Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 17 juni 2018

Korte evaluatie

Na de uitspraak van de ECB dat ze de rente tot in het volgende jaar niet gaan verhogen was de Euro vrijdag op weg naar zijn grootste week verlies in 19 maanden. Het massale opkopen van obligaties met als doel het stimuleren van de economie zal dit jaar beëindigd worden maar de rente zal stabiel blijven tot aan de zomer van 2019. Euro stieren die gerekend hadden op een eerdere renteverhoging werden verrast toen de valuta bijna 1,9 procent daalde. Traders kozen voor de Dollar en de Yen. De Euro onderging het grootste weekverlies sinds november 2016. –Reuters, www.cnbc.com 15 juni 2018.

De aankondiging van de ECB op 14 juni was een leuk verjaardagscadeau voor Donald Trump als hij een sterkere dollar wenste. Venus (valuta) vormde een vierkant aspect naar Uranus (onverwachte verrassingen die samen kunnen vallen met scherpe prijsfluctuaties). De dollar ging op vrijdag naar 95,13 en testte dus het hoogste niveau sinds juli 2017. Natuurlijk betekent dit ook dat Amerikaanse producten duurder worden voor de Europeanen wat het handelstekort tussen Amerika en Duitsland kan doen oplopen. Dit is toch al een bron van ergernis voor deze president ( zie Lange termijn gedachten aan een einde van deze column).

De neergang van de Euro en de sterkte van de dollar legt ook druk op grondstoffen als Goud en Zilver. Deze worden verhandelt in US dollars. Beiden maakten voorafgaand aan de ECB aankondiging nieuwe maandhoogten. Vrijdag werd Goud verhandeld op het laagste niveau in 2018. Maar Zilver stond aardig boven zijn laagte van dit jaar. Ontwikkeld zich een geval van onderlinge stieren divergentie?

De bitcoin ging de afgelopen week ook flink naar beneden (5911). Als we kijken naar de grafiek zien we een probleem ontstaan. De crypto valuta daalde tot onder de basis van een vernauwende driehoek. Dit brengt het risico mee dat we onder de $5000 kunnen zakken. Dit is besproken in ons recente webinar. We zullen het weer bespreken (inclusief onze studies) in het volgende webinar dat plaats zal vinden op 22 juni a.s. op de AAGB conferentie net buiten Londen. (zie de aankondigingen op het einde van deze column).

De wereldaandelen indices gingen de afgelopen week ook naar beneden maar dat had meer te maken met de obsessie van President Trump om allerlei importheffingen op te leggen dan met Mario Draghi`s verslaving aan de nooit eindigende monetaire verruimingsmaatregelen in Europa. De twee nieuwsmakers brachten de diverse financiële markten een flinke slag toe.

Wat is het toch met deze verslavingen en obsessies die we de afgelopen week zagen? Neptunus. Eigenlijk gaat Neptunus niet zozeer over obsessies dan over paranoia en verslaving. Obsessie is vaak een begeleider van paranoia. Zoals we in recente columns al hebben genoemd liggen we onder een spervuur van Neptunus transits. Dat startte met het Zon/Neptunus vierkant van 7 juni en piekte met de derde (van vijf) passage van de 171 jaar transit van Uranus in een half-vierkant met Neptunus op 16 juni. Dit wordt maandag 18 juni gevolgd door de krachtige Neptunus retrograde. De aanwezigheid van Neptunus suggereert dat er een andere (misschien verborgen) agenda aan het werk is. Maar het kan ook een indicatie zijn van beoordelingsfouten of een gebrek aan beoordelingsvermogen omdat het plaatje niet duidelijk wordt. De verbeelding kan in overdrive gaan en als dat zo is dan lijdt de waarheid daaronder. Aan de positieve kan kan Neptunus een representant zijn van de hang naar vrede. Met deze gedachte was de ontmoeting van Trump en Jung-Un op 13 juni een groot succes. Maar je vraagt je af met zoveel Neptunus; is er een overeenkomst tussen die twee waar de wereld niets van weet? Of verbergt de een iets voor de ander? Neptunus gaat ook over fantasie en films, wat natuurlijk zaken zijn van verbeelding en meestal niet van het harde werken en vertrouwen dat leidt naar de realisatie van een droom. Het is alleen maar de droom. Dus moeten we wachten om te zien wat er werkelijk uitkomt. Ondertussen lijken handelaren en investeerders nog niet zo overtuigd of bewogen, tenminste niet zoveel als ze waren door de aankondigingen van de importheffingen en het continueren van het opkoopprogramma van de ECB

 

Kortetermijnverwachtingen

Neptunus is niet de enige planeet die op het moment wordt uitgelicht in de kosmos. Venus is ook prominent aanwezig. Venus staat van 14-25 juni in het midden van een zich ontwikkelend groot vierkant waarbij Uranus, Mars en Jupiter zijn betrokken. Dit zijn allemaal vaste (stabiele) planeten. Zoals we al eerder noemden gaat Venus over valuta (samen met Pluto) en valuta zijn door de aankondiging van de ECB aardig in beweging gezet. Op donderdag 21 juni gaat tijdens de zomerzonnewende de Zon Kreeft binnen. Dezelfde dag maakt Venus een oppositie met Mars. Dit geeft aan dat markten (vooral de valuta) zich kunnen voorbereiden op nog een scherpe prijsomkeer. Op het persoonlijke vlak suggereert dit spanningen over overeenkomsten die kunnen leiden tot meningsverschillen. Venus en Mars kunnen in dit aspect erg gepassioneerd en aantrekkelijk zijn maar pas op dat je je niet laat verleiden tot een slechte deal waarbij ingespeeld wordt op je ijdelheid.

Deze zwaar beladen tijdszone van krachtige kosmische signalen eindigt nog niet. Op 26 juni begint Mars aan zijn twee maand durende retrograde beweging. Eerst in Waterman en dan teruglopend naar Steenbok. Mars retrograde is een periode waarin een ontmoeting plaatsvindt tussen nieuwe initiatieven en nieuwe uitdagingen. Maar als je niet voorzichtig bent zal alles veel moeilijker worden. Dit is geen tijd om de agressor te zijn, de agressor verliest vaak de strijd en is gedwongen zich terug te trekken of terug te komen op hun grootsprakige dreigementen. De volgende dag staat de Zon in een oppositie met Saturnus. Nog een krachtig aspect dat het conflict uitlicht tussen het zoeken van erkenning voor je daden en het besef dat er nog meer te doen is en dat dat dan ook direct van je gevraagd wordt. Er is geen tijd voor treuzelen. Daar gaat je vakantie.

 

Langetermijngedachten en Mundane astrologie

De lange termijn gedachten beginnen met uitspraken van Ben Bernanke en Alan Greenspan. Ben Bernanke zegt dat Trump`s economische stimulansen uitgewerkt zullen zijn in 2020. Alan Greenspan zegt dat Trump het niet goed ziet dat andere landen de VS benadelen in de handelsovereenkomsten.

Zoals onze lezers weten is 12 januari, 2020, het tijdstip waarop Saturnus en Pluto conjunct staan, de bodem van een historische economische cyclus met een afwijking van 18 maanden.

Het volgende werd gepubliceerd in de SMT cyclus nieuwsbrief van maart:
President Trump heeft invoerbelastingen aangekondigd voor import van staal en aluminium tegen landen die de VS’ eigen bondgenoten zijn, zoals Canada, Brazilië en Zuid-Korea. Hij wil de handelstekorten aanpakken en hij wil de Amerikaanse arbeiders in de staal- en aluminiumsector steunen. De markt ziet echter de ondoordachtheid ervan, dat de doelen er hun niet mee worden behaald en vermoedelijk tot handelsoorlogen kan leiden, en dus tot een uitverkoop in VS-aandelenindices.

Dit is het probleem met dit idee dat heffingen gerechtvaardigd zijn en gaan werken. Bijna alle landen waarmee de VS handel drijft zijn veel kleiner dan de VS en/of hebben een veel lager inkomen per persoon. Stel je voor dat je €100 hebt en een gezin met 4 mensen die elk €150 bezitten. Je maakt een product dat $100 kost dat al je familieleden willen hebben en die familie van 4 maakt een product van €100 dat jij wilt. Je hebt niet meer nodig dan een van hun producten, dus koop je het voor de €100 die je je kunt veroorloven. Zij willen allemaal een exemplaar van jouw product, en ze kopen er 4 van € 150, voor een totaal van €600. Als je het resultaat van de “handel” uitrekent, heb jij €600 verdiend en slechts €100 uitgegeven. Je hebt een €500 tegoed van die familie en zij hebben een €500 schuld bij jou. Zouden zij, daarop gebaseerd, jou een belastingheffing op je product opleggen om het verschil weg te strijken?

Denk nu eens aan Duitsland en de VS. In Duitsland wonen bijna 80 miljoen mensen, waar het gemiddeld inkomen $49.000 is. De VS heeft een bevolking van bijna 325 miljoen – 4 keer zoveel consumenten – met een gemiddeld inkomen van ongeveer $58.000. Vier keer zoveel mensen verdienen ongeveer 20% meer inkomen (en betalen ook minder belastingen). Is het zo wonderlijk dat Amerikanen meer spullen in Duitsland kopen dan Duitsers in de VS? Er moet wel een handelstekort ontstaan zuiver vanuit het verschil van het aantal kopers en de in elk land per persoon beschikbare geldhoeveelheid. En dan hebben we het nog niet gehad over dat Mercedes Benz, Audi’s, BMW’s en Porsches betere auto’s zouden kunnen zijn dan die in de VS geproduceerd zijn. Dit zorgt voor de grote vraag naar bepaalde producten uit bepaalde landen door Amerikanen die wellicht de grootste cumulatieve koopkracht (en kooplust) hebben van alle geïndustrialiseerde landen van de wereld.

Handelstekorten zijn niet noodzakelijkerwijze een slechte zaak of het resultaat van slechte overeenkomsten, vooral wanneer ze tot een grotere zakelijke groei leiden door de verkoop van die geïmporteerde goederen aan andere Amerikanen. Door aan te zetten tot een handelsoorlog met andere landen met wie we een handelstekort hebben, riskeren we: hogere prijzen te moeten betalen, wat leidt tot ontslaan van arbeiders die van die geïmporteerde goederen afhankelijk zijn, wat daarna leidt tot bedrijfssluitingen, die uiteindelijk zorgen voor hogere werkeloosheid en minder belastinginkomsten voor de staat. Het is een verlieslijdende situatie die voor het land dat de nieuwe heffingen oplegt meestal slecht afloopt.

Natuurlijk is het met iemand als President Trump, meester in “The Art of the Deal” volstrekt mogelijk dat dit alleen maar bedoeld is om te onderhandelen over een herschrijving van handelsovereenkomsten die gunstig voor de VS zijn. Dat is wat hij doet en hoe hij het aanpakt. Het gebeurt ook onder een regen van Neptunus transits. Er kan zo’n motief zitten achter al deze acties. Anders wordt het moeilijk om te begrijpen hoe deze president wiens importheffingen in tegenspraak zijn met de analyse van zowel Ben Bernanke als Alan Greenspan – en zelfs met die van Gary Cohn (zijn voormalige economisch adviseur) – de slimste mens van de wereld kan zijn. Misschien is hij alleen de moeilijkste man ter wereld om zaken mee te doen.

 

Mededelingen

Wilt u een webinar bijwonen over cycli en hoe deze zich verhouden tot de huidige financiële marktcycli?

Die kans doet zich voor op 22 juni 2018! Op 22 juni biedt de Astrological Association (AAGB) ’s ochtends tijdens de Greenwich-dag, de tweedelige workshop met Ray Merriman (live) aan, “Cosmic Cycles Are Forever”, als onderdeel van hun 60e verjaardagsevenement.
In deze workshop komen waardevolle tools aan bod om trends en veranderingen in trends op de financiële markten te meten. In deze masterclass zal de historische correlatie van beurzen, valuta’s, edele metalen en bitcoin met bepaalde planetaire en solaire/lunaire cycli in de huidige kosmos worden onderzocht, met het oog op wat kan gebeuren tussen 2018 en 2020, zowel in termen van wereldpolitiek als financiële markten. Lees verder>>

 

Lees hier meer over: Financiële Vooruitzichten 2018

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder dealgemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week