Columns & Artikelen

Nog een maand te gaan – overzicht

by Wilge on 2 december 2019

Nog een maand en dan is 2019 ook weer voorbij. En wat voor een jaar als het gaat om beleggen. Het kon niet op. Zowel de edelmetalen als de main-indices als de AEX, Nasdaq en Dow ruim in de plus. November liet een sterke stijging zien in die main-indices, terwijl de edelmetalen en crypto’s – behalve palladium en rhodium – een veer moesten laten:

Rhodium en Palladium

Dat Rhodium en Palladium het zoveel duurder worden heeft vooral te maken met het feit dat deze ook gebruikt worden in oa de nieuwste technologieën. Zoals in katalysatoren. Ze zijn moeilijk weer terug te winnen. Rhodium zelf wordt ook niet gemind, het is slechts een bijproduct van platina en palladium mijnen. Recentelijk verscheen op Goudhub daar een interessant en verhelderd artikel over. In de grafiek hieronder zie je dat rhodium nog niet aan z’n ATH zit, maar dat het in korte tijd heel erg snel kan stijgen. (Maar nog sneller kan dalen!)

Dan valt de REMX in dit opzicht heel erg tegen, want die ETF zit vol met metalen die in de modernste technologieën wordt gebruikt, zoals lithium en Rare Earth Elements. Recentelijk wel gelezen dat met name de voorraden nu erg hoog zouden zijn. Dus een koopkans?

Zilver

Al enkele jaren achtereen roepen “deskundigen”, “analisten” en diverse beleggers dat zilver gaat schitteren. Stel dat alle andere door ons gevolgde indices en ETF’s ed op rood zouden staan, dan klopt dat voor 2019 natuurlijk wel. Dan is 9,8% dan wel 14,5% in onze euro natuurlijk schitterend. Maar nu bungelt zilver nog steeds onder aan het lijstje. Maar gelukkig: vandaag de eerste “Zilver gaat schitteren in 2020” alweer gespot! Waarbij dan ook nog opgemerkt: veel analisten verwachten een crisis in de mainindices. Dus wie weet! Ook maar zilver kopen?

Crypto’s

Prachtig resultaat voor 2020 toch? Maar niet als je net op het hoogste punt had gekocht van rond de 12.000 dollar. Dan baal je nu flink. En dat zelfde geld eigenlijk ook voor goud, als je dat boven de 1500 dollar hebt gekocht, dan slik je nu ook een verlies weg. Maar het gaat natuurlijk wel om de visie die je hebt, waarom je goud en bitcoins hebt. Als je geen idee hebt waarom, tja dan is het slikken. Heb je een strategie, dan zul je waarschijnlijk zeggen als je spaargeld hebt, ik koop bij.

Wateraandelen

Deze ETF’s volgen we al een lange tijd. Waterproblematiek, zo wel droogte als overstromingen, zuiveren en beheren staat in de middelpunt van de belangstelling. Het verbaast met dat deze niet al veel hoger staan. Ja, 2019 is een prachtig jaar, maar dat geldt dus voor heel veel aandelen.

Toch ziet de grafiek op lange termijn er niet slecht uit, integendeel. En na de dip in 2016 is het bijna alleen maar omhoog gegaan. (CGW volgt ongeveer dezelfde lijn, maar eindigt wat lager)

Voorspellingen

Het koffiedik kijken is begonnen. Voorspellingen hoe het jaar zal eindigen  ( met oa de TAX loss selling) maar vooral ook de voorspellingen van 2020. Niet iedereen zit naar koffiedik te kijken, maar het doen van voorspellingen is toch wel een hele lastige klus en er worden dan ook altijd veel misten en maren bij gegeven.

We gaan het zien!

PS. misschien volgend jaar een hydrogen (waterstof) ETF opnemen? Maar welke?

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

WilgeNog een maand te gaan – overzicht