Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 02/09/2019

Korte evaluatie en vooruitblik

De Republikeinse senator Thom Tillis dringt aan op een onderzoek naar de onafhankelijkheid van de Federal Reserve, nadat een voormalig voorzitter voorstelde om president Trump te straffen voor zijn beleid betreffende de handelsoorlog met China waardoor de economie enorme schade kan ondervinden, zodat zijn kansen op een herverkiezing in 2020 afnemen. Een lid van Banken Senaat Commissie, Tillis, zei dat hij van plan is om de voorzitter van deze commissie, senator Mike Crapo, (ook republikein), te vragen om een hoorzitting te houden over de onafhankelijkheid van de Fed… Juist de kritiek van Trump heeft zorgen gebaard over de onafhankelijkheid van de Fed – zodat vier voormalige Fed-voorzitters zich gedwongen voelden in een opiniestuk in de Wallstreet Journal de onafhankelijkheid van de Fed te benadrukken en zich niet te laten beïnvloeden door korte-termijn-politieke druk. “Het is van cruciaal belang de Federal Reserve zijn beslissingen te laten nemen op basis van de belangen voor de VS, niet voor de belangen van een kleine groep politici”, schreven Paul Volcker, Alan Greenspan, Ben Bernanke en Janet Yellen, die allemaal, op een gegeven moment voorzitter waren van de Fed en benoemd en herbenoemd zijn door zes verschillende presidenten, zowel republikeinse als democratische presidenten. – Megan Henney, “Republikeinse Senator roept op tot onderzoek naar de onafhankelijkheid van Fed”, Fox Business, 30 augustus 2019.

De sterke verzwakking van de aandelenmarkten vorige week, precies na de escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China, stopte toen de paniek verminderde en kalmte terrein won na de aankondigingen van nieuwe onderhandelingsronden. Dit script hebben we al eerder gezien, en het past perfect bij de astrologische bewegingen van dit moment, met name de nadering van het derde en laatste afnemende vierkant dit jaar tussen Jupiter en Neptunus, dat op 21 september plaatsvindt. Een moeilijk, hopeloos romantisch aspect, vooral met beide planeten in hun “eigen” teken, respectievelijk Boogschutter en Vissen. Ze zien alles positief, omdat ze willen geloven dat alles in orde is, ook al hebben ze geen enkel bewijs of reden dat er daadwerkelijk iets is veranderd.

Maar ongeacht het verleden met zijn herhalingspatroon overeenkomstig het patroon in de kosmos: beleggers willen positief nieuws horen! Ze willen een reden hebben om aandelen hoger te zetten, zelfs als dat betekent dat ze geloven in de rat-race tussen landen om de laagste rente na te jagen (zelfs negatieve rente) en daarmee een lagere valutawaarde te creëren dan de ander. Degenen die financiële astrologie bestuderen vragen zich ongetwijfeld af wat er gaat gebeuren na de laatste passage tussen Jupiter en Neptunus in een afnemend vierkant op 21 september? Of, wat gebeurt er wanneer Jupiter zijn jaarlange doorgang door Boogschutter beëindigt op 2 december, een historische bekend moment voor het voltooien van cyclitoppen van lange termijn in wereldaandelenindexen?

Afgelopen week verdwenen alle verliezen van de week ervoor, en wereldwijde aandelenmarkten vlogen naar hun hoogste stand sinds 2 augustus. Het was een goede week voor aandelen.

Het was niet zo’n goede week voor grondstoffen en valuta’s, hoewel zowel Goud en Zilver nieuwe jaarlijkse hoogtes bereikten aan het begin van de week, en de Zilverprijs zelfs nog het grootste deel van de week door steeg. In feite steeg de Goudprijs op maandagochtend tot $ 1565, het hoogste niveau in 6 jaar. Tegen vrijdag was het dieptepunt van afgelopen week rond $ 1525. De Zilverprijs bleef stijgen naar op donderdag 29 augustus een hoogste punt ($ 18,61) in 23 maanden. Tegen vrijdag was de Zilverprijs terug naar het testen van de $ 18,00. Deze weerstand houdt verband met de Amerikaanse dollar, die vrijdag steeg tot 99,02, het hoogste cijfer sinds mei 2017. Een stijgende dollar betekent tegenwind voor edelmetalen en andere valuta ten opzichte van de dollar, zoals de Euro, die voor het eerst, sinds mei 2017, onder de € 1,10 daalde. Toch zijn al deze ontwikkelingen in overeenstemming met lange-termijn-cycluspatronen, die wijzen op een nieuwe reset van de financiële markten in de nabije toekomst, en misschien zelfs al in september.

Een andere markt die vorige week niet goed presteerde, was de Bitcoin, die voor de derde keer sinds half juli wederom de $ 9000 testte, na zijn ongelofelijke stijging van $ 3300 eerder dit jaar naar zijn hoogtepunt van $ 13.895 op 26 juni. De Bitcoin doet het niet zo goed bij sterke Saturnussignaturen, dus misschien valt het stilstaan van Saturnus op 18 september samen met het vinden van een bodem voor deze digitale valuta. Het zou mij dan ook niet verbazen als bepaalde dalende markten dan een bodem vinden, terwijl stijgende markten daarentegen het hoofd stoten tegen weerstand.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

 

De geokosmische correlaties geven aan dat september een zeer belangrijke maand voor wereldwijde aandelenmarkten gaat worden. Dat wil zeggen, er zijn vijf geokosmische signaturen die plaatsvinden tussen 2 en 30 september die een correlatie van 40% of meer hebben met 50-weeks cycli. Dat is een enorm aantal, en omvat de volgende (tussen haakjes) percentuele overeenkomsten, zoals ontleend aan de studies gepubliceerd in The Ultimate Book on Stock Market Timing, Volume 3: Geocosmic Correlation to Trading Cycles:

  • 2 september, Zon conjunct Mars (43%)
  • 10 september, Zon oppositie Neptunus (43%)
  • 18 september, Saturnus direct (43%)
  • 21 september, Jupiter vierkant Neptunus (40%)
  • 30 september, Venus vierkant Pluto (55%)

Ter vergelijking: de maanden augustus en oktober bevatten slechts één aspect dat in minstens 40% overeenkomt met 50 weeks cyclustoppen- of bodems. Het punt halverwege de signaturen van september is 16 september, dus we richten ons op die tijd, +/- één week, als het hoogtepunt van deze kosmische samenkomst.

Elk van deze signaturen wordt beschouwd als een “moeilijk aspect” in de astrologische studies, wat suggereert dat de collectieve stemming van de wereld waarschijnlijk onder een soort van stress zal staan. Toch hebben we in het verleden aspecten van Jupiter en Neptunus samen zien vallen met een gevoel van “irrationele uitbundigheid”, omdat de aandelenkoersen stegen naar nieuwe recordhoogtes. 21 september is het de derde keer dit jaar dat het aspect zich voordoet. In de twee voorgaande gevallen (13 januari en 16 juni 2019) beëindigden aandelenmarkten ongeveer twee weken daarvoor een enorme daling en tegen de tijd dat het aspect op zijn hoogtepunt was waren de aandelenkoersen al behoorlijk sterk aan het stijgen. Dat lijkt opnieuw het geval te zijn, want op 26 augustus eindigde een sterke daling, iets meer dan drie weken voordat deze laatste doorgang op het punt staat plaats te vinden.

De aanwezigheid van Saturnus die op 18 september naar rechtuit draait, slechts drie dagen vóór de laatste passage van het Jupiter-Neptunus-vierkant, kan echter een geheel ander resultaat geven. We weten uit eerdere waarnemingen dat de onbegrensde euforie veroorzaakt door Jupiter (overdrijving) en Neptunus (hoop en wensen) perioden kan markeren waarin de wereld hoopt op goed nieuws dat binnenkort wordt bekendgemaakt (zoals een handelsdeal), om daarna teleurgesteld te zijn wanneer het goede nieuws niet uitkomt. Deze keer kan wederom meer van hetzelfde zijn, waarschijnlijk echter meer in lijn met een teleurstelling, omdat Saturnus nu eenmaal de psychologische dynamiek geeft die betrekking heeft op teleurstelling en verlies. Ja, als Saturnus zich van zijn meest positieve kant laat zien, kan Saturnus een belangrijke uitkomst vertegenwoordigen als alle partijen zich maar aan het doel van de overeenkomst houden en aan de regels van het spel, echter “prestatie” en “vasthouden aan de regels” is geen natuurlijk gedrag voor het Jupiter-Neptunus-vierkant. Zoals vele malen eerder in deze column gezegd, onder Jupiter-Neptunus-invloeden, kun je niet geloven wat je leest, ziet of hoort. Het heeft meer te maken met geruchten en valse verwachtingen. Het is al zo vaak gebeurd dat de wereld positief nieuws kreeg te horen over een aanstaande oplossing voor de handelsoorlog, dat het eigenlijk best wel verbijsterend is dat de investeringsgemeenschap aandelen blijft kopen en zo de koersen omhoog jaagt telkens wanneer wordt aangekondigd dat de handelsbesprekingen zullen worden hervat. Misschien zal het deze keer anders gaan, dat op zichzelf is alweer algemeen geaccepteerd onder Jupiter en Neptunus

Het ritme van de gesprekken kan flink heen en weer gaan, gezien het feit dat de Zon, Venus en Mars een T-vierkant zullen maken naar het Jupiter- Neptunus-vierkant, van 2-14 september, terwijl ze tegelijkertijd een driehoek maken met de Saturnus-Pluto-samenstand van 6-19 september. Deze laatste stand is zeer constructief en kan samenvallen met een lange termijn-overeenkomst. Maar de eerste is dat beslist niet, en daarom kunnen de aandelenmarkten in september net zoveel zwalken als de vrijgegeven nieuwsberichten en persberichten, tussen misleidende geruchten versus juiste geruchten, nieuws en feiten. Het wordt in september nog een uitdaging om erachter te komen welke dat nu precies zijn en het is ook niet alleen van toepassing op de handelsoorlog tussen de VS en China. Het is ook van toepassing op de Brexit-uitstap.

Zolang er gesprekken gepland zijn en er voortgang wordt gemeld, zullen aandelen deze maand stijgen. Maar dit kan opnieuw een geval zijn van het verhaal van Jupiter en Neptunus over valse hoop en “irrationele uitbundigheid”. Maar zodra die besprekingen stuklopen – als ze weer mislukken, zoals ik verwacht dat ze zullen doen – dan gaan aandelen omlaag en misschien heel hard. En dan kan de Jupiter-in-Boogschutter-piekcyclus voorbij zijn als Jupiter naar Steenbok, Waterman en Vissen gaat, in 2020-2022, een tijdsband waarvan de geschiedenis leert dat deze overeenkomt met dieptepunten van lange termijn. Of, optimistisch bekeken, een tijd waarin aandelen (en misschien ook onroerend goed) goedkoop kunnen worden ingekocht door mensen die het speelveld betreden met moed – en cash geld.

Deze week begint de kosmos met de Zon conjunct Mars in Maagd. Dit is het eerder genoemde aspect waarbij dalingen van 8% of meer in aandelen eindigen en rally’s beginnen. Het lijkt erop dat de daling begin vorige week, 26 augustus eindigde. Maar de oorlog is nog niet voorbij. Arbeiders (Maagd) van de wereld kunnen klaarstaan om te gaan staken.

Het is ook het begin van het universiteitsvoetbalseizoen in Amerika, en met Zon-Mars als een competitieaspect, kan het een heel spannend seizoen worden waarin veel records gebroken gaan worden, maar hopelijk geen botten. Het kan een gunstig moment zijn om nieuwe projecten of nieuwe protesten te starten. Mars in Maagd is een moeilijke combinatie om te behagen, gezien het een drang naar perfectie heeft. Het is geweldig voor mensen met analytische of atletische vaardigheden. Geniet van je week, maar denk eerst goed na voordat je je te gehaast gedraagt. Ongeduldigheid of impulsiviteit kunnen leiden tot fouten of zelfs ongelukken. Deze week kan geduld en doordacht en gepassioneerd zijn – over wat u doet, tot succes leiden.

Mededelingen

 

De NIEUWE MMA ICR (International Cycles Reports) komen DEZE WEEK, 3-4 september uit.

De ICR Financial bevat analyses en startegieën voor:ASX (Australische aandelenindex), RUT (Russell 2000), SSE (Chinese Shanghai Stock Composite), HSI (Hang Seng Index), AUD (Australische Dollar), DXY (US Dollar) en GBP (Britse Pond). De ICR Commodities analyseert en adviseert voor handel in LC (levend vee). MJ (cannabis), XAE (goud en zilverproducenten), KT (koffie), KA (suiker), C (maïs) en W (tarwe). Overweeg nu een abonnement aan te schaffen, tijdens de voordeelactie (met extra korting voor abonnees!) 
BONUS: Dit is de perfecte tijd om onze NIEUWE International Cycles Financials en Commodities die juli 2019 debuteerden, uit te proberen!
Na aanschaf van Forecast 2020 ÈN een 1-jaarabonnement op een van de ICR’s ontvang je de andere ICR 3 maanden GRATIS! Ben je nog geen abonnee van een van deze nieuwsbrieven en  wens je een kopie van de vooruitzichten voor de financiële markten van deze maand, overweeg dan NU een abonnement te nemen. Lees verder >>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Irma SchogtVooruitblik op de week