Columns & Artikelen

Batterijen opladen

by Nico Pantelis on 28/10/2018

Oktober gaat opnieuw de geschiedenisboeken als een uitdagende beursmaand. De koersen verloren richting 10% (en meer) in de afgelopen weken.

Het was een bijzonder heftige beweging. Vooral omdat er aan het begin van de maand nog een nieuw beursrecord werd opgetekend in de VS. Iedereen is een beetje van slag.

Ook wij hebben dit nog niet zo vaak gezien: op enkele handelsweken een verlies van meer dan 10% op indexniveau. Als we niet beter zouden weten, zouden we denken dat we midden in een beurscrash zitten.

Dat gevoel hoeft op zich ook niets te verbazen. We moeten al terug naar het najaar van 2008 (!) om een vergelijkbare correctiesnelheid te vinden. Midden in een historische beurscrash.

Toch is het beeld vandaag iets anders. We zetten pas een nieuwe top neer, en zakken nu al met de snelheid van een berenmarkt. Dit hebben we nog niet eerder gezien.

Toch zien we dat zowel het 50-daags als het 200-daags gemiddelde plots draaien. Dat is geen goed signaal voor de trend, maar hoeft voorlopig nog geen probleem te vormen.

Zoals we hier al weken herhalen: topvorming is een proces.

Het zou kunnen dat we naar het begin van een meerjarig top zitten te kijken, maar om het bewijs hiervoor te hebben, moet er eerst nog veel meer ‘structuur’ ontstaan. Laten we de topvorming van 2007 en 2008 er nog eens bijnemen, als voorbeeld.

Hierboven ziet u de vorming van de top in 2007. U ziet dat er in de tweede helft van 2007 ook tot tweemaal toe correcties van om en bij de 10% ontstonden. En nog steeds was er toen geen sprake van een berenmarkt.

Pas in 2008 viel de bodem weg

We hebben op de bovenstaande grafiek ook even omcirkelt wanneer het definitieve moment van de breuk ontstond: meteen bij de ingang van 2008. Daarna is het in feite een proces van lagere toppen en lagere bodems, dat uiteindelijk resulteerde in een verkoopclimax.

Dus vooraleer de eerste grafiek gaat lijken op de derde grafiek, moet er eerst nog een ‘structuur’ ontstaan die de voorbode vormt van een berenmarkt.

 

Wat we hier concreet mee bedoelen, is dat er na de huidige correctie eerst weer een flinke bounce moet ontstaan, die vervolgens een lagere top plaats en dan weer een nieuwe correctie door de voorgaande bodem knalt.

Pas dan is er echt sprake van topvorming, en moeten we ons mogelijk gaan opmaken voor een moeilijkere beursperiode. Maar we blijven hier onze ernstige twijfels over hebben.

En daar hebben we een goede reden voor…

We hameren er al weken op dat er in de kredietmarkten helemaal geen paniek is, zoals vandaag het geval is bij aandelen. Meer nog, er heerst een opvallende rust!

Echter, in de zomer van 2007 gingen we vol op het rempedaal. We dumpten massaal aandelen uit onze portefeuille. En dat had dezelfde insteek: de kredietmarkten sloegen toen tilt.

Ted spread

Hieronder ziet u de ontwikkeling van de TED spread over 2007.

U kan goed zien dat de kredietmarkt op hol sloeg in de zomer van 2007. Ook wij wierpen toen de handdoek in de ring voor wat betreft aandelen.

Zo ver is het vandaag nog lang niet. Integendeel, we zitten vandaag met een uiterst lage TED stand.

Kijk, natuurlijk kan dit beeld op korte termijn veranderen. Dat gebeurde immers ook in 2007 op enkele maanden. Maar dan nog zat er minstens nog een kwartaal tussen vooraleer de vlam in de pan sloeg.

En toch hebben we ditmaal een sterk vermoeden dat er geen drama’s op de kredietmarkten zullen ontstaan. De TED spread signaleert immers het vertrouwen dat banken hebben om geld uit te lenen, niet enkel in de markt maar vooral ook aan elkaar.

Als de banken elkaar niet meer vertrouwen, pas dan schiet de TED uit z’n voegen.

Gezien de meeste bankresultaten reeds achter ons liggen, moest een dergelijk wantrouwen zich nu al in zekere zin vertalen in een oplopende TED spread. Want ze kunnen bij elkaar in de keuken kijken.

Niets van dat! De banken blijven vrolijk aan mekaar uitlenen. Het gebeurt zelfs bijzonder soepel.

Krediet vloeit nu voluit in het systeem. Dat komt zelden voor, als een beurscrash op handen is.

 

 

Daarom blijven we positief op aandelen. We zien de huidige turbulentie eerder als het ‘opladen van de batterijen’. De koersen waren weer eens (te) ver op de muziek vooruitgelopen, en dan is een pas op de plaats altijd aan de orde.

We hebben in de voorbije maanden her en der wat aandelen afgebouwd. Met name in het Technologie Rapport was dit aan de orde. Er leek bij sommige aandelen in de technologiesector geen limiet meer op de stijging te staan.

Tja, vroeg of laat kom je jezelf dan een keer tegen. Zelfs in het beste beursklimaat.

Maar we zien dat de huidige correctie de excessen uit de markt werkt, aan een razend tempo. Dit biedt een uitzonderlijke kans om weer positief te worden op enkele uitstekende aandelen in de technologiesector.

We verwachten nog wat aanhoudende turbulentie in de komende dagen, maar dan verwachten we een gillende eindejaarsrally. En technologie staat bovenaan op onze favorietenlijst!

Ontdek onze favoriete aandelen in het Technologie Rapport >>

Enkele uitzonderingen namen al een voorschot op de boeg, zoals Tesla. Dat aandeel schoot in de afgelopen dagen fors omhoog, terwijl de rest van de markt in elkaar zakte.

De abonnees van het Technologie Rapport waren eerder al op de hoogte gebracht. Eind september herhaalden we dat TSLA koopwaardig was, met een indrukwekkend koersdoel.

Inmiddels staan de kopers van dat ogenblik alweer op 25% winst!

En het feest bij Tesla moet nog gaan beginnen. Tesla is overigens maar een van de vele successen in het Technologie Rapport.

CRYPTO RESEARCH

Bovendien krijgt u onze CRYPTO RESEARCH er gratis bij, als abonnee van het Technologie Rapport.

Want ook dit nieuwe technologiesegment volgen enkele specialisten in het Slim Beleggen team van heel nabij op.

Ook daar staat een ware explosie op til. We begeven ons in de cryptomarkt op een vergelijkbaar punt als in 2015. Het is muisstil geworden rondom crypto. De media praat of schrijft er nog amper over.

Dergelijke momenten waren in het verleden altijd de meest uitstekende ogenblikken om crypto te kopen. Niet enkel Bitcoin, maar vooral de beste projecten onder de Altcoins.

We hebben een speciale Crypto Shortlist ontwikkelt, met daarop 10 unieke cryptomunten, en bovendien 4 van de 10 crypto’s zijn opgenomen in 2018. Vers bloed, niet enkel voor bestaande leden maar ook voor nieuwe abonnees.

Iedereen kan straks profiteren met ons, van het nieuwe prijsgeweld in de cryptomarkt.

Dit alles vindt u terug in het Technologie Rapport. Wat ons betreft het beste rapport dat u vandaag kan aanschaffen om optimaal in te spelen op de eindejaarsrally van 2018.

Uiteraard blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen. En als we echt naar een nieuwe ‘structuur’ op de beurs ontwikkelen, zullen we dat ook zonder verpinken communiceren.

Maar tot het tegendeel bewezen is, is het alle remmen los!

 

KLIK HIER VOOR ONZE FAVORIETE AANDELEN

 

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Nico PantelisBatterijen opladen