Columns & Artikelen

USD: dé financiële barometer!

by Nico Pantelis on 6 juni 2018

We kregen in de afgelopen weken wel vaker de vraag waar we de overtuiging vandaan haalden om positief te blijven in deze markten.

Want de gevaren stapelen zich op: stijgende rente, afbouw Fed-balans, excessieve economie, hoog consumentenvertrouwen… Volgens diverse lezers van onze nieuwsbrieven zijn dit stuk voor stuk signalen die enkel voorkomen bij de top van een markt.

En daar hebben die waarnemers overschot van gelijk bij.

Maar ze vergeten hierbij wel te kijken naar de allerbelangrijkste factor in ons mondiale financiële systeem: de US dollar.

De Amerikaanse dollar is de wereldreservemunt en vormt hiermee de olie in de motor, of het bloed in de aderen, of het vet op het tandwiel… Enfin, u snapt de beeldspraak wel.

De USD is dé financiële barometer en de richting is cruciaal: hoe hoger de dollar, hoe stroever de machine draait, en omgekeerd.

Kijk eens even mee naar de volgende maandgrafiek van de US dollar.

Sinds midden de jaren 80, toen de USD een absoluut hoogtepunt plaatste rond 165 indexpunten, is de Amerikaanse munt in structureel verval geraakt, met een patroon van lagere bodems en lagere toppen.

Begin jaren 90 bodemde de USD rond 80, om vervolgens te stijgen tot 120 vlak na de eeuwwisseling, en vervolgens opnieuw in elkaar te zakken tot 70 punten aan het begin van de kredietcrisis.

De USD heeft zopas een nieuwe, lagere top neergezet rond 100. Niet toevallig gingen deze grote bewegingen van de US dollar telkens gepaard met een wissel van de Amerikaanse president.

 

Telkens als een nieuwe president aan de macht komt in de Verenigde Staten, wil deze het beleid compleet omgooien, wat zich vertaalde in een omgekeerde beweging van de USD ten opzichte van de vorige termijn.

Nu Trump de macht heeft overgenomen van Obama, gaat het weer bergafwaarts voor de dollar. We verwachten dat dit parcours tijdens de volledige termijn van Trump zal voortgaan.

Op de grafiek wordt gewag gemaakt van een bodem van de US dollar rond het niveau van 70 indexpunten, maar daar zijn we zelf nog niet zo van overtuigd. Het patroon van lagere toppen en lagere bodems kan net zo goed doorgetrokken worden, waarbij het volgende dieptepunt voor de US dollar bijvoorbeeld op 50 kan zijn, als Trump het Witte Huis weer moet verlaten.

Maar aan dit giswerk hoeven we ons niet te wagen. We weten immers voldoende, en dat is dat de US dollar met een hoge mate van zekerheid in de komende jaren het neerwaartse parcours zal blijven volgen.

Die trend is koren op onze molen. Want we roepen al enige tijd dat inflatie zal terugkeren in het financiële systeem. Een dalende dollar ligt altijd aan de basis van een inflatoire periode.

Bovendien verwachten we toenemende koopkracht in andere onderdelen van de markt, zoals de grondstoffen. Als de dollar zijn volgende val inzet, dan zullen met name de edelmetalen finaal losbreken.

Over een exacte timing kunnen we helaas geen uitspraken doen, maar we weten wel dat tegen 2020 er zeker hogere goud- en zilverprijzen op de koerstabellen zullen schitteren.

Wanneer de exacte uitbraak dan zal komen, doet er in principe niet zoveel toe. Het is zaak om gepositioneerd te zitten in dit segment… OP VOORHAND.

Want eens die trein vertrekt, loop je enkel nog achter de feiten (en de koersen) aan. Nu kan je in alle rust een positie opbouwen. Vooral in de mijnbouwsector is het momenteel een ideale koopjesperiode, want het is werkelijk muisstil.

Wat verkies jij? Kopen in een lege winkel, of als het dringen is in de wandelgangen.

Voor is de keuze snel gemaakt: we kopen vandaag en wachten tot de hype weer toeslaat.

Immers, vandaag koopt u aan een faire prijs, terwijl u straks de hoofdprijs betaalt.

Aan u de keuze:

 

JA! Ik wil jullie Beste Goud en Zilver Kooptips

 

Nico Pantelis – Slim Beleggen

 

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Nico PantelisUSD: dé financiële barometer!