Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 10 juni 2019

In de vorige update werd al het vermoeden geopperd dat de aanval van de beren voorlopig afgeslagen leek te zijn en de afgelopen week werd dit inderdaad bevestigd. Na het positieve slot van de vorige week werd met extra belangstelling uitgekeken naar de handel op maandag, zouden de stieren het positieve sentiment kunnen vasthouden of konden de beren alsnog tegengas geven? De candle die ontstond was een zeer positieve, de opening was iets hoger dan het slot van de vrijdag ervoor waarna een flinke opmars plaatsvond die de koers zelfs even in de buurt van het 50 d. MA bracht.

Op de dinsdag en woensdag ontspon zich een strijd die zich leek te concentreren rond het $14.80 niveau. Op dinsdag zien we een long legged doji candle met een lange lower shadow waaruit valt af te leiden dat de beren een tegenaanval probeerden maar de stieren goed wisten stand te houden. De candle op woensdag vertoont een tegengesteld beeld, een candle met een klein lichaam en een zeer lange upper shadow. De stieren probeerden door te drukken maar de beren konden de stijging terugdraaien.

De plaats waar deze strijd plaatsvond verduidelijkt het tegensputteren van de beren, het draait hier namelijk om een doorbraakpoging van het 200 d. MA. De stieren wisten de doorbraak te realiseren maar de beren gooiden alles in de strijd om dat te voorkomen. De omzet liep daarbij op naar het hoogste niveau van dit jaar.

De afgeslagen aanval ontmoedigde de stieren allerminst aangezien op de donderdag een nieuwe aanval plaatsvond om het MA te doorbreken. Ook nu wisten de beren de doorbraak terug te draaien al werd er nu afgesloten pal beneden het MA, klaar voor de volgende aanval.

Na de donderdag werd al duidelijk dat de stieren niet wensten op te geven. De opening van vrijdag was iets lager dan het slot op donderdag en de beren wisten eerst nog wat tegengas te bieden maar daarna ging de aanval verder. De stieren braken opnieuw door het 200 d. MA en stormden verder omhoog naar een hoogste punt van $15.15. Uiteindelijk kon worden afgesloten op $15.03, ruim boven het 200 d. MA en ook boven de $15 grens.

De opmars mag er zijn, 8 dagen op rij hoger gesloten, van $14.27 naar $15.15 en het heroveren van het 200 d. MA. De stieren zullen nu moeten zorgen om zich boven het MA te handhaven.

Ook in de € grafiek zien we de opmars terug, hier vanaf het laagste punt op € 12.78 naar €13.40 afgelopen week. Wat in de grafiek wel opvalt is dat het hoogste punt al bereikt werd op woensdag en niet op vrijdag zoals in de $ grafiek, blijkbaar is er een extra beperkende factor aanwezig.

Uit het verloop van de grafiek is af te leiden dat de $-€ verhouding in de laatste twee dagen van de week zwaar in het nadeel van de € beleggers is uitgevallen waardoor de koersstijging werd gedempt.

Wat ook hier echter positief is, is het feit dat zowel het 50 als het 200 d. MA werd doorbroken, het zal nu zaak zijn om dit vast te houden.

 

In het wat langere termijn plaatje zagen we in de vorige update dat de technische staat nog steeds negatief was maar dat er al wat lichtpuntjes doorbraken. De hoop was dat de stieren hun beste pootje voor zouden zetten zodat er koopsignalen konden ontstaan.

Gelukkig hebben de stieren dit ter harte genomen en deden ze inderdaad wat werd gehoopt.

Kijken we naar de grafiek dan zien we een aantal positieve ontwikkelingen:

 • De zilverkoers is uit het dalende kanaal gebroken
 • De zilverkoers is opgerukt tot boven het 50 d. MA
 • De zilverkoers is in gevecht met de weerstandzone en is er zelfs al nipt boven gesloten

Het lijkt erop dat de stieren een zeer serieuze poging ondernemen om te bevestigen dat de bodem van deze daling er inderdaad staat, hiervoor is nog wat meer stijging noodzakelijk maar een goed begin is het halve werk. De technische staat is nu positief gedraaid ter ondersteuning van een verdere stijging.

 • De RSI is eindelijk door de 50 gebroken en stijgt verder in positief trendgebied
 • De koopkracht is boven de verkoopkracht gebroken, een koopsignaal
 • De MACD heeft nog maar een fractie nodig voor een koopsignaal
 • De Geldinstroom is boven de 50 geklommen en stoomt verder omhoog
 • Het Sentiment/Momentum is zeer positief geworden

Alles ondersteunt een verdere stijging al zullen de beren zeker proberen de weerstandzone te verdedigen en de stijging tegen te houden.

In de Bollinger Banden grafiek werd vorige week de midden-band onder vuur genomen maar nog niet gebroken zodat de hoop gevestigd was op een hernieuwde aanval op maandag.

Die aanval kwam er inderdaad en de midden-band kon met succes worden gebroken zodat de koers in de rest van de week kon opstomen naar de bovenste band. Deze band werd aangevallen (woensdag) en verder onder druk gezet (donderdag en vrijdag) zodat deze nu langzaam naar boven is gedraaid. De candle van vrijdag heeft een upper shadow de boven de band uit priemt en een slot dat nipt boven de band op $15.03 tot stand is gekomen.

De band zorgt daarmee voor wat weerstand die de stieren zullen moeten overwinnen.

 

In de slotstandengrafiek werd vorige week afgesloten tegen de bovenste lijn van de dalende wig zodat er nog maar weinig nodig was voor een uitbraak uit de wig.

Zoals hierboven al uit de candle grafieken valt af te leiden zorgde het positieve slot van maandag voor de uitbraak waarmee een koopsignaal werd afgegeven. De stijging die de rest van de week ontstond heeft er voor gezorgd dat de koers zelfs is opgeklommen tot boven de eerste weerstandzone. Dit is een sterk signaal maar is nog geen zekerheid voor een verdere opmars. Rond het $15 niveau zien we dat er wat topjes liggen die weerstand kunnen gaan bieden, de stieren zullen dus nog steeds aan de bak moeten.

Het beeld in de weekgrafiek was nog steeds negatief en schepte weinig vertrouwen voor een opmars. De indicatoren waren negatief en het koersbeeld vertoonde weinig impulsen. De candle van de afgelopen week mag daarom verrassend genoemd worden, er was namelijk geen echte aanleiding afleesbaar of te verwachten. Hoe het ook zij de positieve candle is geproduceerd zodat we kunnen gaan kijken wat de mogelijke gevolgen zijn.

Wat in eerste instantie opvalt is dat de candle is geproduceerd onder een enorm volume zodat er sprake is van een grote vastberadenheid aan de kant van de stieren. Tevens zien we dat de candle boven zowel het 17 als het 34 w. uitkomt maar ook dat het slot beneden de beide MA tot stand is gekomen. De MA zijn dus nog niet doorbroken, hetgeen zorgt voor een waarschuwingssignaal!

De opleving van deze week zou slechts een terug-test kunnen zijn van de neerwaartse doorbraak van het 34 w. MA waarna de daling wordt hervat. Het zal daarom zaak zijn voor de stieren om de doorbraak alsnog te realiseren het liefst deze aankomende week.

De technische gesteldheid laat wel wat verbetering zien maar vertoont nog geen echte koopsignalen.

 

Het beeld in de € weekgrafiek is identiek aan dat in de $ grafiek, ook hier een candle die eigenlijk niet werd verwacht maar die wel wat perspectief kan bieden.

Het beeld van de grafiek is hier iets anders dan in de $ grafiek, de candle heeft een klein doorbraakje gehad boven het 34 w. MA maar is ook hier er beneden afgesloten. Het 17 w. MA ligt nog wat verder weg zodat dit buiten bereik is gebleven.

De technische staat ligt er hier wel iets beter bij dan in de $ grafiek:

 • De RSI is opgeklommen tot tegen het 50 niveau en heeft nog zeer weinig nodig voor een doorbraak en koopsignaal
 • De MACD lijkt toe te werken naar een bodem en bevindt zich maar nipt beneden de 0-lijn
 • Het Sentiment/Momentum heeft de signaallijn gekruist en een koopsignaaltje afgegeven in zwaar negatief gebied.

De stieren krijgen nog een moeilijke week om de broodnodige doorbraak van het 34 w. MA te kunnen forceren.

 

In de $-€ grafiek werd een weerstand geconstateerd rond het 0.88 niveau waar de koers maar niet doorheen leek te kunnen breken. Een doorbraak hiervan kon voor een volgende stijgingsgolf zorgen maar het weerstandje bleek toch sterker dan aangenomen.

In de grafiek zie we nu een zeer negatieve ontwikkeling ontstaan. Vanaf het weerstand niveau is een rode candle geproduceerd die met een gap tot stand is gekomen. Dit gap zou een zogenoemd break-away gap kunnen zijn. Dit soort gaps worden op korte termijn niet meer gevuld en ontstaan vaak bij een weerstand- of steunniveau.

De rode candle in de grafiek is niet alleen met een gap ontstaan maar zorgt tevens voor een slot beneden de recentelijk gevormde steunlijn, een extra negatief signaal Ook de indicatoren hebben nu een tikje gekregen waardoor de positieve flow in de grafiek een deuk oploopt:

 • De RSI buigt fors naar beneden en is nu beneden het 50 niveau terechtgekomen, een verkoopsignaal
 • De MACD buigt naar beneden en is door de signaallijn gezakt, een verkoopsignaaltje
 • Het Sentiment/Momentum zakt nu fors terug en lijkt op weg te gaan naar het 50 niveau

De lijkt erop dat de koers minimaal op weg gaat naar het 50 w. MA maar mogelijk is er een negatieve trend ingezet.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver