Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 22 juli 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

De Iraanse Revolutionaire Garde zegt dat ze vrijdag in de straat van Hormuz een Britse tanker in beslag hebben genomen….Deze actie van de Iraniërs volgt op de inbeslagname door de Britse marine van een Iraanse tanker omdat ze vermoedden dat de tanker olie wou leveren aan Syrië. Iran eist teruggave van het schip, vrijdag besloot het Brits gerechtshof in Gibraltar dat de inbeslagname wordt verlengd. Deze actie kwam een dag nadat Trump verslaggevers vertelde dat de USS Boxer een Iraanse drone had neergehaald. De reactie van Iran was dat het niet hun drone was en dat de VS waarschijnlijk een van hun eigen drones heeft neergeschoten. De olie prijzen blijven omhoog gaan. Vrijdag voor het slot steeg WTI 1% naar $55.98/vat Patti Domm, “Iran zegt dat ze een Britse olietanker hebben geënterd; olieprijzen springen omhoog,” https://www.cnbc.com, 19 juli, 2019.

President Donald Trump heeft zich vrijdag weer uitgelaten over het beleid van de Fed inzake de rentetarieven. Hij zei dat de centrale bank moet stoppen met de belemmerende bewegingen. In een serie tweets reageerde Trump op een controversiële uitspraak in een speech van het hoofd van de centrale bank van New York, John Williams. De marktpartijen dachten in eerste instantie dat de centrale bank bereid was om de tarieven agressief te verlagen, misschien zelfs met een half procentpunt. Maar een woordvoerder van de Fed kwam hier snel op terug en veroorzaakte daarmee verwarring over de richting van het beleid. Jeff Cox, “Trump mengt zich in het debat over de controverse Fed speech van donderdag,” https://www.cnbc.com, 19 juli, 2019.

Het is het middelpunt van Mercurius retrograde (7-31 juli) en ook het middelpunt van de oppositie van Venus naar Saturnus/Pluto (17-21 juli). Toen de uitspraken van het hoofd van de centrale bank van New York, John Williams werden afgezwakt reageerden de markten snel. Goud en Zilver kregen na de oorspronkelijke uitspraken tot aan vrijdag vleugels. Goud ging naar een nieuwe 6 jaar hoogte (boven de $ 1450 )wat mede te danken was aan het nieuws over de Iraanse inbeslagname van de Britse olietanker en het neerschieten van de Iraanse drone door de VS. Na de afzwakking van de uitspraken van Williams viel goud snel $ 30 terug. Dit heen en weer gaan van claims, ontkenning, afzwakken etc. is klassiek gedrag van de “grappenmaker”. Mercurius gaat over nieuws en communicatie, maar tijdens een retrograde worden Babylonische spraakverwarringen en tegenstellingen de norm. Op de markten gaat het vaak samen met veranderende sentimenten om de 1-4 dagen. Met Jupiter (overdrijving) die nog in een afnemend vierkants aspect met Neptunus ( verwarring, illusie en hersenschimmen) staat tot en met september kan deze kosmische combinatie voor iedereen extra verwarrend zijn.

Maar de wereldaandelenmarkten hebben zich tot nu toe goed staande kunnen houden onder Mercurius retrograde. In feite hebben diverse indices de afgelopen week nieuwe all-time hoogten bereikt. Sommigen (bijv. in de VS), bereikten deze hoogten begin van de week, anderen juist aan het einde van de week (Brazilië en Nederland). Anderen deden juist het tegenovergestelde. Sommigen maakten correctieve dalingen die aan het begin van de week stopten, bijv. Zwitserland, China en Hong Kong) en anderen toonden cycluslaagten later in de week ( in de USA, Europa, Japan en Australië). Deze laagten waren mild en zijn geen indicatie voor het einde van de bull markten (nog niet), behalve misschien in India.

Op de andere markten was het grote nieuws te vinden bij de edelmetalen. Goud bleef door stijgen naar nieuwe meerdere jaars hoogten. Zilver deed ook mee met zijn eigen break out aan de bovenzijde op dinsdag 16 juli). Vrijdag werd het boven de $ 16,60 verhandeld,, een niveau dat we sinds juni 2018 niet meer hebben gezien. Ruwe olie volgde hetzelfde patroon als de aandelen in de VS, Europa en Japan. Begin van de week was het sterk om daarna in het midden van Mercurius retrograde (eind van de week) terug te vallen. Bitcoin was ook interessant, het viel op 17 juli terug naar $9000, een daling van meer dan $4000 sinds de jaarhoogte van +/- $13,900 nog maar drie weken geleden. Vrijdag 19 juli was het weer gestegen en testte de $10,800.

Terugkijkend was het een nogal woeste week, vooral voor edelmetalen. Een krachtige maan-eclips op 16 juli, Venus in Kreeft opposiet de Saturnus/Pluto conjunctie in Steenbok van 17-21 juli en het midden van Mercurius retrograde op 19 juli.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

 

Bedrijven geven de schuld aan President Donald Trump voor het gebruiken van importheffingen, niet aan de rentetarieven van de Fed, als reden voor de vertragende economische groei in de VS– Jessica Bursztynsky, “Cramer aan Trump: Meer bedrijven in de VS geven importheffingen de schuld van de vertragende economische groei in de VS,” https://www.cnbc.com, 19 juli, 2019.

De nieuwe week zal beginnen met de Zon die haar heersende teken Leeuw binnengaat. Dit is het midden van de zomer op het Noordelijk halfrond en symbolisch is het een tijd van entertainment, vrolijkheid, plezier, feesten en festiviteiten. Het is een goede tijd om te huwen en natuurlijk ga ik dat doen op 9 augustus als de Zon en Venus samenkomen om een harmonieus driehoeksaspect (120° boog) te vormen met Jupiter die van richting gaat veranderen (van retrograde naar recht) in het midden van Boogschutter. Het is niet alleen een goede tijd om te trouwen maar ook een goede tijd voor het sluiten van een handelsovereenkomst. En met die hoop zouden we een nieuwe all-time hoogte op vele wereldaandelenmarkten kunnen bereiken. Deze tijdsband zal 1-2 maanden werkzaam zijn. Dit is waarom ik al diverse keren genoemd heb dat ik een secondaire hoogte verwacht tussen juli en oktober. Vooral in augustus, september. Ook geloof ik nog steeds dat voor het sluiten van een handelsovereenkomst tussen de VS en China deze periode moet worden benut, anders zal de kans voor een langere periode verkeken zijn. En de aandelenmarkten zullen negatief reageren. Het zal niet liggen aan de acties – of gebrek aan acties – van de Fed. Het zal direct gerelateerd zijn aan het onvermogen van de leiders in de VS om een deal met China te sluiten. We hopen dus niet alleen op een succesvol huwelijk (in mijn wereld) maar ook op een succesvolle handelsovereenkomst tussen de VS en China en de continuatie van een solide wereldeconomie als resultaat.

Ik kijk het om diverse redenen nog even aan, de optimistische vooruitzichten voor de wereldeconomie gebaseerd op het sluiten van de handelsovereenkomst. De redenen zijn gerelateerd aan kosmische factoren. Fundamenteel gezien is dit een record langste periode van economische expansie. Juli is de 121e maand vanaf juni 2009. Het vorige record was 120 maanden van maart 1991 tot en met maart 2001. Ten tweede is er de historische correlatie tussen Jupiter`s doorgang in Boogschutter en langere termijn cyclustoppen op de aandelenmarkten van de VS. Deze doorgang loopt van 8 november 2018 tot 2 december 2019. Normaal gesproken zal de hoogte geplaatst zijn voordat deze doorgang eindigt. De vorige keer dat deze doorgang actief was was in 2007. Jupiter stond toen ook midden in Boogschutter. We zagen een nieuwe all-time hoogte en een langere termijn cyclushoogte in de Dow op 11 oktober 2007 (14198). Nadat de hoogte is gezet komt er gewoonlijk een scherpe daling naar een langere termijn cycluslaagte 1-3 jaar later als Jupiter in Steenbok, Waterman of Vissen staat.

De handelsovereenkomst is de sleutel (Jupiter in Boogschutter), niet het beleid van de centrale banken om de race te hervatten voor de laagste valuta door opnieuw een ronde van geld verruimende maatregelen aan te kondigen met als argument dat de inflatie getemd is. Het gebrek aan een veilige handelsomgeving laat in China al een sterk effect zien, zij ervaren de traagste economische groei in bijna 30 jaar. En zelfs de langste periode van economische groei in de VS is niet zo robuust. Het jaarlijkse GDP cijfer gedurende deze expansie is een van de laagste van elke economische expansie die gemeten is, maar 2,3% ondanks lage rentetarieven.

Wat gebeurt er als de rentetarieven nog lager worden en er geen groei volgt als gevolg van de ongerustheid over de onzekere situatie op de wereld handelsomgeving? Wat gebeurt er als Jupiter van Boogschutter naar Steenbok gaat waar hij zich voegt bij Saturnus en Pluto? Het zal zijn als gaan van het land van overvloed (Boogschutter) naar het land van tekorten (Steenbok).

Het Steenbok stellium van 2020 kan goed uitpakken als het Steenbok concept van “management” effectief wordt toegepast op de financiën. Met Jupiter in Boogschutter ligt de nadruk op groei en het vermeerderen van opbrengsten via het vergroten van je marktaandeel. Steenbok vereist een balans tussen inkomstengroei en een voorzichtig uitgavenpatroon in het streven naar een beheersbare economie. Als de staatskassen van alle landen goed “beheert” worden zal alles goed komen. Maar als de thesaurieën geloven dat ze hun hoofd boven het water houden alleen met toenemende inkomsten zonder het beheersen van de uitgaven dan komen ze in de problemen. En de naam van die problemen is “schuld”.

Mededelingen

 

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Irma SchogtVooruitblik op de week