Columns & Artikelen

Belangrijke lessen voor beleggers

by Nico Pantelis on 14/01/2019

De beurzen zijn aan de betere hand. De markten klommen in de voorbije week gemiddeld 2,5%. Hierdoor is wat schade van de voorbije correctie weggewerkt.

We merken het ook meteen aan het sentiment: terwijl de beurscorrectie nog volop in het nieuws was rond de jaarwisseling, hoor of zie je er weer niets meer over.

Alles is weer terug bij het oude, zou je haast denken…

Wel, vergeet het maar!

Dit is een nieuwe berenmarkt, tot nader order. Er is veel meer overtuiging nodig, om van een berenmarkt over te gaan in een nieuwe stierenmarkt.

Oftewel, voor ons dit een ‘show me the money’ situatie. Als de markt het echt meent met deze rally, dan gaan we in de komende weken zien of dit werkelijkheid kan worden.

We hebben grote twijfels.

Temeer omdat de correctie vandaag geen geïsoleerd probleem is, maar een mondiaal fenomeen. Wereldwijd staan de koersen onder druk. En we beginnen ook de eerste barsten in het economisch fundament te zien.

Te beginnen in Europa, waar Duitsland aardig wat pluimen begint te verliezen. Voor het eerst in jaren noteert de groei van het bbp in de rode cijfers.

Ook in het zuiden van Europa laat de economische motor het afweten. De Italiaanse economie vertoont eveneens uitzonderlijke zwakte.

Dit zijn niet de ontwikkelingen van een florissante economie, maar eerder van verval. En ook elders in de wereld zien we zwakte in de economie. In Japan is de groei compleet stilgevallen.

Enige sterkhouder is en blijft Amerika. Daar draait de economie nog steeds op volle toeren. Natuurlijk, als de rest van de wereld afkoelt, kan de VS onmogelijk blijven groeien aan 3% en meer.

We denken dan ook dat de monetaire afwikkeling eerst z’n impact heeft op de rest van de wereld, om dan terug te slaan op de VS. Dat is niet zo een aparte vaststelling, want andersom werkte het eerder ook precies zo: eerst de rest van de wereld, dan de VS.

Tja, de markt ruikt in ieder geval onraad, en nam alvast z’n voorzorgen.

Iedereen probeert te zoeken naar de problemen, maar ziet er nog geen. Maar ver hoef je niet te kijken, om het onraad te vinden: de rentecurves!

De markt vindt immers dat het beter is om je geld op korte periodes weg te zetten in dan in langer lopende periodes.

Dan ontwikkel je immers een negatieve rentecurve. We overlopen even de negatieve renteverschillen voor Amerikaanse staatsobligaties:

  • 2Y UST – 1Y UST = -3 basispunten
  • 3Y UST – 1Y UST = -5 basispunten
  • 5Y UST – 1Y UST = -3 basispunten
  • 3Y UST – 2Y UST = -2 basispunten

Dit zijn al redelijk wat rentecurves die negatief zijn gedraaid. Het is nog geen catastrofe, maar het voorspelt ook niet veel goeds voor de toekomst, aangezien deze ratio’s enkele maanden geleden nog allemaal positief waren.

Voor de duidelijkheid, dit is nog steeds een primaire berenmarkt. Zoals eerder gezegd is er meer bewijs nodig om te spreken van een volwaardige berenmarkt.

We lieten eerder al weten dat een 1998-scenario, waarbij de markt een flinke tussentijdse correctie maakte, om vervolgens nog eens omhoog te schieten, nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Ook vandaag zit een herhaling van dit scenario nog op schema.

Echter, de huidige ontwikkelingen beginnen ook wel erg te lijken op wat er in de beginjaren ’70 gaande was: problemen met de Amerikaanse president, handelsoorlogen, nakende recessie, …

U kent het Amerikaanse gezegde: ‘If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck’.

Vrije vertaling: als de huidige situatie alle kenmerken vertoont uit het verleden, dan is het wellicht dezelfde situatie.

En dan ziet de toekomst er minder rooskleurig uit voor aandelen, want de beurs onderging een heftige berenmarkt met een daling van 50% op z’n dieptepunt. Echter, het goede nieuws is dat er jaren overheen gingen, en beleggers alle tijd hadden om voorzorgen te nemen.

Dat doen wij nu ook, voor onze abonnees!

De abonnees van het Technologie Rapport hebben in de voorbije jaren aan de grootste feesttafel gezeten… met winsten tot bijna 10.000%! (We kunnen het nog altijd amper zelf vatten, maar het is toch echt waar)

Maar we zijn al enige tijd bezig om de schaapjes op het droge te hijsen. De rijkelijke winsten werden her en der van tafel genomen, in het Technologie Rapport.

En we beginnen het nieuwe jaar met de grote schoonmaak. Want je kan geen beter moment bedenken, nu de markten een flink herstel boekten, om wat zwarte eendjes te verwijderen.

Want we laten er geen misverstand over bestaan: wij waren niet feilloos. Niet alle tips waren een schot in de roos. Dat kan ook niet, want dan zouden we een 100% hitscore hebben, en dat kan nu eenmaal niet in de praktijk.

Iedereen zit er wel eens naast, ook wij. Het zou maar raar zijn als dat niet zo is. Maar gezien onze ruime ervaring en constante focus, durven we wel stellen dat onze hitratio substantieel hoger is.

Getuige de bijzonder rendementen.

Niet enkel met aandelen in de technologiesector – denk aan onze hits: Tesla (+958%), Facebook (+900%), Proto Labs (+316%), Adobe (+208%), Paypal (>200%), … — maar ook in de cryptomarkt, met vroege calls voor Bitcoin (+2.275%), Ethereum (+726%), Ripple (+9.458%), Stellar(+2.500%), EOS (+1.185%), …

Allemaal geweldige rendementen, maar niet alles was een instant hit.

Het nieuwe jaar beginnen we met de grote schoonmaak in het Technologie Rapport. We maken plaats voor vers bloed, maar gaan ook na waarom het bij sommige aandelen of crypto’s niet is gelukt.

Wellicht is dit een van de belangrijkste edities van het Technologie Rapport in maanden, want je leert als belegger VOORAL van je fouten, niet van je winnaars. Dus het zijn belangrijke lessen die we in het nieuwe Technologie Rapport zullen neerpennen, voor onze abonnees.

Wil jij ook weten wat de belangrijkste lessen voor beleggers zijn, op basis van echte praktijkvoorbeelden. Dan moet je zeker intekenen op het Technologie Rapport.

Want dan krijg je niet enkel de lessen, je krijgt in de komende maanden ook al onze nieuwe kooptips toegezonden. Want laat het vooral ook duidelijk zijn: de beste kansen voor beleggers ontstaan ALTIJD in berenmarkten, niet in ronkende stierenmarkten.

Sta er maar eens even bij stil…

 

ACTIVEER JOUW TECHNOLOGIE LESSEN + KOOPTIPS

 

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Share this post:
Nico PantelisBelangrijke lessen voor beleggers