Columns & Artikelen

Goud in Euro op recordniveau

by Koen Lauwers on 30/08/2019

De financiële media lieten het nagenoeg geruisloos passeren, maar goud bereikte eerder deze week een nieuw hoogtepunt in euro. *)

De vorige top dateerde van eind september 2012. Geen groot nieuws zult u misschien zeggen want eerder bereikte het gele metaal ook al een record in onder meer Japanse yen, Australische dollar, Canadese dollar en Brits pond. In Chinese yuan flirt goud met het hoogtepunt van 7 jaar geleden. In Amerikaanse dollar en Zwitserse Frank laat een nieuw record voorlopig nog op zich wachten, al mag het duidelijk zijn dat dit slechts een kwestie van tijd is.

Zowat de meest gestelde vraag die me tegenwoordig bereikt, is of het nu nog de moeite  loont om goud te kopen. Voor wie ondanks alles nog steeds niet over een basispositie in het fysieke metaal beschikt, luidt het antwoord natuurlijk volmondig ja. Traders op zoek naar speculatieve winsten op korte termijn kan ik helaas niet helpen. Technische en sentimentindicatoren kunnen een indicatie geven, maar zijn nooit een waterdichte garantie. De extremen in schuldopbouw en waarderingen van activa zorgen ervoor dat niets me nog verbaast op de financiële markten.

De opportuniteitskost of het gebrek aan rentevergoeding, traditioneel het grootste nadeel van goud, is al een tijd niet meer van toepassing. De reële rente is in grote delen van de wereld al negatief en zelfs negatieve nominale rentevoeten zijn het nieuwe normaal geworden. Ik zie in deze situatie op korte termijn geen verandering komen.

 

Wat eveneens grotendeels **) onder de radar bleef, was het nieuws dat goud onder de Basel III normen de status van Tier 1 kapitaal kreeg. Basel III is een set van regels voor de internationale bankensector die de financiële stabiliteit moeten waarborgen. De regelgeving legt onder meer minimum kapitaalnormen op waar financiële instellingen moeten aan voldoen. Het kapitaal van een bank wordt onderverdeeld naargelang de kwaliteit van de reserves waarbij Tier 1 het kernkapitaal van de hoogste kwaliteit vormt.

Basel III legt minimumnormen op voor Tier 1 kapitaal in verhouding tot de totale risico-gewogen activa. Het goede nieuws is dat goud onder Basel III is ‘gepromoveerd’ naar Tier 1. Nu weet u meteen waarom de goudaankopen van de centrale banken nooit eerder zo hoog waren.

Koen Lauwers –  element79.be

*) Reactie Edelmetaal-Info: vermoedelijk doelt Koen hierbij op de mainstream financiële media. Want Edelmetaal-Info en enkele anderen (geen mainstreammedia) brachten dit nieuws al maandag 26 augustus.

**) Uiteraard merkte Robert Broncel dit wel op in z’n column De eeuwige rol van goud V

Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire wetenschappen en heeft een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Lees hier zijn antwoorden op de vragen die ik hem heb gesteld in de serie ‘Gevraagd aan’.

Hij is sinds 1999 actief op de financiële markten en werkt als onafhankelijk financieel analist voor verschillende financiële en niet-financiële bedrijven in de Benelux. Koen is met name gespecialiseerd in goud en de grondstoffenmarkten. Zijn website heeft de veelzeggende naam: element79.be

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

 

Koen LauwersGoud in Euro op recordniveau