Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 11 februari 2019

Evaluatie en terugblik

Een golf aan faillissementen blijft het Amerikaanse Boerenbedrijf treffen, door handelsgeschillen die de lager grondstoffenprijzen nog meer laten voelen, waar Amerikaanse boeren al jaren onder lijden. Faillissementen stegen afgelopen jaar tot het hoogste niveau in minstens 10 jaar. – Jesse Newman en Jacob Bunge, “Golf aan Faillissementen Geselt het Boerenland”, Wall Street Journal, 7 februari 2019.

General Motors zei woensdag dat staal- en aluminiumtarieven de bodemlijn in 2018 door meer dan $1 miljard hielpen beschadigen. De Journal rapporteert dat mede door handelsoorlogen het aantal faillissementen toeneemt. Als de beloofde Trump-handelsdeals niet plaatsvinden, dan zal een teruglopende wereldwijde – en VS- economie zijn inspanningen verpulveren. – Daniel Henninger, “Trump keerde de Oppositie” Wall Street Journal, 7 februari 2019.

Aandelen zakten donderdag nadat de economische adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow zei dat China en de VS nog ver van een handelsdeal af zijn. Een afname in de groeivoorspelling voor de eurozone deed ook de vrees herleven dat de wereldeconomie zou kunnen vertragen. “We hebben nog een aanzienlijke afstand te overbruggen” vertelde Kudlow tegen Fox Business, verwijzend naar de lopende handelsbesprekingen tussen de twee grootste wereldeconomieën. China en de VS hebben nog tot begin maart tijd om tot een handelsdeal te komen. Anders gaan de tarieven op Chinese goederen gevoeld worden. – Fred Imbert, “Dow Zakt 200 Punten na Kudlow’s Uitspraak dat een VS-China-handelsdeal nog ver weg ligt,” https://www.cnbc.com, 7 februari 2019.

De post-feestdagen-rally in ’s werelds aandelenmarkten kwam afgelopen week tot een eind met het door Mars bereiken van de kritieke 23-27° in Ram. Dat is waar in de oprichtingshoroscoop van de New York Stock Exchange (17 mei 1792) Saturnus is te vinden, in oppositie naar de NYSE’s Jupiter-Neptunus-conjunctie in Weegschaal. Die passage duurt van 4-11 februari. Na zes weken te zijn gestegen, piekten de meeste aandelenindices 5 februari. Sommigen bleven nog hoger koersen tot op 7 februari maar bijna alle keken na vrijdags woeste uitverkoop terug op een dalende week.

Handelsgeschil met China

Wat beleggers het meest dwars zit is nog steeds de trage vooruitgang bij het oplossen van het handelsgeschil met China. President Trump was de afgelopen weken optimistisch over de besprekingen. Afgelopen week veranderde de toon weer en de markt toonde zijn ongenoegen. Berichten van toenemende economische zwakheid in de Eurozone, gecombineerd met een tekort aan bereidheid bij de EU en het VK om over de Brexit tot een oplossing te komen waar beide zijden mee kunnen overeenstemmen voegde ook toe aan de bezorgdheid die beleggers nu over de toekomst hebben. Maar Jupiter heeft nog steeds 10 maanden door Boogschutter te gaan en als er geen paniek uitbreekt dan is er nog steeds meer kans op meer hoop en optimistisch nieuws. Tegelijkertijd, met Jupiter en Neptunus vierkant ten opzichte van elkaar tot en met september, kan uiteindelijk blijken dat die hoop en dat optimisme niet veel met de realiteit heeft uit te staan. Alle aspecten waar Neptunus bij betrokken is zijn een verleiding om te hoopvol te zijn en lastig om realistisch te zijn. En daarna neemt eind 2019 tot en met 2020 het “Steenbok-Stellium” het over. Dat houdt zich niet bezig met op drijfzand gebouwde misleidende fantasieën. Het wordt tijd om bewijs te zien dat die fantastische hoop en wensen zich in de realiteit gaan wortelen en niet slechts hypes en valse beloften zijn.

In andere markten sprong de bitcoin vrijdag eindelijk uit druppelpatroon. Het heeft nu een kans om zijn hype en belofte waar te maken want vrijdag steeg het naar zijn hoogste niveau in drie weken zonder een nieuwe laagte voor het jaar te maken. Net als aandelen moesten Goud en Zilver vorige week nog wat afzakken maar zonden donderdag een bodem en gingen vrijdag hoger, terwijl aandelen vrijdag bleven dalen.

 

De geokosmos van vandaag en de iets langere termijn

“De taak van alle scholen is om scholieren/studenten te leren nadenken, niet wat ze moeten denken. Iets anders doen is niet doceren. Het is indoctrinatie.” – William Wade, “Opinies” Arizona Republic, 7 februari 2019.

Op 13 februari vindt er een krachtige Mars-Uranus-conjunctie plaats, gevolgd door Venus aankomen bij zowel Saturnus en Pluto, van 18-22 februari. Dat zijn opvallende geokosmische signaturen die vaak correleren met plotselinge en onverwachte gebeurtenissen of aankondigingen. Het kan met de natuur te maken hebben, zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, windhozen en elektriciteitsuitvallen. Of het kan samenvallen met verrassende berichtgeving die een verstoring in de markten tot gevolg hebben omdat beleggers geen verandering in beleid of verdrag verwachtten. Het resultaat kan een plotselinge stijging of val in prijzen van aandelen of grondstofprijzen zijn, of beide. De week erop, als Venus bij Saturnus aankomt, is vaak een geokosmisch signatuur van een opmaak van een handelskans. Een markt die een correctieve daling doormaakt tot in deze periode is een kandidaat om een gezonde stijging te beginnen. Als de aandelenmarkt bijvoorbeeld tot die tijd +/- 3 handelsdagen laag blijft, kan het een gunstige koopkans betekenen.

Als we verder vooruit kijken zien we het eind van verscheidene tijdperken, wat te maken heeft met de Jupiter-Saturnus-conjunctie op 17-21 december 2020, in het teken Waterman. Het is het einde van de 20-jaarse “normale” Jupiter-Saturnus-cyclus die 28 mei 2000 van start ging. Er is veel gebeurd in de 20 jaar. Maar het betekent meer dan dat omdat het ook een punt zet achter de Jupiter-Saturnus-conjuncties in aardetekens zoals sinds 19 juli 1802 het geval is geweest. Die samenstanden vinden nu plaats in luchttekens tot 20 december 2159 (wat is het dat al dit soort cycli op het Wintersolstitium plaatshebben?). Maar daar houdt het niet op want dit wordt ook het begin van de “Grote Verandering”serie (waarin Jupiter en Saturnus elkaar tegenkomen in luchttekens) sinds 1186-226. Net als 1961-2020 wisselde de Jupiter-Saturnus-conjunctie af tussen aarde en lucht, voordat het zich voor twee eeuwen steeds in het luchtelement gebeurde.

Grote Tijdsbepaler

Wat betekent het allemaal? Het betekent dat we onze toekomst opnieuw moeten verzinnen, en de toekomst van de wereld. Het wordt niet wat je je momenteel kunt voorstellen. De “Grote Tijdsbepaler” (Jupiter en Saturnus) bewegen zich uit de politieke, praktische psychologie van aarde naar de mentale intellectuele kwaliteit van lucht, voor de rest van deze eeuw en tot ver in de volgende. We gaan van gezaghebbende, gecentraliseerde overheidscontroles naar meer sociale drijfveren voor gelijkheid en eerlijkheid voor de massa. Conservatieven zullen dit misschien niet leuk vinden, want het riekt naar meer socialistische visies. Maar het is nu niet aan een waterteken (de verzorgers), dus er zullen intelligente inspanningen worden gedaan om de nieuwe systemen werkbaar te maken en toch de onafhankelijkheid van het individu te waarderen. Op dit moment heb ik geen idee hoe dat eruit zal zien. Ik ben er echter vrij zeker van dat, aangezien Jupiter erbij betrokken is en Jupiter het onderwijs regeert, scholen zich opnieuw zullen richten op het aanleren van hoe te denken, en niet wat te denken. Zo bewegen we ons van de beheersing van de aarde naar de vrijheid van denken, gesymboliseerd door de lucht. Conservatieven van vandaag de dag kunnen reden vinden om dat toe te juichen. In feite denk ik dat de meeste politieke neigingen die richting zullen ondersteunen.

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week