Columns & Artikelen

Nog één laatste aanval op de goudmijnen?

by Maarten Verheyen on 21 juni 2018

Hoe zit het nog met de goudmijnen, eigenlijk?

Als ik even naar mijn mailbox kijk, moet het sentiment inmiddels ver beneden het vriespunt zitten. Beleggers gooien de handdoek weer ééns massaal in de ring. Het doet me allemaal een beetje aan eind 2015 denken.

Yep, net voordat die verdomde goudmijnen honderden procenten hoger gingen en mij het beste beursjaar van mijn leven gaven.

Laten we er even wat grafiekjes bijhalen om deze stelling kracht bij te zetten. Ik begin met de goudmijnindex af te zetten ten opzichte van de goudprijs.

Zoals je kan zien, waren de mijnaandelen eind 2015 inderdaad heel erg goedkoop.  Zelfs goedkoper dan in 2000, en toen gingen de koersen nadien een keer of zeventien over de kop.

De huidige verhouding ligt in ieder geval weer een stuk lager dan in 2000. Deze bedrijven worden momenteel voor dood achter gelaten.Enkel in 2015 waren ze nog een procent of vijfentwintig goedkoper.

Maar … i’ll take it.

Een andere indicator, zijn het aantal shorters.

Momenteel staan er 31,5 miljoen stuks short in GDX. Dat is een kleine 10% van de uitstaande aandelen.  Beleggers zijn dus wel heel erg negatief en zelfs bereid om in te zetten op dalende koersen.

Gelukkig voor ons, zitten beleggers gewoonlijk verkeerd. Dit is een contra-indicator met andere woorden.

En hoe zit het tenslotte met de interesse voor de goudmijnen zelf?

Wel, het aantal uitstaande deelbewijzen van GDX, de belangrijkste goudmijn-ETF, daalt consistent.

Belegger zijn het zat en stappen uit.

Het scenario dat ik momenteel voor ogen heb, is één laatste aanval op de steun van $21.

Dit steunniveau werd in het afgelopen anderhalf jaar maar liefst vijf keer aangevallen, en ik verwacht nog één brutale poging om een laatste keer aan de boom te schudden.

Een definitieve bodem ergens tussen de $20 en de $21 lijkt me een heel erg realistisch draaiboek.

Maarten Verheyen Aandelen.com

 

Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt mogelijk uw inleg en in sommige gevallen zelfs meer verliezen.

Ik toon tijdens deze video’s wat ik met mijn eigen centen doe. Ik ben echter een agressieve belegger met een zeer hoog risicoprofiel en deze transacties zijn zeker niet geschikt voor iedere belegger!

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl  zijn tevens van toepassing op deze publicatie.

Maarten Verheyen is oprichter en eigenaar van TradersOnly. Maarten Verheyen bezit ccall opties op GDX.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenNog één laatste aanval op de goudmijnen?