Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 11 november 2019

Na vorige week vrijdag zagen de vooruitzichten voor afgelopen week er zeker niet verkeerd uit, de stieren waren licht in het voordeel om er een mooie week van te maken. Een blik op de grafiek toont echter aan dat het een forse teleurstelling werd.

Zoals eind vorige week al geopperd zou de strijd van maandag zich opnieuw richten op het $18 niveau en zou de strijd om het 50 d. MA worden voortgezet. De candle van maandag zag er positief uit met een nieuw slot boven de $18 grens zodat de stieren goed voorbereid leken om aan de nieuwe week te beginnen.

 

De dinsdag candle opende nog mooi boven de $18 maar daarna sloeg de berenvlam in de pan. Het volume spoot omhoog bij de overal van de beren en de koers dook omlaag naar de $17.50. De beren sloegen keihard terug en vaagden de hele geboekte winst van de afgelopen 2 weken in één klap weg. Het slot kwam uit in de buurt van het laagste punt van de dag op $17.57.

Na deze geslaagde aanval probeerden de beren op woensdag meteen verder door te drukken door direct na de opening opnieuw de aanval te zoeken. Ze wisten een niveau te bereiken van $17.36 voordat de stieren aan de rem konden gaan hangen om vervolgens, met een laatste inspanning, de koers terug te tillen tot boven de $17.50 naar een slotstand van $17.60. De candle kreeg de vorm van een hammer die, behalve de zwarte kleur, een positieve uitstraling had.

Als een hammer wordt opgevolgd door een stijgende candle kan die combinatie een bodem markeren dus zaten de beren donderdag op het vinkentouw om dat te voorkomen. Vrijwel direct na de opening trokken zij weer vol ten strijde en knalden de koers omlaag tot beneden de $17. Met een omzet die tot grote hoogte opliep werd het slot gerealiseerd op $17.01.

Met het slot van donderdag kwam de $17 grens ineens onder zware druk te liggen en zag het beeld er slecht uit. Het negatieve beeld kreeg op vrijdag de verdere invulling. De iets hogere opening werd snel weggewerkt waarna de luiken opnieuw open gingen en de koers er dwars doorheen viel. De $17 grens werd snel beslecht en de beren drukten de zilverprijs tot aan de $16,66 voordat de stieren in staat waren om een klein herstel te bewerkstelligen. Ondanks de grote druk wisten de stieren de koers nog iets omhoog te werken naar een slotstand van $16.82. Hiermee kon echter niet worden voorkomen dat de $17 grens werd gebroken.

Na de vrij positieve vorige week is het sentiment de afgelopen week volledig omgeslagen en moeten we de grafiek vanuit een negatief perspectief gaan bekijken.

Net als de $ grafiek heeft de € grafiek een forse opdoffer gekregen. Ook hier werd het 50 d. MA flink achter gelaten en bleek de koers, na het optrekken van de stofwolken, fors lager te zijn weggezet. Het heeft er alle schijn van dat de koers op weg kan gaan naar het 200 d. MA dat we hier terug vinden rond het € 14.41 niveau.

Het beeld in de langere termijngrafiek van vorige week zag er veel belovend uit met een technische gesteldheid die een koersstijging zou kunnen ondersteunen. Het was aan de stieren om het laatste zetje te geven.

De stieren hebben het geprobeerd maar uiteindelijk faalden ze jammerlijk omdat de beren zich niet van de wijs lieten brengen. De doorbraak van de weerstandslijn rond de $18 grens leek te gaan lukken (maandag) maar die voortgang werd wreed verstoord (dinsdag). Wat uiteindelijk volgde was een daling die zich mooi aan de technisch ingetekende lijnen hield.

De daling op dinsdag vond even rust op de steunlijn (woensdag) om vervolgens door te stoten naar de steunzone die op donderdag werd gepenetreerd en op vrijdag zelfs neerwaarts werd doorbroken waarna het slot er weer binnenviel. Deze zone is de het eerste vangnet voordat de koers richting de toppen van feb. en maart dit jaar kan afdalen. Er bevindt zich nog een lichte steun rond de $16.50 maar die kan snel overwonnen worden.

De technische gesteldheid van de grafiek is na afgelopen week negatief gedraaid zodat een test van de vermelde toppen in de lijn der verwachtingen ligt:

 • De RSI is beneden de 50 gedoken op weg naar extreem negatief gebied
 • De verkoopkracht heeft de kop weer opgestoken
 • De MACD is weer beneden de 0 lijn gedoken naar negatief trendgebied
 • De Geldinstroom heeft een top gezet en is nu weer beneden de 50 beland
 • Het Sentiment/Momentum is vanuit positief trendgebied in extreem negatief gebied beland

De vooruitzichten voor aanstaande week zien er niet bijster rooskleurig uit.

Vorige week werd er in de Bollinger Banden grafiek wat ruimte geschapen voor een verdere stijging doordat de bovenste band wat naar boven draaide. Met de candle van maandag probeerden de stieren nog om hiervan gebruik te maken maar dat feestje werd snel verstoord.

Met een ferme klap werd de koers op dinsdag beneden de midden-band geduwd en kon hiervan niet meer herstellen. Met de candle van donderdag en vrijdag werd de onderste band niet alleen bereikt maar werd deze onder zware druk gezet zodat die fors naar beneden buigt. Omdat de vrijdag candle zelfs buiten de band is beland kan er maandag mogelijk een kleine hapering ontstaan in de daling.

 

In de slotstandengrafiek konden de stieren afgelopen week toch niet zorgen voor het laatste stukje stijging richting de groene weerstandslijn. De tegenstand van de beren was veel te zwaar waardoor er een bijna loodrechte streep omlaag is ontstaan.

Deze rode lijn heeft de eerste 2 steunlijnen als een warm mes door boter doorsneden en heeft de bovenste lijn van het vlagpatroon bereikt. De steunzone die gevormd wordt door wat topjes uit het eerste half jaar van 2018 ligt zeer dichtbij en zou voldoende steun moeten bieden om de val (tijdelijk?) te stoppen.

 

In de weekgrafiek zag het er tot vorige week zeer veelbelovend uit met de langzaam stijgende omzet die de zwarte candles begeleidden. De candle van deze week heeft echter een zware mokerslag uitgedeeld aan de grafiek waardoor de positieve verwachtingen terug in de ijskast kunnen.

De daling van deze week bedraagt 6,81 % en vaagt de 3 zwarte candles aan de kant alsof ze er nooit zijn geweest. Het beeld heeft een forse wending gemaakt, met de daling beneden het 17 w. MA is een groot waarschuwingssignaal afgegaan. De weg lijkt nu alsnog vrij te zijn gemaakt voor een daling richting het 34 w. MA dat we thans terugvinden rond het $16.17 niveau.

 

Net als in de $ weekgrafiek is ook in de € weekgrafiek de man met de hamer langsgekomen en heeft een fikse tik uitgedeeld.

 

De daling in de € grafiek is kleiner dan in de $ grafiek, 5,57 % tegen 6,81 %, hetgeen te danken is aan de valutaverhouding tussen $ en €, die nu dus weer in het voordeel van de € beleggers is uitgevallen.

Ook in de € grafiek lijkt nu een daling richting het 34 w. MA (thans rond € 14.50) het meest voor de hand liggende scenario te worden. De indicatoren geven aan dat er wat meer daling te verwachten is:

 • De RSI is sterk naar beneden gebogen en heeft nu het 50 niveau binnen handbereik
 • De MACD heeft een verkoopsignaal afgegeven door beneden de signaal te kruisen
 • Het Sentiment/Momentum lijkt ook op weg te zijn naar het 50 niveau waar beneden negatief gebied lonkt

De $-€ weekgrafiek blijft zeer interessant om te bekijken, de grilligheid daarvan maakt het elke week weer een verrassing om te zien of verwachtingen worden ingelost of niet.

Vorige week werd aangegeven dat de huidige stand van zaken zeer veel gelijkenis vertoont met die van juni dit jaar waarbij er na een test van het 50 d. MA een opleving ontstond. Tot een test van het 50 w. MA is het deze week niet gekomen, wat we wel kunnen zien is een forse opleving die de koers weer heeft terug gebracht tot een slot boven het 14 w. MA. Dit is een ontwikkeling die zelfs iets beter is dan in juni dit jaar. De grote vraag is nu natuurlijk of het vervolg gelijkenis blijft vertonen.

De indicatoren zijn in elk geval al iets verbeterd:

 • De RSI is weer terug boven de 50 geklommen zodat deze zich nu weer in positief trendgebied bevindt
 • De MACD bevindt zich nog steeds beneden de signaallijn maar lijkt wel de daling te willen afbreken en zijwaarts te gaan bewegen.
 • Het Sentiment/Momentum heeft de grens van extreem negatief gebied aangetikt en is vanaf daar opgeveerd tot boven de signaallijn, een voorzichtig koopsignaaltje

Volgende week door extra drukke omstandigheden geen analyse.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver