Columns & Artikelen

Grootste positie

by Maarten Verheyen on 30 augustus 2018

Soms moet je als belegger niet meer doen dan “connecting the dots” om een verhaal te begrijpen vooraleer de rest van de markt dat doet.

Ik neem je even mee naar de Pilbara-regio in West-Australië. De hoop leeft dat deze regio vergelijkbaar is met de Witwatersrand in Zuid-Afrika.

Deze regio produceerde 40% van al het goud in de wereld: 1,6 miljard ounces om precies te zijn! Die 1,6 miljard ounces zijn vandaag $1.900 miljard waard.

Om maar even aan te geven wat er in de weegschaal ligt hier.

Als de Pilbara ook maar een klein beetje op de Witwatersrand lijkt, dan zullen de bedrijven die er vandaag actief zijn hun aandeelhouders schatrijk maken.

Tijd om de puzzelstukjes te verzamelen en te kijken of we zicht krijgen op de volledige puzzel.

 

Wat weten we tot op heden?

Wel, eerst en vooral zijn er de investeringen van Kirkland Lake Gold.  Kirkland is het best presterende goudmijnaandeel van de voorbije jaren en goed op weg om één van de majors te worden.

Het aandeel noteerde in 2016 1,7 CAD en steeg vervolgens naar meer dan 30 CAD eerder dit jaar. Kirkland was er vorig jaar als de kippen bij om Novo Resources $56 miljoen toe te schuiven in ruil voor 14 miljoen aandelen Novo.

Novo is veruit de grootste landbezitter in de Pilbara en de nummer één play voor beleggers die de regio willen bespelen. Een maand later investeerde Kirkland opnieuw $5 miljoen. Deze keer werden er aandelen De Grey aan de portefeuille toegevoegd.

En enkele maanden geleden kocht Kirkland voor $20 miljoen de 4 miljoen aandelen die Artemis aanhield in Novo.

Kort samengevat: Kirkland investeerde tot op heden $81 miljoen in de Pilbara en is daarmee de grootste investeerder in de regio.

Opmerkelijk genoeg is er niet ééns een resourceschatting aanwezig waardoor het toch een beetje tasten in het duister is. Als het fout gaat, staat Kirkland hier compleet voor lul.

Wat weten zij dat wij niet weten?

Tony Makuch, CEO van Kirkland, liet recent in zijn kaarten kijken.

“We geloven dat deze regio het potentieel heeft van een belangrijke nieuwe ontdekking. Het zorgt voor een heel nieuw hoofdstuk voor goudwinning in Australië EN de rest van de wereld.

Als het zo groot is als we denken dat het is, zal het de goudsector op zijn kop zetten. Als het ook maar een beetje in de buurt komt van hetgeen we denken dat het is, willen we er zijn en actief deelnemen.”

Die jongens geloven er in, zoveel is duidelijk.

En wat dan te denken van Eric Sprott?

Sprott is voorzitter van de Raad van Bestuur van Kirkland en bezit ook meer dan 10% van de aandelen. Via Kirkland heeft Sprott dus al heel wat exposure richting de Pilbara, maar blijkbaar volstond het niet echt.

Sprott ging, naast de investeringen van Kirkland, ook ten persoonlijke titel aandelen Novo kopen. Inmiddels bezit hij meer dan 11 miljoen aandelen.

En wat horen we Sprott recent zeggen over deze investering?

“Ik had verschillende gesprekken met mensen ter plaatsen van Novo … Kirkland … Pacton en iedereen gelooft in deze ontdekking én de grades. Alhoewel we nog niet voldoende data over de grades hebben. Ik geloof echt dat we iets hebben daar”

Wel, wel, wel.

Zowel Kirkland als Sprott hebben een hoop geld in de regio gestopt en zij laten tussen de regels door verstaan dat het allemaal wel goed zit. Sprott kocht heel recent ook nog een pakketje aandelen bij. Het blijft hier niet alleen bij woorden.

Het probleem dat de markt momenteel heeft met Novo Resources, is dat het bedrijf vrij spaarzaam is met persberichten. Ze verzetten een berg werk, maar er druppelt slechts sporadisch wat informatie naar buiten.

Beleggers zijn over het algemeen ongeduldig en het gebrek aan nieuws is voor velen reden genoeg om afscheid te nemen van de aandelen. We weten allemaal dat je als belegger soms geduldig moet zijn, maar het is weinigen gegeven.

NOVO

Mij niet gelaten in ieder geval. Ik ben aandelen Novo blijven bijkopen en het is momenteel de grootste positie in mijn portefeuille. Waar ik Novo Resources in het verleden zag als een soort van optie op een gigantische ontdekking, heb ik inmiddels heel wat meer vertrouwen waardoor ik mijn positie gradueel verhoogd heb.

Een zekere gok is het allerminst, maar de kans dat ze iets groots in handen heb, is groot genoeg om flink uit te halen.

Voor mij is dit een foutgeprijsde optie. Redeneer even met me mee.  Stel dat Novo Resources 50 miljoen ounces goud kan vinden en dat iedere ounce door de markt gewaardeerd wordt tegen $300. Dat is $15 miljard.

(De ounces van Novo zijn waardevoller omdat het goud vrij goedkoop uit de grond gehaald kan worden)

De huidige marktwaarde van Novo Resources bedraagt echter $474 miljoen. (Canadese dollar)

In feite zegt de markt dan dat de slaagkans van Novo maar een kleine 3% is. Je betaalt immers $474 miljoen voor een kans op $15 miljard.

Wel, ik denk dat de slaagkans een héél stuk hoger ligt dan dat.  De markt zal dat wellicht ook zien ééns Novo Resources met meer data naar buiten komt.

Maarten Verheyen Aandelen.com

 

Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt mogelijk uw inleg en in sommige gevallen zelfs meer verliezen.

Ik toon tijdens deze video’s wat ik met mijn eigen centen doe. Ik ben echter een agressieve belegger met een zeer hoog risicoprofiel en deze transacties zijn zeker niet geschikt voor iedere belegger!

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl  zijn tevens van toepassing op deze publicatie.

Maarten Verheyen is oprichter en eigenaar van TradersOnly. Maarten Verheyen heeft aandelen Novo Resources en De Grey Mining in portefeuille.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenGrootste positie