Columns & Artikelen

Banken mijden ETF’s, kopen enkel fysiek goud

by Maarten Verheyen on 10 april 2019

De meeste beleggers bezitten edelmetaal via ETF’s, turbo’s en edelmetaalrekeningen.

Ik begrijp dat dit soort beleggingen makkelijker te verwerven zijn dan fysiek goud, maar dit zou best wel eens een kapitale fout kunnen blijken.

Wie goud koopt als ultieme verzekering, wil 100% zeker zijn dat het goud er ook effectief ligt als het echt nodig is!

Enkel fysiek goud biedt je de optie om volledig uit het financieel systeem te stappen. Het is de enige activa waarbij je niet afhankelijk bent van één of meerdere tegenpartijen.

Een ETF is in het beste geval een claim op goud en volgt zo de prijsontwikkeling van goud. Maar het is géén goud. Als het echt helemaal fout gaat, wil je toegang hebben tot je goud en dat kan een ETF je niet bieden.

Een ETF noteert namelijk op de beurs en je bent afhankelijk van de goede werking van de beurs, je broker en het banksysteem om je ETF om te zetten in harde valuta.

Als je je ETF verkoopt, zit de cash in je brokeraccount en je dient deze over te schrijven naar je bank als je plannen hebt met het geld.

Indien morgen het banksysteem op slot gaat (zoals bijvoorbeeld reeds gebeurde in Cyprus), kan je niet aan je geld … ook al zag je het aankomen door in goud te investeren!

Als je je ETF verkoopt, converteert naar cash en overschrijft naar je bank, stel je jezelf ook bloot aan een potentiële bail-in.

Naast een werkend banksysteem, heb je ook correct opererende financiële markten nodig en dat blijkt tijdens crisissen niet altijd evident. Na de aanslagen van 9/11 bleef de beurs bijvoorbeeld meerdere dagen gesloten.

Tijdens de eerste wereldoorlog gingen de markten voor vier dagen dicht. Dat is vier maanden waarin je je goud-ETF niet ten gelde kan maken … net op een moment dat je er misschien het hardst op rekent.

Toch iets om even bij stil te staan en ééns grondig over na te denken.

Als je goud koopt als verzekering, dan kan enkel fysiek goud die rol vervullen. ETF’s zijn ingebed in het financieel systeem en bieden op die manier totaal geen bescherming.

In dit opzicht is ook de houding van de Bank for International Settlements opmerkelijk. De BIS geeft namelijk goud dezelfde risicoweging als cash, maar enkel als het gaat over “allocated” goud.

De BIS is daarmee heel duidelijk richting de banken: enkel goud dat opgeslagen wordt op eigen naam wordt beschouwd als goud.

Banken creëren ETF’s om te verkopen aan de eigen klanten, maar als ze goud voor eigen rekening kopen, kopen ze fysiek goud en geen ETF’s. Een duidelijker signaal kan je als belegger eigenlijk niet krijgen.

 

Maarten Verheyen Aandelen.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Maarten VerheyenBanken mijden ETF’s, kopen enkel fysiek goud