Columns & Artikelen

Overzicht per 1 september

by Wilge on 02/09/2019

Het halfjaarlijkse overzicht wijkt in mainstream indices niet zoveel af van die 2 maanden later. Wat wel afwijkt zijn de koersen van de edelmetalen en de daarmee samenhangende mijnbouwaandelen en ETF’s.(Campingrally) Verder valt de neergang van de REMX op en moet Bitcoin (even?) terug naar onder de 10.000 dollar.

Goud

De goudprijs maakt in alle valuta’s een stevige stijging door. Met name in die valuta’s die nogal dalen in waarde tov de “reserve” munt de dollar. Diverse ATH (All Time Highs) zijn gesneuveld, zoals die in onze eigen valuta: de euro:

 

 

Zilver

Ook van zilver is op GoldPrice een dergelijk overzicht te vinden:

En ook in de zilverprijs zien we groene cijfers. Zoals je in het eerste overzicht kunt zien overstijgen de edelmetalen nu alle mainstream indices als de Dow Jones, en Nasdaq. En die doen het op zich ook niet slecht.

Goudmijnaandelen

Deze laten zich van hun goede kant zien, maar hebben dan ook nog heel wat in te halen, vergeleken met de ATH van 2011. Zo zien we bij de HUI dat deze nog pas op de helft van een ATH staat.

REMX

Ronduit slecht doet de REMX het. Deze ETF van kritische en strategische metalen en elementen zakt weer eens door een ondergrens heen. De handelsoorlog tussen de VS en China liet even een opleving zien in de grafiek, immers China is “hofleverancier” van oa Rare Earth Elements, maar daarna zette de daling “gewoon” weer door.

Rhodium

Tot slot nog de Rhodiumprijs. Dit edelmetaal gaat als een speer. We hebben daar al eerder overgeschreven (vanaf 2017) en het gaat nu met 100-den dollars tegelijk. Je kan het fysiek kopen, maar er zijn niet veel aanbieders. Kunt ook beleggen in een ETF: Xtrackers Physical Rhodium ETC. Zie hieronder het verloop van deze tracker:

Overigens is het niet een ATH voor rhodium zoals je op dit grafiekje kunt zien:

Mocht het naar een ATH gaan, dan moet de prijs nog verdubbelen.

Wilbert Geers – Webmaster

NB: overname van dit overzicht toegestaan met bronvermelding met link naar Edelmetaal-Info.nl

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

WilgeOverzicht per 1 september