Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 3 februari 2019

Evaluatie en terugblik

Volgens het bureau van Arbeidsstatistieken groeide het aantal banen in de VS in januari met 304000. Het rapport kwam uit na de 35 dagen durende shut-down van de overheid. Het markeert ook de 100e maand in de reeks van onafgebroken banengroei. Maar het rapport bevatte ook een scherpe neerwaartse correctie van de banengroei in december. De lonen groeiden in januari langzamer dan werd verwacht. – Fred Imbert, “De Dow stijgt na 6 weken winst nogmaals na het sterke banenrapport, ” https://www.cnbc.com, 1 februari, 2019.

Powell zei gedurende een nieuwsconferentie na de 2 daagse vergadering van het Federal Open Market Comité: “De noodzaak voor stijgende rente is wat zwakker geworden” Deze mededeling kwam nadat het FOMC besloot om hun rentedoel van 2,25 tot 2,5% ongewijzigd te laten. In aanvulling daarop beloofde het comité om een “geduldige” houding aan te nemen met betrekking tot verdere verhogingen. – Jeff Cox, “De Fed voorzitter Powell zegt dat de noodzaak van stijgende rente “zwakker” geworden is,” https://www.cnbc.com, 30 januari, 2019.

De hoeveelheid goud die de centrale banken in 2018 kochten heeft volgens het World Gold Council (WGC) het op twee jaar hoogste jaartotaal bereikt. Centrale banken kochten volgens deze onderzoeksfirma het grootste volume goud sinds 1967. Het was zelfs de grootste hoeveelheid sinds voormalig President Nixon in 1971 besloot om de koppeling met goud los te laten. Het WGC zei dat de grootste bulk gekocht werd door een handjevol centrale banken waarbij Rusland de leider was. Rusland wil zijn dollars kwijt. De Fed bezit het meeste goud. Een bedrag dat gelijk staat aan drie kwartalen van de reserve valuta pot van de VS. – Davide Reid, “Het kopen van goud door de centrale banken op hoogste niveau in een halve eeuw,” https://www.cnbc.com, 31 januari, 2019

Stierenparade

De Jupiter in Boogschutter stierenparade blijft maar doorgaan. Voor de zesde week op rij, al vanaf de mini-crash van begin oktober tot 24 december blijven veel wereldaandelenmarkten stijgen. Op de dag van de aankondiging sprong de Dow 434 punten omhoog en sloot voor het eerst sinds 4 december boven de 25000.

De Fed wakkerde het vuurtje nog een beetje aan met de aankondiging dat ze momenteel niet van plan zijn om de korte termijn rente te verhogen. De markten juichten. Zowel aandelen als schatkistpapier steeg na deze aankondiging.

Grondstoffen houden ook van het idee van stabiele rentetarieven. Goud en Zilver gingen de afgelopen week beide omhoog. Goud kwam voor het eerst sinds afgelopen april boven de 1330 uit. Sinds ons speciale Goud rapport van augustus toen goud naar 1167 viel heeft het gele metaal in een zeer bullish patroon gezeten. Dit komt volledig overeen met de start van een nieuwe lange termijn (31,33 maanden) cyclus, die werd aangewezen in het Goud rapport. De start van alle lange termijn cycli is bullish. Zilver deed het de afgelopen week ook goed. Het kwam voor de eerste keer in zes maanden boven de $16. Ruwe olie beleefde ook een positieve week. Het sloot boven de $ 55, een niveau dat we niet meer gezien hebben sinds november. Sojabonen gingen de afgelopen week tot boven de $ 9,3/schepel. Een prijs die we sinds juni 2018 niet meer zagen. Het moet nog hoger om op de niveaus te komen waarop het verhandeld werd voor de handelsdisputen met China van start gingen.

 

De geokosmos van vandaag en de iets langere termijn

“Ik denk dat Donald Trump niet de kwaliteiten heeft om President te zijn. Niemand in Amerika ziet hem liever gaan dan ik. Ik beloof u dat ik niets zal doen om dat te bederven“

Howard Schultz heeft geen lef genoeg om voor het Presidentschap te gaan! Ik heb hem gezien op 60 minutes en ik ben het met hem eens dat hij niet de “meest slimme persoon” is. Bovendien heeft Amerika al zo een! tweette Trump. – Ronald J. Hansen, “Schultz bezoekt ASU, belooft dat hij het niet zal bederven in 2020,” USA Today Network, 31 januari, 2019.

En daar hebt u het al. De vraag werd al eerder gesteld en is nu beantwoord. Donald Trump is de slimste persoon op aarde volgens zijn eigen objectieve (?) analyse. Zijn thuisbasis houdt van dit zelfvertrouwen.

Maar zal hij ook winnen in 2020? In 2020 spelen conjuncties van drie van de buitenplaneten in ons zonnestelsel. Dit is een zeer zeldzaam kosmisch aspect. Als we alleen al kijken naar de zes mogelijke conjuncties tussen Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto dan zien we dat 2020 de eerste keer is sinds 1993 dat we een nieuwe synodische cyclus zien waar deze planeten bij betrokken zijn. Dat is een lange tijd tussen nieuwe synodische cycli van deze planeten en duidt erop dat 2020 het einde zal betekenen van vele lange termijn planetaire cycli en de start van vele nieuwe. In correlatie betekent het ook dat dit het einde zal zijn van diverse langere termijn politieke en economische cycli. Om het maar niet te hebben over vele langere termijn cycli op de financiële markten. Dat is de reden dat we 2019 gelabeld hebben als de “set up” voor de krachtige transformerende veranderingen die we aan zien komen in 2020-2031. Het thema zal zijn “Iets ouds en iets nieuws”. En iets van belang wat doet denken aan gebeurtenissen in 1960-1968, de laatste keer dat Jupiter en Saturnus door Steenbok ( iets “ouds”) gingen gezamenlijk onderweg naar Waterman…en naar een serie van belangrijke conjuncties en harde aspecten van Saturnus en Pluto waarbij Uranus (het “nieuwe”) betrokken is. We zullen dit onderwerp in meer detail bespreken in het Forecast 2019 webinar op 9 februari.

Collectieve psychologie

Maar er is een ding waar we op moeten letten met betrekking tot het in schijnwerpers treden van Howard Schultz, oprichter van Starbucks, bij zijn besluit om mee te doen in de race om het Presidentschap in 2020. Gedurende de tijd dat Saturnus en Pluto in een conjunctie staan en dichtbij de tijd van Jupiter conjunct Saturnus kunnen grote leiders het wereldtoneel betreden. Vooral de Jupiter/Saturnus conjunctie van 17-19 december 2020 is enorm belangrijk omdat het de start van een 200 jaar periode waarin de “Grote Verandering” begint te werken. Dit betekent dat elk van de 20 jaar Jupiter/Saturnus conjuncties in de komende 200 jaar zal verschuiven van aardetekens naar lucht tekens. Het representeert een belangrijke verschuiving in de collectieve psychologie, type leiderschap en wereld dominantie. En een verandering in de boog of richting van de menselijke geschiedenis. Voor mundane astrologen is dit iets van groot belang.

We kijken nog even naar de iets kortere termijn. Op zondag 3 februari gaat Venus Steenbok binnen om daar tot 1 maart te blijven. Venus in Steenbok zal erg alert zijn op eerlijkheid in langere termijn overeenkomsten en transacties. De Steenbok wil zaken doen en zoekt daarbij een overeenkomst voor de langere termijn. Venus wil dat zulke overeenkomsten gebalanceerd en eerlijk zijn. Elke partij krijgt 50% van de voordelen en 50% van de opofferingen. Het is een uitstekende planeet-teken conditie om tot compromissen te komen met wederzijds voordeel. Compromissen is het sleutelwoord. Zonder compromissen aan beide kanten zal er geen deal of overeenkomst gesloten worden. Het is niet passend om te pogen tot overeenkomsten te komen waarin anderen proberen er een slaatje uit te slaan of niet bereid zijn enige concessies te doen. Maar met Jupiter vierkant Neptunus zullen zulke pogingen er wel zijn In februari zien we veel situaties ontstaan waarin deze dynamiek aanwezig is: de volgende stap in de behandeling van de shut-down als de andere kant niet iets inlevert van zijn eisen, de handelsbesprekingen tussen China en de VS en de volgende ontmoeting tussen President Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un die eind februari gepland staat.

Misschien zien we binnen een maand of Trump inderdaad de slimste persoon op aarde is. Of is het misschien Xi Jinping, Kim Jung-un of Nancy Pelosi. Venus in Steenbok suggereert dat degene die het eerlijkste en meest gefocust is er met de overwinning vandoor gaat. Venus in Steenbok hecht waarde aan volwassenheid. Ze die hun ongeduld, agressie of arrogantie tonen of anderen willen bedriegen om zelf een voordeeltje te behalen zullen waarschijnlijk niet ver komen deze maand.

Mededelingen

Terugblik op Congres Forecast 2019 & Beyond - de kanteling van de huidige economische cyclus Hebt u het congres Forecast 2019 & Beyond, the reversal of the current economic cycle gemist? Het congres dat op zaterdag 19 januari 2019 in Breukelen werd gehouden was in vele opzichten een succes en krijgt over enige jaren een vervolg. Lees de korte terugblik>>
Wereldwijde live 2019-Webinar door Raymond Merriman

Over 1 week is het al zover: MMA’S Forecast 2019 LIVE Webinar

Zaterdag 9 februari, starttijd 19.00 uur CET. De onderwerpen uit het boek Forecast 2019 worden besproken in relate tot de markten zoals ze er nu bijstaan. Met outlooks van de VS-aandelenmarkt, Goud en Zilver, ruwe olie en valuta’s.

Aanmeldprijs is €42 / USD 45 en is inclusief de afbeeldingen van de presentatie, en een downloadbare opname van het event. Achteraf bekijken is ook mogelijk; zelfs zo vaak u wilt! Lees verder>>

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week