Columns & Artikelen

Een reset met andere woorden

by Maarten Verheyen on 30/08/2019

Zowel de Federal Reserve als de ECB zitten zo’n beetje aan het eind van hun Latijn.

Ze hebben letterlijk alles uit de kast gehaald om de economie weer groeiende te krijgen en op die manier de schuldenberg wat beheersbaarder te krijgen.

Het heeft niet mogen baten. De economie heeft zich in een slakkengangetje vooruit gesleept en de schulden zijn in sneltempo blijven doorgroeien.

Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat we er vandaag slechter voor staan dan tien jaar geleden.

We hebben een schuldenprobleem proberen op te lossen met nog méér schulden en dat heeft niet gewerkt.

Verrassend, is het niet?

OK, hoe dan verder?

Dat is de vraag die op de lippen van ieder centraal bankier ligt.

 

Zij hebben de volledige toolkit bovengehaald en moeten vandaag met het schaamrood op de wangen stellen dat het allemaal niet meer werkt.

Larry Summers tweet dat de rol van centrale banken grotendeels uitgespeeld is en dat renteverlagingen geen zoden aan de dijk meer zetten.

En dan was er de fameuze speech van Mark Carney in Jackson Hole. Centrale bankiers komen er jaarlijks samen om de stand van zaken te bespreken.

Carney is de huidige voorzitter van de Bank of England en zal over enkele maanden het stokje doorgeven.

Gewoonlijk worden centraal bankiers na hun carriere wat loslippiger (en eerlijker!), maar Carney leek daar in Jackson Hole al een voorschot op te nemen.

Carney stelde onomwonden de rol van de dollar als reservemunt van de wereld ter discussie.

“Op langere termijn moeten we het spel veranderen. Wanneer de verandering komt, zouden we niet zomaar de hegemonie van één valuta moeten inruilen voor een andere.”

Carney is -net zoals Summers- bezorgd over de beperkte toolkit van centrale banken , de verhoogde economische onzekerheid en het toenemende protectionisme.

“Wat moet er dan gedaan worden?”, vraagt Carney zich af.

Hoe kunnen we komaf met het huidige systeem waarbij de dollar de reservemunt is en iedereen de eigen munt wil verzwakken om de economie te stimuleren?

Wel, hij lijkt nogal gecharmeerd door een virtuele munt zoals de Libra.

De Libra is gedekt door een mandje met nationale valuta en een gelijkaardige opzet zou gebruikt kunnen worden als ankerpunt in een nieuw financieel systeem.

Een reset met andere woorden.

Ook de ECB krijgt met Christine Lagarde een andere voorzitter en zij heeft op haar beurt jaren geleden al gesproken over de noodzaak van een reset om de overgang te maken een ander monetair beleid.

Wanneer steeds meer centraal bankiers openlijk spreken over de afnemende impact van monetaire maatregelen en de noodzaak van een reset, waar denk jij dan dat we naartoe aan het evolueren zijn?

Ik bedoel maar: het is niet dat men het allemaal probeert weg te stoppen. Het draaiboek ligt gewoon op straat.

Dit is waarom diverse centrale banken voor recordbedragen goud kopen en de bestaande goudvoorraden weer in eigen land opslaan.

Zij weten wat eraan zitten te komen en bereiden zich voor op de onvermijdelijke reset.

Zouden gewone burgers dan niet beter hetzelfde doen?

Maarten Verheyen, Aandelen.com en Beurs.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Maarten VerheyenEen reset met andere woorden