Columns & Artikelen

Juniors nog even in de schaduw

by Maarten Verheyen on 19 juli 2019

De HUI Gold Index noteert 63% boven de lows van 10 maanden geleden. Diverse goudmijnen hebben een mooi parcours afgelegd en beleggers verwend met buitengewone rendementen.

Maar tegelijkertijd zijn er ook heel wat, kleinere mijnaandelen die deze rally grotendeels aan zich voorbij hebben laten gaan.

Als je naar de volumes kijkt, weet je ook meteen waarom.

Ondanks de sterke prestatie van goud en de grotere mijnaandelen, hebben beleggers amper aandacht voor de juniors.

Dat is niet ongewoon overigens.

Tijdens een eerste fase van een bull-market worden vooral de grotere namen opgepikt. Je moet weten dat beleggers op het dieptepunt van de markt de risico’s zat zijn en vooral opteren voor “veiligheid” en dat zijn de majors.

Pas in een latere fase, als het vertrouwen bij beleggers toeneemt, wordt er geloerd naar de juniors voor extra leverage.

Kijk maar eens naar de aanzwellende volumes in GDX en leg dit maar ééns naast de volumes van diverse juniors. Het contrast kan niet groter zijn!

Deze desinteresse bij beleggers merk je ook op dagen dat specifieke mijnbedrijven met goed nieuws naar buiten komen.

Zo kwam er recent bij Gatling Exploration (ticker GTR) het nieuws dat Northfield Capital, geleid door Robert Cudney , een positie heeft opgebouwd van 4,7 miljoen aandelen en zo 10,1% van Gatling bezit.

Hij lijkt nog niet te stoppen met zijn aankopen aangezien hij vorige week opnieuw 110.000 aandelen uit de markt plukte.

Cudney is een investeerder met een goede neus voor interessante beleggingen. Hij zit ook groot in Nighthawk Gold, één van de beter presterende juniors van het afgelopen jaar.

Het leeuwendeel van deze aankopen gebeurden trouwens aan de helft van de huidige koersen.

Deze investeerder was eerder al eens betrokken bij het Larder project overigens. Hij kent de regio én het project.

Gatling besliste recent, gesteund door de goede boorresultaten, om het boorprogramma uit te breiden, maar het laat beleggers grotendeels koud.

Ik haal er nu Gatling uit omdat het een naam is die ik eerder al genoemd heb, maar hetgeen ik schrijf, geldt eigenlijk voor nagenoeg alle juniors.

(voor de goede orde: Gatling blijft behoorlijk goedkoop aan deze koersen maar voor nieuwe aankopen, geef ik persoonlijk momenteel de voorkeur aan andere namen)

Novo Resources (ticker NVO), een bedrijf met een market cap van C$370 miljoen, toont dagelijks volumes van amper C$300.000. Het is tekenend voor de huidige markt.

De keerzijde is echter dat een beetje interesse de koersen ook in geen tijd tientallen procenten hoger kan duwen.

Het verschil met de grotere namen kan eigenlijk niet groter zijn.

Wie indertijd mijn live portefeuille volgde, weet dat ik fors investeerde in SSR Mining, First Majestic en Wesdome Gold.

Deze drie namen noteren respectievelijk 94%, 116% en 112% boven de lows van de afgelopen 12 maanden en zijn stuk voor stuk te behouden.

De grotere, liquidere namen staan in de spotlight, de juniors in de schaduw. Lang kan dat niet blijven duren.

Dat lijkt me dus een mooi moment om de aandacht wat te verschuiven naar die achterblijvers.

Wie op zoek is naar interessante namen om aan de portefeuille toe te voegen, kan daarvoor terecht bij Mining Moonshots.

We hebben deze maand 6 plaatsen beschikbaar gekregen

Maarten Verheyen, Aandelen.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Maarten VerheyenJuniors nog even in de schaduw