Columns & Artikelen

Genie of domme kloot?

by Maarten Verheyen on 26 november 2019

Kirkland Lake Gold is het best presterende goudaandeel van de voorbije jaren en vriend en vijand zijn het ééns dat het management massa’s aandeelhouderswaarde heeft weten te creëren.

Zo werd eind 2016 Newmarket Gold ingelijfd voor ongeveer CAD 1 miljard.

Aandeelhouders bleken aanvankelijk niet al te enthousiast te zijn over deze deal en duwden het aandeel 35% lager.

Nochtans deed Kirklande hier een meesterzet. Via Newmarket kreeg men namelijk de controle over de Forsterville-mijn.

Kirkland verhoogde meteen het exploratiebudget en maakt van Forsterville een cash flow machine zonder voorgaande.

Voor het volledige boekjaar zou Forsterville 570 tot 610 duizend ounces goud moeten produceren tegen een cash cost van … hou je vast … $130 tot $150 per ounce.

(ik moet vast niet uitleggen waarom de $1 miljard die Kirkland betaalde voor Newmarket een ongelooflijke deal bleek te zijn?)

Het management van Kirkland werd de hemel in geprezen en media, analisten en beleggers gooiden met superlatieven.

Tot Kirkland gisteren uitpakte met het voornemen om Detour Gold over te nemen voor CAD 4,9 miljard.

De overname zal betaald worden in aandelen waardoor ieder aandeel Detour Gold 0,4343 aandelen Kirkland in handen zou krijgen.

Detour is misschien een beetje atypisch voor Kirkland aangezien het een mijn is met relatief lage grades en hogere productiekosten.

Op het eerste zicht lijkt Kirkland een hoge prijs te betalen voor een bedenkelijke asset. Wie niet goed kijkt, zou kunnen concluderen dat deze deal enkel werkt bij verder stijgende goudprijzen.

Je zou verwachten dat beleggers het management hier een beetje krediet zouden en zich de vraag stellen of er misschien meer achter deze transactie zit dan op het eerste moment zichtbaar is.

Maar nee hoor, iedereen weet het weer beter en het aandeel werd met een koersdaling van 17% op de vingers getikt voor deze onzinnige overname.

Waar tot voor kort het management nog omschreven werd als “geniaal”, zijn het sinds gisteren domme kloten die niet weten wat ze doen.

Ik vind het geweldig. Als contrarian zijn het momenten waar je het verschil kan maken. Ik heb gisteren via Twitter laten weten de aandelen aan mijn portefeuille werden toegevoegd.

Zeker omdat ene Eric Sprott, grootaandeelhouder bij Kirkland, nogal enthousiast is over de overname.

“Hoe langer ik nadenk over Detour, hoe meer ik geloof dat we heel wat waarde stelen. Waarde die de markt niet ziet”

Wat zien Sprott en het management dat anderen hebben gemist?

Wel, eerst en vooral gaan de productiecijfers bij Detour in stijgende lijn. Vorige maand werden er 60.000 ounces geproduceerd. Voor heel het kwartaal wordt uitgegaan van 160.000 ounces tegen een AISC (all in productiekost) van $1100.

Die productiekost evolueert behoorlijk positief. Tijdens de conference call werd aangegeven dat een daling tot $850-$900 mogelijk is … zonder de verbeteringen die Kirkland nog in petto heeft.

Laat me dat even herhalen voor je: ZONDER de verbeteringen die Kirkland nog in petto heeft.

Bedoeling is om de capaciteit van de verwerkingsinstallatie met 20% te verhogen waardoor de productiekost gevoelig kan dalen.

Op deze manier lijkt het me niet onrealistisch om uit te gaan van een productiekost van minder dan $800 in de toekomst.

En aangezien ook de productie met één vijfde toeneemt, zitten we met een asset die 850.000 ounces goud produceert tegen $800 per ounce. Aan de huidige goudprijs zit je dan aan meer dan CAD 700 miljoen cash flow.

Mocht het allemaal op deze manier in de plooi vallen, betaalt Kirkland amper 7 x de cash flow … je begrijpt wel waarom Sprott hier over “stelen” spreekt!

Maarten Verheyen, Aandelen.com en Beurs.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Maarten VerheyenGenie of domme kloot?