) die in de komende twee weken verschijnen.

In Nederland geeft Irma Schogt op 8 april vanaf 11.30 een lezing “De Grote Bijstellingsfase” op het NAC te Soesterberg. Lees verder>>

Het is 2e Kwartaal-sale bij Schogt Market Timing!

Lees hier meer over: Financiële Vooruitzichten 2018

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder dealgemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week