Columns & Artikelen

Goudmijnaandelen spelen de sterren van het dak

by Nico Pantelis on 15 juli 2019

Goud is terug… en hoe!

Om het in wielertermen uit te drukken – goud maakte even een ‘surplace’, om vervolgens de klim voort te zetten.

Nadat de technische meerjarige weerstand op 1.380 USD/ounce werd doorbroken, heeft goud nooit meer omgekeken.

We verwachten in de komende maanden een hogere goudprijs. Het zou ons zelfs niets verbazen als we voor het einde van het jaar het record, boven 1.900 USD/ounce, testen.

Voor de sterkste klimmer van het peloton, moet je echter niet bij goud zijn, maar bij goudmijnaandelen.

Dit segment van de goudmarkt ging er weer als een malle vandoor. In geen tijd kwamen er 50 punten bij op de HUI-index, een verzameling van goud- en zilvermijnbedrijven.

Om dit te vertalen in procenten: dat is een stijging van +30% op enkele weken!

En wie denkt dat goudmijnaandelen nu al de grootste versnelling hebben op liggen, die heeft het grondig mis. Kijk maar eens even mee wat voor bergrit de sector nog voor zich heeft:

Eens over de grens van 200 punten, ligt de weg naar 400 punten helemaal open.

Dat is een soepele verdubbeling vanaf het huidige niveau!

En dan moet het laatste deel van de klim nog beginnen: richting de top boven 600 punten.

Inderdaad, hier ligt nog +200% aan rendement voor het oprapen, met goudmijnaandelen.

Wacht daarom niet te lang meer met het kopen van goudmijnaandelen. Voor u het weet, is de klim begonnen… zonder u! En wie de koers een beetje volgt, die weet: vanaf de zijlijn vang je altijd maar een kleine glimp op van de volledige rit omhoog.

Koop nu de beste selectie van goud- en zilvermijnaandelen:

DOWNLOAD ONZE BESTE GOUD & ZILVER KOOPTIPS

 

Goudmijnaandelen verslaan alles (in 10 grafieken)

Iedereen heeft de mond vol over de aandelenrally. Niet onterecht, overigens. De S&P 500 sloot de week af boven de symbolische 3.000 puntengrens. Opnieuw een zoveelste record op rij.

En het ziet er niet meteen naar uit dat de race op z’n einde zit…

De waarderingen zijn stevig, maar verre van overdreven. Voor de piekwaarderingen die we rond de eeuwwisseling zagen, ten tijde van de technologiebubbel, moet er nog een flinke schep bovenop.

Verder is het ook erg rustig in de kapitaalmarkten.

Naar een sluimerende crisis is het ver zoeken: de TED spread tikte in de afgelopen dagen het laagste punt in jaren aan. En van potentiële paniek is al helemaal geen sprake, met een VIX rond 12 punten.

U begrijpt het meteen: de aandelenrit naar boven heeft nog een hele weg af te leggen.

Toch vinden we dat aan het echte beursverhaal van 2019 bijzonder weinig aandacht wordt gegeven.

Over de historische doorbraak in de goudmarkt lees je amper iets in de media.

De desinteresse naar goud kan je ook afleiden uit Google Trends. Daar zit de zoekterm ‘Buy Gold’ (Koop Goud) in een dalende lijn, ondanks de oplopende prijs in de voorbije jaren.

Hierboven ziet u het verloop van de zoekterm in Google, wereldwijd. Moest je enkel op basis van de bovenstaande grafiek een analyse van goud maken, dan zou je kunnen concluderen dat de goudprijs zich langzaam maar zeker naar de afgrond beweegt.

Niets is minder waar, natuurlijk. Goud eindigde de week opnieuw stevig boven de barrière van 1.400 USD/ounce, en de weg ligt nu open tussen 1.500 à 1.600 USD in eerste instantie, maar in feite is er geen echte grote weerstand meer tot aan het record op 1.920 USD/ounce.

Je zou zeggen dat dit een glansprestatie is van de goudprijs. Immers, goud begon het jaar aan 1.283 USD en momenteel noteren we aan 1.412 USD: een stijging van 10%!

En we zijn nog maar halverwege 2019…

Maar we haalden het enkele dagen geleden reeds aan. Voor het echte spektakel moet je nu bij de goudmijnaandelen zijn. Niemand kijkt ernaar, maar de sector staat werkelijk in vuur en vlam.

Sterker nog, goudmijnaandelen verslaan alles en iedereen in 2019!

We gaan het u aantonen, op basis van 10 grafieken.

Gaat u hier even rustig bij zitten, want zo heeft nog niemand naar de goudmijnsector in 2019 gekeken…

We beginnen met de traditionele aandelen, in de vorm van de S&P 500. Het is een van de krachtigste indices in 2019, maar toch moet ze de goudmijnsector (HUI-index) achter zich laten.

De HUI doet het momenteel 4,7% beter dan de S&P 500 dit jaar. En als je naar het verloop kijkt, dan lijkt de relatieve stijging nog maar goed ingezet en ligt een grotere stijging in het verschiet.

Dat valt af te leiden uit het gegeven dat bepaalde segmenten al heel wat meer terrein hebben prijsgegeven op de goudmijnsector. Zo liggen Big Caps al verder achter op goudmijnaandelen.

De Dow Jones Industrial heeft al 7% moeten inleveren versus de goudmijnindex HUI.

Maar het zijn niet enkel de grootste aandelen die een stap moeten terugzetten, de Small Caps staan er in 2019 nog slechter voor, op relatieve basis.

 

De HUI staat al ruim 8% hoger dan de Russell 2000 in 2019.

En dit is vooral een beeld van Amerika. Als we naar de rest van de wereld gaan kijken, kunnen we de trend doortrekken.

In Europa legt de DAX met -8,7% het figuurlijke loodje, want de klim zet nu pas goed door voor de goudmijnsector.

Ook verder in de rest van de wereld is het weinig soeps in vergelijking met de goudmijnsector.

De groeimarkten (EEM) hebben het behoorlijk zwaar, met een relatief verlies van meer dan 15% in 2019!

Het beeld van aandelen versus goudmijnaandelen is duidelijk: wereldwijd zet de sector een topprestatie neer, en de relatieve kracht lijkt nu pas goed los te komen.

En het mooiste moet nog komen… want de kracht manifesteert zich niet enkel ten opzichte van aandelen, maar ook de overige activa.

Laten we eens kijken naar vastgoed, iets wat de meeste personen rechtstreeks bezitten.

Ook vastgoed doet het inmiddels minder goed dan goudmijnaandelen in 2019. Relatief gezien nog wel beter dan aandelen, maar toch zit ook hier de versnelling naar boven (voor de goudmijnsector) in het verschiet.

Kijken we naar obligaties – wat iedere persoon indirect in bezit heeft – dan ziet het plaatje er bijzonder somber uit voor bedrijfsobligaties.

De zogenaamde ‘investment grade’, oftewel de meest kwalitatieve bedrijfsleningen, moeten het afleggen tegen goudmijnaandelen. De laatste staat immers al 15% hoger versus de eerste, en de versnelling omhoog gaat nu plots erg snel.

Dat fenomeen was eerder al aan de orde bij staatsobligaties.

Hierboven ziet u de prijsevolutie van de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie in vergelijking met de goudmijnsector. Een ware catastrofe voor de UST’s, met een relatief verlies van 21,5%!

Dan komen we terecht bij de grondstoffen.

Immers, goudmijnen delven op de eerste plaats een specifieke grondstof, namelijk goud. Het is daarom erg interessant hoe de goudmijnsector zich verhoudt tot het segment waarin het actief is…

Behoorlijk goed, als u de bovenstaande grafiek ziet.

De CRB-index, een verzameling van de meeste grondstofprijzen, laat een groot verlies van 17,7% zien ten opzichte van goudmijnaandelen.

En dan komen we finaal bij de ultieme check aan. Hoe doen goudmijnaandelen het in vergelijking met de goudprijs? Uitstekend, zal u zien.

Ondanks de krachtige beweging van goud, verslaan goudmijnaandelen de prijs van het gele edelmetaal met gemak. De HUI staat ruim 15% in de plus versus de basisgrondstof van de sector.

Er rest maar 1 conclusie, na de analyse van 10 grafieken:

  • Goudmijnaandelen spelen de sterren van het dak in 2019.

Je zou verwachten dat de vragen voor de goud- en zilvermijnsector momenteel binnenstromen in onze mailbox. Het tegenovergestelde is echter aan de orde. Het blijft muisstil. Niemand kijkt nog naar de goudmijnsector.

En dat is exact hoe een nieuwe bull market altijd op gang trok in het verleden. Als niemand interesse heeft en het pessimisme hoogtij viert.

Dat is exact waar we ons NU begeven met de goudmijnsector.

Deze 10 topsignalen negeren doe je op eigen risico. Wie nu geen goudmijnaandelen koopt of bezit, moet achteraf nu komen zeuren.

Slim Beleggen heeft je gewaarschuwd!

Maandag verschijnt weer een gloednieuwe editie van het Goud & Zilver Rapport. Daarin meer over sector, en wordt specifiek aandacht gegeven aan 3 goudmijnaandelen en 1 zilvermijnpositie.

Maar hun Topselectie laat een geweldige prestatie zien in 2019.

Hieronder zie je de prestatie van de huidige TOP 10 uit het Goud & Zilver Rapport.

De toppositie doet het vandaag tot 4x beter dan de sector!

De overige prestaties mogen er ook zeker zijn, versus de 25% voor het sectorgemiddelde in 2019.

Het mag duidelijk zijn dat een grondige analyse en selectie, nu een absolute meerwaarde heeft.

 

BEKIJK ONZE TOPSELECTIE GOUD & ZILVER AANDELEN

 

Met vriendelijke groeten,

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisGoudmijnaandelen spelen de sterren van het dak