Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 26 november 2018

Het plotselinge en eigenlijk ook onverwachte herstel van vorige week bracht de koers terug tot in de buurt van het 50 d. MA. Indien een MA eenmaal doorbroken is zal het daarna logischerwijs als een weerstand dan wel steun moeten fungeren zodat we er nu vanuit mochten gaan dat het 50 d. MA weerstand zou gaan bieden.

De test voor de stieren zou meteen op maandag moeten gaan plaatsvinden hetgeen dus ook gebeurde. De koers naderde het 50 d. MA tot op een fractie maar kon het net niet aantikken. De beren probeerden daarna om een rode candle te produceren door de koers omlaag te dirigeren maar dat konden de stieren opvangen zodat er alsnog een zwarte candle in de grafiek te noteren viel.

Doordat de koers in de buurt van het MA bleef konden de stieren op dinsdag een nieuwe poging wagen en nu lukte het wel om boven het MA te komen. Na de doorbraak bleek dat het MA inderdaad als weerstand ging fungeren. De beren grepen het MA aan om hun hakken in het zand te zetten en wisten ook nu de koers weer terug te dringen tot beneden het MA en zelfs behoorlijk onder het MA af te sluiten.

De strijd om het MA zou dus voortgaan op woensdag, de dag voor de vrije dag (Thanksgiving) in de VS. Wellicht dat veel beleggers al genoten van de aanstaande vrije dag want de omzet op woensdag was aanzienlijk lager dan die van de dag ervoor. Hoe het ook zij, de stieren maakten van de gelegenheid gebruik om een zwarte candle te produceren die ook nog eens kon afsluiten boven het MA in de hoop zo wat meer animo te kunnen ontwikkelen.

Na de vrije dag op donderdag konden de beleggers goed gemutst aan de vrijdag beginnen maar al snel bleek dat de stap die op woensdag werd gezet iets te voorbarig was. Het slot nipt boven het MA werd snel aangevallen en omgedraaid in een daling waarbij het volume opliep tot ruim boven dat van woensdag. De koers werd onderuit gehaald en teruggeworpen naar een niveau beneden dat van de week ervoor. Het slot kwam uiteindelijk tot stand op $14.24 hetgeen daarmee lager is dan dat van vorige week op $ 14.38. Voorlopig kunnen we dus concluderen dat de ingezette opleving is gestuit door het 50 d. MA.

€-grafiek

In de € grafiek zien we eigenlijk een tegenovergesteld beeld dan dat we vorige week zagen.

Vorige week zagen we dat de € grafiek het slechter deed dan de $ grafiek en deze week zien we het tegengestelde. In de € grafiek zien we dat de doorbraak van het 50 d. MA wel is gelukt. Althans in zoverre dat deze al direct op maandag werd gerealiseerd waarna de koers er de hele week op slotbasis boven leek te blijven tot op vrijdag. Het slot op vrijdag kwam exact op het MA tot stand.

Het wordt voor de € beleggers weer een interessante aanstaande week.

 

In het grotere plaatje werd vorige week afgesloten met de mededeling dat het kon vriezen of dooien en dat is eigenlijk ook precies wat we zagen.

Het slot van vorige week lag op het 14 d. MA dat weerstand kon bieden met het 50 d. MA daar net boven zodat al duidelijk was dat het een moeilijke week zou kunnen worden. De candles van afgelopen week bevestigden dat beeld, de koers zat als het ware gevangen tussen het 50 d. MA en de blauwe steunlijn. Een doorbraak van het 50 d. MA was nodig om meer ruimte te scheppen voor een verdere stijging.

Toen bleek dat dat niet echt lukte sloegen de beren terug en wisten de koers op vrijdag weer terug te dringen tot beneden de blauwe steunlijn zodat aanstaande week weer een lastig verhaal gaat worden voor de stieren. Zij zullen nu de lijn moeten gaan verdedigen om het herstel in leven te houden anders dreigt een hernieuwde daling tot beneden het vorige dal.

Niet veel goeds

De interne gesteldheid belooft echter niet veel goeds:

  • De RSI ontbreekt het op dit moment aan kracht om door de 50 te breken.
  • De verkoopkracht weet alsnog boven de koopkracht te blijven en beweegt nu zijwaarts
  • De MACD lijkt een lagere top te willen gaan vormen die beneden de 0 lijn ligt
  • De geldinstroom is afgeketst op het 50 niveau en is weer beneden de magenta lijn gedaald
  • Het Sentiment/Momentum ketst ook af op het 50 niveau

Het lijkt er sterk op dat de beren het voordeel van de twijfel verdienen aan het begin van aanstaande week.

In de Bollinger Banden grafiek was de midden-band het niveau om in de gaten te houden, een doorbraak daarvan was gevraagd. Zoals de grafiek laat zien was dat niet eenvoudig en lukte dat pas met de candle van woensdag.

Het opgebouwde momentum van woensdag viel op donderdag in een vrije dag en kwijnde zo langzaam weg waardoor op vrijdag de doorbraak werd teruggedraaid dor de beren. De uitbraak boven de midden-band is daarmee een ‘false move’, die wordt meestal gevolgd door een beweging in de tegengestelde richting hetgeen in dit geval een daling naar de onderste band dreigt te worden.

De bewegingen in de slotstandengrafiek van vorige week botsten op ‘logische niveaus’ waardoor het begin van de afgelopen week interessant zou worden om te bekijken.

Het slot van vorige week viel tegen een blauwe steunlijn die mogelijk zou kunnen wijzigen in een groene weerstandlijn. De lijn werd op slotbasis gebroken op woensdag maar die doorbraak werd op vrijdag weer teruggedraaid zodat de kans nu aanwezig is dat de kleur van de lijn na aanstaande week alsnog zou kunnen gaan veranderen.

 

In de weekgrafiek was na de candle van vorige week de hoop gevestigd op de positieve divergentie die zich begon af te tekenen in de indicatoren en die een zetje in de rug konden geven. Het kwam er helaas voor de stieren niet van.

De zwarte candle werd niet opgevolgd door een nieuwe zwarte maar door een rode die de stieren in de problemen dreigt te brengen. Het 17 w. MA kon niet worden bereikt al werd dit wel geprobeerd.

 

Met deze rode candle komen de beren weer licht in het voordeel en zullen de stieren aanstaande week van zeer goede huize moeten komen om een nieuwe daling richting de recentelijk gemaakte bodem af te weren.

Het beeld in de € weekgrafiek is niet veel anders voor wat het de vorm van de candle betreft maar ook nu verschilt de plaatsing weer aanzienlijk. In de $ grafiek staat de body van de candle naast die van vorige week en is de candle daarbij ook nog eens rood van kleur.

In de € grafiek zien we dat de candle zwart is en dat deze boven de candle van vorige week staat. De candle heeft het 17 w. MA niet alleen aangevallen maar is er ook boven geweest waarna het slot er nipt onder tot stand is gekomen. Normaliter zou dit het nodige perspectief openen voor een vervolg maar nu moeten we een slag om de arm houden.

Indien het 17 w. MA op slotbasis kan worden doorbroken kan kunnen de € beleggers mogelijk wat zonniger de toekomst inkijken maar voor nu blijft waakzaamheid geboden.

Weinig touw aan vast te knopen

Aan de $-€ grafiek is op dit moment uit technisch oogpunt weinig touw aan vast te knopen. Leek het er vorige week op dat er nog wat meer daling in het vat zou kunnen zitten? Na afgelopen week is hier het tegengestelde aan de hand.

Er is een zwarte candle in de grafiek verschenen die een slot laat zien rond het hoogste punt van dit jaar waarmee de deur weer wordt opengezet voor meer stijging. De vooruitzichten voor aanstaande week zijn in elk geval niet negatief:

  • Beide MA (14 en 50) stijgen nog allebei
  • De RSI probeert nu de negatieve divergentie weg te poetsten door een nieuwe stijging in te zetten
  • De MACD staat nog steeds boven de signaal lijn in positief trendgebied en ook hier kan de neg. divergentie worden weggepoetst
  • Het Sentiment/Momentum staat nog steeds in extreem positief gebied.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver