Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 6 mei 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

De VS banenmachine bleef in april aardig doordraaien. Het ministerie van werkgelegenheid meldde vrijdag een toename van 263000 en het werkloosheidspercentage daalde naar 3,6%, het laagste percentage van een generatie. De toename van de niet agrarische banen versloeg de verwachtingen van Wall Street (190000 en een werkloosheidspercentage van 3,8%). Het gemiddelde uurloon bleef 3,2%, net even beneden de verwachtingen van 3,3%. Het werkloosheidspercentage was voor het laatst zo laag in december 1969 toen het 3,5% was. In een tijd dat veel economen een krappe arbeidsmarkt zien blijft de banengroei toenemen en de economische expansie is nog maar een paar maanden verwijdert van een record van de langste in de geschiedenis. – Jeff Cox, “Aantal banen neemt in april weer toe, werkloosheidspercentage daalt naar laagste punt sinds 1969,” https://www.cnbc.com, 3 mei , 2019.

President Donald Trump tweette dat hij de economie “als een raket omhoog wil zien schieten”, daarmee zwengelde hij zijn pogingen aan om de Fed er toe te bewegen de rente tarieven te verlagen…. De Fed liet, zoals werd verwacht, hun rentetarief afgelopen woensdag na hun twee daagse vergadering, ongewijzigd…. Hier ligt wat frictie: Trump is een grote voorstander van een excessief grote renteverlaging en economen zeggen dat hij daar de verkeerde redenen voor heeft. Als zijn voorstel wordt uitgevoerd brengt dit onaanvaardbare risico’s met zich mee voor een relatief bescheiden opbrengst. Daarbij komt nog het grotere gevaar dat de Fed het publieke vertrouwen in hun onafhankelijkheid op het spel zou zetten. -Paul Davidson, “Trump`s renteverlagingen zou de economie vertragen,” USA Today, 3 mei, 2019.

Opwaartse kracht

Je kunt in de twee quotes hierboven de opwaartse kracht, zelfs overmoedigheid van Jupiter in Boogschutter voelen. Je kunt ook de aanhoudende opbouw naar een mogelijke “bubbel” in de economie en de aandelenmarkt waarnemen en de ontwikkeling van een psychologisch attribuut wat voormalig voorzitter van de Fed Alan Greenspan omschreef als “irrationele uitbundigheid”. Dit is het soort collectieve houding, die wordt aangemoedigd door de President van de VS, waardoor investeerders speculanten kunnen worden. Dit is consistent met Jupiter in Boogschutter (alles is “groots”). Maar tegelijkertijd is er een vierkant aspect naar Neptunus in Vissen (waanideeën, illusies en koesteren van ijdele hoop).

Dit is het soort aspect dat symbool staat voor groots denken en groots gokken omdat je je kudde instinct volgt. Het gevaar is dat als het eenmaal eindigt in december 2019 we onmiddellijk overgaan naar het Steenbok Stellium waarbij de Saturnus/Pluto conjunctie die start in januari 2020, betrokken is. Zelfs Jupiter gaat van het zich altijd uitbreidende teken Boogschutter (8 november 2018-2 december 2019) naar het zich bijna nooit uitbreidende teken Steenbok. De geschiedenis toont een dramatische correlatie: langere termijn hoogten op de aandelenmarkten komen vaak voor met Jupiter in Boogschutter gevolgd door een steile daling als Jupiter door Steenbok gaat. Vaak gaat dit nog door als Jupiter doorgaat naar Waterman en Vissen (2020-2022). De laatste keer dat Jupiter hier stond was in 2007-2009.

Na het goede nieuws over de werkloosheidscijfers gingen de aandelen omhoog. De Dow steeg bijna 200 punten maar is nog een stukje verwijdert van de cyclus hoogte 26696 van 23 april en nog verder verwijdert van de all-time hoogte 26951 op 3 oktober 2018. De Nasdaq bereikte afgelopen maandag 29 april wel een nieuwe all-time hoogte (8176) en sloot daar op vrijdag 3 mei dicht in de buurt (8164). De S&P bereikte afgelopen week ook een nieuwe all-time hoogte (2954 op 1 mei) en sloot de week af op 2945.

De uitbraak aan de bovenkant op de aandelenmarkten (behalve de Dow) is ook consistent met hetgeen we schreven in onze column van twee weken geleden:

We staan op het punt een tijdsbestek in te stappen, van 22 april tot en met 18 mei, dat verscheidene belangrijke geokosmische signaturen bevat met een historische samenhang met draaiingen in vele markten. Deze tijdsperiode begint 22 april met de Zon-Uranus-conjunctie en eindigt op 18 mei met de conjunctie van Venus en Uranus. Beide behoren tot de meest krachtige, Niveau 1 omkeeraspecten die naar voren kwamen in onze onderzoeken naar omkeringen in aandelenmarkten vanaf eind jaren 1920. Beide hebben betrekking op Uranus, wat dit tot een heel uitdagende periode maakt voor zowel beleggers als marktanalisten.

Uranus omvat het onvoorspelbare. In de meest gevallen geven zulke periodes aanzet tot marktdraaiingen. Maar in een verrassend hoog percentage van de gevallen vielen zulke Uranusaspecten ook samen met scherpe uitbraken van duidelijk gedefinieerde weerstands- en steunzones, leidend tot nieuwe hoogtes in sommige markten en nieuwe laagtes in andere. De aandelenmarkt nadert nu nieuwe hoogtes. In feite zijn verschillende wereldindices al nieuwe hoogtes voor dit jaar 2019 aan het maken. En deze opwaartse impuls naar nieuwe hoogtes kan dus met de Zon-Uranus-conjunctie, maandag 22 april in Stier (geld en aandelen), in verband worden gebracht. Het is mogelijk dat deze uitbraken aanhouden of hervatten tegen de tijd dat Venus zich 18 mei bij Uranus voegt, eveneens in Stier, het teken waar Venus over heerst.

Bitcoin, Goud en Zilver

Deze periode bleek ook gunstig voor de Bitcoin. Deze brak op vrijdag uit naar een hoogte van $5796, het hoogste niveau in bijna 6 maanden. Maar bij Goud, Zilver en Ruwe olie zagen we het omgekeerde, zij gingen hard naar beneden. Goud en Zilver maakten donderdag nieuwe cycluslaagten. Maar de banencijfers van vrijdag brachten daar verandering in. Vooral Zilver maakte indruk, het steeg op vrijdag 32 cent. Ik denk dat handelaren Jupiter in Boogschutter voelen.

Dit suggereert, ondanks wat de Fed en het Witte Huis zeggen, dat de zaadjes van inflatie verborgen kunnen zijn maar zich klaarmaken om te ontkiemen in de looncijfers. Zonder voedsel en energie lijkt de inflatie tam. Maar voedsel en vooral energie vertonen tekenen dat ze binnenkort niet zo tam meer zullen zijn. En de kosten voor reizen zijn de laatste tijd ook gestegen. Jupiter en Boogschutter heersen over reizen. Je zou de reis industrie in de gaten kunnen houden, nadat de prijzen een piek vertonen met Jupiter in Boogschutter (2019) hebben ze de neiging om hard te zakken als Jupiter naar Steenbok gaat in 2020.

 

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

Eert uw vader en uw moeder, opdat uw dagen verlengd worden in het land, dat u de heere uw God geeft. – de vijfde van de Tien Geboden, Exodus 20: 2-17, de Bijbel, Statenvertaling.

Alle moeders willen dat hun zoon President wordt, maar ze willen niet dat ze gedurende dat proces politici worden. John F. Kennedy, https://www.goalcast.com

We bevinden ons precies in het midden van het tijdsbestek dat verscheidene belangrijke geokosmische signaturen bevat met een historische samenhang met draaiingen in vele markten, 22 april-18 mei. Goud en Zilver vallen naar nieuwe laagten voor 2019 terwijl aandelen en de Bitcoin nieuwe hoogten laten zien.

De komende week zien we veel activiteit. Zondag 5 mei vormt Mars een oppositie met Jupiter die gerelateerd kan zijn aan extreme euforie of roekeloosheid. Het is een tijd waarin sommige mensen er uit kunnen flappen wat ze werkelijk denken zonder rekening te houden met de consequenties en reacties van anderen. Dit is geen aspect van tact en zelfbeheersing. Het kan direct en onbeschoft, zorgeloos en dom zijn, vooral met Mars in het babbelzieke teken Tweelingen. Het is verstandig om niet impulsief te spreken of te tweeten, vooral als je van plan bent om jezelf op te hemelen of naar complimentjes vist. In plaats van complimenten kun je de toorn van anderen opwekken wegens arrogant gedrag.

Op dinsdag-donderdag 7-9 mei vormt Venus in Ram een vierkant naar de Saturnus/Pluto conjunctie in Ram. Dat gaat waarschijnlijk de problemen die gecreëerd zijn onder Mars opposiet Jupiter niet helpen. In feite vertegenwoordigt het waarschijnlijk de bestraffing en consequenties van het ongetemde en genotzuchtige gedrag. Beheers je impulsen als je verleid wordt om je ongecensureerde zelf los te laten. Op de markten is er de regel dat elke markt die dalend op dit aspect afgaat een aantrekkelijke kandidaat is om te kopen. Omdat Venus over sojabonen heerst en sojabonen op dit moment nieuwe cycluslaagten laten zien kan dit een markt zijn om in de gaten te houden voor mogelijke koopkansen.

Dit wordt gevolgd door de Zon in Stier die 11-13 mei een gunstige driehoek maakt met de Saturnus/Pluto conjunctie in Steenbok. Dit is een gunstige kosmische combinatie voor het maken van langere termijn plannen of om activiteiten op gang te brengen die op langere termijn een positieve uitkomst hebben als je bij je plan blijft. Het is gunstig voor bedrijfsbesluiten en investeringen die een langere termijn horizon hebben. De resultaten zullen niet direct zichtbaar zijn dus geduld en geloof in het idee zijn essentieel om deze dynamiek ten gelde te maken. Het is ook een gunstige tijd om diegenen te eren die legendes zijn in jouw wereld, in jouw gedachten. Toevallig valt Moederdag in deze periode, het kan dus een zeer speciale en vruchtbare viering zijn voor veel families.

Mededelingen

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week