Columns & Artikelen

Laatste stuiptrekkingen voor de goudmarkt

by Nico Pantelis on 17 juni 2018

Na deze week bestaat er geen misverstand meer over: we staan voor een furieuze handelsoorlog.

Eentje met mondiale omvang!

In de afgelopen dagen kondigden de grootste handelsblokken van de wereld – Amerika & China – enorme tariefverhogingen aan voor de import van hun goederen.

Amerika verhoogde de importtarieven op bepaalde Chinese producten voor een totale waarde van 50 miljard USD. China kwam daags nadien met vergelijkbare maatregelen, goed voor importheffingen op de ‘Made in the USA’ -producten voor de som van 34 miljard USD.

Deze tariefheffingen komen er nadat Amerika eerder al vergelijkbare maatregelen had aangekondigd voor Europese en Canadese producten. En zo zitten we met een handelsoorlog die we al decennia niet meer hebben gezien.

Gezien we over de historische statistieken beschikken, weten we min of meer wat de uitkomst zal worden. Verwacht u aan explosieve prijsstijgingen voor diverse producten in de winkelschappen.

Het dagelijkse leven zal sneller duurder worden. Inflatie, dus!

Iets waar we hier al tijden voor waarschuwen. In de komende maanden zullen we deze nieuwe wereldwijde handelsoorlog voelen. Want dan zijn de importheffingen doorgesijpeld naar de eindproducten.

We weten ook uit het verleden wat dan werkt op de beurs, en wat niet.

Obligaties en andere schuldgerelateerde producten zijn uit den boze. De inflatie vreet in op de koopkracht.

Aandelen doen het optisch niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. Ze kunnen amper de inflatie bijhouden. En als inflatie uiteindelijk te hard stijgt, krijgen ook de aandelenmarkten het moeilijk.

In dergelijke omstandigheden zijn het vooral de grondstoffen, en in het bijzonder de edelmetalen, die de koopkracht waarborgen. Sterker nog, wie posities in de beste goudmijnen bezit, ziet de koopkracht van z’n vermogen sterk toenemen.

Maar wat deed de goudmarkt deze week na de oorlogsverklaringen?

Dalen!

Compleet tegen alle logica in.

 

Kijken we hier heel raar van op? Dat niet. Markten handelen meestal verre van rationeel. Maar uiteindelijk kan de markt z’n fundamenten niet negeren. Uiteindelijk slaat de realiteit altijd toe.

Na het zien van de actie in de goudmarkt in de afgelopen dagen, zijn we er nog meer van overtuigd dat dit wel eens de laatste stuiptrekkingen van de berenmarkt zijn.

Nog enkele natrappen, om dan helemaal toe te geven aan de nieuwe omstandigheden.

We blijven er rotsvast van overtuigd: de bodem van de berenmarkt in goud werd twee jaar geleden geplaatst. Sindsdien vormt zich een patroon van hogere bodems. Enkel de top moet nog een keer definitief sneuvelen.

Op de bovenstaande grafiek ziet u perfect wat we bedoelen: het patroon van hogere bodems. Eens de top op 1.380 USD eruit knalt, zal de goudprijs voorgoed hoger noteren.

Overigens, we bekijken vaak de prijs van goud in dollartermen. Maar in euro ziet de grafiek er even goed uit, zo niet nog beter!

Daar is dezelfde historische bodem al twee jaar eerder geplaatst, in 2014!

Ook hier ziet u een patroon van hogere bodems, en zelfs bijkomend een systeem van hogere toppen. Dit noemt men in de financiële wandelgangen ook wel eens een structurele stierenmarkt.

Alleen voelt het helemaal nog niet zo.

Als we het sentiment zo proeven, hebben nog maar weinig beleggers zin in goud, zilver of de mijnaandelen. Opmerkelijk, als u de statistieken erop naslaat.

  • Goud in dollar sinds de bodem (2016) staat 22% hoger.
  • Goud in euro sinds de bodem (2014) staat 30% hoger.
  • Goudmijnaandelen (HUI) staan sinds de bodem (2016) maar liefst 80% hoger.

Toch halen de meeste beleggers tegenwoordig hun schouders op, als je ze aanspreekt op goud. Ze hebben meestal geen idee meer van de goudmarkt, simpelweg omdat ze er niet meer inzitten.

En dan ontgaat de prijsactie.

Het blijft een aparte vaststelling. De meeste beleggers doen het altijd fout. Ze zijn enkel geïnteresseerd als iets hard stijgt, maar hebben amper tot geen interesse als iets (lang) daalt.

Nochtans moet je kopen als niemand interesse heeft, want dan weet je: ik betaal de goedkoopste prijs. Als iedereen iets wil, dan betaal je vaak de hoofdprijs.

Dat is net zo onlogisch als de goudbeweging op de aankondigingen van de handelsoorlog: irrationeel.

Wij doen er niet aan mee bij Slim Beleggen. We blijven hameren op de goedkope onderdelen in de markten. Goud, zilver en de mijnaandelen blijven dan een favoriet onderdeel.

Vooral van de goudmijnaandelen zijn we al een beetje bijzonder onder de indruk. Op de eerste plaats omdat ze vanuit historisch perspectief amper zo goedkoop waren.

In goudtermen zijn goudmijnaandelen nog steeds goedkoper dan de historische bodem in 2000!

Maar vooral door hun stugge handelswijze, ondanks alle negativiteit. De koersen binnen de sector willen nog amper dalen. Als we naar de interne omstandigheden kijken, dan zien we zelfs regelmatig krachtige bewegingen, die je niet zou zien in een echte berenmarkt.

Dit onderstreept onze visie dat we ons in een nieuwe, jonge stierenmarkt begeven.

Daarom blijven we ervan overtuigd dat het nu zaak is om een mooie portefeuille op te bouwen, die bestaat uit een mix van enkele goede Majors, wat opkomende Mid Tiers en enkele beloftevolle Juniors.

Het analistenteam van het Goud & Zilver Rapport onderschrijft deze visie volledig. Meer nog, maandag pakken ze uit met een gloednieuwe JUNIOR KOOPTIP voor hun Selectielijst.

Dit bedrijf prospecteert naar enkele nieuwe gouddepots in het Canadese Red Lake gebied.

Red Lake is een onbekend gebied voor goudvondsten. Rob McEwen werd er zelfs zeer succesvol met z’n Goldcorp, die er de Red Lake Gold mijn ontdekte, goed voor miljarden dollars aan goudreserves.

De nieuwste JUNIOR heeft ook diverse boringen gedaan in aanpalende gebieden, en de cijfers die we onder ogen kregen, waren uitzonderlijk. De graad (gram per ton) die de boringen opleverde, kwam in de buurt van wat we ooit eerder zagen bij de grote spelers in het gebied.

Let wel, we gaan hier niet beweren om de volgende Goldcorp te hebben ontdekt, maar zelfs al komt dit project in de buurt – en de cijfers wijzen alvast in die richting – dan hebben we hier een klepper van formaat te pakken.

Maar het analistenteam loopt nooit te ver op de muziek vooruit, en probeert altijd een zeer realistische schatting en waardering te maken van de gegevens die momenteel op tafel liggen.

Zelfs met deze conservatieve houding is dit aandeel vandaag 40% ondergewaardeerd. Dit maakt dat hun eerste koersdoel een stijgingspotentieel van 66% impliceert, en dan heb je de onderkant van de bandbreedte te pakken. Het minimale potentieel, zeg maar.

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat als de goudmarkt hier verder kan stabiliseren, of zelfs z’n stijging kan inzetten, dit JUNIOR GOUDMIJNAANDEEL een veelvoud hoger kan.

Je moet hun volledige analyse maar eens lezen, dan snap je meteen waarom we zo enthousiast zijn over hun nieuwste vondst in het Goud & Zilver Rapport. Meer dan de helft van hun rapport gaat over hun nieuwste tip.

Ieder details van deze onderneming wordt uitgelicht. Zo heeft u zelf ook het best mogelijke beeld om zelf een goed oordeel te kunnen vellen. Maar u zal snel begrijpen dat deze Nieuwe Junior niet mag ontbreken in een degelijke goudportefeuille.

De rest van het Goud & Zilver Rapport wordt ook besteed aan twee andere JUNIORS uit de Selectielijst. In totaal hebben onze analisten 13 JUNIORS (goud & zilver) op hun favorietenlijst staan. Deze 13 wil je voor geen geld missen!

JA! Ik wil jullie nieuwste JUNIOR KOOPTIP

Nico Pantelis – Slim Beleggen

 

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisLaatste stuiptrekkingen voor de goudmarkt