Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 22 juli 2019

Vorige week werd besloten met de opmerking dat de uptrend in leven was gebleven omdat de stieren bereid bleken om het 200 d. MA te verdedigen. De zwarte candle van de vrijdag was een aanwijzing dat de stieren op een positieve noot het weekend wilden ingaan.

Die positieve flow van de vrijdag werd op maandag opnieuw opgepikt en de stieren begonnen goed gemutst aan de nieuwe week. De zwarte candle van maandag zorgde er uiteindelijk voor dat die zware rode candle van vrijdag 2 weken geleden volledig werd teruggedraaid.

De positieve maandag zorgde blijkbaar voor de nodige opluchting want op dinsdag zorgden de stieren voor een flinke verrassing. Na een voorzichtige opening, waarna een klein stapje terug volgde, werd het gaspedaal ingedrukt en spoot de koers omhoog. Met een omzet die fors toenam werd de zilverkoers omhoog gestuwd tot boven de $15.70. Dat uiteindelijk iets lager werd afgesloten kon de pret niet drukken, er werd een flinke stap voorwaarts gezet.

Gesterkt door de getoonde kracht op dinsdag werden vervolgens de woensdag en donderdag op een even voortvarende wijze aangepakt. Met omzetten die ruim boven het gemiddelde lagen werd op beide dagen een flinke koerssprong gerealiseerd, op donderdag werd een hoogste koers neergezet van $16.39 waarna rond $16.20 werd afgesloten.

Na het slot rond de toppen van dit jaar zat de gang er blijkbaar goed in want op vrijdag gooiden de stieren nog wat extra energie in de strijd. De opening vond ruim boven het slot van de donderdag plaats en vandaar ging de stijging vrolijk verder naar een hoogste punt op $16.62. Ineens was de koek echter op en kregen de beren een kans om te counteren, de koers kwam weer omlaag en dook zelfs in de min om tenslotte op dezelfde stand als donderdag af te sluiten. De vrijdag candle zou daarmee kunnen aangeven dat er een (tijdelijk) topje is gezet.

Met zoveel opwaarts geweld in de $ grafiek kon de € grafiek natuurlijk niet achterblijven hetgeen in de grafiek is terug te zien.

Net als in de $ grafiek volgde er in de € grafiek een fikse stijging waarbij de koers met grote sprongen hoger werd gestuurd. De top op donderdag kwam tot stand boven de € 14.50 al werd er ook hier uiteindelijk een stukje lager gesloten. Wat hier opvalt is dat de candle van vrijdag niet rood maar zwart is en dat het slot van vrijdag hoger ligt dan dat van donderdag, de valuta invloed is nu weer eens in het voordeel van de € stieren uitgevallen.

 

In het langere termijn plaatje werd vorige week aangehaald: “ Bij een positief begin van de week zouden de seinen op groen kunnen springen voor een nieuwe aanval op de weerstandzone waar de recente top is gevormd.”

Zoals we inmiddels hebben kunnen constateren wisten de sieren inderdaad positief aan de week te beginnen waardoor er steeds meer seinen op groen sprongen en de stijging van start ging. Het leek wel alsof velen langs de zijlijn aan het wachten waren totdat het startsignaal werd gegeven want het doel van de weerstandzone werd binnen een vloek en een zucht bereikt en direct doorbroken. De stijging hield vervolgens niet op na de doorbraak maar de stieren stoomden direct verder op richting de toppen van dit jaar rond de $16.20 die eveneens meteen werden doorbroken. Er was als het ware sprake van een crash omhoog.

 

Na deze duizelingwekkende stijging leek het einde nog niet bereikt te zijn, ook op vrijdag was de stampede nog niet afgelopen. De koers werd nog verder omhoog getild naar een nieuwe top voor dit jaar op $16.62. Rond de $16.60 aangekomen raakten de stieren uiteindelijk dan toch buiten adem en konden de beren proberen wat van de opgelopen schade te herstellen. Zij wisten de koers langzaam naar beneden te duwen zodat de koerswinst van vrijdag als sneeuw voor de zon smolt. Uiteindelijk werd er op $16.19 afgesloten.

Het mag niet verrassend zijn dat de flinke stijging van afgelopen week een stevige impuls heeft gegeven aan de technische staat van de grafiek:

 • De RSI is omhoog geschoten en heeft inmiddels extreem positief gebied bereikt
 • De koopkracht is eveneens aangetrokken en staat nu op het hoogste niveau van de afgelopen 3 jaar
 • De MACD heeft de weg naar boven ingeslagen en heeft een vers koopsignaal afgegeven
 • De Geldinstroom heeft zich boven de 50 genesteld in positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is door de 50 gebroken en heeft extreem positief gebied bereikt

Het deze week afgegeven signaal is zeer krachtig en gezien de forse, vrijwel loodrechte, stijging zou een kleine terugslag of consolidatie echter niet vreemd zijn.

Ook in de Bollinger Banden grafiek werd vorige week uitgegaan van een mogelijk positief scenario waarbij de bovenste band weer bereikt zou kunnen worden. De bovenste band werd niet alleen bereikt maar deze werd enorm opgerekt doordat de candles er als speren doorheen prikten. De candle van donderdag kwam zelfs volledig buiten de band tot stand hetgeen zeer ongebruikelijk is en nooit lang kan duren.

De candle van vrijdag toonde dat direct aan, er werd eerst een nog hogere koers bereikt waarna de aantrekkingskracht van de band uiteindelijk in werking trad en de stijging een halt toeriep. De band bevindt zich nog steeds beneden de candle, maandag kan er nog wat meer consolidatie ontstaan.

 

Zoals in de slotstandengrafiek van vorige week al werd gememoreerd, toen het slot plaatsvond in niemandsland, zou de strijd deze week worden voortgezet.

Van strijd was eigenlijk weinig sprake gezien de vrijwel rechte lijn omhoog, het lijkt eerder op een overgave van de beren. De weerstandslijnen van vorige week zijn doorbroken en de koers is aangekomen bij de volgende zware weerstandzone. Deze zone is van een hogere categorie en zal dus niet zo makkelijk te kraken zijn. De stieren zullen nu opnieuw hun kracht moeten tonen.

De weekgrafiek van vorige week lag er ondanks de kleine positieve candle nog steeds niet al te rooskleurig bij, de indicatoren waren nog niet in een opwaartse stemming.

 

De situatie van deze week ziet er echter in één klap heel anders uit. De candle die we nu in de grafiek kunnen aanschouwen straalt een enorme kracht uit. Er heeft zich een stijging voorgedaan van 6,29 % in één week !! Dit is al enkele jaren niet meer voorgevallen en geeft aan dat de stieren er behoorlijk zin in hebben. De omzet van afgelopen week is de hoogste sinds jaren en de indicatoren liggen er nu een stuk beter bij:

 • De RSI is opgeveerd vanaf de 50 en kan nog verder omhoog
 • De MACD is door de 0 lijn gebroken en bevindt zich nu in positief trendgebied
 • De Geldinstroom is wat aangetrokken en kan nu hopelijk opstomen naar het 50 niveau

De candle van afgelopen week heeft de zilverkoers teruggebracht bij het niveau waar in 2018 de nodige bodems zijn gevormd en waar de koers dus lang stand heeft weten te houden. Dit gebied zal ongetwijfeld door de beren worden aangegrepen als potentiële verdedigingslinie, aangezien zij zullen beseffen dat een doorbraak van dit gebied ($16.25 – $16.75) zal leiden tot nieuwe koopsignalen en een versterkt vertrouwen in een verdere stijging.

De stieren zullen aanstaande week moeten proberen om het huidige niveau vast te houden en mogelijk zelfs nog wat verder uit te bouwen om zo de beren te ontmoedigen.

 

De € weekgrafiek ziet er uiteraard niet anders uit als zijn tegenhanger in $. De grafiek zag er de afgelopen weken wel steeds wat positiever uit dan de $ grafiek hetgeen te danken was aan de positieve valuta-verhouding in het verleden.

Die valuta-verhouding heeft ook de afgelopen week een positieve rol gespeeld. De stijging in de $ grafiek was 6,29% terwijl die in de € grafiek uitkomt op 6,87%, die extra stijging is te danken aan de sterkere $. Mocht de $ deze houding vast weten te houden dan zorgt dat voor wat extra wind in de zeilen van de € zilvervloot-beleggers.

Ook in de € grafiek heeft de candle van afgelopen week een enorme positieve uitwerking, het is de eveneens de grootste stijging in jaren en zorgt ervoor dat de top van 2018 (het slot) onder vuur ligt. Indien de € beleggers erin slagen om deze top te doorbreken ontstaat er een nieuw koopsignaal en zou er snel een koers van ruim boven de € 15 op de borden kunnen komen.

 

 

De indicatoren lagen er al niet slecht bij maar zijn na afgelopen week allemaal verder verbeterd:

 • De RSI heeft zich los weten te maken van de 50 en koerst nu ruim in positief trendgebied
 • De MACD is boven de 0 lijn gebroken en kan nu verder stijgen
 • Het Sentiment/Momentum heeft de opmars in positief gebied voortgezet en kan nog veel verder omhoog.

De stieren lijken het heft weer stevig in handen te hebben genomen zodat hogere koersen meer in de lijn der verwachting liggen.

 

In de $-€ grafiek voerden de positieve signalen nog steeds de boventoon zodat vorige week al werd aangegeven: ”De kansen voor een doorbraak van de weerstandlijn blijven aanwezig maar dan zullen de stieren er wel snel werk van moeten gaan maken”

 De uitgesproken wens dat de stieren er werk van moesten maken kon niet helemaal worden ingelost. Er ontstond weliswaar een zwarte candle maar van een echte doorbraak van de weerstandlijn is nog geen sprake, deze is toch vrij hardnekkig. Wat daarbij niet helpt is dat het 14 w. MA pal op de weerstandlijn ligt zodat er sprake is van een dubbele weerstand die de stieren zullen moeten overwinnen.

Net als vorige week blijven de vooruitzichten dat het de stieren alsnog gaat lukken vrij positief:

 • De RSI bevindt zich nog steeds boven de 50 en is zelfs wat opgeklommen
 • De MACD beweegt nog altijd zijwaarts, wel wordt de afstand tot de signaallijn iets kleiner zodat een kopsignaal dichterbij komt
 • Het Sentiment/Momentum heeft zich nu weten op te werken tot boven de 50 waarmee een koopsignaal is afgegeven

 

Alles staat nog steeds in de steigers voor een doorbraak van de weerstand, de stieren hoeven nog slechts een klein zetje te geven.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver