Columns & Artikelen

Oplichting?!

by Wilge on 4 april 2019

Een van de links die ik op 4 april online zette, was:

Beleggers gaven miljoenen voor niet geleverd goud

De FIOD heeft 3 mensen opgepakt op verdenking van fraude met goudverkopen, witwassen en oplichting:

De FIOD heeft op 2 april drie aanhoudingen gedaan. Het gaat om drie mannen van 29, 49 en 52 jaar uit Breda, Huizen en Hoofddorp. Zij worden verdacht van onder andere beleggingsfraude, witwassen en oplichting. De FIOD doorzocht vier woningen, drie bedrijfspanden en een caravan in Alkmaar, Breda, Hoofddorp, Huizen, Leusden en Naarden.
[Lees het hele Fiod bericht]

Waar rook is, is ook vuur horen we vaak, maar uiteraard zal de rechter duidelijk maken of de verdenking terecht is.

Ben je mogelijk zelf gedupeerd? Gedupeerden van deze mogelijke beleggingsfraude kunnen zich melden bij de FIOD via: fiod.fraudemelden@belastingdienst.nl

Een verhelderd artikel staat ook op The SilverMountain Blog:

Grootschalige goud fraude bij het kopen van goud met korting

Wil je fysiek goud of een ander metaal kopen, kijk hiernaast in de rechterkolom!

NB: update 8 april: Weerwoord van enkele kopers en belanghebbenden op Market Update:

FIOD dupeert beleggers met onderzoek inzake ‘Forward Gold Sale’

Voor de goede orde moet je weten dat de eigenaar van Market Update ook de eigenaar van Goudkorting.nl is. Preken voor eigen parochie? Tevens heeft of had de eigenaar ook een link met Goldinvestment uit Naarden, die dezelfde goudmijn noemt als Goudkorting.nl namelijk Ruby Creek. De website van Goldinvestment lijkt niet meer up to date behalve dat ze op de pagina van Ruby Creek de melding hebben staan: De Forward Gold Sale van Ruby Creek is voltooid en wordt niet langer door ons aangeboden.

Verder reageerden de columnisten Tom Lassing en Maarten Verheyen hieronder. Ze zijn beiden fan van fysiek goud met een stickertje met je naam er op. Jouw fysieke goud dus. In je eigen kluis of in een gehuurde kluis. Dat maakt niet uit.

Eerst Maarten Verheyen:

Koop enkel FYSIEK edelmetaal. Hoe vaak zou ik dit de afgelopen jaren hebben gezegd? Dat houdt met twintig keer toch niet op, he?

Met fysiek bedoel ik natuurlijk niet dat je het daarom zélf moet bewaren. Je kan je goud ook perfect laten bewaren door een betrouwbare handelaar die het dan gealloceerd voor je opslaat. (zo doe ik het)

Dat is wat ik bedoel met fysiek. Of je bewaart het zelf of het wordt voor jou gealloceerd bewaard. Gealloceerd wil zeggen dat er ergens edelmetaal met jouw naam erop in een kluis ligt.

Maar wat lees ik nu gisteren online?

“Invallen in Huizen en Naarden voor miljoenen fraudezaak in goudhandel. 

Uit onderzoek van de FIOD is naar voren gekomen dat de verdachten in de periode 2015 tot en met heden vermoedelijk in totaal ongeveer 50 miljoen euro hebben ontvangen met de verkoop van Forward Gold Sales.

Verdachten bieden beleggingsproducten aan die ze Forward Gold Sales noemen. Daarbij wordt de toekomstige goudproductie van een goudmijn verkocht. Het goud wordt niet direct gekocht, maar dit systeem biedt de klant, tien maanden na aankoop, het recht op levering van fysiek goud. De klant krijgt bij aankoop een korting van 10% ten opzichte van de geldende goudprijs.”

Ik heb hierover de voorbije jaren herhaaldelijk vragen gekregen van beleggers die dachten een dealtje te kunnen doen. Goud kopen met 10% korting. Klinkt goed, nietwaar? Maar ook een beetje te mooi om waar te zijn.

In dit geval lijkt het om een ordinaire oplichting te gaan, maar zelfs als er echt sprake is van “Forward Gold Sales”, dan nog loop je een enorm risico. Je koopt immers goud dat nog in de grond zit. Mijnen die zich financieren met dit soort constructies zitten meestal in niet al te beste papieren. Als het bedrijf failliet gaat, verlies je sowieso je volledige investering.

Maar in dit specifieke geval was er zelfs amper sprake van een mijn. Wel, dit voorbeeld maakt eigenlijk perfect duidelijk wat ik bedoel met het verschil tussen fysiek en papier. In het geval van deze “Forward Gold Sales” kregen beleggers een papiertje in handen die hen eigenaar maakte van een bepaalde hoeveelheid goud.

Deze beleggers dachten natuurlijk dat ze fysiek goud gekocht hadden, maar in werkelijkheid hadden ze enkel een claim op dat goud in handen. Net zoals een ETF bijvoorbeeld niet meer is dan een claim op goud.

Kopers van “goud met korting” kennen ondertussen het verschil tussen een claim en fysiek. Helaas voor hen komt de wijsheid pas achteraf.

Ze zullen niet de laatste zijn die beteuterd naar een briefje staan te kijken en zich afvragen waarom ze niet gewoon fysiek edelmetaal kochten. Dus, laat het mij nog ééns een 21ste keer proberen 🙂

Als je goud bezit via ETF’s … goudrekeningen … turbo’s … enz, wees dan wijs en ruil die posities in voor fysiek edelmetaal.

Fysiek edelmetaal kost meestal niet meer dan die papieren beloftes, dus daarvoor moet je het zeker niet laten. Maar word alsjeblief wakker vooraleer het te laat is en hou je edelmetaal enkel fysiek aan.

Verkoop de papieren beloftes en bestel het echte spul via een betrouwbare handelaar zoals Goud999.

Full disclosure: ik ben aandeelhouder van Goud999 en kan je verzekeren dat dit één van de meest betrouwbare partijen in de Benelux is.

En nu we het toch over Goud999 hebben, een kleine update in verband met het goudevent met Willem Middelkoop en Erik Geenen.

Ik verneem namelijk dat op twee dagen tijd meer dan 54% van de beschikbare stoelen reeds gereserveerd werden.

De interesse is enorm en je kan dit event enkel live bijwonen op zaterdag 11 mei. Er zal geen opname of stream beschikbaar zijn.

Tickets kosten 25 euro en dekken enkel de kosten die Goud999 zelf heeft. Reserveer hier te plaats.

Maarten Verheyen Aandelen.com

Dan nu Tom Lassing: Het was dus blijkbaar toch oplichting

Gisteren is er door FIOD huiszoeking gedaan bij drie verdachten van een aanzienlijke fraude. Via een programma als Forward Gold Sales werd goud aangeboden dat je dan een half jaar tot een jaar later zou gaan ontvangen. Dat goud kon je vooraf bestellen met 10% korting.
Die 10% korting was iets waar uiteindelijk veel beleggers toch ingestonken zijn, want er werd ter waarde van 50 miljoen euro geld ingelegd.

De FIOD heeft nu twaalf auto’s, goud, sieraden, zilver en wapens in beslag genomen. Drie personen zijn gearresteerd.
Slechts een klein deel van het geld werd volgens justitie daadwerkelijk voor het beoogde doel gebruikt. Het geld van nieuwe beleggers werd gebruikt om de eerdere beleggers tevreden mee te stellen. Volgens de FIOD een klassieke Ponzi derhalve.
Nu weet ik niet zeker of met deze actie alle aanbieders aangepakt zijn. Als één onderneming een fraude is, hoeft dat niet in te houden dat alle ondernemingen fraude zijn.

Wel kan je je afvragen of je het risico wilt lopen.
Hoe kunt u een aanbieder nu controleren? Als u op dit moment de drie opgepakte ondernemers probeert te bellen en ze nemen niet op…
Heel veel meer controle heb je als consument niet. Immers heb je weinig controle mechanisme als de oude klanten hun vergoeding krijgen vanuit de inbreng van nieuwe klanten. Zoiets kan je als klant niet controleren.

Mijn advies is om dat soort creatieve transacties gewoon niet aan te gaan. Al te creatieve oplossingen zijn te vaak voortgekomen uit criminele breinen. Wil je goud, koop dan gewoon goud. Ga niet meedoen aan ‘slimme’ opzetjes, want het is te vaak gewoon oplichting.
De vraag is nu welke aanbieders en opgepakt zijn. Er is ook een inval geweest in Alkmaar en ik ken al twee aanbieders die werken met een dergelijke aanbieder in Alkmaar. Eén van deze aanbieders zit in Naarden en laat ook daar een inval gedaan zijn…
Let wel, pas schuldig als de rechter een oordeel heeft geveld. Nu alleen verdacht.

Ik heb in het verleden eerst negatief en daarna neutraal over deze aanbieding geschreven. Ik heb nooit het advies gegevens hier aan mee te doen. Gelukkig niet.

https://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/gebeld-worden-om-goud-te-kopen-tom-lassing

Toen ik Goudkorting.nl gisteren om commentaar en toelichting belde, waren ze vanuit de FIOD nog volop bezig met de inval. Die partij is dus wel in beeld maar zoals ik al aangaf, de rechter zal pas schuld bepalen.

Eerder schreef Tom over zilver en zilvermijnen. Hij (her)schreef recent ook zijn rapport over zilveraandelen. Hier vind je die column.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeOplichting?!