Columns & Artikelen

Overzicht indices 1 maart 2019

by Wilge on 1 maart 2019

Met 2 maanden in 2019 ziet alles er erg groen uit. Het kan niet stuk:

overzicht indices, goud, zilver, palladium, bitcoin, remx

De edelmetalen

Dat de prijzen voor palladium en rhodium het ene na het andere record breken is genoegzaam bekend. Platina dat ver weg is gezakt, onder andere onder invloed van de dieselschandalen (platina wordt oa gebruikt in katalysatoren van dieselmotoren) komt nu weer sterk terug. Wellicht omdat er in de andere industriële toepassingen tekorten dreigen, of aan de andere kant de dreigingen van (alweer) stakingen in de platinamijnen.

Goud en zilver bungelen onderaan het lijstje, maar staan nog net in het groen. De goldbug-analisten noemen het logisch dat de prijs even terug valt om aan de volgende leg-up te beginnen. Ik moet het allemaal nog zien, heb het al vaker gehoord de afgelopen jaren.

De goudmijnaandelen zijn per saldo weer allemaal gezakt tov vorige meting. Niet veel, maar toch.

REMX

De ETF waar zich veel (mijnbouw)bedrijven in bevinden betreft Rare Earth Elements en andere kritische en strategische metalen als lithium, graphite, steeg weer eens. Om vervolgens weer te zakken?

Waterfondsen

Dat de waterfondsen het goed doen lijkt me evident, maar dat vind ik al jaren en in dat op zich schiet het niet echt op met de koersen van de 2 te volgen ETF’s zolang we de fondsen volgen. Water: we hebben te kort en te veel, beide op de verkeerde plekken. (hoewel er ook een aantal fondsen in de etf’s zit die niks met deze problematiek van doen heeft.)

Bitcoin

Hoe de voorspellingen voor goud of zilver ook zijn, de prijzen zullen nooit naar 0 zakken. Dat is voor Bitcoin en andere crypto valuta wel anders. “Blokchain is een mooi iets, maar bitcoin zakt ZEKER naar 0 net als alle andere crypto valuta”, hoorden we deze week, net als dat we hoorden dat “bitcoin ZEKER naar 1 miljoen dollar zal stijgen”. Wat is ZEKER? Zal de waarheid ergens in het midden liggen? Ik ga een kopje koffie drinken, kan ik gelijk even in de koffiedik kijken!

Tot 1 april! (kunnen we zien hoe dan de stand van zaken is.)

Wilbert Geers

PS. Congres: The Future of Gold, 24 maart, Breda 9.00 -17.30 uur
Gebruik de code EDELMETAALINFO om tegen 50 % korting te bekomen.

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

WilgeOverzicht indices 1 maart 2019