Columns & Artikelen

Gaat goud naar 10 000 USD?

by Brecht Arnaert on 18 november 2019

Mijn vorig edito (“Een waarschuwing inzake goud”) heeft nogal wat stof doen opwaaien. Ik kreeg reacties in de zin van: “Waarom beveelt u 40% goud aan als basis van onze portefeuille als u nu zegt dat goud al even gederivatiseerd is als de rest? Dat is toch niet consistent?”

De reacties zijn begrijpelijk, maar ik blijf bij mijn standpunt: eens je futures in iets hebt, dan is de waarde ervan niet langer bepaald door de gewone spotmarkt waarin cash afgerekend wordt, maar in een markt die finaal bepaald wordt door de prijs van krediet: interest. Wie een future koopt, die doet dat namelijk bijna nooit volledig met eigen geld, maar met geleend geld. Eens die future binnen is, wordt die als onderpand gebruikt voor een nieuwe lening, enz. enz. enz.

Goud alleen in uw portefeuille is dus niet zaligmakend. Daarnaast moet u ook een grote hoeveelheid cash voorzien. Als alles overgewaardeerd is in termen van cash, namelijk, is cash dan niet ondergewaardeerd in termen van alles? Mijn antwoord is een volmondige ja: wie bij een volgende crash de benodigde liquiditeit heeft, terwijl iedereen rondom u moet liquideren, dan bent u spekkoper. “Cents on the dollar” heet dat in het Engels.

Het enige probleem daarmee is natuurlijk dat de crash die nu komen gaat er niet zomaar één zal zijn: niet de crash meer is van de aandelenmarkten, noch een crash van één bank, maar een crash van het hele monetaire systeem, an sich. En als dat gebeurt, dan is het nog maar de vraag wat geld, op zich, nog waard zal zijn. We lijken met die mogelijkheid geen rekening te houden, maar de kans dat Lagarde de euro naar de verdoemenis print, is wel degelijk reëel.

“Voila”, zou u kunnen zeggen: “Dan zal goud toch wél iets waard zijn?” Dan wel ja, inderdaad. Maar het hele punt is dat we niet weten wanneer die dag komt. Als ik naar de Gele Hesjes kijk, dan krijg ik soms de hoop dat die in één ruk doorstappen naar Frankfurt, en daar de ECB met de grond gelijk maken. Maar als ik een koffietje ga drinken in de wijk, dan hoor ik mensen over sport praten alsof hun leven ervan afhangt. Dan denk ik: dit systeem kan nog wel even door.

De markt gaat helemaal niet over gelijk hebben in logische termen. Puur logisch gesproken is het absurd dat we vandaag beloond worden om te lenen en gestraft worden om te sparen. De markt gaat over gelijk hebben in PSYCHO-logische termen: “Wat denkt de ander, en hoe beïnvloedt dat de waarde van datgene waarin ik investeer?” Zolang de goegemeente dus denkt dat het goed gaat, gaat het goed, zelfs al gaat het eigenlijk slecht.

Vandaar dat er dagelijkse propaganda nodig is over klimaat, gender, oorlog en wat weet ik nog allemaal: de aandacht moet afgeleid worden van de essentie. En die essentie is dat we met zijn allen slaven zijn van de Mammon. We zitten gevangen in een Catch 22: het onderpand van ons geld is niets meer en niets minder dan ons geloof erin. Mijn titel was dus misleidend. Ik weet helemaal niet of goud naar 10 000 USD zal gaan. Dat bepaalt u. En ik. Door ons geloof.

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends.

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

Of wilt u eerst eens een proefnummer lezen?

Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is.

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om eens een proefnummer te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen.

 

De Monetaire MatrixGratis Proefnummer

Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos een proefnummer toegestuurd. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Meer info over onze disclaimer en privacy

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Brecht ArnaertGaat goud naar 10 000 USD?