Columns & Artikelen

De koersen van goud en zilver

by Tom Lassing on 28 januari 2019

U heeft ongetwijfeld al eens gehoord over de jaren dat goud en zilver geen rendement opleverden. Tussen grofweg 1980 en 2000 was het rendement op bijvoorbeeld goud niet best.
Maar ook de periode 2011 tot heden is het qua rendement niet best gesteld met zowel goud als zilver. Van 2011 tot 2013 was er een enorme daling en daarna lag de koers vrijwel stil.

De akelige realiteit is dat veel mensen goud en zilver kochten toen het hoog stond. Nu staat het laag en niemand koopt het.
Ik kan aan die onlogische situatie weinig veranderen. Ik wijs er keer op keer op dat goud en zilver interessant zijn, maar de meeste beleggers stappen pas in als ze er zeker van zijn dat het interessant is. Maar wanneer is dat in hun ogen?

Dat is als de koers al minstens een paar jaar stijgt… Liefst nog als ze er over in de krant lezen en niet alleen van mij gehoord hebben.
Ik heb immers nu ongelijk, want hun krant en het journaal praten er niet over. Pas als die er over gaan praten, is het in hun ogen veilig.

Het vervelende is echter dat als de krant en het journaal er over gaan praten het te laat is. Immers wie moeten er daarna nog bereikt gaan worden? Als iedereen het via het journaal gehoord heeft, wie gaat er dan een week later nog kopen?

Goud en zilver zou je juist nu moeten kopen, vóór de meute.
Ik heb zelf een goudrekening bij deze aanbieder. Mijn fysieke goud en zilver koop ik hier en hier.

Mijn strategie is dat ik iedere maand koop. Zo koop ik op hoge en op lage koersen en kijk ik naar de top van 2011 en nu, dan sta ik ondanks een koersdaling van 1900 naar nu 1280 dollar per ounce op neutraal. Dat komt omdat ik maar enkele maanden duur gekocht heb en daarna jarenlang goedkoop.

Zou de koers van goud boven de 1300 dollar per ounce stijgen, dan gaat het ineens hard met mijn vermogen.
Hetzelfde geldt voor zilver, alleen heeft dat eigenlijk nog veel meer hefboom door de relatieve onderwaardering ten opzichte van de goudprijs.

Redactie edelmetaal-Info:

Eerder schreef Tom over zilver en zilvermijnen. Hij (her)schreef recent ook zijn rapport over zilveraandelen. Hier vind je die column.

Een samenvatting:

Waarom is zilver zo interessant geworden?

 • De goud/zilver ratio is extreem gunstig voor zilver geworden. Historisch gezien is goud ten opzichte van zilver veel te duur geworden. Om die reden dus ook liever zilver dan goud.

 • De koers van zilver is na een piek in de nazomer van 2011 heel fors gedaald. Toen werd een koers van ruim $48 per ounce bereikt.

 • De hoeveelheid zilver is eindig en de vraag blijft toenemen, terwijl het aanbod allengs minder wordt.

 • De koersen van zilveraandelen hebben echt enorme klappen gekregen. Niet zelden zijn koersen sinds 2011 met 95% gedaald en we zien al stukjes herstel optreden.


In het rapport treft u enkele nu qua timing interessante zilver aandelen aan. Ga er vanuit dat ze misschien niet allemaal uw ‘cup of tea’ zullen zijn. Het kan ook zijn dat bepaalde aandelen op het moment van uw aankoop van het rapport even niet koopwaardig zijn.

U kunt de aandelen via veel brokers kopen, maar we raden u toch met klem deze aanbieder aan. Hier kunt u alle aandelen kopen EN er is Nederlandstalige ondersteuning makkelijk bereikbaar.

Het rapport kost u slechts 27,49 euro!

Tom Lassing – Beursbox

Edelmetaal-info: eerder verscheen van Tom’s hand het rapport over royalty aandelen oa in de goud en zilvermarkt.

Tom geeft meer waardevolle producten uit al:

 • Rijk Worden met Crypto’s
  Een prachtig Crypto rapport waarin waardevolle insights over de kansen en valkuilen in de crypto en blockchain markten. Er is veel geld te verdienen, ook als bitcoin niet meer terug naar 20.000 dollar gaat.
  Klik hier
 • Pensioensparen Rapport
  200 euro per maand degelijk en volgens een briljante opzet beleggen kan je een fantastisch pensioen opleveren. Dit rapport laat je zien hoe!
  Klik hier

Voor meer goud- en zilverleveranciers: kijk in de etalage van Edelmetaal-Info

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Tom LassingDe koersen van goud en zilver